Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Metaliczne tarcie w kole
-
drspalding
- Świeżak
- Imię: Grzesiek
- Samochód: Lacetti 1,6 lpg
- Silnik:
- Kontakt:
Metaliczne tarcie w kole
Witam. Niedawno przy ruszaniu coś brzęczało w prawym przednim kole, przy większej prędkości było cicho. Mechanik rozebrał wszystko i okazało się że to kamyczek wpadł w jakąś szparę przy tarczy i brzęczał podczas ruszania. Występowało też metaliczne tarcie przy skręcie w lewo. Kamyczka nie ma, brzęczenia przy ruszaniu nie ma, a zostało metaliczne tarcie przy skręcie w lewo, które pojawia się gdy elementy tarczy są już nagrzane podczas jazdy. Przy okazji zmienione zostały też klocki. Zdejmowałem koło, ale nie ma żadnych oznak tarcia. Odgiąłem też lekko osłonę tarczy, niestety nic to nie dało. Miał ktoś może podobny problem, proszę o pomoc.
- MIDO
- Wymiatacz
- Imię: Miłosz
- Samochód: i20 Cool
- Silnik: 1.2 LPG
- LPG: BRC
- Kontakt:
Re: Metaliczne tarcie w kole
A spróbuj odgiąć również osłonę przy drugim kole....
Nowa odma dobra na wszystko!!!
-
drspalding
- Świeżak
- Imię: Grzesiek
- Samochód: Lacetti 1,6 lpg
- Silnik:
- Kontakt:
- MIDO
- Wymiatacz
- Imię: Miłosz
- Samochód: i20 Cool
- Silnik: 1.2 LPG
- LPG: BRC
- Kontakt:
Miałem kiedyś podobnie, dźwięk się tak dziwnie rozchodził że pierwotnie źle zlokalizowałem stronę...
Nowa odma dobra na wszystko!!!
-
gck01
- Bywalec
- Imię: pawel
- Samochód: cruze 1,8LT+
- Silnik:
- Kontakt:
-
krzych1b
- Fachman
- Imię: Krzysztof
- Samochód: NUBIRA /Lacetti
- Silnik: 1.8 F18D3 121KM
- LPG: Tech
- Kontakt:
Mogą być jeszcze inne przyczyny, ale to może się wypowiedzą ci , co już to przerabiali.
1.Łożysko zewnętrzne koła .
2.Przegub wewnętrzny półosi .
W obu przypadkach chodzi o naprężenia .
Może też być brak smarowidła w łożysku , ale to by zaraz był huk.
Miałem coś podobnego podczas hamowania ( auto prawie stawało i słyszałem chrobot).
Dotarłem klocki na grubym papierze i zeszlifowałem z nich ranty , oraz (tu pachnie druciarstwem) spiłowałem płaskim pilnikiem , wystające ranty w tarczy hamulcowej . Chrobotanie ustało ( choć moje ucho "muzykanta" jeszcze coś słyszy
).Dodam jeszcze , że prawa opona ma lekkie ząbki od strony zewnętrznej. Miałem już tak przed wymianą sworznia wahacza. Pozostałe opony są gładkie ( co jest dziwne w tym aucie
).
W grę może jeszcze wchodzić , jakiej firmy masz założone klocki ? Te potrafią robić różne cuda przy hamowaniu i w trakcie jazdy. No i "prostota czy krzywota" samych tarcz
P.S. Pilnikiem należy posługiwać się w taki sam sposób , jak przy regeneracji płyt traserskich skrobakiem i kalką techniczną.
1.Łożysko zewnętrzne koła .
2.Przegub wewnętrzny półosi .
W obu przypadkach chodzi o naprężenia .
Może też być brak smarowidła w łożysku , ale to by zaraz był huk.
Miałem coś podobnego podczas hamowania ( auto prawie stawało i słyszałem chrobot).
Dotarłem klocki na grubym papierze i zeszlifowałem z nich ranty , oraz (tu pachnie druciarstwem) spiłowałem płaskim pilnikiem , wystające ranty w tarczy hamulcowej . Chrobotanie ustało ( choć moje ucho "muzykanta" jeszcze coś słyszy
W grę może jeszcze wchodzić , jakiej firmy masz założone klocki ? Te potrafią robić różne cuda przy hamowaniu i w trakcie jazdy. No i "prostota czy krzywota" samych tarcz
P.S. Pilnikiem należy posługiwać się w taki sam sposób , jak przy regeneracji płyt traserskich skrobakiem i kalką techniczną.
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
krzych1b
- Fachman
- Imię: Krzysztof
- Samochód: NUBIRA /Lacetti
- Silnik: 1.8 F18D3 121KM
- LPG: Tech
- Kontakt:
-
olokos
- Świeżak
- Imię: olokos
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.4
- Kontakt:
W moim przypadku była konieczna wymiana tarczy, wyczyszczenie i nasmarowanie prowadnic i tłoczków w hamulcach, przy okazji klocki.
Zobacz czy po w miarę szybszej jeździe hamulce nie są niepokojąco gorące, w moim przypadku było to do przesady zbyt gorąco, bo jeden z hamulców cały czas był odrobinę wciśnięty.
Obyło się bez wymiany obejmy, a tarcze wymienione, bo już były mocno zużyte swoją drogą.
Zobacz czy po w miarę szybszej jeździe hamulce nie są niepokojąco gorące, w moim przypadku było to do przesady zbyt gorąco, bo jeden z hamulców cały czas był odrobinę wciśnięty.
Obyło się bez wymiany obejmy, a tarcze wymienione, bo już były mocno zużyte swoją drogą.