Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Podczas dłuższej jazdy, na rozgrzanym silniku auto traci moc
-
marekgr78
- Bywalec
- Imię: Marek
- Samochód: CRUZE
- Silnik: 1.7, 130KM, diesel
- Kontakt:
Podczas dłuższej jazdy, na rozgrzanym silniku auto traci moc
Witam. Mam taki problem. Na zimnyn silniku jest wszystko ok. Po rozgrzaniu i dłuższej trasie auto nie ma mocy. Zachowuje się jakby nie było turbo. Nie ma żadnych kolorowych dymów z wydechu. Nie świeci żaden check. Szczególnie słabo przyspiesza na niskich obrotach, tak od 2500 zaczyna jechać. W wolnej chwili podjadę na komputer. Po prostu może ktoś miał podobnie i dowiem się czego mógłbym się spodziewać.
-
itor
- Aktywny
- Imię: jan
- Samochód: Cruze
- Silnik: 2.0 LNP
- Kontakt:
-
marekgr78
- Bywalec
- Kontakt:
Re: Podczas dłuższej jazdy, na rozgrzanym silniku auto traci moc
Silnik 1.7 130KM @ 174KM ,diesel. Przebieg 167000. Turbina po regeneracji niecałe 20000 km temu i pracuje prawidłowo dopóki silnik nie jest mocno rozgrzany.
-
itor
- Aktywny
- Kontakt:
Program robiony na nowo po regneracji turbiny ?
-
marekgr78
- Bywalec
- Kontakt:
Programowany juz na zregenerowanej turbinie. Z 2 miesiące temu, wymieniony regulator ciśnienia paliwa. Ale i po tym nie bylo problemów. Niestety mechanik z brakiem czasu. Nie chciał wróżyć, ale przy wymianie regulatora ciśnienia paliwa sprawdzał cały układ paliwowy od pompy do wtrysków, by wyeliminować opiłki z pompy paliwa jako przyczynę awarii regulatora i tu raczej nie powinno być problemu.
-
itor
- Aktywny
- Kontakt:
Trzebaby podjechac na hamownie i jeszcze raz zerknac jak to jest ustawione.Moze byc mocno podlany i jest za bogato
-
marekgr78
- Bywalec
- Kontakt:
W przyszłym tygodniu mam umówionego mechanika. Moc zmienia się tylko jak już jest mocno nagrzany. Jak silnik osiągnie temperaturę 90 stopni to przez pierwsze koło 20-30km jest ok. Jest czuć turbinę. Dopiero jak mocno się nagrzeje silnik robi się problem, ale też bez tragedii. Po prostu czuć ze jest słabszy. Wolniej przyspiesza, a pod górę musze wjeżdżać na wyższych obrotach i niższym biegu niż zwykle.
-
wojtas01
- Specjalista
- Imię: Wojciech
- Samochód: Cruze 2.0 LT+ 163KM
- Silnik: LNP
- Kontakt:
Mam podobny problem tyle że w większym silniku bo 2.0. Na początku też czym dłużej jechał tym bardziej słabł. Później już nie było reguły. Tak jakby Turbo się nie załączało -takie wrażenie . Burczy , niechętnie wchodzi na obroty . Czasem załapie tak jakby na 3/4 i idzie. Błędów nie wykazuje . Zresztą jest mój wątek tu na forum ...Na chwilę obecną wciąż nie rozwiązany ale już po mału tracę cierpliwość i chęci główkowania nad nim. Chyba przestanę wierzyć czujnikom i zaślepię EGR na próbę. Tego fakt jeszcze nie zrobiłem .
Także czekam z niecierpliwością na wieści jak będzie w Twoim przypadku . Może taka sama usterka . Zresztą teraz muszę zrobić czujnik cofania , 1 bieg na wentylatorze itp. A i brak ogrzewania dopadł mnie teraz mało znaczący ...
Także czekam z niecierpliwością na wieści jak będzie w Twoim przypadku . Może taka sama usterka . Zresztą teraz muszę zrobić czujnik cofania , 1 bieg na wentylatorze itp. A i brak ogrzewania dopadł mnie teraz mało znaczący ...
-
marekgr78
- Bywalec
- Kontakt:
U mnie nagrzany głośniej pracuje i jak u ciebie burczy. Niestety mój mechanik na urlop wyjechał. Z objawów najbardziej
prawdopodobna jest uszkodzona gruszka turbiny. Ale to tylko wróżba po moich naciskach na mechanika. Jak pisałem wyżej turbo po regeneracji, wtryski i uklad paliwowy sprawdzony. Nigdy nie zaświecił się komunikat o DPF wiec i tu nie ma chyba problemu. Nie dymi. Nie kopci odpala bez problemu.
prawdopodobna jest uszkodzona gruszka turbiny. Ale to tylko wróżba po moich naciskach na mechanika. Jak pisałem wyżej turbo po regeneracji, wtryski i uklad paliwowy sprawdzony. Nigdy nie zaświecił się komunikat o DPF wiec i tu nie ma chyba problemu. Nie dymi. Nie kopci odpala bez problemu.
-
marekgr78
- Bywalec
- Kontakt:
W końcu był czas postawić auto u mechanika. Błedów na komputerze brak. W moim przypadku winowajcą spadków mocy był EGR. EGR wyczyszczony w myjce ultradźwiękowej. Auto przetestowane w trasie koło 4h . Objawu słabszej mocy brak. Wszystko wróciło do normy.