Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Chińska nawigacja z Ali

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Mozuk

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: Mozuk »

Myślę że najlepiej przed zakupem wymontować fabryczne radio, zmierzyć szerokość pomiędzy uchwytami i wówczas zapytać sprzedawcę o szerokość tyłu radia
Freshu08
Świeżak
Imię: Maciek
Samochód: Cruze
Silnik: 2.0 Diesel, 150KM
Kontakt:

Post autor: Freshu08 »

Cześć wszystkim!
Piszę z prośbą o pomoc, licząc że ktoś bardziej doświadczony w tych systemach da jakąś wskazówkę/radę. Mam nadzieję, że podpinam się w dobrym temacie.
Mam ekran dotykowy Teyes z Androidem 8.0, aplikacja obsługująca Car Web Guru.

Problemy mam 2:
1. Nagrzebałem chyba coś w powyższej aplikacji i zniknął mi na górze pasek stanu - tam gdzie jest godzina, pogoda, powiadomienia itp. Nie mogę go ściągnąć w dół. Przeszukałem chyba wszystkie opcje i nie wiem gdzie go przywrócić.

2. Drugi problem: czy wie ktoś jak ustawić, aby jasność wyświetlacza domyślnie była AUTO? Obecnie po włączeniu komputera wyświetla mi tryb nocny, który mam ustawiony na 40% jasności. W dzień to za ciemno i za każdym razem muszę ręcznie zmieniać tryb na auto/dzień. Można ustawić, aby cały czas było auto i samo dopasowywało jasność ekranu do pory dnia i nocy?
Mozuk

Przeinstaluj aplikację a jeśli to nic nie da to może po prostu przywróć fabryczne ustawienia androida.Testowalem kiedyś ten launcher ale sprawiał problemy i wróciłem do fabrycznego. Co do auto jasności to może nie być takiej opcji.
Awatar użytkownika
robertz
Patron
Patron
Imię: Robert
Silnik: 1.6 124 KM, hatchback, benzyna
Kontakt:

Post autor: robertz »

Czy ktoś z koleżeństwa podłączał separator antenowy fakra do Cruze i pamięta, czy fakra miała końcówkę żeńską czy męską?
U mnie separator jeszcze pogarszał odbiór.
Gdy mu się przyjrzałem, to zauważyłem, że fakra jest męska, a chyba powinna być damska?
I drugie pytanie:
Poniżej przewód antenowy dołączany do chińczyka.
Może ktoś orientuje się, czy zaznaczona końcówka jest męska czy damska?
Fakra.jpg
Fakra.jpg (13.77 KiB) Przejrzano 2803 razy
"Gdy odrzucisz to, co niemożliwe, wszystko pozostałe, choćby najbardziej nieprawdopodobne, musi być prawdą"
Freshu08
Świeżak
Kontakt:

Mozuk pisze: 21 lis 2020, o 17:01 Przeinstaluj aplikację a jeśli to nic nie da to może po prostu przywróć fabryczne ustawienia androida.Testowalem kiedyś ten launcher ale sprawiał problemy i wróciłem do fabrycznego. Co do auto jasności to może nie być takiej opcji.
Chyba tak zrobię, jak mówisz. Jest to mój pierwszy sprzęt tego typu w samochodzie, testuję go pierwszy tydzień, więc dopiero po kolei ogarniam całą zabawę. Możesz polecić jakąś inną apkę czy cały czas masz fabryczną wersję?

Co do tej jasności: sama opcja AUTO jest, kwestia żeby ją ustawić jako domyślną, żeby włączała się po uruchomieniu samochodu - może jeszcze znajdę gdzieś w zakamarkach ustawień.
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T250
Silnik: 1.4 101KM
Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: bubu1769 »

Jak nie da rady to można spróbować pobawić się makrami, ja tak mam zrobione automatyczne złączenie i wyłączanie Torque na tablecie względem zasilania z ladowarki i będę też kombinował że zrobieniem zmiany jasności względem pory dnia.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

robertz pisze: 22 lis 2020, o 02:14
Może ktoś orientuje się, czy zaznaczona końcówka jest męska czy damska?

Fakra.jpg
według mnie męska.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
tapsik
Aktywny
Imię: sebastian
Samochód: cruze
Silnik: 2.0 163KM
Kontakt:

Post autor: tapsik »

Tydzień temu zakładałem separator, wyglądał tak i wszystko pasowało. Wychodzi na to, że fakra od strony instalacji samochodu jest męska. Sam odbiór stacji się polepszył.
Załączniki
Screenshot_20201122_115143_org.mozilla.firefox.jpg
Awatar użytkownika
robertz
Patron
Patron
Imię: Robert
Silnik: 1.6 124 KM, hatchback, benzyna
Kontakt:

Post autor: robertz »

OK, ale czemu fakra od strony instalacji samochodu ma być męska?

1/ gniazdo chińczyka jest damskie, do niego wchodzi wtyk DIN męski dołączonego do chińczyka krótkiego przewodu antenowego, a z drugiej strony wtyk męski tego przewodu wchodzi do damskiej końcówki fabrycznego przewodu antenowego?

2/ jeżeli chcę podłączyć separator, to dołączony do chińczyka przewód antenowy jest niepotrzebny.
Podłączam do damskiego gniazda chińczyka wtyk DIN męski separatora, a jego drugą męską końcówkę podłączam do damskiej końcówki fabrycznego przewodu antenowego?

Dodano po 2 godzinach 14 minutach 6 sekundach:
Chcąc nie chcąc wyjąłem radio i sprawdziłem końcówki przewodów.
Poniższe informacje pozostawiam dla przyszłych pokoleń: :)

1/ Przewód fabryczny, czyli od instalacji ma wtyk żeński, choć na pierwszy rzut oka wydaje się, że jest to wtyk męski. Po prostu w środku jest bolec, który w środku ma otwór, w który wchodzi męska końcówka, np. separatora. Gdy podłączałem pierwszy raz separator nie trafiłem i wygiąłem cienki bolec w separatorze, który oparł się o obudowę i pewnie dlatego radio z separatorem działało gorzej niż bez niego.
2/ Gniazdo antenowe chińczyka jest męskie.
3/ Przewód antenowy dołączony do chińczyka z obu stron ma męskie końcówki.
4/ Separator musi więc mieć z jednej strony męski wtyk DIN, a drugiej strony fakrę z końcówką męską.

I tyle w temacie, jak mawiał pewien prezydent.
Teraz czeka mnie zamówienie nowego separatora, a następnie jego podłączenie.
"Gdy odrzucisz to, co niemożliwe, wszystko pozostałe, choćby najbardziej nieprawdopodobne, musi być prawdą"
Freshu08
Świeżak
Kontakt:

Byłem pobawić się przy samochodzie.
Problem jasności chyba jakoś rozwiązałem - wyciągnąłem ustawienia jasności jako widget na główną stronę, aby mieć pod ręką do zmiany i póki co działa ok - po włączeniu jest ustawiony tryb auto i dostosowuje się do pory dnia.

Natomiast co do paska stanu: przeinstalowałem aplikację Car Web, zainstalowałem inny lanucher i nic. Dalej nie mam tego paska. Wobec tego muszę szukać gdzieś w ustawieniach tableta, tylko nie mam już pomysłu gdzie to może być i jak ewentualnie nazywa się to ustawienie. Co prawda znalazłem ustawienie "pokaż/ukryj pasek stanu", ale nic to nie zmieniło.
Mozuk

Freshu08 pisze: 22 lis 2020, o 08:46
Mozuk pisze: 21 lis 2020, o 17:01 Przeinstaluj aplikację a jeśli to nic nie da to może po prostu przywróć fabryczne ustawienia androida.Testowalem kiedyś ten launcher ale sprawiał problemy i wróciłem do fabrycznego. Co do auto jasności to może nie być takiej opcji.
Chyba tak zrobię, jak mówisz. Jest to mój pierwszy sprzęt tego typu w samochodzie, testuję go pierwszy tydzień, więc dopiero po kolei ogarniam całą zabawę. Możesz polecić jakąś inną apkę czy cały czas masz fabryczną wersję?

Co do tej jasności: sama opcja AUTO jest, kwestia żeby ją ustawić jako domyślną, żeby włączała się po uruchomieniu samochodu - może jeszcze znajdę gdzieś w zakamarkach ustawień.
Powiem Ci ze u mnie najlepiej działa całkowite wyłączenie ekranu. Nie razi i nie odbija się od szyby a radoio działa sobie w ciemności.Nie wiem czy masz taką opcję. Testowałem też to https://play.google.com/store/apps/deta ... l=en&gl=US
ale wszystko zależy jak to zadziała z poszczególnymi modelami. W każdym razie nie znalazłem niczego, co by działało z czujnikiem zmierzchu więc dałem sobie z tym spokój. Najlepszy ekran w nocy, to czarny ekran :D
Freshu08
Świeżak
Kontakt:

Tak, mam opcję uśpienia ekranu - wszystko gra a ekran jest czarny z delikatnym szarym księżycem na środku :D i rzeczywiście coraz częściej jej używam nocami, bo ekran ściemniony na 20% to mimo wszystko i tak w jakimś stopniu rozproszenie kierowcy.
dawmal1222
Świeżak
Imię: Dawid
Silnik: 1.8
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: dawmal1222 »

Cześć, kupiłem radio z AliExpress 4gb/64gb, oprócz tego, że myfriend zapomniał dorzucić mały głośnik (buzzer) odpowiadający za dźwięki kierunkowskazów i czujnika parkowania, wszystko działa bez zarzutu. Chciałbym podłączyć USB, kartę pamięci i aux z podłokietnika. Można gdzieś kupić cała wiązkę, w której z jednej strony są dedykowane wejścia z podłokietnika a z drugiej wejścia jack? Czy trzeba coś przerabiać?
gothdawid
Aktywny
Samochód: Chevrolet Cruze
Silnik: 1.8 141KM (chyba bez KL7)
LPG: STAG
Kontakt:

Post autor: gothdawid »

To Teyes ?
Czy jakieś inne ?
Bo ja w Teyes miałem w zestawie wszystko

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

dawmal1222 pisze: 5 gru 2020, o 09:05 Cześć, kupiłem radio z AliExpress 4gb/64gb, oprócz tego, że myfriend zapomniał dorzucić mały głośnik (buzzer) odpowiadający za dźwięki kierunkowskazów i czujnika parkowania, wszystko działa bez zarzutu. Chciałbym podłączyć USB, kartę pamięci i aux z podłokietnika. Można gdzieś kupić cała wiązkę, w której z jednej strony są dedykowane wejścia z podłokietnika a z drugiej wejścia jack? Czy trzeba coś przerabiać?
jak masz dedykowaną wiązkę, to nic nie przerabiasz z AUX i USB.

Nie wszystkie chińczyki mają dołożony głośnik/buzzer. Część z nich umie to robić z głośników radia, po zaprogramowaniu CAN.
gothdawid
Aktywny
Kontakt:

Etac wiesz może jak zmienić ikony w Teyes TPRO?
Np aby dodać/zmienić tam DVR bluetooth czy coś innego
Obrazek

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

chyba się nie da.
gothdawid
Aktywny
Kontakt:

Znalazłem takie zdjęcia na necie to myślę że się da.

Mam jeszcze jedno pytanko wiesz jak włączyć pokazywanie czujników cofania ? (Aby pokazywało który czujnik reaguje )
Gdzieś widziałem to w TEYES
Obrazek

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Podczas cofania, trzeba wybrać tryb pokazywania obrazu z czujników.
dawmal1222
Świeżak
Kontakt:

etac pisze: 5 gru 2020, o 14:16
dawmal1222 pisze: 5 gru 2020, o 09:05 Cześć, kupiłem radio z AliExpress 4gb/64gb, oprócz tego, że myfriend zapomniał dorzucić mały głośnik (buzzer) odpowiadający za dźwięki kierunkowskazów i czujnika parkowania, wszystko działa bez zarzutu. Chciałbym podłączyć USB, kartę pamięci i aux z podłokietnika. Można gdzieś kupić cała wiązkę, w której z jednej strony są dedykowane wejścia z podłokietnika a z drugiej wejścia jack? Czy trzeba coś przerabiać?
jak masz dedykowaną wiązkę, to nic nie przerabiasz z AUX i USB.

Nie wszystkie chińczyki mają dołożony głośnik/buzzer. Część z nich umie to robić z głośników radia, po zaprogramowaniu CAN.
Podłączyłem wszystko, niestety jest kabel oznaczony buzzer na dwa Piny, ale nie ma głośnika. Kupiłem taki malutki za 6zl, ale jest za cichy. Kupujmy razem na AliExpress z nowymi kuponami użytkownika.
Twoje 3,78 zł w kuponach jest tutaj!
https://a.aliexpress.com/_BUFaf1. Z tego co wyczytałem to ta duża biała wtyczka odpowiada za USB, aux i kartę pamięci w podłokietniku. Myślicie, ze można to przerobić żeby podłączyć pod te wyjścia jack?
Mozuk

A po co Ci jack?
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

pokaż jakie masz radio, jakie kable. U mnie z Teyes dostałem wszystkie kable i AUX oraz USB działa prawidłowo z fabryczną instalacją.
dawmal1222
Świeżak
Kontakt:

Radio to z linku https://a.aliexpress.com/_BUFaf1. Z tyłu radia są wyjścia jack pod usb, kamerę i aux, ale niestety nie ma nigdzie wejścia na wiązkę kabli z podłokietnika. Widzę że przepłaciłem, bo Teyes w tych samych pieniądzach. Chcę teraz przerobić tak, aby usb z podłokietnika działało
Mozuk

Kupiłem coś podobnego ale szczerze mówiąc to nie sprawdzałem podłokietnika. Co do wiązki, to powinien być buzzer wiązka z kablami usb które wpuszcza się do schowka i jeszcze wiązka z chinchami audio i video. U mnie było też gniazdo karty sim
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

a kable nie musisz ciągnąć do schowka. Kable usb i aux masz za radiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”