Mówimy oczywiście o elemencie nr 5
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Brak mocy
-
MillerZ
- Aktywny
- Imię: Miller
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1.8B 141KM
- LPG: NIE
- Kontakt:
Re: Brak mocy
@barus to jest YAW RATE SENSOR czyli czujnik od systemu ESP, wyłapuje obrót wokół własnej osi i inne przyśpieszenia wzdłużne, poprzeczne itp...
-
barus
- Wymiatacz
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
To chyba czujnik przeciążenia.
Odpowiada za to żeby komputer wiedział w którym kierunku porusza się samochód.
Odpowiada za to żeby komputer wiedział w którym kierunku porusza się samochód.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
i jest to czujnik układu ESP.
ESP to funkcja, a nie efekt działania jednego czujnika.
ESP to funkcja, a nie efekt działania jednego czujnika.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
MillerZ
- Aktywny
- Kontakt:
-
lemosvico96
- Świeżak
- Imię: Szymon
- Silnik: 1.6, 113km, benz
- LPG: Tak
- Kontakt:
Cześć, posiadam również chevroleta cruza 1.6 w gazie. Stosunek paliwo powietrze również a 99% mam na poziomie 14.7. Obciążenie silnika 36-42% na 800rpm
-
feniks201710
- Świeżak
- Imię: Maciej
- Samochód: Cruse
- Silnik:
zaniewskik pisze: 27 lip 2020, o 13:46 Witam forumowiczów. Jestem przed dylematem naprawiać / sprzedawać mojego Cruze. Nic już mi nie przychodzi do głowy, proszę więc Was o WSZELKIE porady i pomysły gdzie zajrzeć, czego spróbować, gdzie w okolicach Warszawy warsztat itp.
Problemem jest sporadyczny brak mocy. Najbardziej odczuwalne jest to podczas przyśpieszania np. podczas wychodzenia z zakrętu na drugim biegu. Nie ma znaczenia zimny / ciepły silnik. Problem potrafi występować cały dzień, lub może go nie być w ogóle, lub może być tak że na jednych światłach ruszam lekko i szybko, a na kolejnych już jest muł. W tym czasie nawet na prostej drodze widać ewidentny wzrost chwilowego spalania. Odczucie w aucie jest takie jakbym miał włączoną klimę x3 lub ciągnął przyczepkę z betonem.
Odnoszę wrażenie, że problem już kilka razy pojawił się natychmiast po wjechaniu na próg / dziurę / wybój.
Dodatkowo wydaje mi się, że jednocześnie z tymi objawami pojawia się nieco utrudnione operowanie kierownicą, jakby wspomaganie słabiej działało (aczkolwiek tylko nieznacznie i nie zawsze idzie to w parze).
Będę ogromnie wdzięczny za wszelkie pomysły!
Miałem podobnie. Udało mi się trafić do serwisu gdzie załatwili to wręcz od ręki. Nie jestem mechanikiem samochodowym i laikiem więc mogę coś poręcić - ale u mnie był problem z membraną (tak nzawał ją mechanik) - zrobili mi regulacje cylindrów i wymienili membranę - problem ustał. Podobno była zbyt sztywna.
Samochód zachowywał się jakby miał turbo - do 100 km jechał w miarę powyżej mulił, do czasu "włączenia sprężaki"
- Arbi
- Wymiatacz
- Imię: Albert
- Samochód: Epica
- Silnik: 2.5 24V, 156KM, benz.+LPG
- LPG: Vialle LPE-7 (LPi)
- Kontakt:
-
wojtas01
- Specjalista
- Imię: Wojciech
- Samochód: Cruze 2.0 LT+ 163KM
- Silnik: LNP
- Kontakt:
Chyba raczej zaworów , nie cylindrów . Warto również podać nazwę i miejscowość warsztatu .
-
MillerZ
- Aktywny
- Kontakt:
Dzieki kolego za te dane, mamy wiec identycznie. A moglbys jeszcze sprawdzic u siebie "kąt wyprzedzenia zapłonu" w czasie jazdy?lemosvico96 pisze: 30 lip 2020, o 18:46 Cześć, posiadam również chevroleta cruza 1.6 w gazie. Stosunek paliwo powietrze również a 99% mam na poziomie 14.7. Obciążenie silnika 36-42% na 800rpm
U mnie w torque ta wartość strasznie skacze, nie jestem w stanie wskazać żadnej zależności jak sie to zachowuje, ale buja od lewa do prawa.
Wartość miedzy 5 a 10 stopni wystepuje chyba najczesciej ale jednak dość sporadycznie i skokowo. Wie ktoś może jak to powinno wyglądać?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
feniks201710 - ok, garniesz się , chcesz pomóc , to miłe, ale twoja wypowiedź nie ma żadnej wartości.feniks201710 pisze: 31 lip 2020, o 11:53 Miałem podobnie. Udało mi się trafić do serwisu gdzie załatwili to wręcz od ręki. Nie jestem mechanikiem samochodowym i laikiem więc mogę coś poręcić - ale u mnie był problem z membraną (tak nzawał ją mechanik) - zrobili mi regulacje cylindrów i wymienili membranę - problem ustał. Podobno była zbyt sztywna.
Samochód zachowywał się jakby miał turbo - do 100 km jechał w miarę powyżej mulił, do czasu "włączenia sprężaki"
-
MillerZ
- Aktywny
- Kontakt:
@wszim, niestety 100% racja
Dlatego sam nawet się nie odniosłem.
Aktualnie moje auto jest od rana w warsztacie u magików. Stwierdzili, że będą czegoś szukać. Sprawdzą też czujnik spalania stukowego, bo podobno mają do tego sprzęt.
Szkoda tylko, że dziś rano jak do nich jechałem problem nie wystąpował
ehhhhh.....
Aktualnie moje auto jest od rana w warsztacie u magików. Stwierdzili, że będą czegoś szukać. Sprawdzą też czujnik spalania stukowego, bo podobno mają do tego sprzęt.
Szkoda tylko, że dziś rano jak do nich jechałem problem nie wystąpował
-
barus
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
Kąt wyprzedzenia zapłonu w trakcie jazdy zmienia się w zależności od stopnia otwarcia przepustnicy i obrotów silnika.zaniewskik pisze: 31 lip 2020, o 12:39Dzieki kolego za te dane, mamy wiec identycznie. A moglbys jeszcze sprawdzic u siebie "kąt wyprzedzenia zapłonu" w czasie jazdy?lemosvico96 pisze: 30 lip 2020, o 18:46 Cześć, posiadam również chevroleta cruza 1.6 w gazie. Stosunek paliwo powietrze również a 99% mam na poziomie 14.7. Obciążenie silnika 36-42% na 800rpm
U mnie w torque ta wartość strasznie skacze, nie jestem w stanie wskazać żadnej zależności jak sie to zachowuje, ale buja od lewa do prawa.
Wartość miedzy 5 a 10 stopni wystepuje chyba najczesciej ale jednak dość sporadycznie i skokowo. Wie ktoś może jak to powinno wyglądać?
Czyli w trakcie jazdy buja się w zależności od obciążenia silnika, jest to normalne.
Przy bardzo małym obciążeniu silnika kąt wyprzedzenia zapłonu może, nawet, osiągnąć 30 st. a gdy but w podłodze to około 10 st. albo trochę mniej.
Ale z tego co piszesz, to u Ciebie jest wszystko w porządku, bo przy bucie w podłodze wyprzedzenie jest powyżej 5 st.
Dodano po 4 minutach 59 sekundach:
Piszesz, że dzisiaj problem ten nie wstępował.
Kiepsko będzie z właściwą diagnozą jak problem występuje od czasu do czasu.
-
wojtas01
- Specjalista
- Imię: Wojciech
- Samochód: Cruze 2.0 LT+ 163KM
- Silnik: LNP
- Kontakt:
Dlatego najlepiej wsiąść z warsztatowcem i się z nim przejechać . Mówić mu w czasie jazdy o co kaman wskazując na zachowanie auta . Jeżeli usterka nie występuje od razu to trzeba trochę km zrobić .zaniewskik pisze: 31 lip 2020, o 14:14 @wszim, niestety 100% racjaDlatego sam nawet się nie odniosłem.
Szkoda tylko, że dziś rano jak do nich jechałem problem nie wystąpowałehhhhh.....
Nie chcę być Maciejem wróżbitą ale zostawienie auta bez przejażdżki aby zrozumieli o co chodzi wg mnie skazane jest z góry na porażkę . Jak zobaczą ,że auto nie wyrzuca błędów to nie będzie się im chciało tracić czasu na szukanie usterek bo na 99 procent nie mają sprzętu do diagnostyki .
-
MillerZ
- Aktywny
- Kontakt:
Panowie, zmuszałem ich niemalże siłą żeby sie przejechali ze mną, powiedziałem że jak szef ma gdzieś pojechać na miasto to niech jedzie moim i niech obserwuje, bo problem pojawia się i znika. A w życiu, powiedział że oni takich praktyk nie stosują, że nawet zatankować nie jeżdżą tylko dzwonią po właściciela jak trzeba i że i tak najważniejsza jest diagnostyka w warsztacie.
Zostawiłem im kartke z wypisanymi działaniami które podejmowałem (w sumie skopiowałem z tego forum).
Cudów się nie spodziewam.
Zostawiłem im kartke z wypisanymi działaniami które podejmowałem (w sumie skopiowałem z tego forum).
Cudów się nie spodziewam.
-
barus
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
zaniewskik pisze: 29 lip 2020, o 10:50 @barus Skład mieszanki o wartości 14,7 mam praktycznie przez 99% czasu, jedynie podczas zmiany biegów na chwilę wskoczy na 13,2 i po chwili znów stabilnie 14,7 niezależnie od wszystkiego.
Wyprzedzenie zapłonu w takim razie sprawdzę dziś. Ale co z tym stosunkiem paliwo powietrze?
Jestem pewien że było cały czas powyżej 14![]()
Nie chodzi o to, że przez 99% czasu masz stosunek paliwo/powietrze 14,7, tylko ile on dokładnie wynosi, gdy but w podłodze, a u mnie jest tak jak widać na filmie.lemosvico96 pisze: 30 lip 2020, o 18:46 Cześć, posiadam również chevroleta cruza 1.6 w gazie. Stosunek paliwo powietrze również a 99% mam na poziomie 14.7. Obciążenie silnika 36-42% na 800rpm
Jak widać wzbogacenie mieszanki jest duże, około 1: 13.
Zobacz, jaki jest stosunek paliwo powietrze, gdy but w podłodze ( przy 2600obr/min przepustnica uchylona w 60%)
https://youtu.be/gyb1PjgLZDo
-
MillerZ
- Aktywny
- Kontakt:
Barus, dzieki za ten filmik. Na pierwszy rzut oka w moim przypadku wszystko wygląda podobnie.
Jak mawiał klasyk "Jesteśmy coraz bliżej prawdy". Mam pewną koncepcję na ten problem, aktualnie zbieram części i być może już za kilka dni uda mi się rozwiązać ten tajemniczy wątek.
Oczywiście opiszę wszystko dokładnie w tym poście.
Jak mawiał klasyk "Jesteśmy coraz bliżej prawdy". Mam pewną koncepcję na ten problem, aktualnie zbieram części i być może już za kilka dni uda mi się rozwiązać ten tajemniczy wątek.
Oczywiście opiszę wszystko dokładnie w tym poście.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
- robertz
- Patron

- Imię: Robert
- Silnik: 1.6 124 KM, hatchback, benzyna
- Kontakt:
A próbowałeś zamiast ELM sprawdzić tym urządzeniem, którym sprawdzałeś Cruza w kwietniu?
"Gdy odrzucisz to, co niemożliwe, wszystko pozostałe, choćby najbardziej nieprawdopodobne, musi być prawdą"
-
dylong
- Świeżak
- Imię: marek
- Silnik: 1.8 benz.
- LPG: Landi Renzo
- Kontakt:
Trochę jest Panowie demontowania aby się do tego czujnika dostać [youtube]https://youtu.be/QHRy3LvUUco
[/youtube]
Ja bym proponował sprawdzić jeszcze jak wygląda ten pierścień na wałku rozrządu czy nie jest uszkodzony może
[/youtube]
Ja bym proponował sprawdzić jeszcze jak wygląda ten pierścień na wałku rozrządu czy nie jest uszkodzony może