Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Dźwięki pochodzące od absu

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
arnie3
Specjalista
Imię: Darek
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.4 B+G
LPG: Landi Renzo Omegas
Kontakt:

Dźwięki pochodzące od absu

Post autor: arnie3 »

Po odpaleniu samochodu i ruszeniu paru metrów słychać wyraźny, metaliczny dźwięk. Coś w stylu pisku od klocków, ale to nie od nich na pewno. Teoretycznie system abs się testuje po każdym odpaleniu i może to być dźwięk związany z tym procesem. Pytanie brzmi czy też w lacetti słyszycie tak głośny ten dźwięk? Nigdy nie spotkałem się z czymś takim w innych autach..
lukaslacetti
Profesjonalista
Imię: Łukasz
Silnik: 1.6 109KM
LPG: Stag 300 Premium
Kontakt:

Re: Dźwięki pochodzące od absu

Post autor: lukaslacetti »

W lacetti po odpaleniu i przekroczeniu pewnej predkosci ( może 2-3km/h )
jest testowany ABS i powinno byc slychac jakby chwilowe zadziałanie systemu i nic pozatym.
(Dźwięk podobny do uderzenia o coś wydobywający sie jak by pod kolumną kierownicy. Dzwięk normalny tak w lacetti sie testuje ABS )
wojtekpaterski
Aktywny
Imię: Wojciech
Samochód: Nubira
Silnik: F18d3 121
LPG: Stag 300
Kontakt:

Post autor: wojtekpaterski »

Domyślam się że chodzi o charakterystyczny dźwięk jakby np odbija się sprężyna przy naciśnięciu pedału hamulca.
Jeśli tak to polecam wymienić płyn hamulcowy. Wg Chevroleta raz na 15 tys. Pompy ABS lubią się zanieczyszczać i stąd też taki dźwięk z nich potem się wydobywa.
Nigdy nie wiesz co zrobi świr
krzych1b
Fachman
Imię: Krzysztof
Samochód: NUBIRA /Lacetti
Silnik: 1.8 F18D3 121KM
LPG: Tech
Kontakt:

Post autor: krzych1b »

Ja u siebie nie słyszę tego testu :ocochodzi: . W Volviaku miałem takie delikatne zgrzytnięcie przy 20km/h. Natomiast taki dżwięk zgrzytu , co jakiś czas , mam z pawej strony z przodu podczas wytracania prędkości ( ok. 10 km/h). :zastanawiasie:
VIN >KL1NF35BJ6K335315
arnie3
Specjalista
Imię: Darek
Silnik: 1.4 B+G
LPG: Landi Renzo Omegas
Kontakt:

Post autor: arnie3 »

Płyn hamulcowy wymieniałem w ubiegłym roku wraz z tarczami, klockami itp. Nie było żadnej różnicy nowy czy stary. Dla mnie ten dźwięk jest zbyt głośny, chętnie bym porównał czy w innych laczkach też taki jest. Pamiętam, że gdy kupowałem to auto i pierwszy raz się przejechałem z bratem to pomyśleliśmy w pierwszej chwili, że hamulec trzyma bo ten dźwięk był właśnie zbyt głośny i ani ja, ani on raczej nie spotkaliśmy się z tym wcześniej. Byłem kiedyś z tą kwestią u mechanika, zrobił testy pompy, nawet mi pokazywał te wyniki i nie było do czego się przyczepić, teoretycznie działa jak powinna, choć moim zdaniem nie do końca jest tak jak być powinno. Czasem mam wrażenie, że załącza się wtedy kiedy nie powinno według mnie, choć jeśli działa jak powinna to może po prostu taki urok w tym modelu.
Awatar użytkownika
chocisz
Profesjonalista
Imię: wojtas
Silnik: F18D3
Kontakt:

Post autor: chocisz »

Taki dźwięk jest słyszalny podczas testów ABS i wg TIS powinien być, także bym się nie przejmował, u mnie też jest :ok:

" Jeden raz na każdy cykl zapłonu moduł EBCM wykonuje automatyczny test, jeżeli prędkość pojazdu jest wyższa niż 6 km/h, a pedał hamulca nie jest naciśnięty lub jeżeli prędkość pojazdu jest wyższa niż 15 km/h, a pedał hamulca jest naciśnięty. Podczas tego testu układ uruchamia cewkę każdego z zaworów oraz silnik pompy wraz z odpowiednimi przekaźnikami w celu sprawdzenia działania tych podzespołów. "
krzych1b
Fachman
Kontakt:

To co zrobić jak go nie słyszę?
VIN >KL1NF35BJ6K335315
Awatar użytkownika
chocisz
Profesjonalista
Imię: wojtas
Silnik: F18D3
Kontakt:

Post autor: chocisz »

W tym roku spadło trochę śniegu, można było nawet codziennie sprawdzić działanie ABS i TCS (układ kontroli trakcji). Powinieneś słyszeć jak działa pompa w chwili uruchomienia TCS. To jest właśnie ten sam dźwięk, tylko trwa ułamek sekundy :ok: Przy ABS drze w pedł, a przy TCS słychać takie syczenie i mruga kontrolka trakcji.
krzych1b
Fachman
Kontakt:

ABS się odzywa przy hamowaniu na śliskim . Tylko ten test mnie zainteresował .
VIN >KL1NF35BJ6K335315
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”