Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Cruze 2.0 VCDI czarny dym.
-
adziu09
- Świeżak
- Imię: Adrian
- Samochód: Cruze
- Silnik: 2.0 163KM
- Kontakt:
Cruze 2.0 VCDI czarny dym.
Witam od roku jestem posiadaczem cruza z silikiem 2.0 vcdi 163km.
Od pewnego czasu zaczął strasznie mocno dymić na czarno. Dymi od razu po odpaleniu na zimnym silniku przez krótką chwile przy czym słychać falowanie silnika i po ok minucie wszystko wraca do normy (brak dymu stabilne obroty).
Znacznie gorzej jest przy gwałtownym przyspieszaniu szczególnie na 1 i 2 biegu wtedy kłęby dymu są dość duże.
Przy delikatnym przyspieszaniu tego nie widać jak i przy jeździe z stałą prędkością.
Dpf wypala się przez to co ok 200-300 km gdzie dawniej wypalał się średnio co ok 800 km.
Diagnostyka Torque oraz programem w warsztacie samochodowym nie przyniosła żadnych rezultatów (brak błędów)
Z prac, które zdążył wykonać mechanik to czyszczenie kolektora ssącego,czyszczenie egr,wymiana świec żarowych,sprawdzenie dolotu pod względem szczelności i brak jakiegokolwiek efektu. Mechanik sie poddał ja zostałem z problemem. Silnik poza dymieniem pracuje bardzo ładnie jest szybki dynamiczny nie szarpie. Auto z 2013 roku 172 tysiące przebiegu.
Od pewnego czasu zaczął strasznie mocno dymić na czarno. Dymi od razu po odpaleniu na zimnym silniku przez krótką chwile przy czym słychać falowanie silnika i po ok minucie wszystko wraca do normy (brak dymu stabilne obroty).
Znacznie gorzej jest przy gwałtownym przyspieszaniu szczególnie na 1 i 2 biegu wtedy kłęby dymu są dość duże.
Przy delikatnym przyspieszaniu tego nie widać jak i przy jeździe z stałą prędkością.
Dpf wypala się przez to co ok 200-300 km gdzie dawniej wypalał się średnio co ok 800 km.
Diagnostyka Torque oraz programem w warsztacie samochodowym nie przyniosła żadnych rezultatów (brak błędów)
Z prac, które zdążył wykonać mechanik to czyszczenie kolektora ssącego,czyszczenie egr,wymiana świec żarowych,sprawdzenie dolotu pod względem szczelności i brak jakiegokolwiek efektu. Mechanik sie poddał ja zostałem z problemem. Silnik poza dymieniem pracuje bardzo ładnie jest szybki dynamiczny nie szarpie. Auto z 2013 roku 172 tysiące przebiegu.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Re: Cruze 2.0 VCDI czarny dym.
Do wymiany rura od turbo.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
adziu09
- Świeżak
- Kontakt:
Ogólnie mechanik twierdził ze sprawdzał cały układ dolotowy ale też mam pewne obawy ponieważ nie widać żeby od strony turbo było coś ruszane. Przy gwałtownym przyspieszaniu słychać jakby turbina delikatnie gwizdała. Jutro postaram się pojechać do kolegi na kanał i zdemontuje rury chyba ze jest prostszy sposób na sprawdzenie?
- etac
- Prezes

- Kontakt:
jak dziura jest na plastikowym kolanku to nic nie zobaczy. A Chevi niestety nie lubi innych urządzeń diagnostycznych jak własne, czyli MDI lub VXDIAG
-
adziu09
- Świeżak
- Kontakt:
-
kochar
- Wymiatacz
- Imię: Jan
- Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
- Silnik: 163KM, diesel
- Been thanked: 2 times
Sprawdź szczelność układu np. moim sposobem na dętkę

lub w inny sposób, jak układ szczelny to wtryski do sprawdzenia. Ja stawiam na lejący wtrysk.
lub w inny sposób, jak układ szczelny to wtryski do sprawdzenia. Ja stawiam na lejący wtrysk.
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! 
-
adziu09
- Świeżak
- Kontakt:
Fajny patent na pewno sprawdzę będzie dużo szybciej niż rozbierać. Zauważyłem że jeden z metalowych przewodów turbo jest zadymiony. Jakim ciśnieniem pompowałeś powietrze do dolotu?
-
kochar
- Wymiatacz
- Imię: Jan
- Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
- Silnik: 163KM, diesel
- Been thanked: 2 times
Jak zadymiona jest ta rurka to normalka.
Pompuj aż będzie twardawa
Auto z DPF i kopci na czarno, coś mi tu nie pasuje
Auto z DPF i kopci na czarno, coś mi tu nie pasuje
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! 
- etac
- Prezes

- Kontakt:
już się raz kłóciłem, ale jak wypala co 200 km, to uznają to za kopcenia podczas jazdy.
-
adziu09
- Świeżak
- Kontakt:
Tak dokładnie ta rurka jest zadymiona. Też mi tutaj coś z tym nie pasuje aczkolwiek jestem pierwszym właścicielem w kraju a przez pierwsze 20 tys. km nie miałem problemów z dymieniem a dpf wypalał się średnio co 800km. Auto dymi przy gwałtownym przyspieszaniu na 1 i 2 biegu nawet jeśli procedura wypalania jest nieaktywna. Przy gwałtownym przyspieszaniu temperatura spalin w opl dpf monitor potrafi skoczyć do 500 stopni więc pewnie wypala sądzę i dymi.
-
credosmax
- Świeżak
- Imię: jakub
- Samochód: cruze
- Silnik:
- Kontakt:
jest to normalna sytuacja kilka na 1,2 jest max cisnienie a najwieksze na wstecznym. Czarny oblok to sadza z procesu spalania. Dpf jesli sie wypala znaczy ze zamulasz auto i lejesz taniego diesla. Mi dpf wypala sie raz na kilka kk jesli zamule w miescie. To auto nie toleruje niskich obrotow i ekonomi spalania .
- etac
- Prezes

- Kontakt:
Co to jest kilka kk?
-
pawelwaw84
- Wymiatacz
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
Stawiam na uszkodzony wtrysk z tego względu że dymi też po odpaleniu i są wahania obrotów. Tutaj nieszczelność dolotu nie dawałaby takich objawów, a ujawniałaby się przy większym deptaniu.
Prawidłowo działający silnik z dpf nie dymi na czarno obojętnie czy się filtr wypala czy masz pedał w podłogę.
Prawidłowo działający silnik z dpf nie dymi na czarno obojętnie czy się filtr wypala czy masz pedał w podłogę.
-
itor
- Aktywny
- Imię: jan
- Silnik: 2.0 LNP
- Kontakt:
Dokladnie jak kolega pisze wyzej. Wlej na pol zbiornika paliwa srodka do czyszczenia wtryskiwaczy diesla. Kup taki STP dostepny na kazdej stacji benzynowej. Nie naprawi wtryskiwacza ale poprawi jego kondycje.
-
wojtas01
- Specjalista
- Imię: Wojciech
- Samochód: Cruze 2.0 LT+ 163KM
- Silnik: LNP
- Kontakt:
To już ostatecznie lepiej Liqui Moly. Podobno najlepszy z tych niby czyszczących .
-
itor
- Aktywny
- Kontakt:
Nie bedzie zadnej roznicy czy LM czy STP. STP jest bardziej skoncentrowany. Jesli nie zalezy koledze na czasie moze wyszukac w necie ten z dopiskiem dla wtryskiwaczy o duzym przebiegu (120 tys) bo w sklepach ich nie widzialem.
-
pawelwaw84
- Wymiatacz
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
To na 90% nie pomoże. Te środki są dobre profilaktycznie ewentualnie jak korekty wtryskiwaczy trochę się rozjechały, ale jeszcze nie ma chmury za autem. Często nawet podłączenie do listwy samego płynu czyszczącego, tak by wtryski pracowały wyłącznie na nim, nie daje pożądanego efektu. Regeneracja lub nowe... ale najpierw trzeba zdiagnozować, że to na pewno one 
-
adziu09
- Świeżak
- Kontakt:
Próbowałem już z środkiem czyszczącym wtryski LM i nic nie pomogło. Dolot jest szczelny dzisiaj sprawdzane. Zauważyłem jeszcze, że przy niższych temperaturach w okolicach 15 stopni auto nie dymi prawie wcale. W poniedziałek spróbuje wykonać jeszcze test wtryskiwaczy na przelew. Nie posiadam tak dobrego sprzętu diagnostycznego aby sprawdzić korekty.
Dodam że przy wypalaniu DPF też kopci dużo słabiej.
Dodam że przy wypalaniu DPF też kopci dużo słabiej.
-
itor
- Aktywny
- Kontakt:
Dolej jeszcze raz STP na pol zbiornika cale opakowanie. Tylko dolej STP a LM.
-
adziu09
- Świeżak
- Kontakt:
Spróbować nie zaszkodzi koszt niewielki w porównaniu z regeneracja wtrysków na której pewnie się skończy.
-
wojtas01
- Specjalista
- Kontakt:
-
itor
- Aktywny
- Kontakt:
Przedstawiony na filmiku sposob jak najbardziej OK i jest najbardziej wydajny jesli chodzi o czyszczenie. Na stronie producenta (w odniesieniu do linka z allegro) jest notka: Preparat do użycia wyłącznie przy pomocy urządzenia Jet Clean Tronic
Ja bym jednak wlal wczesniej jedna flaszeczke STP
Ja bym jednak wlal wczesniej jedna flaszeczke STP
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Wszystkie metody chemiczne są dobre w przypadku złej pracy wtryskiwacza spowodowanej czy to nagarem czy też osadami substancji rozpuszczonych w paliwie, niestety jeśli wtryskiwacza jest uszkodzony mechanicznie bądź dostał się do niego materiał stały to niestety ale raczej w grę wchodzi regeneracja/wymiana.
Oczywiście zawsze warto na początku spróbować preparatów do czyszczenia czy to jako dodatek do paliwa czy też doraźnie zamiast paliwa, bądź też spróbować oddać je do profesjonalnego czyszczenia.
Oczywiście zawsze warto na początku spróbować preparatów do czyszczenia czy to jako dodatek do paliwa czy też doraźnie zamiast paliwa, bądź też spróbować oddać je do profesjonalnego czyszczenia.
-
itor
- Aktywny
- Kontakt:
Dokladnie. Wyklepanego nie naprawi chemia. Natomiast zabrudzony da rade zreanimowac. Doswiadczenie warsztatowe pokazuje ze przy dolewaniu dodatkow do paliwa czasami przy duzym zasyfieniu pomaga kilkukrotna aplikacja srodka na mniejsza niz zalecana objetosc paliwa.
-
wojtas01
- Specjalista
- Kontakt:
Ze strony producenta :itor pisze: 9 sie 2020, o 19:04 Przedstawiony na filmiku sposob jak najbardziej OK i jest najbardziej wydajny jesli chodzi o czyszczenie. Na stronie producenta (w odniesieniu do linka z allegro) jest notka: Preparat do użycia wyłącznie przy pomocy urządzenia Jet Clean Tronic
Ja bym jednak wlal wczesniej jedna flaszeczke STP![]()
Zastosowanie:
Jedno opakowania wystarcza na 70 litrów paliwa. Należy dolać w odpowiedniej proporcji podczas tankowania
Od kwietnia 2018r. został zmieniony kod produktu z 5156 na 20450 a także przeprojektowano nieznacznie szatę graficzną opakowania.
Natomiast co do sprawdzenia wtryskiwaczy na maszynie to tylko autoryzowane warsztaty przez Delphi i na autoryzowanych maszynach . Tak tak te dwie rzeczy muszą ich w parze .
Pod żadnym pozorem nie oddawać na maszyny Boscha itp.