Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Problem z odpaleniem - jednorazowy.
- cookiemonster
- Bywalec
- Imię: Tomek
- Samochód: Lacetti 92U
- Silnik:
- Kontakt:
Problem z odpaleniem - jednorazowy.
Witajcie. Ostatnio miałem poranny problem z odpaleniem (oczywiście jak do pracy na rano i dziecko do żłobka jeszcze trzeba zawieść). Dzień wcześniej była dosyć mocna ulewa z burzą ( nie wiem czy ten fakt będzie miał znaczenie). Rano poszedłem do samochodu i normalnie przekręciłem kluczyk. Rozrusznik kręcił bardzo ładnie , ale nie chciał odpalić , nawet nie było szarpnięć od zapalanego paliwa. Popróbowałem kilka razy i nic. Wymusiłem przejście na gaz i sytuacje nie uległa zmianie. Kręciłem kilka minut i żadnego efektu. Poszedłem po drugi kluczyk do domu ( pomyślałem , że może immobilizer) ale było to samo. Zadzwoniłem po assistance , żeby holował do warsztatu. W między czasie próbowałem jeszcze klika razy , ale przestałem ze względu na akumulator. Po godzince podjechał gość z lawetą i mnie wysłuchał. Zadał pytanie czy próbujemy jego sposobem czy od razu holujemy. Zdecydowałem się najpierw na jego sposób. Podniósł maskę , zdjął przewód powietrza z obudowy filtra i lekko psiknął plakiem (przy okazji znalazł pęknięcie w tej rurze). zakręciłem kluczykiem z zagadał od pierwszego strzału. Silnik chwilę popracował , zgasiłem i sprawdziłem kilka razy czy problem się powtarza. Zagadał za każdym razem. Wieczorem dostał nową rurę. Czy ktoś ma jakieś podejrzenia czym mogło to być spowodowane , co sprawdzić , żeby nie było podobnej niespodzianki?
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Problem z odpaleniem - jednorazowy.
Moim zdaniem jakby problemy z immo, bo właśnie immo odcina paliwo i zapłon. Przy ew. niepaleniu zobacz czy nie miga Ci dioda przy "dzyndzlu" na drzwiach.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Ale szwankujące immo raczej by nie pozwoliło w ogóle odpalić a nie sprawiało by problemy w pracy.
Wszelkie oryginalne zabezpieczenia są oparte o uniemożliwieniu uruchomienia pojazdu bo jeśli któreś miało by zadziałać w trakcie jazdy to powodowało by to zagrożenie.
Wszelkie oryginalne zabezpieczenia są oparte o uniemożliwieniu uruchomienia pojazdu bo jeśli któreś miało by zadziałać w trakcie jazdy to powodowało by to zagrożenie.
- cookiemonster
- Bywalec
- Imię: Tomek
- Samochód: Lacetti 92U
- Silnik:
- Kontakt:
Też podejrzewałem immo , ale odpalił na używanym kluczyku od pierwszego strzała przy plaku. Od tamtej pory nic nawet podobnego się nie zdarzyło. Nawet nie wiadomo gdzie szukać i co diagnozować.
Dioda na drzwiach jest niepodłączona. Pompa paliwa pracowała normalnie po przekręceniu kluczyka.
Dioda na drzwiach jest niepodłączona. Pompa paliwa pracowała normalnie po przekręceniu kluczyka.
- none7
- Bywalec
- Imię: Karol
- Samochód: Lacetti '05
- Silnik: 1.6, F16D3, 109KM, benz.+LPG
- LPG: STAG QNEXT PLUS
- Kontakt:
jak nie wiadomo co się dzieje to czujnik położenia wału 
odpiąć przy próbie odpalania, gdy nie chce zaskoczyć silnik. w ten sposób go wyeliminujesz jako winowajcę. gdy miałem uszkodzony czujnik, błędów nie wywalał a auto mogło kręcić jak głupie i nie chciał odpalić.
był też przypadek ze uszkodzona centralka lpg odcinała wtryski benzynowe.
odpiąć przy próbie odpalania, gdy nie chce zaskoczyć silnik. w ten sposób go wyeliminujesz jako winowajcę. gdy miałem uszkodzony czujnik, błędów nie wywalał a auto mogło kręcić jak głupie i nie chciał odpalić.
był też przypadek ze uszkodzona centralka lpg odcinała wtryski benzynowe.