Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Trzęsie na rozgrzanym, szarpie, mruczy.

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ELVIS
Świeżak
Imię: Tomek
Samochód: Nubira
Silnik: 1.8 121km 89kw benzyna f18d3
Kontakt:

Trzęsie na rozgrzanym, szarpie, mruczy.

Post autor: ELVIS »

Witam. Od 3 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem Chevroleta Nubiry. Dałem za niego dość okazyjną cenę, auto 2007 rok, aktualnie 113tys przebiegu, silnik 1.8 89kw. Rozpiszę się trochę aby jak najlepiej opisać dany problem. Więc... kupując auto wszystko super, po jakimś czasie P0300, nieudolni mechanicy zaczęli wszystko wymieniać, aż jeden wlał mi preparat czyszczący wtryski, check engine znikł auto nabrało więcej mocy ale przy okazji mam nową cewkę NGK, świece NGK BKUR6ETB (takie jak zaleca producent), nowy rozrząd INA wraz z pompą wody, filtr powietrza, paliwa, jedynie nie wymieniałem oleju i filtra (poprzedni właściciel wymienił 300km temu) wszystko zgodne pod model, niedawno poprzedni właściciel wymieniał wydech, tłumik końcowy oderwał się gdy go kupiłem i przejechałem dłuższy dystans(to ponoć wada tych samochodów rdzewiejący wydech), wydech pospawał mechanik stwierdził szczelny i jeździć aż nie odpadnie. Dodam, że auto było bardzo mało jeżdżone ostatnie 3 lata, gość jeździł tym 2km po wsi do pracy stąd auto miało brudne wtryski. Od kilku tygodni nikt nie może rozwiązać mojego problemu, mianowicie... Auto po odpaleniu chodzi dobrze trzyma ok 1100 obrotów i czuć delikatne drgania, gdy się nagrzeje obroty spadają do ok 700 i zaczyna strasznie trząść budą, wskazówka od obrotów stoi twardo ale na słuch coś chodzi nierówno, trzęsie i z klimą i bez klimy. Podczas przyśpieszania auto strasznie muli, bywa głuche na dodanie gazu, po odjęciu nogi z gazu często szarpie. Słychać jakieś mruczenie, świstanie, wycie(również na filmach które załączam) nasilające się wraz z dodaniem gazu, mechanicy oczywiście głusi twierdzą, że nic nie śwista. Przy rozpędzaniu auto nie idzie równo, czuć jakby wypadanie zapłonów, nie tyle szarpnięcia co przerwy okresy mocy, chodzi bardzo głośno. Przy spadaniu obrotów często zawieszają się na 1000/1100 delikatnie podbiją do góry i opadają. Kilka dni temu wywinął mi taki numer, odpalam pod marketem 2 razy odpalił nie utrzymał obrotów i zgasł, to odpaliłem delikatnie z gazem po 5 sekundach chodzi normalnie, zaczynam jechać puszczam gaz i obroty zostają na 2 tysiącach, pogoniłem go trochę, zgasiłem na 15 min i przeszło, tylko raz wywinął taki numer. Ostatnio oglądał go jeden mechanik i zdjął dolot, syczenie dochodzi jakby z przepustnicy (tak na mój słuch). Check engine się nie pali, jeden majster sprawdzał kompem mówi wszystko okej. Wydech strasznie się nagrzewa, po zgaszeniu auta czy staniu na światłach słychać jakby ktoś młotkiem o metal stukał (jeżdzę delikatnie 2300 i wrzucam bieg). Zrobiłem już autem kilka tys km, płynu nigdzie nie ubywa, oleju też, żadnej mazi nie ma pod korkiem, nic. Rozumiem, że ciężko będzie znaleźć przyczynę, nie jestem też mechanikiem nie znam się i sam nic nie zrobię, ale... ktoś ma może jakieś pomysły, co podsunąć mechanikowi? Może przepustnicę wyczyścić, uszczelka gdzieś tam, kilku rzuciło teorię, że poduszki silnika, a znowu inny że na pewno nie poduszki. Nie chodzi mi o koszta ale raczej żeby trafić w temat, a nie wymienić pół samochodu. A może jest ktoś ogarnięty z Wielkopolski? Podjadę, zapłacę naprawdę. :) Wszystkim z góry dziękuję za odpowiedź.

LINKI YOUTUBE:

https://www.youtube.com/watch?v=zV0WjEBMbrI

https://www.youtube.com/watch?v=TAO07iP7IC0

https://www.youtube.com/watch?v=Susovk-rptg

https://www.youtube.com/watch?v=7RX11uP2NuM

https://www.youtube.com/watch?v=jHXkO4CASSE
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T250
Silnik: 1.4 101KM
Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Re: Trzęsie na rozgrzanym, szarpie, mruczy.

Post autor: bubu1769 »

A wtryski były wyciągnięte i sprawdzone jak podają paliwo?
Jak będziesz kiedyś w okolicy Kalisza to się odezwij.
Jak to mówią "Ginekologiem nie jestem ale mogę zerknąć".
ELVIS
Świeżak
Kontakt:

Nie były, mechanik stwierdził że po preparacie już jest ok.(to jego opinia) Po tym jak znikł check to podłączył kompa, i jeździliśmy, jakieś wartości w tabelkach patrzył stwierdził, że wszystko ok. To nie drążyłem tematu. Możliwe, że któryś uległ uszkodzeniu?
Ostatnio zmieniony 31 lip 2020, o 18:02 przez bubu1769, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto CYTAT.
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Kontakt:

Warto sprawdzić te wtryskiwacze, to że po preparacie się polepszyło nie oznacza że wtryski nie mogą już być przytarte albo że w układzie nie ma syfu.
ELVIS
Świeżak
Kontakt:

Dzięki, zlecę mechanikowi. :)

Dodano po 2 godzinach 12 minutach 55 sekundach:
Zapomniałem dodać. Wydaje mi się, że od wymiany cewki zaczął się trząść. Cewka nowa NGK za 400 zł, niestety majdol nie oddał mi poprzedniej pewnie sprawna poszła na allegro. Czytałem gdzieś, że w tych autach był problem, niektóre cewki robiły charakterystyczny "klik" i wtedy było ok inaczej właśnie objawy jak u mnie. U mnie jak się cewkę nałoży, mega odstaje, jak się dokręci to trzyma ale bez "klik". Możliwe, że taka błachostka? Może ktoś poleci jakaś cewkę... ale z drugiej strony to cewka za 400 zł, no musi pasować!
Ostatnio zmieniony 31 lip 2020, o 18:03 przez bubu1769, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
chocisz
Profesjonalista
Imię: wojtas
Samochód: Lacetti
Silnik: F18D3
Kontakt:

Post autor: chocisz »

Niestety kultura pracy tego silnika to jest porażka, zarówno na biegu jałowym gdy trzęsie się jak galareta, tak i po dodaniu gazu wydaje masakryczny dzwięk, ale idzie przywyknąć. Jak chcesz zniwelować te drgania przenoszone na kabinę musisz wymienić prawą poduszkę hydrauliczną, tylko oryginał dostępny u Potaka, firma PHC w skrócie (PH), to jest producent na pierwszy montaż.

Co sie tyczy ogólnie pracy jednostki to polecam zaślepić zawór EGR i sprawdzić czy działają klapy w kolektorze dolotowym, wyczyścić silniczek krokowy i zresetować adaptacje przepustnicy za pomocą programu, jak to zrobisz i dalej będą obroty skakać, to pozostaje szukać nieszczelności w dolocie.

Co do wymiany oleju, to wymień jeszcze raz i zalej syntetyk, nie wiadomo co on tam wlał i czemu przed sprzedażą wymienił olej, trochę to dziwne ;)

PS>
a ja chciałem wymienić oryginalną cewkę na NGK, żeby zniwelować drgania :lol: możemy się zamienić akurat Ci podpasuje
ELVIS
Świeżak
Kontakt:

Super, dzięki. Wszystko to zrobię! Wiadomo, może jakiś ulepszacz jest dodany ale co do oleju, dostałem nawet puszkę z nim i jest kartka, oryginalny chevrolet/opel taki jak zaleca producent. Wszystko to zrobię, dzięki. Ja już też myślę czy ten silnik po prostu tak chodzi normalnie...
Co do kolektora kiedyś go odpiąłem w celu sprawdzenia, solidna rundka na wysokich i niskich obrotach, chodził tak samo, ani gorzej ani lepiej.

Haha, a mogę zapytać oryginalna robi ten mityczny "klik"?
Ostatnio zmieniony 31 lip 2020, o 20:42 przez bubu1769, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
chocisz
Profesjonalista
Kontakt:

no widzisz to może coś nie tak z kolektorem, bo u mnie po odpięciu brakowało mu mocy na niskich obrotach tak do 3k i to było odczuwalne, po odpięciu cichną tylko stukające klapy, a słyszalne są tylko na zewnątrz na szczęście, także z mocy nie będę rezygnował. to samo po zaślepieniu EGR dostaje też kopniaka i nie szarpie tak ;)

wiesz co nie wiem o jaki klik chodzi po prostu ciężko schodzi i trzeba dopchnąć żeby wskoczyła na miejsce
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Kontakt:

ELVIS nie cytuj posta pod bezpośrednio którym odpowiadasz.
ELVIS
Świeżak
Kontakt:

Zrobię to wszystko i zobaczę. Akurat wydaje mi się, że kolektor jest ok ale dam go do sprawdzenia jak będą mi to wszystko robić i zobaczymy... No przynajmniej mogę być spokojniejszy, że jednak te silniki to chyba tak mają. :)
Awatar użytkownika
chocisz
Profesjonalista
Kontakt:

też chciałem z tym walczyć i pół osprzętu wymieniać po kolei, ale po lekturze z forów naszych kolegów zza wschodniej granicy utwierdzili mnie na szczęście, że ten typ tak ma, także jeździć i nie przejmować się zbytnio :piwo3:
ELVIS
Świeżak
Kontakt:

Super w takim razie dzięki, również jeden mechanik stwierdził, że ten typ tak ma. A też zapomniałem dodać, jadąc z górki na biegu często auto zaczyna mi zwalniać, jak jestem słabo rozpędzony to i na sporej górce potrafi się zatrzymać jadąc na biegu, wrzucę luz i momentalnie leci jak głupie + potrafi zagruchotać przy gaszeniu silnika... Też tak macie jak jedziecie z górki? Pierwszy raz się z tym spotykam. :)
Awatar użytkownika
chocisz
Profesjonalista
Kontakt:

to się chyba nazywa hamowanie silnikiem z wciśniętym pedału gazu nie powinien zwalniać, a co do dzwięków podczas wyłączania to może być poduszka właśnie
Ostatnio zmieniony 31 lip 2020, o 21:06 przez chocisz, łącznie zmieniany 1 raz.
ELVIS
Świeżak
Kontakt:

Ja rozumiem, tylko nie spotkałem się z takim oporem, np jadę 80 z sporej górki na 5 biegu i auto naprawdę zwalnia jak długa górka to i się zatrzyma. W poprzedniej Kia to z górki na biegu musiałem hamować bo nawet na biegu się rozpędzał, ale spoko nie czepiam się szczegółów. :)
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: papieju »

chocisz pisze: 31 lip 2020, o 20:20 Niestety kultura pracy tego silnika to jest porażka, zarówno na biegu jałowym gdy trzęsie się jak galareta, tak i po dodaniu gazu wydaje masakryczny dzwięk, ale idzie przywyknąć. Jak chcesz zniwelować te drgania przenoszone na kabinę musisz wymienić prawą poduszkę hydrauliczną, tylko oryginał dostępny u Potaka, firma PHC w skrócie (PH), to jest producent na pierwszy montaż.
Czy ja wiem, byłaby aż taka różnica między f18d3 a starszym T18SED? Bo u mnie żadne z powyższych nie występuje, nawet na starej luźnej poduszce nic się nie działo. Ale możliwe że u kolegi wypadałoby zrobić adaptację przepustnicy po uprzednim jej wyczyszczeniu
ELVIS
Świeżak
Kontakt:

Wiecie... Mechanik mówi, że się czepiam tego samochodu i wymagam nie wiadomo co ale nawet peugot 106 mojego dziadka chodzi lepiej i nic nie trzęsie, serio...
Awatar użytkownika
chocisz
Profesjonalista
Kontakt:

Lanosy też nie trzęsły, niestety GM zagłębiając się w te auto doprowadził do jego totalnego upadku :| jedyne co mi się podoba w tym aucie to klimatronik, automatyczne wycieraczki i tapicera całkiem wyględna no i już nawet trochę przywykłem do niego po zrobieniu tych paru rzeczy opisanych powyżej nawet da się tym pojeździć, oczywiście nie zamierzam się w tym samochodzie zakochać ani też kontynuować zakupu następnego modelu tego producenta, podpadł mi :D)
ELVIS
Świeżak
Kontakt:

Ja i tak nie żałuję, dałem 5 tysięcy za końcówkę 2007 roku, 100 tys przebiegu przy kupnie, grama rdzy nie ma na karoserii progach, środek nówka, no i lakier serio ładny, zadbany czarny. :) Porobię te parę trików co napisaliście, jak nie to jeżdżę i się nie przejmuję. Dziękuję wszystkim.
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: papieju »

Szczerze mówiąc to nie wiadomo co było robione wcześniej z silnikiem i dlaczego. Nierówna praca to nie jest normalne, to nie mój 3 cylindrowy Wartburg z 72 z silnikiem dwusuwowym że ma nim targać. Może wystarczy adaptacja przepustnicy, wymiana wtrysków na jakieś sprawdzone, wymiana filtra paliwa. Mocne zwalnianie świadczy o tym że jest duży opór w układzie korbowym, może są nowe pierścienie źle dobrane. To też może tłumaczyć nierówną pracę. Przydałby się pomiar kompresji. Jakie jest źródło pochodzenia auta? Komis, ogłoszenie, po rodzinie? Chodzi mi czy jest jakaś wiarygodna historia serwisowa?
ELVIS
Świeżak
Kontakt:

Niestety wiarygodnej historii serwisowej nie ma, auto użytkował znajomy znajomego przez 3 lata, twierdzi że mega zadowolony i auto bezawaryjne, sprzedał bo kupił nową mazdę, a wcześniej znajomy handlarz sprowadził z Niemiec. Filtr paliwa jest nówka, tyle co był wymieniony już za mojego posiadania.

Dodano po 1 minucie 20 sekundach:
A może po prostu jechać do ASO, sama diagnoza 199 zł mniej kosztów i nerwów?
Awatar użytkownika
chocisz
Profesjonalista
Kontakt:

No mój ma teraz ok 95kkm i też rdza go nie zjada jeszcze, 2006r i nawet oryginalny wydech się dobrze trzyma, tyle że ja dałem w zeszłym roku za niego x2 tego co Ty, także jak się nie rozłoży po drodze recyklingu, to powinien pojeździć, tyle że czas swoje robi i przebieg mu życia nie przedłuży 20 lat i szrot :o, te samochody nie doczekają żółtych tablic :roll:
ELVIS
Świeżak
Kontakt:

Co do kompresji zasugerowałem mechanikowi i stwierdził "nie ma sensu bo by wskazówka od obrotów latała". Pojadę gdzie indziej niech mi to zrobią.
krzych1b
Fachman
Imię: Krzysztof
Samochód: NUBIRA /Lacetti
Silnik: 1.8 F18D3 121KM
LPG: Tech
Kontakt:

Post autor: krzych1b »

Ciekawi mnie , jakim programem ci sprawdzali mechanicy auto , skoro do naszego pasuje Chevi Explorer.Chyba kolega cichosz ew. lucaslaceti, podawali na forum prawidłowe parametry pracy silnika. Zobacz sobie te parametry.
Kup sobie kabel z przełącznikiem , zrób przeróbkę , ściągnij program Chevi Expl. i się baw . Tak na marginesie , to Ten Typ Tak NIE MA! Przynajmniej mój - poza duperelami oczywiście :D
VIN >KL1NF35BJ6K335315
ELVIS
Świeżak
Kontakt:

No i super. Załatwię jak najszybciej kabel i wrzucę tutaj ci wyświetli program. Mechanik podłączył taki komputerem ręczny od razu z kablem, nie wiem jakiej firmy. Też mi się wydaje, że coś nie gra, rozumiem to nie S klasa ale u mnie w aucie gdy się postawi butelkę czy puszkę wszystko tak drży, że aż się przemieszcza. Nie wierzę, że to normalne.

Dodano po 2 minutach 36 sekundach:
Mogę kupić zwykły kabel obd z wyjściem na usb? Najchętniej kupiłbym chiński z bluetooth ale wyczytałem gdzieś teorie spalonych komputerów po podłączeniu tego. :D
krzych1b
Fachman
Imię: Krzysztof
Samochód: NUBIRA /Lacetti
Silnik: 1.8 F18D3 121KM
LPG: Tech
Kontakt:

Post autor: krzych1b »

Fiat ,Alfa Ecu Scan z przełącznikiem . Jest wszystko na forum jak przerobić kabelk aby mieć : Silnik ,ABS, SRS,Automat. skrzynię biegów.Może ktoś z kolegów ci podrzuci na Priv. spolszczony program Cheviexpl.. Ja niestety nie potrafię tego zrobić. A silnik ma ci pracować normalnie bez żadnych hocków-klocków.
Jak postawisz pęłną szklankę z wodą na silniku, to woda ma ci się nie wylewać :Y
VIN >KL1NF35BJ6K335315
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”