Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Klima słabo działa - osuszacz do wymiany?
-
sasha159
- Świeżak
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1.6
- LPG: Stag QBox
- Kontakt:
Klima słabo działa - osuszacz do wymiany?
Witam,
jakiś czas temu kupiłem Cruze'a.
Jedynym mankamentem (oprócz latającego na boki sprzęgła) jest słabo działająca klimatyzacja.
W zeszłym tygodniu byłem w serwisie, sprawdzili szczelność, uzupełnili czynnik.
Klima wydaje się być szczelna, serwisant powiedział, że kompresor daje dobre ciśnienie, może lekko za duże po stronie HP.
Mimo uzupełnienia czynnika klimatyzacja nadal słabo chłodzi, przy ustawieniu najniższej temperatury na I biegu dmuchawy powietrze z kratki ma ok 11 st. C, na II biegu ok 15-16.
Gość w serwisie powiedział, ze winny może być osuszacz, a raczej wilgoć, której ten osuszacz nie jest już w stanie wyłapać.
Proponował wymianę.
Dajcie znać proszę, czy słabe działanie klimy może być rzeczywiście spowodowane osuszaczem, czy to jest tylko próba naciągnięcia na niepotrzebną usługę?
Dodam tylko, że filtr kabinowy jest wymieniony, chłodnice płynu i klimy są czyste, nie pozatykane liśćmi/owadami.
Po włączeniu klimy czuć, że kompresor się włącza, włącza się również wiatrak na chłodnicy.
Napiszcie mi proszę, czy wymiana osuszacza rzeczywiście może pomóc, ewentualnie co mogę sprawdzić/wymienić?
Z góry dzięki za pomoc.
jakiś czas temu kupiłem Cruze'a.
Jedynym mankamentem (oprócz latającego na boki sprzęgła) jest słabo działająca klimatyzacja.
W zeszłym tygodniu byłem w serwisie, sprawdzili szczelność, uzupełnili czynnik.
Klima wydaje się być szczelna, serwisant powiedział, że kompresor daje dobre ciśnienie, może lekko za duże po stronie HP.
Mimo uzupełnienia czynnika klimatyzacja nadal słabo chłodzi, przy ustawieniu najniższej temperatury na I biegu dmuchawy powietrze z kratki ma ok 11 st. C, na II biegu ok 15-16.
Gość w serwisie powiedział, ze winny może być osuszacz, a raczej wilgoć, której ten osuszacz nie jest już w stanie wyłapać.
Proponował wymianę.
Dajcie znać proszę, czy słabe działanie klimy może być rzeczywiście spowodowane osuszaczem, czy to jest tylko próba naciągnięcia na niepotrzebną usługę?
Dodam tylko, że filtr kabinowy jest wymieniony, chłodnice płynu i klimy są czyste, nie pozatykane liśćmi/owadami.
Po włączeniu klimy czuć, że kompresor się włącza, włącza się również wiatrak na chłodnicy.
Napiszcie mi proszę, czy wymiana osuszacza rzeczywiście może pomóc, ewentualnie co mogę sprawdzić/wymienić?
Z góry dzięki za pomoc.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Re: Klima słabo działa - osuszacz do wymiany?
Może być uszkodzony mieszacz powietrza ciepłego z zimnym.To częsta usterka urwanych zawiasów klapy mieszacza.
viewtopic.php?f=85&t=2201
-
sasha159
- Świeżak
- Kontakt:
Zastanawiałem się czy tak nie jest, widziałem patent z naprawą na rosyjskiej stronie.wszim pisze: 6 lip 2020, o 10:55 Może być uszkodzony mieszacz powietrza ciepłego z zimnym.To częsta usterka urwanych zawiasów klapy mieszacza.
Jednak wykluczam tą awarię, jak zmieniam temperaturę to na kratkach też się zmienia, wydaje się że mieszacz działa OK.
Gdzie mogę zmierzyć temperaturę, żeby być pewnym, że klima działa OK, albo że rzeczywiście niedomaga?
Może zmierzę temp na przewodach wchodzących do kabiny? Chociaż to chyba bez senesu, bo 'zimno' robi się dopiero na parowniku, w momencie rozprężenia czynnika chłodzącego.
Gdzie mogę zmierzyć temperaturę i jaka powinna ona być?
- chocisz
- Profesjonalista
- Imię: wojtas
- Samochód: Lacetti
- Silnik: F18D3
- Kontakt:
na nawiewach środkowych u mnie jest nie więcej jak 5st, tyle, że przy tej temperaturze zewnętrznej jest załączony obieg wewnętrzny, może właśnie z tym ustawieniem masz problem i zaciąga z zewnątrz gorące powietrze
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
-
sasha159
- Świeżak
- Kontakt:
Tak mi się właśnie wydaje, że ta temperatura jest zbyt duża.
Pytanie ciągle aktualne - Czy zużyty osuszacz może powodować gorsze chłodzenie układu?
Niby wczoraj przy 30 st. C było w aucie akurat i może nie przejmowałbym się tym za bardzo, ale po pierwsze lubię jak wszystko co ma działać. działa jak należy.
Po drugie obawiam się, ze jeśli teraz coś nie domaga, to może pogłębić się z czasem i naprawa za rok czy dwa będzie mnie kosztowała n razy więcej niż teraz.
Pytanie ciągle aktualne - Czy zużyty osuszacz może powodować gorsze chłodzenie układu?
Niby wczoraj przy 30 st. C było w aucie akurat i może nie przejmowałbym się tym za bardzo, ale po pierwsze lubię jak wszystko co ma działać. działa jak należy.
Po drugie obawiam się, ze jeśli teraz coś nie domaga, to może pogłębić się z czasem i naprawa za rok czy dwa będzie mnie kosztowała n razy więcej niż teraz.
-
sasha159
- Świeżak
- Kontakt:
Zostawię info dla potomności:
Jak pisałem wcześniej klima działała dość słabo, ale jednak działała.
Gość w serwisie sugerował, że ciśnienie w układzie jest trochę za duże i prawdopodobnie to wina osuszacza.
Dzisiaj wymieniłem osuszacz (po wcześniejszym opróżnieniu układu z czynnika).
Dostęp i sama wymiana banalnie prosta. Osuszacz znajduje się w chłodnicy klimatyzacji, po prawej stronie, stojąc przodem do auta.
Wystarczy zdemontować osłonę pod autem, przykręconą do zderzaka i wykręcić plastikową część imbusem (chyba 13mm).
Potem wkręcić nowy osuszacz, osłonę i gotowe.
Po ponownym 'nabiciu' układu klimy czynnikiem, klimatyzacja działa bardzo dobrze.
Na I biegu dmuchawy temperatura z nawiewu waha się od 4,5 do 6 st C. Na wyższych biegach nieco większa.
Jak pisałem wcześniej klima działała dość słabo, ale jednak działała.
Gość w serwisie sugerował, że ciśnienie w układzie jest trochę za duże i prawdopodobnie to wina osuszacza.
Dzisiaj wymieniłem osuszacz (po wcześniejszym opróżnieniu układu z czynnika).
Dostęp i sama wymiana banalnie prosta. Osuszacz znajduje się w chłodnicy klimatyzacji, po prawej stronie, stojąc przodem do auta.
Wystarczy zdemontować osłonę pod autem, przykręconą do zderzaka i wykręcić plastikową część imbusem (chyba 13mm).
Potem wkręcić nowy osuszacz, osłonę i gotowe.
Po ponownym 'nabiciu' układu klimy czynnikiem, klimatyzacja działa bardzo dobrze.
Na I biegu dmuchawy temperatura z nawiewu waha się od 4,5 do 6 st C. Na wyższych biegach nieco większa.
- Mitko
- Bywalec
- Imię: Włodek
- Samochód: Cruze 2,0 VCDI LT+
- Silnik: 2.0, 163 KM, MT diesel
- Kontakt:
Mam pytanie w temacie chłodnicy klimatyzacji, którą wymieniam (silnik LNP). Nowa już przyszła. Sprawa dotyczy Oringów przyłączy przewodów do chłodnicy i Oringu czujnika ciśnienia chłodnicy. Czy konieczna jest ich wymiana bo w serwisie MMCars Wrocław za te 3 Oringi zaśpiewali 130 PLN (2 x 50 i 30 za ten przy czujniku) ?
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Oringi zwykle czy metalowo gumowe?
Podaj numery czesci
Podaj numery czesci
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- Mitko
- Bywalec
- Kontakt:
Oringi zwykłe, gumowe tylko. Numerów ich nie znam bo pytałem przez telefon czy są. Natomiast numer chłodnicy to GM 13377763. Jeszcze na niej jest oprócz numer oznaczenie CL a takż J12F12B.
Dodano po 2 godzinach 4 minutach 6 sekundach:
Sorry, poszedłem do garażu i dokładnie przyjrzałem się. Są to metalowo gumowe podkładki na przyłączach przewodów i zwykły oring na czujnik ciśnienia. Numery ich to :24436644, 24436646, 90381761. Teraz pewnie znajdę gdzieś taniej ale czy to konieczne ?
Dodano po 2 godzinach 4 minutach 6 sekundach:
Sorry, poszedłem do garażu i dokładnie przyjrzałem się. Są to metalowo gumowe podkładki na przyłączach przewodów i zwykły oring na czujnik ciśnienia. Numery ich to :24436644, 24436646, 90381761. Teraz pewnie znajdę gdzieś taniej ale czy to konieczne ?
- Sebastian
- Moderator
- Silnik:
- Kontakt:
53zł OE
6.5 ELRING
11,5 VALEO (ale dobry warsztat powinien coś dobrać samodzielnie)
Tu masz ceny z jadar-auto. Osobiście bym wymienił wszystko - bo oszczędzanie na uszczelkach się zemści
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- Mitko
- Bywalec
- Kontakt:
Nie mają Erlinga tylko OE w cenie 48 PLN. I tak we wszystkich sklepach, wszędzie czegoś albo brakuje albo za drogie. Jak się doda wysyłkę, a niektórzy mają drogo, to prawie tyle samo co w MMCars.
- Sebastian
- Moderator
- Silnik:
- Kontakt:
- Mitko
- Bywalec
- Kontakt:
OK. Jak się wpisze nr Erlinga, to się odnajduje uszczelka. Natomiast po wpisaniu nr GM pojawia się uszczelka za 48 PLN a w zakładce zamienniki nie ma nic. Już zamówione. Dzięki. I jeszcze prośba, czy ktoś mógłby podać momenty dokręcenia przyłączy chłodnicy i czujnika, żeby nie schrzanić wszystkiego.
- Sebastian
- Moderator
- Silnik:
- Kontakt:
Momentów Ci nie powiem, ale pamiętaj o przesmarowaniu oringów (najlepiej olejem PAG) przed montażem! Już kilkukrotnie poprawialiśmy po zakładach gdzie została wymieniona chłodnica, wiadomo przed nabiciem czynnikiem próba azotowa, a tam się na połączeniach pieniłoooooo, okazało się,że oringi zostały "przyszczypane" i przepuszczały...
- Mitko
- Bywalec
- Kontakt:
OK, w pobliżu jest warsztat, może dadzą 1 cm3, a jak nie to kupię 250 ml PAG 46. Ale jeszcze odnośnie montażu czujnika ciśnienia w chłodnicy. Instrukcja napraw odsyła do punktu dot. wymiany zwykłego o-ringu, a taki jest do czujnika, i pisze tak : "Uwaga: NIE wolno dopuścić do zanieczyszczenia obiegu czynnika chłodniczego znajdującym się na nowej uszczelce typu o-ring mineralnym olejem chłodniczym o lepkości 525.
Przesmarować nową uszczelkę typu o-ring cienką warstwą mineralnego oleju chłodniczego o lepkości 525". O co tu biega, raz nie wolno, a potem trzeba ?
Przesmarować nową uszczelkę typu o-ring cienką warstwą mineralnego oleju chłodniczego o lepkości 525". O co tu biega, raz nie wolno, a potem trzeba ?
-
pool80
- Wymiatacz
- Imię: Ryszard
- Samochód: Cruze LT
- Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
- LPG: BRC SQ24.11
- Kontakt:
Wymienialiscie u siebie ten osuszacz? W tym roku zamierzam podpiąć się pod maszynę, celem wymiany i dobicia układu klimatyzacji. Znaczy zlecić w serwisie.
Zastanawiam się, czy samemu wymienić osuszacz. 9 lat przypuszczam nikt nie ruszał. Od nowości.
Rozumiem, że musiał bym dwukrotnie jechać do serwisu. Raz opróżnić układ, a po samodzielnej wymianie osuszacza ponownie jechać na serwis na dobicie.
Trochę kombinowanie, ale wolał bym wiedzieć zanim dowiem się ile może mnie skasować serwis za wymianę. Czy w ogóle serwis pójdzie na taki układ. Zwykłem korzystać z Groupon...i nie wiem czy "promocja" wtedy obejmie.
A może jeżeli temperatura w normie to nie ruszać? Muszę czymś ją pomierzyć.
Co sądzicie?
Zastanawiam się, czy samemu wymienić osuszacz. 9 lat przypuszczam nikt nie ruszał. Od nowości.
Rozumiem, że musiał bym dwukrotnie jechać do serwisu. Raz opróżnić układ, a po samodzielnej wymianie osuszacza ponownie jechać na serwis na dobicie.
Trochę kombinowanie, ale wolał bym wiedzieć zanim dowiem się ile może mnie skasować serwis za wymianę. Czy w ogóle serwis pójdzie na taki układ. Zwykłem korzystać z Groupon...i nie wiem czy "promocja" wtedy obejmie.
A może jeżeli temperatura w normie to nie ruszać? Muszę czymś ją pomierzyć.
Co sądzicie?
- Mitko
- Bywalec
- Kontakt:
Dzisiaj kurier miał przywieźć zderzak ale nie zmieścił mu się w aucie więc będzie jutro. Korzystając z czasu i z tego, że praktycznie bez zderzaka jest tylko dostęp do złączy chłodnicy klimatyzacji, podjechałem do warsztatu na osiedlu aby nabić klimę. Chłodnica nowa, nowe podkładki stalowo gumowe do podłączenia chłodnicy, nowy oring na czujniku ciśnienia i wszystko do d.... Mechanik podłączył maszynę (o ile pamiętam Bosch 650) do jedynego widocznego pod maską przyłącza, drugiego nie znalazł, nie wiem czy w ogóle jest no i po paru minutach stwierdził, że jest nieszczelność bo nie trzyma podciśnienia. Ciekawi mnie to bo wcześniej klima była szczelna, a po najechaniu na hak holowniczy cały impet poszedł na belkę, która wygięła chłodnice klimy i zrobiła w niej dziurę, wyciekł zielony płyn/olej. Rurki od chłodnicy klimatyzacji nie uległy uszkodzeniu ani pokrzywieniu no i gdzie to się rozszczelniło ? A może ten mechanik lub jego maszyna są nie tak ? Kazali mi przyjechać w piątek bo będą sprawdzać szczelność azotem. A może te podkładki stalowo gumowe są lipne. Ta Erlinga wydawała mi się, że trochę brakuje jej do oryginału. Sama podkładka jakby grubsza a tej gumy jakby mniej ale może to nie ma znaczenia.
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
W sumie tak jak radzi mechanik, podjechać nabić azotem i wtedy albo tester szczelności w płynie (może być woda z mydłem) albo detektor F-gazów.
-
pool80
- Wymiatacz
- Kontakt:
I są dwa zawory serwisowe, tylko dziadom nie chce się szukać. Wszystko jest na forum. I dostęp jest łatwy. Nie trzeba zderzaka czy czegokolwiek innego ściągać.
Co sądzicie o tym 9 letnim osuszaczu?
Co sądzicie o tym 9 letnim osuszaczu?
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Z tego co kojarzę to osuszacz powinien być wymieniany co bodajże dwa lata ale w sumie ja jeszcze w żadnym samochodzie tego nie robiłem 
-
kochar
- Wymiatacz
- Imię: Jan
- Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
- Silnik: 163KM, diesel
- Been thanked: 2 times
Drugi zawór jest pod zbiorniczkiem od wspomagania, najlepiej go odkręcić i odsunąćMitko pisze: 12 maja 2021, o 14:25 Dzisiaj kurier miał przywieźć zderzak ale nie zmieścił mu się w aucie więc będzie jutro. Korzystając z czasu i z tego, że praktycznie bez zderzaka jest tylko dostęp do złączy chłodnicy klimatyzacji, podjechałem do warsztatu na osiedlu aby nabić klimę. Chłodnica nowa, nowe podkładki stalowo gumowe do podłączenia chłodnicy, nowy oring na czujniku ciśnienia i wszystko do d.... Mechanik podłączył maszynę (o ile pamiętam Bosch 650) do jedynego widocznego pod maską przyłącza, drugiego nie znalazł, nie wiem czy w ogóle jest no i po paru minutach stwierdził, że jest nieszczelność bo nie trzyma podciśnienia. Ciekawi mnie to bo wcześniej klima była szczelna, a po najechaniu na hak holowniczy cały impet poszedł na belkę, która wygięła chłodnice klimy i zrobiła w niej dziurę, wyciekł zielony płyn/olej. Rurki od chłodnicy klimatyzacji nie uległy uszkodzeniu ani pokrzywieniu no i gdzie to się rozszczelniło ? A może ten mechanik lub jego maszyna są nie tak ? Kazali mi przyjechać w piątek bo będą sprawdzać szczelność azotem. A może te podkładki stalowo gumowe są lipne. Ta Erlinga wydawała mi się, że trochę brakuje jej do oryginału. Sama podkładka jakby grubsza a tej gumy jakby mniej ale może to nie ma znaczenia.
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! 
-
pool80
- Wymiatacz
- Kontakt:
Eee, nie trzeba odkręcać, dostęp jest wystarczający. Też nie słyszałem żeby ktokolwiek co 3 lata wymieniał osuszacz. Ale może już czas? Ogólnie klima kilka lat njedobijana, i na pewno z kratki nie leci 5 stopni. Mogę tylko przeserwisować maszyną z kuponem z Groupon, albo polecieć w koszta z osuszaczem...
Nikt z Was w Cruze/Orlando jeszcze go nie ruszał? Podobne roczniki...
Nikt z Was w Cruze/Orlando jeszcze go nie ruszał? Podobne roczniki...
-
Kgrzy
- Bywalec
- Imię: Krzysiek
- Samochód: Orlando
- Silnik: 1.8 benzyna
- LPG: Alex Optima Nano
- Kontakt:
Ja również nigdy w życiu, w żadnym aucie nie zmieniałem osuszacza i klimy zawsze chłodziły wzorowo. Pilnowałem tylko ilości czynnika.
- Sebastian
- Moderator
- Silnik:
- Kontakt:
Albo detektor, albo azotbubu1769 pisze: 12 maja 2021, o 14:37 W sumie tak jak radzi mechanik, podjechać nabić azotem i wtedy albo tester szczelności w płynie (może być woda z mydłem) albo detektor F-gazów.