Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Brak mocy
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Re: Brak mocy
A ja bym zrobił hamownie i sprawdził co na to systemy zewnętrzne.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
barus
- Wymiatacz
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Może kucyków by nie przybyło, ale może momentu obrotowego z dołu, a tego naszemu silnikowi bardzo brakuje[size=85 pisze:Dodano po 3 minutach 49 sekundach:[/size]
Kurcze, gdyby jakoś zmusić do pełnego otwarcia można by odzyskać kilka kucyków. Wszak przepustnice na linkę nie mają takiego ograniczenia.
Dodano po 3 minutach 12 sekundach:
@etak, dobry kiereunek, tylko czy ten problem występuje zawsze po ruszeniu z miejsca, czy od czasu do czasu?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
No to spróbuj z wymianą czujnika stuku, bo to chyba nie jest kosztowna próba.
Dodano po 3 minutach 23 sekundach:
Krystian jaki przebieg ma to auto i czy pewny.
Dodano po 3 minutach 23 sekundach:
Krystian jaki przebieg ma to auto i czy pewny.
-
MillerZ
- Aktywny
- Imię: Miller
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1.8B 141KM
- Kontakt:
Z czujnikiem stuku spróbuje w najbliższym czasie.
Przebieg auta w tej chwili 91tys km i na 99% jest to pewne wskazanie.
Problem występuje raczej nie po ruszeniu tylko chwile po wykonaniu manewrów typu hamowanie, zakręt 90 stopni, uskok itp.
Dziś nawet było tak, ze pedal w podłodze, obroty na 1800, drugi bieg i nie idzie w gore. Dopiero po 5-7 sekundach ruszyło powoli z obrotami. Nie widzę tu sensu jechania na hamownie, to jest namacalny problem który, widzę w postaci sznurka samochodów w lusterku wstecznym
Przebieg auta w tej chwili 91tys km i na 99% jest to pewne wskazanie.
Problem występuje raczej nie po ruszeniu tylko chwile po wykonaniu manewrów typu hamowanie, zakręt 90 stopni, uskok itp.
Dziś nawet było tak, ze pedal w podłodze, obroty na 1800, drugi bieg i nie idzie w gore. Dopiero po 5-7 sekundach ruszyło powoli z obrotami. Nie widzę tu sensu jechania na hamownie, to jest namacalny problem który, widzę w postaci sznurka samochodów w lusterku wstecznym
Ostatnio zmieniony 28 lip 2020, o 20:34 przez etac, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmieniono na język polski, bo robić laske to co innego niż robić łaskę Na górę
Powód: Zmieniono na język polski, bo robić laske to co innego niż robić łaskę Na górę
- etac
- Prezes

- Kontakt:
ja bym go jednak dał na hamownie, bo obawiam się że ten silnik jest sprawny.
To nie jest silnik co idzie od 2000 obr, ten silnik moment obrotowy ma powyżej 3500 obr. Ten silnik czuje się dobrze jak ho trzymasz pomiędzy 3500-4500 obr.
To nie jest silnik co idzie od 2000 obr, ten silnik moment obrotowy ma powyżej 3500 obr. Ten silnik czuje się dobrze jak ho trzymasz pomiędzy 3500-4500 obr.
-
MillerZ
- Aktywny
- Kontakt:
Etac, czy sprawny silnik raz na jakis czas nie potrafi podnieść obrotów na prostej drodze przy 1800rpm? Przy silniku 1.6 mam zmieniać biegi przy 4000rpm? To jak ktoś ma 90KM to pewnie przy 6000rpm z jedynki na dwójkę?
Pisałem, ze czasami to auto jeździ fajnie, szybko, sprawnie, lekko. Jak to wytłumaczysz?
Pisałem, ze czasami to auto jeździ fajnie, szybko, sprawnie, lekko. Jak to wytłumaczysz?
Ostatnio zmieniony 28 lip 2020, o 20:30 przez etac, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Zmieniono na język polski, bo robić laske to co innego niż robić łaskę
Powód: Zmieniono na język polski, bo robić laske to co innego niż robić łaskę
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Trochę się z etacem zgodzę. Ale nie wiemy czy to chodzi o zwykłe zmulenie wolnossaka (zwłaszcza słabego silnika w ciężkim aucie), czy zmulenie nadmierne występujące tylko czasem wynikające z awarii. Choć prócz opisanych odczuć związanych z drugą zasadą dynamiki Newtona nie ma żadnych innych dowodów usterki. 
- etac
- Prezes

- Kontakt:
Niestety to nie diesel, on się nie wyrwie z 1800obr.zaniewskik pisze: 28 lip 2020, o 20:10 Etac, czy sprawny silnik raz na jakis czas nie potrafi podniesc obrotow na prostej drodze przy 1800rpm? Przy silniku 1.6 mam zmieniac biegi przy 4000rpm? To jak ktos ma 90KM to pewnie przy 6000rpm z jedynki na dwojke?
Pisalem, ze czasami to auto jezdzi fajnie, szybko, sprawnie, lekko. Jak to wytlumaczysz?
Krzywej mocy nie oszukasz
https://www.automobile-catalog.com/curv ... a_1_6.html
Ja mam ten sam silnik w Aveo i mam drugie auto z 2.0 diesel i powiem ci że niestety muszę go rwać z góry, bo inaczej nie odjadę na trasie.
Proszę pisz po polsku
-
Adamzet
- Stały bywalec
- Imię: Adam
- Silnik: 1.8 141km
- LPG: Tak brc
- Kontakt:
Witam ja mam spadek mocy w 1.8 jak wywali check czasem po sprawdzeniu błędu pisze cos o rozrządzie.po ponownym uruchomieniu auta wszystko wraca do normy miałem tak już 2 razy możliwe że sterowanie fazami szwankuje? Bo koła są sprawne cichutko pracuje silnik są to takzwane solenoidy czy jakoś tam są dwie ,podobno niektórzy wywalają z nich jakieś sitka żeby lepiej olej przepływał i niby to poprawia dynamikę silnika,może u ciebie cos jest w z tym sterowaniem tylko chcecka nie wywala bądź lampka nie świeci z jakiegoś powodu .Zobacz co udostępniłem: Klub Chevroleta - Porady Techniczne @MIUI | http://members.chello.pl/r.wicik/Porady ... tml#Pcruze
-
barus
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
@zaniewskik, a powiedz mi jeszcze, czy od kiedy posiadasz to auto, to zawsze ten problem występował, czy tylko od pewnego czasu?
- ChevyTesla
- Bywalec
- Imię: Majfrend
- Silnik: 1.8 F18D4
- LPG: KME Nevo
- Kontakt:
To będzie niepopularna opinia, ale może zamiast ładować się w koszta o ile będą rosły, to lepiej sprzedać tego 1.6, dołożyć trochę i kupić 1.8 z KL7 lub jeszcze bardziej zaszaleć i iść w 1.4 Turbo. 1.8 już jest na styk z mocą, to 1.6 na prawdę musi zamulać.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Albo zamknąć oczy i zatkać uszy. Na razie jeszcze nie ten etap. Warto powalczyć. Póki jeszcze są pomysły. A że Krystian myślący chłop, to wyżej udowodnił. Czasami warto przegryźć spokojnie i dłużej temat mimo, że emocje podpowiadają co innego. A sprzedaż auta z wadą wcale nie musi być taka łatwa i bezstresowa.
Auto jeździ, więc ściany nie ma. Jest zagadka techniczna która musi mieć wyjaśnienie.
Auto jeździ, więc ściany nie ma. Jest zagadka techniczna która musi mieć wyjaśnienie.
-
MillerZ
- Aktywny
- Kontakt:
Po pierwsze przepraszam za brak polskich znaków, w telefonie mam wyłączony słownik bo go nie trawię więc jak nie piszę z kompa to rzeczywiście wychodzi "laska" 
@adamzet sitka z solenoidów wywalone, kupiłem jeden zawór dodatkowo i podmieniałem w dolocie i wylocie. Brak rezultatów.
@barus problem występował od zawsze, odkąd go mam, aczkolwiek temat się przeciągał, bo najpierw wyglądało na zapieczony zacisk (naprawione), później na spuchnięte wężyki hamulcowe (wymienione), a mimo to problem pozostał.
Perspektywa sprzedaży auta chodzi mi po głowie, aczkolwiek nie wyobrażam sobie wcisnąć komuś takiego babola, więc wchodzi w gre jedynie sprzedaż auta "jako uszkodzone", uprzedzając kupującego o problemie, jednocześnie będąc stratnym konkretną kwotę podczas sprzedaży, dlatego staram się jeszcze walczyć (szkoda że sam nie trafiam na uczciwych sprzedających). Generalnie lubię to auto, czasami naprawdę fajnie się nim jeździ.
Nie chcę zamykać tego tematu stwierdzeniem TenTypTakMa, bo wiem, że w identycznych warunkach auto potrafi zachowywać się skrajnie inaczej, więc jest to usterka. Jeśli ktoś jest chętny na przejażdżkę z Warszawy lub okolic naprawdę chętnie podjadę o każdej porze w dowolne miejsce i przekazuję kluczyki
Póki co idę tropem czujnika stuku i będę informował.
@adamzet sitka z solenoidów wywalone, kupiłem jeden zawór dodatkowo i podmieniałem w dolocie i wylocie. Brak rezultatów.
@barus problem występował od zawsze, odkąd go mam, aczkolwiek temat się przeciągał, bo najpierw wyglądało na zapieczony zacisk (naprawione), później na spuchnięte wężyki hamulcowe (wymienione), a mimo to problem pozostał.
Perspektywa sprzedaży auta chodzi mi po głowie, aczkolwiek nie wyobrażam sobie wcisnąć komuś takiego babola, więc wchodzi w gre jedynie sprzedaż auta "jako uszkodzone", uprzedzając kupującego o problemie, jednocześnie będąc stratnym konkretną kwotę podczas sprzedaży, dlatego staram się jeszcze walczyć (szkoda że sam nie trafiam na uczciwych sprzedających). Generalnie lubię to auto, czasami naprawdę fajnie się nim jeździ.
Nie chcę zamykać tego tematu stwierdzeniem TenTypTakMa, bo wiem, że w identycznych warunkach auto potrafi zachowywać się skrajnie inaczej, więc jest to usterka. Jeśli ktoś jest chętny na przejażdżkę z Warszawy lub okolic naprawdę chętnie podjadę o każdej porze w dowolne miejsce i przekazuję kluczyki
Póki co idę tropem czujnika stuku i będę informował.
- etac
- Prezes

- Kontakt:
Czujnik stuku można sprawdzić przed wymianą, czy pokazuje realne dane, ale potrzeba do tego sprzęt GM.
-
Dedalus4
- Profesjonalista
- Imię: Szczepan
- Samochód: FORD S-Max
- Silnik: 2.0 Ecoblue
- Inny samochód: Cruze 1.8 LPG
- Kontakt:
Może to rzeczywiście ten trop, u mnie wystarczy trochę wody na asfalcie, pare obrotów kołem i już kontrola trakcji zaczyna migać. A czy ta kontrolka wogóle Ci sie załącza? Na przyklad jak wyłączysz kontrolę trakcji przyciskiem?zaniewskik pisze: 28 lip 2020, o 17:02 Sprawdzilem rowniez u siebie, jest tak jak piszesz, ok 40% przy 1500rpm. Nie ma naglych skokow. Stosunek paliwo powietrze 14.7.
Dodatkowo po dzisiejszych obserwackach moge z pewnoscia stwierdzic ze kierownica przy tych objawach staje sie naprawde dziwna, taka gumowa, slabo odbija. Jak mowie jakiemus mechanikowi o takim polaczeniu to robia wielkie oczy i mowia ze maja odlegle terminy.
Jedyne co laczy wspomaganie z moca silnika jest dla mnie kontrola trakcji ktora podobno potrafi ograniczyc moc silnika jak tez wspomaganie, a jesli auto ciagle mysli ze jest w poslizgu to i bledu nie wyswietli.
Dzis probowalem rowniez jakos wywolac kontrolke kontroli trakcji, zrywalem gwaltownie na piachu, zarowno oba jak i jedno kolo ma piachu drugie na asfalcie, gwaltownie wchodzilem w zakret, za zadne skarby nie udalo mi sie wywolac kontrolki od trakcji.
Panowie jak to u Was jest z tym systemem?
Myslicie ze moze to byc sensowny trop z ta kontrola trakcji?
-
barus
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
Na pewno dobrze odczytałeś skład mieszanki 14,7 gdy but w podłodze? Przy tym położeniu przepustnicy mieszanka powinna być bogatsza, poniżej 14.zaniewskik pisze: 28 lip 2020, o 17:02 Sprawdzilem rowniez u siebie, jest tak jak piszesz, ok 40% przy 1500rpm. Nie ma naglych skokow. Stosunek paliwo powietrze 14.7.
Skoro mowa jest o czujniku stuków to ja bym jeszcze sprawdził wyprzedzenie zapłonu, gdy but w podłodze. Czy wyprzedzenie jest poniżej 10 stopni, ale wyższe od 5. Kiedyś to sprawdzałem ale dokładnie nie pamiętam, wiem że było niższe od 10. Gdy czujnik stuku wykryje spalanie detonacyjne, albo działa nieprawidłowo, to sterownik opóźnia zapłon, nie wiem czy przymyka przepustnicę.
Jest to możliwe, bo spalanie rośnie, tak jak twierdzi @zaniewskik, a moment silnika słabnie.
-
MillerZ
- Aktywny
- Kontakt:
Jak wyłącze kontrolę trakcji przyciskiem zapala sie jedna kontrolka. Jak przytrzymam kilka sekund zapala się kolejna. Widzisz, u Ciebie trochę wody i kontrolka miga, u mnie jeszcze nigdy w życiu nie mignęła, mimo, że próbowałem wprowadzić w poślizg auto na wszystkie sposoby, rwałem z miejsca jednym kołem, poślizg w zakręcie i NIC, żadnego migania kontroli trakcjiDedalus4 pisze: 29 lip 2020, o 09:40
Może to rzeczywiście ten trop, u mnie wystarczy trochę wody na asfalcie, pare obrotów kołem i już kontrola trakcji zaczyna migać. A czy ta kontrolka wogóle Ci sie załącza? Na przyklad jak wyłączysz kontrolę trakcji przyciskiem?
@barus Skład mieszanki o wartości 14,7 mam praktycznie przez 99% czasu, jedynie podczas zmiany biegów na chwilę wskoczy na 13,2 i po chwili znów stabilnie 14,7 niezależnie od wszystkiego.
Wyprzedzenie zapłonu w takim razie sprawdzę dziś. Ale co z tym stosunkiem paliwo powietrze? Jestem pewien że było cały czas powyżej 14
-
barus
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
No to dziwne, co piszesz
. Mój silnik 1,8 chodzi jak zegarek, a przy bucie w podłodze cały czas utrzymywał bogatszą mieszankę, i nie był to tylko chwilowy dotrysk. Przy bucie w podłodze lambda nie jest uwzględniana przy składzie mieszanki, w tym przypadku na skład mieszanki mają wpływ czujniki i zaprogramowana dawka paliwa.To tak skrótowo. Jest to logiczne, bo wartość stechiometryczna 14,7 wynika nie tylko z ekonomii, ale też, z jakości spalin. Przy tym składzie silnik osiąga mniejszy moment obrotowy niż przy bogatszej mieszance. Przy pedale w podłodze chodzi o jak najwyższy moment obrotowy sinika. Dobrze by było jakby to ktoś jeszcze sprawdził.
-
MillerZ
- Aktywny
- Kontakt:
@barus, jeśli dobrze rozumiem - im mieszanka bogatsza tym wskazanie mniejsze niż 14,7?
Sprawdzę to dokładnie jeszcze raz dzisiaj, może uda mi się jakiś wykres narysować tego przebiegu w Torque.
Sprawdzę to dokładnie jeszcze raz dzisiaj, może uda mi się jakiś wykres narysować tego przebiegu w Torque.
-
barus
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
Tak.
Nie musisz dawać wykresu, tam są tylko 2 stany, przy normalnej jeździe zawsze 14,7 a przy ciągłym pedale w podłodze 13,2 dokładnie nie pamiętam czy akurat tyle, ale na pewno poniżej 14.
Dodam jeszcze do tego, że bogatsza mieszanka to nie tylko większy moment obrotowy, ale i niższa temperatura spalin, dlatego w silnikach turbo to wzbogacenie mieszanki w analogicznej sytuacji jest jeszcze większe.
Nie musisz dawać wykresu, tam są tylko 2 stany, przy normalnej jeździe zawsze 14,7 a przy ciągłym pedale w podłodze 13,2 dokładnie nie pamiętam czy akurat tyle, ale na pewno poniżej 14.
Dodam jeszcze do tego, że bogatsza mieszanka to nie tylko większy moment obrotowy, ale i niższa temperatura spalin, dlatego w silnikach turbo to wzbogacenie mieszanki w analogicznej sytuacji jest jeszcze większe.
Ostatnio zmieniony 29 lip 2020, o 13:41 przez barus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
MillerZ
- Aktywny
- Kontakt:
@barus a jeśli pedał nie jest w podłodze, tylko taka umiarkowana jednostajna prędkość? Jakiej wartości należy się wówczas spodziewać?
-
barus
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
-
MillerZ
- Aktywny
- Kontakt:
OK wybacz, przeoczyłem.
Btw, wiesz może gdzie jest to miejsce na rysunku? Pod siedzeniem? Tunel środkowy?
Btw, wiesz może gdzie jest to miejsce na rysunku? Pod siedzeniem? Tunel środkowy?
-
barus
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt: