Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Tylne zaciski hamulcowe - pytania
- papieju
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Tylne zaciski hamulcowe - pytania
Ja raz regenerowałem wszystkie zaciski. Później żadnych wspomnień, a swój zabytek trzymam już 12 lat 
O partsy pisz PW.
-
lukaslacetti
- Profesjonalista
- Imię: Łukasz
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: Stag 300 Premium
- Kontakt:
Nowy zacisk SKV cenowo jednak musiałem zle usłyszeć kosztował mnie 120 zł wiem i tak drożej niż na allegro xD
Na dniach zamontuje a stary sprawdzę co zawiodło no chyba że to jednak jarzmo nawaliło
Na dniach zamontuje a stary sprawdzę co zawiodło no chyba że to jednak jarzmo nawaliło
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Jeśli już składać na nowym zacisku to dobrze by było prowadnice dać nowe, bo ten zacisk ich nie ma.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
lukaslacetti
- Profesjonalista
- Kontakt:
Po demontażu oryginalnego zacisku oraz jego oględzinach stwierdzam ze przyczyną był znów zastany tłoczek po lekkim rozruszaniu zaczął prawidłowo pracować natomoast wewnątrz gdy nie odlalem jeszcze resztek płynu z tłoczka widoczne było mnustwo zanieczyszczeń pływających wewnątrz zacisku wraz z płynem.
Zamontowalem i tak nowy zacisk, korzystając z okazji wymieniłem gumki w jarzmach i przesmarowałem je na nowo.
Płyn hamulcowy wymienilem cały natomiast przez wszystkie zaciski przelalem sporo płynu w celu dokladnego wypłukania wnętrza układu.
Na dzień dzisiejszy układ hamulcowy jest sprawny.
Zamontowalem i tak nowy zacisk, korzystając z okazji wymieniłem gumki w jarzmach i przesmarowałem je na nowo.
Płyn hamulcowy wymienilem cały natomiast przez wszystkie zaciski przelalem sporo płynu w celu dokladnego wypłukania wnętrza układu.
Na dzień dzisiejszy układ hamulcowy jest sprawny.
-
stoneface
- Aktywny
- Imię: Robert
- Samochód: Nubira 1.6
- Silnik: 1,6 109KM
- LPG: Stag 200 GoFast listwa ACW02
- Kontakt:
Te podkładki to do przewodu hamulcowego, miałeś je w zestawie z zaciskiem ?lukaslacetti pisze: 1 maja 2021, o 12:47 Nowy zacisk SKV cenowo jednak musiałem zle usłyszeć kosztował mnie 120 zł wiem i tak drożej niż na allegro xD
Na dniach zamontuje a stary sprawdzę co zawiodło no chyba że to jednak jarzmo nawaliło![]()
-
lukaslacetti
- Profesjonalista
- Kontakt:
Dokładnie tak + był jeszcze smar wielkości opakowania po kwasku cytrynowym Na spokojnie wystarczy aby przesmarować wszystkie cztery jarzma
-
stoneface
- Aktywny
- Imię: Robert
- Samochód: Nubira 1.6
- Silnik: 1,6 109KM
- LPG: Stag 200 GoFast listwa ACW02
- Kontakt:
Kupiłem taki sam zacisk i tylko smar jest w środku bez podkładek. Te podkładki były luzem jak ten smar czy razem z zaciskiem w folie zapakowane?
-
lukaslacetti
- Profesjonalista
- Kontakt:
Całosć była w pudełku w którym wszystkie częsci razem były zawinięte w taki zalakowany hermetycznie przeźroczysty worek.
Ostatnio zmieniony 10 maja 2021, o 18:45 przez bubu1769, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Literówka.
Powód: Literówka.
-
markus444
- Specjalista
- Imię: Maciej
- Samochód: Lacetti CDX
- Silnik: 1,8 121KM f18d3 aut. Zf4hp16
- LPG: BRC SQ32
- Kontakt:
Ja miałem wszystkie zaciski zapieczone. Zrobiłem regenerację to pomogło na rok. Problemem okazały się wszystkie przewody elastyczne które wymieniłem. I to pomogło.
Narazie mam spokój.
Narazie mam spokój.
-
krzych1b
- Fachman
- Imię: Krzysztof
- Samochód: NUBIRA /Lacetti
- Silnik: 1.8 F18D3 121KM
- LPG: Tech
- Kontakt:
Ile czasu ( po ilu przejechanych kilometrach) , po założeniu nowych klocków , szczęk i tarczobębnów , mieliście jeszcze dość ciepłe ( gorące ) hamulce z tyłu?
Założyłem na razie kpl. na lewą stronę ( czyszczenie smarowanie itp.) i po przejechaniu 20km prawie się nie mogę dotknąć do tarczobębna . Ręczny spuszczony prawie na maxa.
Założyłem na razie kpl. na lewą stronę ( czyszczenie smarowanie itp.) i po przejechaniu 20km prawie się nie mogę dotknąć do tarczobębna . Ręczny spuszczony prawie na maxa.
VIN >KL1NF35BJ6K335315
- chocisz
- Profesjonalista
- Imię: wojtas
- Silnik: F18D3
- Kontakt:
Hamulce, czy felgi, bo hamulców nie dotykam, a felgi są lekko ciepłe raczej bez znaczenia ile przejedziesz, tylko jak, bo nagrzewają się podczas hamowania, także jak jedziesz spokojnie nie powinny być gorące, dotyczy to również przednich
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Jazda po mieście te 20 km , czyli wio i prrrrry .Tarczobęben macałem -gorący , felga letnia .Pozostałe koła ( nierobione) są zimne .
VIN >KL1NF35BJ6K335315
- chocisz
- Profesjonalista
- Kontakt:
No to sam sobie odpowiedziałeś skoro ma inną ciepłotę jak pozostałe, to coś zmajstrowałeś nie tak, może tarcza trze o wyklepany tarczobęben
Podnieś auto i pokręć kołem powinno lekko tam ocierać, ale musi się łatwo obracać, może szczęki trzeba popuścić na regulacji w bębnie
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Wszystkie nowe części założone , napisałem na początku . Trzeć trze , ale lekuchno i rękami bardzo łatwo się obraca. Kilkakrotne podciąganie i opuszczanie rączki , obracanie ( lewo-prawo) i popuszczane na regulacji do nietarcia i ponowne podciągnięcie regulatorem . Na koniec opukany tarczobęben od spodu i góry . Linka nie stoi , tłoczek się cofa . Zrobione na podstawie manualu z TIS . Linkę mogę jeszcze trochę odpuścić . Doczytałem się , że powinno być dobrze , po przejechaniu 50-60 km
VIN >KL1NF35BJ6K335315
- chocisz
- Profesjonalista
- Kontakt:
Czy ty czasami nie pomalowałeś części trącej tarczy farbą, jakaś taka matowa 
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Kolor farby się zlał z kolorem tarczobębna -złudzenie . Jutro odpuszczę ręczny całkowicie i zobaczę co się dzieje. Ta strona była spawna tzn. dospawana osłona tarczy kotwicznej . Myślę , że się nic nie powyginało?
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
szmar
- Bywalec
- Imię: Mariusz
- Samochód: inny
- Silnik: T18SED
- Inny samochód: Passat B5 1.9 TDI
- Kontakt:
Szczęki mocowane/stabilizowane są do tarczy kotwicznej , a ponieważ jest nowa/inna tarcza kotwiczna to może być zmieniona geometria pracy szczęk.krzych1b pisze: 30 maja 2021, o 21:13 Ta strona była spawna tzn. dospawana osłona tarczy kotwicznej .
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
szmar , nie nowa tarcza kotwiczna, tylko nowa osłona z blachy . Oryginalnie osłona jest zgrzewana w 5-ciu punktach . Ja dałem 6 chewtów .
Ale już sie pomału poprawia i nie parzy w palec tarcza , można normalnie ją dotknąć.
Ale już sie pomału poprawia i nie parzy w palec tarcza , można normalnie ją dotknąć.
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Sprawa się rypła . Dzisiaj dospawałem osłonę z prawej strony i ani obrócić tarczobębna. Błąd popełniłem przy spawaniu punktowym . Jako że było najwygodniej , to spaw dałem od strony wewnętrznej . Do tego złapałem ściskami w trzech miejscach i tarcza kotwiczna poddała się termicznie . Tzn. wygięło ją lekko do środka w miejscach spawu i dlatego blokowało (darło) w kanale tarczobębna . Do tego kupione wcześniej szczęki okazały się "plastelinowe"
.Blaszka z której są wykonane nadaje się na konserwy. Jedna zaleta , to trzymały wymiar w stosunku do oryginału i było z czego szlifnąć okładzinę ( miały nadwymiar -3.5mm).
Już teraz wiem dlaczego fabryka dała tylko 5 zgrzewów
Po wyprofilowaniu tarczy ( naginanie na zewnątrz ) już nic nie trze i dało się szybko wyregulować ręczny.
Moja rada , to przy wymianie blach osłonowych , spawy kłaść od zewnątrz i nie za dużo , czyli 5-6 punktów.
Postaram się rzucić poprawiony rysunek tych osłon , w temacie tarcz kotwicznych , bo tam jest jeszcze wygięcie na linkę hamulca .
Już teraz wiem dlaczego fabryka dała tylko 5 zgrzewów
Po wyprofilowaniu tarczy ( naginanie na zewnątrz ) już nic nie trze i dało się szybko wyregulować ręczny.
Moja rada , to przy wymianie blach osłonowych , spawy kłaść od zewnątrz i nie za dużo , czyli 5-6 punktów.
Postaram się rzucić poprawiony rysunek tych osłon , w temacie tarcz kotwicznych , bo tam jest jeszcze wygięcie na linkę hamulca .
VIN >KL1NF35BJ6K335315
- Sebastian
- Moderator
- Silnik:
- Kontakt:
Ja też musiałem w kilku miejscach liznąć szlifierką, bo od strony grani trochę wyszło przy spawaniu, z tym ze ja pospawałem prawie że spawem ciągłym (bo jak punktowo to potem w przestrzeni zaczyna gnić szybko).
W temacie szczęk - a wrzucałem link do textarów w śmiesznej cenie...
W temacie szczęk - a wrzucałem link do textarów w śmiesznej cenie...
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Kurde Sebastian, gdzie ten link , bo nie widzę?
Jakbyś napisał wcześniej że ci pokrzywiło i szlifowałeś , to bym tyle mięsa nie wyrzucił z siebie
. Ale przyszedł następny ranek i ........błogi uśmiech pojawił się na mojej twarzy
. Flamaster pokazał gdzie darło .
Kolego szmar , jakoś marnie wyglądają te twoje osłony
Jakbyś napisał wcześniej że ci pokrzywiło i szlifowałeś , to bym tyle mięsa nie wyrzucił z siebie
Kolego szmar , jakoś marnie wyglądają te twoje osłony
VIN >KL1NF35BJ6K335315
- Sebastian
- Moderator
- Silnik:
- Kontakt:
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Dodam jeszcze jako ciekawostkę . W profesjonalnym zakładzie naprawy hamulców , taki zacisk ląduje jeszcze na frezarce , w celu wyrównania , uzyskania równoległości pomiędzy tłoczkiem a klockami .
VIN >KL1NF35BJ6K335315