Miał już ktoś na forum takie przygody?
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Zwarcie czy tylko akumulator?
-
szewcio
- Profesjonalista
- Imię: Eligiusz
- Samochód: Cruze 1.8 LTZ + LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Zwarcie czy tylko akumulator?
Wczoraj przy porannym odpaleniu zakręcił raz na sucho i zapaliła się kontrolka samochodzik z kłódką, ale zapalił bez większego wysiłku. Po ośmiu godzinach żona pod pracą już nie odpaliła. Na desce choinka i nawet nie zakręcił. Przyjechał mechanik z kompem, usunął błędy i samochód odpalił. Bez gaszenia przejechałem 60 km celem naładowania akumulatora i schowałem do garażu. Podpiąłem jeszcze wieczorem na 4 godziny pod prostownik. Rano tylko pyknął i zaczął przemawiać językiem kodów -wyrzucał po kolei co tylko miał w zanadrzu: 67, 59(? - nie ma w instrukcji), 91. Czekam na mechanika ma go odpalić i mamy pojechać na dokładne sprawdzenie, czy nie ma czasem zwarcia. Akumulator Tuborga już zamówiony, w miejsce fabrycznego - za 4 dni minie równe 7 lat od dnia odbioru z salonu.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Re: Zwarcie czy tylko akumulator?
Code 67 - to awaria układu blokady kierownicy, norma przy słabym aku
Code 59 - Otworzyć, a następnie zamknąć szybę w drzwiach kierowcy, czyli też efekt rozłączenia aku
Code 91 - utrata komunikacji z immo, czyli też słaby aku.
Czyli wymiana aku musi być asap.
Code 59 - Otworzyć, a następnie zamknąć szybę w drzwiach kierowcy, czyli też efekt rozłączenia aku
Code 91 - utrata komunikacji z immo, czyli też słaby aku.
Czyli wymiana aku musi być asap.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- robertz
- Patron

- Imię: Robert
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1.6 124 KM, hatchback, benzyna
- Kontakt:
Ja miałem to samo.szewcio pisze: 1 wrz 2020, o 15:23 Wczoraj przy porannym odpaleniu zakręcił raz na sucho i zapaliła się kontrolka samochodzik z kłódką, ale zapalił bez większego wysiłku. Po ośmiu godzinach żona pod pracą już nie odpaliła. Na desce choinka i nawet nie zakręcił. Przyjechał mechanik z kompem, usunął błędy i samochód odpalił. Bez gaszenia przejechałem 60 km celem naładowania akumulatora i schowałem do garażu. Podpiąłem jeszcze wieczorem na 4 godziny pod prostownik. Rano tylko pyknął i zaczął przemawiać językiem kodów -wyrzucał po kolei co tylko miał w zanadrzu: 67, 59(? - nie ma w instrukcji), 91. Czekam na mechanika ma go odpalić i mamy pojechać na dokładne sprawdzenie, czy nie ma czasem zwarcia. Akumulator Tuborga już zamówiony, w miejsce fabrycznego - za 4 dni minie równe 7 lat od dnia odbioru z salonu.![]()
Wezwałem lawetę żeby sholować do warsztatu.
W warsztacie, po sprawdzeniu: akumulator (fabryczny) do wymiany.
Padł też po 7 latach.
Odpalili na kablach i pojechałem od razu kupić nowy.
Po zakupie, jak ręką odjął.
"Gdy odrzucisz to, co niemożliwe, wszystko pozostałe, choćby najbardziej nieprawdopodobne, musi być prawdą"
-
szewcio
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Samochód u mechanika. Nawet z wielkiego akumulatora nie chciał odpalić i zagadał dopiero po podłączeniu do aku jego Captivy. Stwierdził, że zwarcie - akumulator był rozładowany praktycznie do 0, pomimo, że dzisiaj w ciągu dnia był doładowywany. Wg mechanika mamy albo objaw zwarcia, albo kompletnej ruiny wewnątrz akumulatora (czyli rozpad cel). Zostawiłem u niego samochód - ma szczegółowo sprawdzić i ustalić co się dzieje.
- etac
- Prezes

- Kontakt:
to już kolejne auto, uszkodzone jest więcej jak jedna cela, co powoduje że auto nie odpala bez jego odłączenia całkowitego.
Pamiętaj ze w Cruze ładowanie jest od 12,6V-15,4V, a nie jak w normalnym układzie 13,4-14,6V
Pamiętaj ze w Cruze ładowanie jest od 12,6V-15,4V, a nie jak w normalnym układzie 13,4-14,6V
-
szewcio
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Dzięki. Mam cały czas nadzieję, że to tylko aku i za ewentualne zwarcie nie odpowiada jedyny element tuningowany: chińskie LEDy w kabinie. Bo jak usłyszałem słowo "zwarcie", to właśnie o nich sobie pomyślałem. 
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Imię: Tomek
- Samochód: Hyundai i20 BC3
- Silnik: 1,2 16V 84KM
- LPG: BRC SQ32 DualJet
- Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
- Kontakt:
Chyba nie wiesz o czym mówisz.szewcio pisze: 1 wrz 2020, o 19:51 Dzięki. Mam cały czas nadzieję, że to tylko aku i za ewentualne zwarcie nie odpowiada jedyny element tuningowany: chińskie LEDy w kabinie. Bo jak usłyszałem słowo "zwarcie", to właśnie o nich sobie pomyślałem.![]()
Jeśli nie zabezpieczyłeś odpowiednio chińskiego badziewia, to zwarcie w najlepszym przypadku spowoduje przepalenie obwodu w najsłabszym punkcie i będzie po temacie. Jeśli zwarcie będzie na kablach, to spali kable i już może nie być różowo. Jednak na pewno nie spowoduje grzecznego rozładowania akumulatora sensownym prądem. Jeśli po prostu zastąpiłeś fabryczne żarówki jakimiś LEDami, to możesz liczyć na zabezpieczenie fabryczne.
Tymczasem szukaj raczej upływu, czyli niepożądanych "wycieków" prądu.
Mój akumulator nie wytrzymał nawet 5 lat, więc 7 to bardzo dobry wynik.
W żadnym wypadku NIGDY nie podłączaj żadnych tuningowych klamotów bezpośrednio do akumulatora bez odpowiedniego zabezpieczenia, bo takim ludziom palą się samochody.
-
bierek
- Świeżak
- Imię: Arek
- Samochód: Orlando
- Silnik: 1.8 z LPG
- LPG: BRC
- Kontakt:
Jak Ci się uda podjechać do pierwszego lepszego elektryka, powinien mieć przyrząd do zbadania pojemności aku.
I wtedy będziesz wiedział, może Ci się również zapiać miernikiem kleszczowym na przewód pluskwy i wtedy sprawdzi jaki pobór prądu jest na postoju i tez stwierdzi czy nie ma zwarcia, cała kontrola nie powinna trwać dłużej niż 15 min
I wtedy będziesz wiedział, może Ci się również zapiać miernikiem kleszczowym na przewód pluskwy i wtedy sprawdzi jaki pobór prądu jest na postoju i tez stwierdzi czy nie ma zwarcia, cała kontrola nie powinna trwać dłużej niż 15 min
-
szewcio
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Oczywiście, że nie wiem, bo niby skąd mam wiedzieć?tdon pisze: 1 wrz 2020, o 22:50Chyba nie wiesz o czym mówisz.szewcio pisze: 1 wrz 2020, o 19:51 Dzięki. Mam cały czas nadzieję, że to tylko aku i za ewentualne zwarcie nie odpowiada jedyny element tuningowany: chińskie LEDy w kabinie. Bo jak usłyszałem słowo "zwarcie", to właśnie o nich sobie pomyślałem.![]()
Jeśli nie zabezpieczyłeś odpowiednio chińskiego badziewia, to zwarcie w najlepszym przypadku spowoduje przepalenie obwodu w najsłabszym punkcie i będzie po temacie. Jeśli zwarcie będzie na kablach, to spali kable i już może nie być różowo. Jednak na pewno nie spowoduje grzecznego rozładowania akumulatora sensownym prądem. Jeśli po prostu zastąpiłeś fabryczne żarówki jakimiś LEDami, to możesz liczyć na zabezpieczenie fabryczne.
W żadnym wypadku NIGDY nie podłączaj żadnych tuningowych klamotów bezpośrednio do akumulatora bez odpowiedniego zabezpieczenia, bo takim ludziom palą się samochody.
Wymiana tych żarówek to najbardziej skomplikowana technicznie i logistycznie operacja ją wykonałem w życiu przy samochodzie, stąd moja pierwsza myśl, że są one problemem.
Dodano po 6 minutach 17 sekundach:
bierek pisze: 2 wrz 2020, o 06:50 Jak Ci się uda podjechać do pierwszego lepszego elektryka, powinien mieć przyrząd do zbadania pojemności aku.
I wtedy będziesz wiedział, może Ci się również zapiać miernikiem kleszczowym na przewód pluskwy i wtedy sprawdzi jaki pobór prądu jest na postoju i tez stwierdzi czy nie ma zwarcia, cała kontrola nie powinna trwać dłużej niż 15 min![]()
- etac
- Prezes

- Kontakt:
Niech wymienia ten akumulator i oddaje auto. Tam nie ma co szukać.
Po wymianie powinien sprawdzić stan ładowania i pobór prądu i wyjazd. Chyba że nie wie jak to zrobić.
Po wymianie powinien sprawdzić stan ładowania i pobór prądu i wyjazd. Chyba że nie wie jak to zrobić.
-
szewcio
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Żarówki oświetlenia kabiny na podsufitce i przy lusterku wstecznym wymieniłem na ledowe. Mam jechać do mechanika, żeby je wyciągnąć i wymienić z powrotem na fabryczne żarówki, bo też chodzi mi to po głowie ?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
-
szewcio
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
etac pisze: 2 wrz 2020, o 15:10 Niech wymienia ten akumulator i oddaje auto. Tam nie ma co szukać.
Zadzwonił do żony i powiedział, że akumulator faktycznie padł. Ale dodał, że gdzieś jest za wysokie napięcie. Powinno być 3 a jest 8 ???
- etac
- Prezes

- Kontakt:
Co 3 jakie 8?
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
-
szewcio
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Właśnie przesłuchuję żonę, ale nic z tego nie wynika - gubi się w zeznaniach.
- etac
- Prezes

- Kontakt:
Chyba czas na przejęcie tego projektu w męskie ręce.
Dodano po 2 minutach 1 sekundzie:
Ma wymienić aku i tyle, potem sprawdzić ładowanie.
Ma być 12,6V do 15,6V, potem obciążenie aku po 15 minutach na poziomie 0,01-0,03A.
Ma być 12,6V do 15,6V, potem obciążenie aku po 15 minutach na poziomie 0,01-0,03A.
-
bierek
- Świeżak
- Kontakt:
szewcio pisze: 2 wrz 2020, o 14:57Oczywiście, że nie wiem, bo niby skąd mam wiedzieć?tdon pisze: 1 wrz 2020, o 22:50
Chyba nie wiesz o czym mówisz.
Jeśli nie zabezpieczyłeś odpowiednio chińskiego badziewia, to zwarcie w najlepszym przypadku spowoduje przepalenie obwodu w najsłabszym punkcie i będzie po temacie. Jeśli
zwarcie będzie na kablach, to spali kable i już może nie być różowo. Jednak na pewno nie spowoduje grzecznego rozładowania akumulatora sensownym prądem. Jeśli po prostu zastąpiłeś fabryczne żarówki jakimiś LEDami, to możesz liczyć na zabezpieczenie fabryczne.
W żadnym wypadku NIGDY nie podłączaj żadnych tuningowych klamotów bezpośrednio do akumulatora bez odpowiedniego zabezpieczenia, bo takim ludziom palą się samochody.Samochody naprawiam u mechanika lub w ASO. Zastąpiłem dokładnie tymi LEDami, którymi zastąpiła połowa tego forum. Z chińskiego aledrogo.
![]()
Wymiana tych żarówek to najbardziej skomplikowana technicznie i logistycznie operacja ją wykonałem w życiu przy samochodzie, stąd moja pierwsza myśl, że są one problemem.
Dodano po 6 minutach 17 sekundach:bierek pisze: 2 wrz 2020, o 06:50 Jak Ci się uda podjechać do pierwszego lepszego elektryka, powinien mieć przyrząd do zbadania pojemności aku.
I wtedy będziesz wiedział, może Ci się również zapiać miernikiem kleszczowym na przewód pluskwy i wtedy sprawdzi jaki pobór prądu jest na postoju i tez stwierdzi czy nie ma zwarcia, cała kontrola nie powinna trwać dłużej niż 15 min![]()
Nie da się już nigdzie samemu podjechać, samochód stoi u mechanika, który szuka przyczyny. Zapłon tylko z akumulatora innego samochodu, po uprzednim skasowaniu błędów. Zgaszenie silnika to koniec jazdy i choinka na desce. Nie mam więc wyboru i możliwości wykonania jakiegokolwiek ruchu.
![]()
Co to za problem zakłada kleszczowy ustawia amperomierz na DC i wyciąga bezpieczniki po kolei
-
szewcio
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
To by było odwrotnie - jest 3 a powinno być 8.
Dodano po 42 minutach 58 sekundach:
Dzięki wielkie - postaram się błysnąć elokwencją....etac pisze: 2 wrz 2020, o 16:39 Chyba czas na przejęcie tego projektu w męskie ręce.
Na razie dam chłopu trochę pogłówkować. Ma opinię wnikliwego i solidnego, więc niech sobie jeszcze trochę pomajsterkuje. Nie chcę go na razie bombardować telefonami, bo to już zdążyła zrobić szanowna małżonka.
Jak będę miał konkretniejsze informacje co do poczynionych ustaleń diagnostycznych - wtedy natychmiast dam znać na forum.
- etac
- Prezes

- Kontakt:
czekaj, a potem powie ci że szukał 2 dni i za robociznę zapłacisz 300 zł. 
-
bierek
- Świeżak
- Kontakt:
do pomiaru ładowania i pojemności oraz prądu rozruchu powinien mieć przyrząd, na akumulatorach masz normę i prąd w Ah i pod kątem tego sprawdzasz.
https://allegro.pl/oferta/tester-do-bat ... 8118092122
niestety zwykły miernik zbyt dużo nie powie, sprawdzi napięcie ładowania, ale przy sprawdzeniu pojemności już nie pomoże bo po naładowaniu pokaże dobre napięcie, które z każdą chwilą będzie spadać przy uszkodzonym aku
https://allegro.pl/oferta/tester-do-bat ... 8118092122
niestety zwykły miernik zbyt dużo nie powie, sprawdzi napięcie ładowania, ale przy sprawdzeniu pojemności już nie pomoże bo po naładowaniu pokaże dobre napięcie, które z każdą chwilą będzie spadać przy uszkodzonym aku
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Imię: Tomek
- Samochód: Hyundai i20 BC3
- Silnik: 1,2 16V 84KM
- LPG: BRC SQ32 DualJet
- Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
- Kontakt:
Bez urazy, ale na odległość pachnie fachową opinią
Zwykły woltomierz razem z cęgami DC powie bardzo dużo .... we wprawnych rękach
Mając dodatkowo kalkulator, bez problemu określisz rezystancję wewnętrzną, i to tą prawdziwą, nie oszacowaną przebiegiem AC.
Zastanawiam się w jaki sposób opisane urządzenie mierzy prąd rozruchu ?
Być może wylicza po spadku napięcia na pomierzonej zgrubnie rezystancji wewnętrznej, jednak taki wynik jest tak daleki od prawdy, że ja jednak wolę zmierzyć cęgami.
Jak określa stopień zużycia nie mając danych wejściowych w postaci rezystancji akumulatora fabrycznie nowego i jego pojemności ?
Magia ?
Jakoś z rezerwą podchodzę do takich wynalazków.
Reasumując, wolę jednak metody klasyczne, choć wymagają doświadczenia w ocenie wyników.
-
bierek
- Świeżak
- Kontakt:
Akumulatory masz wykonywane wg norm, na każdym masz opis prądu rozruchowego, oraz pojemności, znasz również napięcie, rezystancje tez zmierzysz.tdon pisze: 3 wrz 2020, o 09:24
Zastanawiam się w jaki sposób opisane urządzenie mierzy prąd rozruchu ?
Być może wylicza po spadku napięcia na pomierzonej zgrubnie rezystancji wewnętrznej, jednak taki wynik jest tak daleki od prawdy, że ja jednak wolę zmierzyć cęgami.
Jak określa stopień zużycia nie mając danych wejściowych w postaci rezystancji akumulatora fabrycznie nowego i jego pojemności ?
Magia ?
Jakoś z rezerwą podchodzę do takich wynalazków.
Reasumując, wolę jednak metody klasyczne, choć wymagają doświadczenia w ocenie wyników.
Magiczny trójkąt URI
Ciężko określić pojemność baterii bez podłączenia odpowiedniego obciążenia (rezystora)
-
szewcio
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
W rzeczy samej. Mija właśnie 48 godzina pobytu Cruza w zakładzie i na razie cisza. Chciałoby się rzec: Sound Of Silence.....etac pisze: 2 wrz 2020, o 19:19 czekaj, a potem powie ci że szukał 2 dni i za robociznę zapłacisz 300 zł.![]()
17.42
Mamy już rozwiązanie:
- 750 zł razem z akumulatorem
- zwarcie na wycieraczkach - ...
Dodano po 2 godzinach 55 minutach 11 sekundach:
19:50
Odebrany i już drzemie we własnym garażu. Czekamy do rana, by sprawdzić, czy w tym roku choinka będzie u nas już we wrześniu....