Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Falujące obroty na zimnym
-
Eldriad
Falujące obroty na zimnym
Witajcie!
Od kiedy kupiłem auto (około 3 miesięcy) mam jeden problem do teraz nie rozwiązany. Mianowicie gdy auto dłużej postoi (np. wrócę z pracy o 16 i następnego dnia o 7 je odpalam) to na samym początku przez około 30-45 sekund obroty lekko falują, auto ma bardzo mało mocy. Po w/w czasie wszystko ustaje i silnik chodzi jak w zegarku. Dodam iż wtedy na gaz też prawie, że auto nie reaguje. Nie bardzo wiem co to może być, w komputerze żaden błąd się nie wyświetla, wymieniłem świece, ale to nic nie pomogło.
Model z silnikiem 2.5 rok 2009
Od kiedy kupiłem auto (około 3 miesięcy) mam jeden problem do teraz nie rozwiązany. Mianowicie gdy auto dłużej postoi (np. wrócę z pracy o 16 i następnego dnia o 7 je odpalam) to na samym początku przez około 30-45 sekund obroty lekko falują, auto ma bardzo mało mocy. Po w/w czasie wszystko ustaje i silnik chodzi jak w zegarku. Dodam iż wtedy na gaz też prawie, że auto nie reaguje. Nie bardzo wiem co to może być, w komputerze żaden błąd się nie wyświetla, wymieniłem świece, ale to nic nie pomogło.
Model z silnikiem 2.5 rok 2009
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Re: Falujące obroty na zimnym
zakręć gaz na 2-3 dni, będziesz wiedział czy przypadkiem go gaz nie zalewa.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
Eldriad
Wystarczy wyłączyć na przycisku by w ogóle się nie włączał, czy gdzieś indziej go całkowicie zakręcić? Aktualnie akurat dzisiaj się skończył to przetestuje.
Ok, już wiem, muszę na butli zakręcić.
Ok, już wiem, muszę na butli zakręcić.
-
Poti93
- Świeżak
- Imię: Mateusz
- Samochód: EPICA
- Silnik: 2.0 R6 PB+LPG BRC
- LPG: BRC SEQUENT 56
- Kontakt:
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
-
Eldriad
Tak jak pisałem, świece wymieniłem nie dawno (3 tygodnie temu). Skoro wystarczy wyłączyć na przycisku to go nie może być gaz, bo od kilku dni jeżdżę tylko na benzynie i nadal to samo się dzieje.
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
- irvingmorg
- Bywalec
- Imię: Łukasz
- Samochód: Cruze 1.8 Epica 2.0
- Silnik:
- Kontakt:
U mnie w Cruzie jak miałem taki problem to okazało się że właśnie gdzieś gaz się przedostawał. Mi kazali zakręcić na butli żeby w 100% potwierdzić że to przez LPG (być może bali pod uwagę uszkodzenie elektrozaworu). Ostatecznie okazało się że przepuszczał któryś wtryskiwacz LPG.
-
Eldriad
Prawdopodobnie wraz z mechanikiem znaleźliśmy przyczynę, jest to przepływomierz. Niestety na necie nie potrafię go znaleźć, kiedyś widziałem, taką stronę co miała dużo części do Chevroletów, niestety nie potrafię jej znaleźć ponownie, polecicie coś?
- Arbi
- Wymiatacz
- Imię: Albert
- Samochód: Epica
- Silnik: 2.5 24V, 156KM, benz.+LPG
- LPG: Vialle LPE-7 (LPi)
- Kontakt:
Będzie ciężko. Pytaj:
potak.eu
magdis.pl
bm-carparts.pl
doopla.pl
Raczej wszędzie na zamówienie, albo szukaj używki, ale wiesz jak z nimi bywa.
Dodano po 4 minutach 3 sekundach:
A sprawdziliście dokładnie dolot? Nie łapie lewego powietrza?
potak.eu
magdis.pl
bm-carparts.pl
doopla.pl
Raczej wszędzie na zamówienie, albo szukaj używki, ale wiesz jak z nimi bywa.
Dodano po 4 minutach 3 sekundach:
A sprawdziliście dokładnie dolot? Nie łapie lewego powietrza?
-
Eldriad
Mechanik wypiął przepływomierz i równo auto odpaliło, wpiął i odpaliło z falującymi obrotami (po około 30 sekundach chodzi perfekcyjnie silnik)
Ostatnio zmieniony 3 paź 2020, o 20:47 przez etac, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto zapis z CYTUJ
- Arbi
- Wymiatacz
- Kontakt:
-
Eldriad
Co proponujesz?
Ostatnio zmieniony 3 paź 2020, o 20:47 przez etac, łącznie zmieniany 1 raz.
- Arbi
- Wymiatacz
- Kontakt:
Najlepiej byłoby podmienić na próbę, albo spróbować chociaż przeczyścić, jest specjalna chemia do tego. I przede wszystkim szukałabym lewego powietrza. Jak masz torque i elma to możesz podejrzeć ilość mierzonego powietrza. Mam ten sam silnik, porównalibyśmy wyniki. Wyczyściłem bym jeszcze w pierwszej kolejności przepustnice.
-
Eldriad
Mechanik ma od tego sprzęt, mi niestesty elm się zepsuł. Przekaże mu i jak zrobimy to, to podeśle wyniki.
Tylko nadal dziwne to jest, że po 30 sekundach auto chodzi idealnie, ani razu się nie zdławi choćby odrobinkę, tylko te pierwsze 30 sekund na zimnym silniku.
Tylko nadal dziwne to jest, że po 30 sekundach auto chodzi idealnie, ani razu się nie zdławi choćby odrobinkę, tylko te pierwsze 30 sekund na zimnym silniku.
-
Eldriad
W aucie wyszło, że nie ma ssania dlatego tak szaleje z obrotami. Wszystko pięknie i fajnie, ale jak sprawdzić co to powoduje?
- Arbi
- Wymiatacz
- Kontakt:
-
Eldriad
Byłem z nim u elektryka samochodowego. Po kilku dniach testów (wyrównianie mapy i inne) stwierdził winę przepływomierza, gdyż jak wsadził zamiennik z BMW (nr. 96298551) auto normalnie chodziło oraz wykluczył poprzez diagnostykę inne rzeczy. Niestety sam elektro-mechanik nie był w stanie znaleźć nowego i oryginalnego przepływmierza więc poprosił mnie bym poszukał i jak znajdę to mam się do niego zgłosić. Problem w tym, ze zamontowałem przepływkę z BMW, która jest kompatybilna z naszą i jak było tak dalej jest, nadal potrafi się przydusić. Ja już powoli nie wiem do kogo mam dać to auto, żeby mi je normalnie zrobił tak by nie było z tym problemu.
Dodatkowo ostatnio zdarzyła mi się pierwszy raz dziwna sytuacja. Podczas jazdy jak wjeżdzałem na ekspresówke to zauważyłem (gdy już w sumie na niej byłem i chciałem wyprzedzić auto jadące UWAGA 70km/h), że auto mi się dławi podczas jazdy, kompletnie nie reagowało na pedał gazu tak jak powinno (nie przyspieszało, dusiło się itp). Po zgaszeniu auta i odpaleniu na nowo wróciło wszystko do normy.
Dodatkowo ostatnio zdarzyła mi się pierwszy raz dziwna sytuacja. Podczas jazdy jak wjeżdzałem na ekspresówke to zauważyłem (gdy już w sumie na niej byłem i chciałem wyprzedzić auto jadące UWAGA 70km/h), że auto mi się dławi podczas jazdy, kompletnie nie reagowało na pedał gazu tak jak powinno (nie przyspieszało, dusiło się itp). Po zgaszeniu auta i odpaleniu na nowo wróciło wszystko do normy.
- Kraviec
- Profesjonalista
- Imię: Michał
- Samochód: Epica V250
- Silnik: 2.0, X20D1, 144KM
- LPG: KME Nevo
- Kontakt:
Potencjometr pedału gazu sprawdzałeś?
Sterowanie klapami dolotu działa?
-
Eldriad
Myślałem o pedale gazu, albowiem mam wrażenie, że auto troszkę za późno reaguje na pedał gazu. Muszę się mu bliżej przyjrzeć. To była odpowiedz do obu rzeczy?Kraviec pisze:Potencjometr pedału gazu sprawdzałeś?
- Kraviec
- Profesjonalista
- Imię: Michał
- Samochód: Epica V250
- Silnik: 2.0, X20D1, 144KM
- LPG: KME Nevo
- Kontakt:
To pomysły bardziej na problemy z mocą niż falowaniem obrotów.
Ale na Twoim miejscu przyjrzałbym się jednak dokładnie instalacji lpg, bo to wygląda jak objaw zalewania na zimnym silniku.
Jakie w ogóle masz obroty w momencie opalenia silnika przez te pierwsze 30 sekund?
Ale na Twoim miejscu przyjrzałbym się jednak dokładnie instalacji lpg, bo to wygląda jak objaw zalewania na zimnym silniku.
Jakie w ogóle masz obroty w momencie opalenia silnika przez te pierwsze 30 sekund?
-
Eldriad
Im jest cieplej na zewnątrz tym są stabilniejsze, gdy były dosyć zimne dni to nieźle szaleją, no ale po tych 30 sekundach się stabilizuje. Test gazu był, odcięliśmy całkowicie dopływ gazu i jeździłem tak prawie 2 tygodnie, niestety nic się nie zmienilo.
- KonradMaster
- Profesjonalista
- Imię: Konrad
- Samochód: Captiva LT+
- Silnik: 2.2D, VCDi, 184KM, diesel
- Inny samochód: Renault Scenic II | Chevrolet Trax 1.4T
- Kontakt:
Wygląda na to jakby ciągnął gdzieś lewe powietrze. Obstawiam jakiś pęknięty przewód gumowy, pewnie gdzieś na zagięciu, albo gdzieś na wejściu w plastik.
Od 2022.11: Chevi Captiva 2.2D 184KM 400NM 2011r. -> 235KM 520NM
2015.12-2022.11: Chevi Epica 2.0D 150KM 320NM 2007r. -> 180KM 370NM
2008.10-2016.03: Daewoo Nubira II 2.0D-TEC 133KM 184NM 2000r. + LPG AEB KING 4

2015.12-2022.11: Chevi Epica 2.0D 150KM 320NM 2007r. -> 180KM 370NM
2008.10-2016.03: Daewoo Nubira II 2.0D-TEC 133KM 184NM 2000r. + LPG AEB KING 4