Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Trzaski przy podszybiu
-
Freshu08
- Świeżak
- Imię: Maciek
- Samochód: Cruze
- Silnik: 2.0 Diesel, 150KM
- Kontakt:
Trzaski przy podszybiu
Witajcie.
Próbowałem sam zlokalizować przyczynę, ale się poddałem.
Na początku grudnia (wraz z przyjściem niskich temperatur?) zauważyłem, że mój Cruze wydaje dziwne dźwięki jakby z okolic podszybia na przodzie auta. Jest to jakby trzaskanie plastików. To, co zauważyłem:
- gdy auto się nagrzeje problem chyba znika/maleje
- dźwięki nie występują przy jeździe na gładkiej drodze, ale przy wjeździe w dziurę/na spowalniacze słychać trzask
- gdybym miał powiedzieć, gdzie dokładnie trzeszczy to raczej prawa strona, przy samej szybie
Raz miałem taką sytuację:
1. odpaliłem zimne auto rano - bez trzasków
2. odpaliłem zimne pod wieczór i przejechałem ok. 8km - cały czas trzeszczało
3. zostawiłem auto na 3 minuty na chodzie, gdy wróciłem przejechałem 4 km i było cichutko
4. Zgasiłem silnik i zostawiłem auto na godzinę. Teoretycznie ostygł. Po tym czasie odpaliłem i przejechałem 8 km - bez dźwięków.
Powyższa sytuacja dała mi do myślenia czy to na pewno kwestia zimnego/ciepłego samochodu.
Czytałem, że w innych autach problem powoduje woda/lód która dostaje się na te czarne plastiki obok wycieraczek (od zewnątrz).
Miał ktoś podobny problem i wie co zrobić? Nie ukrywam, że zaczynam się irytować, bo dźwięki te są dość głośne. Brzmią jak najtańszy możliwy plastik bez nawet próby spasowania.
Próbowałem sam zlokalizować przyczynę, ale się poddałem.
Na początku grudnia (wraz z przyjściem niskich temperatur?) zauważyłem, że mój Cruze wydaje dziwne dźwięki jakby z okolic podszybia na przodzie auta. Jest to jakby trzaskanie plastików. To, co zauważyłem:
- gdy auto się nagrzeje problem chyba znika/maleje
- dźwięki nie występują przy jeździe na gładkiej drodze, ale przy wjeździe w dziurę/na spowalniacze słychać trzask
- gdybym miał powiedzieć, gdzie dokładnie trzeszczy to raczej prawa strona, przy samej szybie
Raz miałem taką sytuację:
1. odpaliłem zimne auto rano - bez trzasków
2. odpaliłem zimne pod wieczór i przejechałem ok. 8km - cały czas trzeszczało
3. zostawiłem auto na 3 minuty na chodzie, gdy wróciłem przejechałem 4 km i było cichutko
4. Zgasiłem silnik i zostawiłem auto na godzinę. Teoretycznie ostygł. Po tym czasie odpaliłem i przejechałem 8 km - bez dźwięków.
Powyższa sytuacja dała mi do myślenia czy to na pewno kwestia zimnego/ciepłego samochodu.
Czytałem, że w innych autach problem powoduje woda/lód która dostaje się na te czarne plastiki obok wycieraczek (od zewnątrz).
Miał ktoś podobny problem i wie co zrobić? Nie ukrywam, że zaczynam się irytować, bo dźwięki te są dość głośne. Brzmią jak najtańszy możliwy plastik bez nawet próby spasowania.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Re: Trzaski przy podszybiu
nasmarować dobrze prowadnice szyby - silikon sprej powinien dać radę. Dodatkowo okresowe smarowanie uszczelek wazeliną pomaga.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Mi też trzeszczy i hałasuje na mrozie. Przy intensywnych mrozach wszystkie auta z plastikowym wnętrzem działają głośniej, skrzypią i stukają. Nawet poduszki silnika sztywnieją i wtedy silnik robi się być głośniejszy i buda drga. A jak amory się tłuką na dziurach, szkoda gadać. TTTM - poczekać na odwilż, wiosnę lub zagrzać wnętrze.
-
Freshu08
- Świeżak
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedzi. Na czekanie na wiosnę nie mam nerwów
dlatego spróbuję sposobu z nasmarowaniem. Pytanie: psiknąć gumy od zewnątrz, środka czy z obu stron? Nigdy tego nie praktykowałem w samochodzie i nie chciałbym przybabolić.
- etac
- Prezes

- Kontakt:
i od wewnątrz, zewnątrz i środka. Aplikacja w prowadnicy nie należy do łatwych.
-
Freshu08
- Świeżak
- Kontakt:
To jeszcze zapytam, aby mieć jasność: myślicie, że psiknięcie "z zewnątrz" może wystarczyć czy trzeba raczej pomyśleć o rozbieraniu drzwi? Bo przy przedniej szybie chyba nic nie ściągnę, tak aby nie rozbierać połowy auta? Myślałem żeby psiknąć na elementy, które widać.
- etac
- Prezes

- Kontakt:
na pewno trzeba opuścić szyby i psikać w te rowki gdzie szyba się przesuwa. Efektu od razu nie będzie, zabieg trzeba powtarzać 2-3 razy w roku. Te zamsze tam na wszystkich uszczelkach muszą być miękkie i nasączone.
-
Freshu08
- Świeżak
- Kontakt:
Ok, dzięki za instrukcje.
Ostatnia rzecz: przeczytałem w internetach, że niektóre preparaty do czyszczenia kokpitu wchodzą w reakcję z plastikami i mogą powodować takie hałasy. U mnie trzaski nastąpiły po oddaniu auta na czyszczenie. Zbiegło się to w czasie z mrozami, więc to im przypisałem winę. Teraz się zastanawiam czy po prostu nie wyczyścić czymś innym kokpitu, zwłaszcza w pobliżu szyb.
Ostatnia rzecz: przeczytałem w internetach, że niektóre preparaty do czyszczenia kokpitu wchodzą w reakcję z plastikami i mogą powodować takie hałasy. U mnie trzaski nastąpiły po oddaniu auta na czyszczenie. Zbiegło się to w czasie z mrozami, więc to im przypisałem winę. Teraz się zastanawiam czy po prostu nie wyczyścić czymś innym kokpitu, zwłaszcza w pobliżu szyb.