Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Czasami występujące zbyt wysokie napięcie ładowania

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
niemamnicku
Świeżak
Imię: _
Samochód: _
Silnik: _
Kontakt:

Czasami występujące zbyt wysokie napięcie ładowania

Post autor: niemamnicku »

Witam Was serdecznie :)
Otóż jakiś czas temu podczas jazdy zaczęło wyłączać mi się radio (chińczyk) na dosłownie pół sekundy. Czynność powtórzyła się z 3 razy w różnych, ale krótkich odstępach czasu. Momentami tracił moc. Auto już od dłuższego czasu było "w ruchu". Zjechałem na pobliski parking, podczas manewrowania na zegarze zrobiła się choinka na dwie sekundy, wszystko się uspokoiło. Auto zgasiłem, poczekałem 10 minut, odpaliłem i wszystko było dobrze.
Kilka dni później gdy pożyczyłem auto aby podjechał do sklepu też zgasło radio na chwilkę i auto straciło moc. To było dosłownie chwile po wyjechaniu z domu, ale też przed samym celem podróży więc auto zgasił potem bez problemów.
Dwa dni temu podpiąłem się przez OBD, sprawdziłem na 3 interfejsach, na różnych programach - zero błędów. Pomyślałem że może przestaje ładować podczas jazdy i występują spadki napięcia. Sprawdziłem napięcia podczas postoju, podczas jazdy i o ile mnie pamięć nie myli wynosiły 13.7V, zweryfikowałem podpinając multimetr. Oczywiście testowane na niskich i wysokich obrotach, podczas jazdy, z maksymalnym obciążeniem (grzanie szyb, fotele itd) jak i bez.
W celu dalszej weryfikacji wpiąłem ładowarkę samochodową która również wyświetla napięcie w instalacji samochodu.
Po odpaleniu przez ok 1sek nie ma ładowania, utrzymuje się napięcie lekko powyżej 12V po czym szybko wzrasta do jakiś 14.8-14.9V które przez chwile stabilnie jest utrzymywane lecz później spada do wartości właśnie 13.7V i stabilnie się utrzymuję niezależnie od obciążenia. Z tego co mi wiadomo, takie zachowanie jest poprawne.
Niestety do dziś, przez cały dzień napięcie utrzymywało się na ogólnie poziomie 14.7-14.8V. Pomyślałem, że mogło to byś spowodowane zbyt krótką jazdą i akumulator jest doładowywany, chociaż jak wspomniałem wcześniej, to napięcie powinno spaść. Problemem jednak jest to, że na ułamek sekundy raz wyłączyło mi się radio, ale auto mocy nie straciło, żadnych kontrolek. Zacząłem obserwować napięcie w instalacji auta jakie wskazuje ta ładowarka i średnia wartość wynosiła ok 15.5V. Dlaczego średnia? Bo bardzo szybko zmieniała swoją wartość, spadając czasami do ~13.5V wzrastając natychmiastowo do prawie 16V, a z dwa razy nawet takie napięcie zostało osiągnięte. Auto po chwili zgasiłem, odczekałem chwile. Po odpaleniu znów stabilnie się utrzymywało na poziomie 14.7V.
Wydaje mi się, że przy wyłączającym się radiu czy utracie mocy to napięcie chwilowo wzrasta nawet do wartości powyżej 16V i elektronika "głupieje".

Teraz pytania do Was: czy ktoś miał już taki problem?
Z tego co wyczytałem, w Cruze nie ma jako takiego regulatora napięcia. Napięcie regulowane jest przez BCM oraz posiadamy czujnik cęgowy(?), zgadza się?
Odnośnie wysokiego napięcia ładowania, coś obiło mi się o uszy że to może być uszkodzony mostek i dlatego podawane jest zbyt wysokie napięcie, jest to możliwe?
Jakie macie propozycje, aby dojść co jest uszkodzone? Od czego zacząć? Nie chce oczywiście wszystkiego po kolei wymieniać na nowe, ale jakbym miał strzelać to bym zaczął od BCM.

Dodam że akumulator zmieniony na nowy ~6 miesięcy temu.
Nie ma problemu z kręceniem, ładnie odpala.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
zzzz
Wymiatacz
Imię: Zbyszek
Samochód: Cruze HB LT+
Silnik: 1.8
LPG: BRC
Has thanked: 4 times
Kontakt:

Re: Czasami występujące zbyt wysokie napięcie ładowania

Post autor: zzzz »

Zacznij od czytania odpowiednich tematów...
niemamnicku
Świeżak
Kontakt:

To proszę wskaż jakie, bo między innymi to forum już przejrzałem i z takim problemem się nie spotkałem.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

Sytuacja z akumulatorem jest rzeczą prawidłową .
viewtopic.php?f=29&t=2843
To nie tu problem.

Dodano po 2 minutach 52 sekundach:
Może masz problem z masą pojazdu. Sprawdź też zamocowanie klem na akumulatorze.
niemamnicku
Świeżak
Kontakt:

Zapewne chodzi Wam że "wysokie" napięcie ładowania jest poprawne - tak, rozumiem poprawne jeżeli chodzi o wartość nawet 15.5V które stabilnie się utrzymuję i ma na celu doładować akumulator. Jak wspomniałem wcześniej niemal cały czas mam stabilne napięcie, którego wartość jest zależna od poziomu naładowania akumulatora. Czyli dziś do wystąpienia problemu 14.8V, w poprzednich dniach spadało nawet do 13.7 bo akumulator był naładowany. Nawet raczej nie skłamię, jeżeli raz zaobserwowałem stabilne 12.7V po długiej jeździe, ale ręki nie dam sobie uciąć.

W dniu dzisiejszym podczas wyłączenia się radia według pomiaru napięcie drastycznie zmieniało się w czasie, to znaczy że w przeciągu jednej sekundy jego wartość się zmieniła mniej więcej tak zaokrąglając do liczb całkowitych: 14V -> 16V -> 13V. Po krótkiej chwili trochę się uspokoiło, to znaczy nie osiągało tak skrajnych wartości (13-16V), ale było bardzo nie stabilne, to znaczy zakres 14-15.5V. Część dziesiętna zmieniała się diametralnie. Cały proceder trwał do zgaszenia auta, czyli jakieś 45s. Uważam że to jest problemem. Niestety te moje obserwacje też nie były dokładne. Patrzenie się podczas jazdy na zapalniczke nie jest zbyt łatwe. Postaram się gdzieś blisko mnie zamontować wyświetlacz. Szkoda że już nie mam dostępu do bezprzewodowego interfejsu OBD, rejestrowałbym napięcie "na papierze" :(

Sprawdzę zamocowanie klem, przy okazji wykonam "reset".
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

niemamnicku pisze: 26 mar 2021, o 00:08 jeżeli raz zaobserwowałem stabilne 12.7V po długiej jeździe, ale ręki nie dam sobie uciąć.
To też jest prawidłowo. Poczytaj z większą starannością wątki dotyczące "inteligentnego ładowania". Co nie zmienia faktu, że możesz mieć jakąś usterkę, ale na podstawie oglądania napięcia w instalacji trudno konkretnie wyrokować. Sugestie wyżej już przedstawiłem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”