Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Landi Renzo wymiana podzespołów.

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Paweł KR
Świeżak
Imię: Pawel
Samochód: Nubira Kombi
Silnik: 1.8, 121KM,benz.
LPG: TAK
Kontakt:

Landi Renzo wymiana podzespołów.

Post autor: Paweł KR »

Mam kilka pytań związanych z zamontowaną w aucie instalacją LPG.
Auto to Chevrolet Nubira 1,8 121KM.Instalacja Landi Renzo Omegas,reduktor LI 02,wtryskiwacze LPG tzw.czarny MED.

Problemy generalnie dwa:
1.Nieszczelność na deklu od reduktora(eliminacja pewnie poprzez wymianę na nowy, bo i koszt bez tragedii)
2.Spaliny...Prawdopobnie kończą się wtryski LPG i „leją”, bo na benzynie wszystko OK.
Instalacja poza tym działa prawidłowo:żadnych kontrolek silnika,błędów,spadków mocy,niekontrolowanych przelączeń na benzynę itp.
3.W serwisie LPG nie udało się połączyć z centralka w celu diagnostyki podobno „można spróbować zmienić soft centralki i może wtedy się uda ale nie ma gwarancji”.Wedlug fachmana „centralka nie jest zablokowana fabrycznie tylko coś nie może wejść w opcje” wiec być może wina oprogramowania diagnostycznego którym dysponują.Tego nie wiem.

I teraz pytania:
1.Zakładając, że wymienię ten reduktor samodzielnie oraz cała listwę wtryskową na taką samą czarny MED czy będę musiał coś ustawiać,kalibrować itd?
2.Jeśli będą potrzebne jakieś ustawienia to jak wytłumaczyć sobie brak możliwości połączenia z centralką przez serwis?Żeby później nie było znowu problemu, że jeszcze centralkę muszę wymienić, bo wtedy koszt się zrobi taki,że STAG-a zestaw cały pod maskę wyjdzie taniej 😜.
Co robić, ktoś cos pomoże,doradzi?
Ma ktoś jakieś własne doświadczenia w tej materii?
Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T250
Silnik: 1.4 101KM
Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Re: Landi Renzo wymiana podzespołów.

Post autor: bubu1769 »

1. Praktycznie przy każdej wymianie/regeneracji podzespołów wypadało by od nowa wystroić centralkę.
2. Albo gazownik nie do końca wie co robi albo centralka rzeczywiście się mogła przyblokować, miałem tak kiedyś ze swoją gdy zmieniałem w niej soft, pomogło jej odpięcie i przejechanie palcem po pinach.
Chyba że jest to fabryczna instalacja LR to wtedy rzeczywiście bez odpowiedniego oprogramowania nic się nie zrobi.
Ogólnie nie mam dobrego zdania o LR, miałem ją 8 lat w Vectrze B i naprawdę trzeba nad nią posiedzieć żeby działała jak trzeba.
Może rzeczywiście lepiej by było zmienić całość na STAG-a, używany bez butli nie powinien wyjść drogo.
Paweł KR
Świeżak
Kontakt:

Czy jest fabryczna czy nie to ciężko powiedzieć.🤔.
Ale może tez tak być, bo z dokumentów wynika, że certyfikat do niej jest z 02.2007 a pierwsza rejestracja to początek 03.2007.
W dodatku montowana w DE.
Tylko nie wiedzieć czemu zbiornik był montowany/wymieniany w 2015.🤔
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Kontakt:

Jeśli nie było papierów do butli to mogła być wymieniona żeby móc zarejestrować auto w PL.
Czasami wyrabianie duplikatu homologacji gdy butli zostało parę lat po prostu się nie opłaca.
Co do podłączenia się to to może być pomocne:
https://astraklub.pl/viewtopic.php?f=17 ... 1#p1316621
Paweł KR
Świeżak
Kontakt:

Dzięki bubu1769 :piwo3: .
U mnie złącze diagnostyczne centralki jest wiec chyba się pokuszę o kabelek i może uda się z tym „pogadać”.Tym bardziej, że wynika z tego iż nie jest to jakiś kosmiczny koszt.
W linkowanym przez Ciebie wątku jest na końcu o Corsie, z która się nie dało „rozmawiać” po wymianach uszkodzonych części było OK.
W sumie to zanim pojechałem do gaziarzy to też twierdzili, że „co tam Pan chce regulować?Po fabryce Pan chcesz poprawiać?”.Po przyjeździe i oględzinach zmiana zdania?Czyżby teraz to Oni chcieli po fabryce coś poprawiać czy zwyczajnie jak nie wiadomo o co chodzi... to chodzi o kasę?
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Kontakt:

Ja bym się rozejrzał za innym serwisem.
Interfejs do LPG to zazwyczaj zwykły adapter USB na TTL, najlepiej jak jest na chipie FT232RL.
Paweł KR
Świeżak
Kontakt:

:ok: To napewno.
Tym bardziej,że za wymianę zestawu pod maską na STAG usłyszałem cenę 2600 PLN :shock:
A te pare przewodów to ogarnę sam w garażu gdyby doszło do zmiany zestawu pod maską i wyjdzie mnie to 1/3 z tej ceny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”