Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Brak mocy
-
MillerZ
- Aktywny
- Imię: Miller
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1.8B 141KM
- LPG: NIE
- Kontakt:
Brak mocy
Witam forumowiczów. Jestem przed dylematem naprawiać / sprzedawać mojego Cruze. Nic już mi nie przychodzi do głowy, proszę więc Was o WSZELKIE porady i pomysły gdzie zajrzeć, czego spróbować, gdzie w okolicach Warszawy warsztat itp.
Problemem jest sporadyczny brak mocy. Najbardziej odczuwalne jest to podczas przyśpieszania np. podczas wychodzenia z zakrętu na drugim biegu. Nie ma znaczenia zimny / ciepły silnik. Problem potrafi występować cały dzień, lub może go nie być w ogóle, lub może być tak że na jednych światłach ruszam lekko i szybko, a na kolejnych już jest muł. W tym czasie nawet na prostej drodze widać ewidentny wzrost chwilowego spalania. Odczucie w aucie jest takie jakbym miał włączoną klimę x3 lub ciągnął przyczepkę z betonem.
Odnoszę wrażenie, że problem już kilka razy pojawił się natychmiast po wjechaniu na próg / dziurę / wybój.
Dodatkowo wydaje mi się, że jednocześnie z tymi objawami pojawia się nieco utrudnione operowanie kierownicą, jakby wspomaganie słabiej działało (aczkolwiek tylko nieznacznie i nie zawsze idzie to w parze).
Brak jakichkolwiek błędów na różnych komputerach, brak kontrolek na desce itp.
To co udało mi się zrobić:
- wymiana świec
- wymiana cewki
- tarcze, klocki, przewody (brak oporów toczenia na stacji diagnostycznej)
- wymieniony rozrząd oraz KZFR
- sprawdzenie zapchania katalizatora (przez wykręcenie sondy przed katem i jazda bez sondy w celu ewentualnego udrożnienia wydechu)
- wizyta w ASO (brak jakichkolwiek zastrzeżeń i sugestii co do pracy silnika)
- podmiana solenoidów KZFR
- zdjęcie paska z pompy wspomagania i jazda bez wspomagania
- aplikacja do baku środka DATACOL (przejechałem na tym narazie jakieś 100km, panowie twierdzili, że powinno pomóc ale szczerze wątpię)
Będę ogromnie wdzięczny za wszelkie pomysły!
Problemem jest sporadyczny brak mocy. Najbardziej odczuwalne jest to podczas przyśpieszania np. podczas wychodzenia z zakrętu na drugim biegu. Nie ma znaczenia zimny / ciepły silnik. Problem potrafi występować cały dzień, lub może go nie być w ogóle, lub może być tak że na jednych światłach ruszam lekko i szybko, a na kolejnych już jest muł. W tym czasie nawet na prostej drodze widać ewidentny wzrost chwilowego spalania. Odczucie w aucie jest takie jakbym miał włączoną klimę x3 lub ciągnął przyczepkę z betonem.
Odnoszę wrażenie, że problem już kilka razy pojawił się natychmiast po wjechaniu na próg / dziurę / wybój.
Dodatkowo wydaje mi się, że jednocześnie z tymi objawami pojawia się nieco utrudnione operowanie kierownicą, jakby wspomaganie słabiej działało (aczkolwiek tylko nieznacznie i nie zawsze idzie to w parze).
Brak jakichkolwiek błędów na różnych komputerach, brak kontrolek na desce itp.
To co udało mi się zrobić:
- wymiana świec
- wymiana cewki
- tarcze, klocki, przewody (brak oporów toczenia na stacji diagnostycznej)
- wymieniony rozrząd oraz KZFR
- sprawdzenie zapchania katalizatora (przez wykręcenie sondy przed katem i jazda bez sondy w celu ewentualnego udrożnienia wydechu)
- wizyta w ASO (brak jakichkolwiek zastrzeżeń i sugestii co do pracy silnika)
- podmiana solenoidów KZFR
- zdjęcie paska z pompy wspomagania i jazda bez wspomagania
- aplikacja do baku środka DATACOL (przejechałem na tym narazie jakieś 100km, panowie twierdzili, że powinno pomóc ale szczerze wątpię)
Będę ogromnie wdzięczny za wszelkie pomysły!
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Re: Brak mocy
Moja propozycja to przejechanie się innym Cruze z silnikiem 1.6.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
MillerZ
- Aktywny
- Kontakt:
Dzięki etac za zainteresowanie. Jednakże muszę tu wyraźnie podkreślić, że to nie jest kwestia ogólnie słabego tego silnika. Gdyby tak było, mój problem brzmiałby: "Sporadyczny skok mocy w Cruze". Tym autem naprawdę zazwyczaj jeździ się przyzwoicie, ale te spadki są bardzo bardzo wyraźne 
-
wojtas01
- Specjalista
- Imię: Wojciech
- Samochód: Cruze 2.0 LT+ 163KM
- Silnik: LNP
- Kontakt:
Mam podobnie ale w dieslu 163KM...
I raczej nie licz na fachowość warsztatów bo 90% nie wie jak powinien chodzić samochód i będą mówić ,że jest ok . A jak nie wyrzuca żadnych błędów to znaczy że sprawny
Taaa jasne...
Co do Twojego przypadku - może problem mechaniczny z zaworami ( otwarciem)...
Co do Twojego przypadku - może problem mechaniczny z zaworami ( otwarciem)...
-
MillerZ
- Aktywny
- Kontakt:
Powiesz coś więcej na ten temat? Jak to sprawdzić? Luzy zaworowe itp?wojtas01 pisze: 27 lip 2020, o 14:01 Co do Twojego przypadku - może problem mechaniczny z zaworami ( otwarciem)...
PS.: Jeśli chodzi o fachowców to zgadzam sie, aczkolwiek jeden gość który sprawdzał katalizator stwierdził że "bez dwóch zdań jest strasznie zduszony ten samochód".
Ostatnio zmieniony 27 lip 2020, o 14:13 przez MillerZ, łącznie zmieniany 1 raz.
- etac
- Prezes

- Kontakt:
na przykład. viewtopic.php?f=139&t=1612
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Ale z zaworami nie byłby to problem losowy. Czy aby na pewno wpływ sprężarki klimy został wyeliminowany(także praca incognito w nawiewie na szybę) ? Czy sytuacja zdarzała się także w zimą?
-
MillerZ
- Aktywny
- Kontakt:
Tak, zimą też był ten problem. Nie zauważam żadnej relacji z temperaturą ani silnika ani otoczenia.
Wiem, że sprężarka klimy odpala się przy nawiewie na szybę, dlatego nie jeżdżę na tym ustawieniu. Ogólnie klima działa bez problemu, wyraźnie odczuwam lekkie obciążenie po uruchomieniu. Sprawdzałem na wyłączonym silniku - obraca się luźno pod palcami. Raczej brak związku z problemem.
Regularnie obserwuję też obciążenie silnika w Torque przez ELM - niezależnie czy problem występuje czy nie wskazanie obciążenia silnika na biegu jałowym na postouje waha się 32-35%..
Tu pytanie: Czy u Was też po kilkukrotnym "napompowaniu" pedałem hamulca na postoju obciążenie silnika spada? W moim przypadku potrafi się obniżyć do 29-30% po kilkukorntym wciśnięciu hamulca do końca i przytrzymaniu w podłodze na kilka sekund. Dziwne
-
wojtas01
- Specjalista
- Imię: Wojciech
- Samochód: Cruze 2.0 LT+ 163KM
- Silnik: LNP
- Kontakt:
Skoro mowa o sprężarce klimatyzacji to czy prawidłowym jest samoczynne cykliczne załączanie sprzęgła sprężarki ? Oczywiście klima wyłączona a sprzęgło sprężarki jest załączane .
- etac
- Prezes

- Kontakt:
poczytaj wątek viewtopic.php?f=28&t=10272&p=165024#p165024
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Pisałeś też o problemie operowania kierownicą. Może tu jest pies pogrzebany, że pompa wspomagania coś zbyt obciąża silnik? Czy to operowanie kierownicą słabnie właśnie wtedy gdy silnikowi jest ciężko? Z drugiej strony niby próbowałeś bez napędu pompy. Skoro nie ma żadnych błędów sugeruje, że to coś obciąża nadmiernie silnik. Ale niby obciążenie nie zmienia się.
Trudny temat. Może to jednak coś ze zmiennym rozrządem, tylko dlaczego nie ma błędu?
Jeszcze mi przychodzi do głowy czujnik spalania stukowego. Niestety chyba ELMem w cruze nie da się go czytać - nie pamiętam. Gdyby on dawał błędne wskazanie spalania stukowego ECM będzie opóźniał zapłon, gdy robi to niepotrzebnie to auto będzie zamulone. A chyba ECM nie ma się jak kapnąć czy czujnik mu daje prawidłową informację o spalaniu stukowym czy czujnik jest nadwrażliwy, więc ECM checka może nie wyświetlić.
Jeszcze mi przychodzi do głowy czujnik spalania stukowego. Niestety chyba ELMem w cruze nie da się go czytać - nie pamiętam. Gdyby on dawał błędne wskazanie spalania stukowego ECM będzie opóźniał zapłon, gdy robi to niepotrzebnie to auto będzie zamulone. A chyba ECM nie ma się jak kapnąć czy czujnik mu daje prawidłową informację o spalaniu stukowym czy czujnik jest nadwrażliwy, więc ECM checka może nie wyświetlić.
-
MillerZ
- Aktywny
- Kontakt:
No właśnie, to by wskazywało, że silnik sam w sobie nie ma nadmiernego obciażenia. Teraz pytanie czy coś innego poza hamulcami może obciążać auto? Skoro stacza się z najmniejszego wzniesienia swobodnie, to po drodze między silnikiem a kołami już tylko skrzynia biegów zostaje? Coś mi tam wyje przy 4tys obrotów, niezależnie od biegu i prędkości, ale gdyby łożysko miało stawiać opór to by się chyba stopiło?wszim pisze: 28 lip 2020, o 13:50 ...sugeruje, że to coś obciąża nadmiernie silnik. Ale niby obciążenie nie zmienia się.![]()
Co do kontrolek itp... Jakiś czas temu zatrzymała mnie policja - przepalona żarówka w lampie przód. Jakież było moje zdziwienie, że nie dostałem żadnej kontrolki na desce na ten temat. Miałem kiedyś starego fiata stilo i tam nawet podświetlenie tablicy rejestracyjnej było monitorowane. Zakładam że w Cruze może silnik płonąć a na desce nawet check się nie zapali.
Czujnik spalania stukowego? W którym miejscu to siedzi? Widzę, że nie kosztuje majątek, da się samemu podmienić?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
O ile temu wskazaniu obciążenia pokazywanemu w ELM można wierzyć. Co do pytania , to obecnie nie wiem. Trzeba zaglądnąć do TIS którego w pracy nie mam na podorędziu. Gdzieś na bloku albo wkręcony w blok silnika.
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Czujnik spalania stykowego jest zazwyczaj z tyłu silnika.
Idzie go samemu wymienić jak się ma klucz dynamometryczny bo siła z jaką jest czujnik dokręcany odgrywa bardzo ważną rolę.
Idzie go samemu wymienić jak się ma klucz dynamometryczny bo siła z jaką jest czujnik dokręcany odgrywa bardzo ważną rolę.
-
MillerZ
- Aktywny
- Kontakt:
Już widzę na schemacie, jest jakby pod kolektorem dolotowym czyli miejsce dość niewdzięczne. Z tego co czytam jego wadliwe działanie rzeczywiście może wywoływać moje objawy. Wszim wielkie dzięki za ten trop! Spróbuję coś w tym kierunku podziałać...
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
-
barus
- Wymiatacz
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
@ zaniewskik, Skoro używasz Torque to sprawdziłbym jeszcze jak w momencie braku mocy zachowuje się przepustnica, to znaczy ile procent jest otwarta i czy nie ma wahań, góra dół, poza tym, jaki jest stosunek powietrza do benzyny (14,7), czy zmienia się jak wciśniesz pedał w podłogę?
Pełne otwarcie przepustnicy, gdy but w podłodze, następuje grubo powyżej 3000 obr/min.
Dodano po 2 minutach 55 sekundach:
Pełne otwarcie przepustnicy, gdy but w podłodze, następuje grubo powyżej 3000 obr/min.
Dodano po 2 minutach 55 sekundach:
Nieprawidłowo. A który to rocznik i czy kupiony w kraju?wojtas01 pisze: 28 lip 2020, o 13:40 Skoro mowa o sprężarce klimatyzacji to czy prawidłowym jest samoczynne cykliczne załączanie sprzęgła sprężarki ? Oczywiście klima wyłączona a sprzęgło sprężarki jest załączane .
-
MillerZ
- Aktywny
- Kontakt:
barus pisze: 28 lip 2020, o 14:32 @ zaniewskik, Skoro używasz Torque to sprawdziłbym jeszcze jak w momencie braku mocy zachowuje się przepustnica, to znaczy ile procent jest otwarta i czy nie ma wahań, góra dół, poza tym, jaki jest stosunek powietrza do benzyny (14,7), czy zmienia się jak wciśniesz pedał w podłogę?
Sprawdzę to dziś dokładnie w drodze powrotnej z pracy, jednakże pamiętam, że swego czasu przyglądałem się procentowej pozycji przepustnicy i dziwnie to wyglądało, mianowicie niewiele trzeba było a przepustnica z 60% nagle wskakiwała na 100%, takie gwałtowne skoki na pełne otwarcie w trakcie jednostajnego przyśpieszania. Sprawdzę dziś te rzeczy o których piszesz
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Czechu zapominasz o klimie incognito w nadmuchu na szybę. Wtedy może się załączać.barus pisze: 28 lip 2020, o 14:35Nieprawidłowo. A który to rocznik i czy kupiony w kraju?wojtas01 pisze: 28 lip 2020, o 13:40 Skoro mowa o sprężarce klimatyzacji to czy prawidłowym jest samoczynne cykliczne załączanie sprzęgła sprężarki ? Oczywiście klima wyłączona a sprzęgło sprężarki jest załączane .
-
barus
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
Zakładam, że wie o tym.
Dodano po 11 minutach 22 sekundach:
Dodano po 11 minutach 22 sekundach:
Kiedyś tak z ciekawości przyglądałem się temu testując w trasie. Nie powinno być żadnych nagłych skoków. Mówimy o sytuacji kied cały czas but bez przerwy w podłodze, przy1500 obr/min przepustnica uchyla się gdzieś w granicach 40% i w miarę narastania obrotów przepustnica systematycznie się otwiera, pełne jej otwarcie następuje gdzieś w granicach 3800 obr/min, o ile dobrze pamietamzaniewskik pisze: 28 lip 2020, o 14:37barus pisze: 28 lip 2020, o 14:32 @ zaniewskik, Skoro używasz Torque to sprawdziłbym jeszcze jak w momencie braku mocy zachowuje się przepustnica, to znaczy ile procent jest otwarta i czy nie ma wahań, góra dół, poza tym, jaki jest stosunek powietrza do benzyny (14,7), czy zmienia się jak wciśniesz pedał w podłogę?
Sprawdzę to dziś dokładnie w drodze powrotnej z pracy, jednakże pamiętam, że swego czasu przyglądałem się procentowej pozycji przepustnicy i dziwnie to wyglądało, mianowicie niewiele trzeba było a przepustnica z 60% nagle wskakiwała na 100%, takie gwałtowne skoki na pełne otwarcie w trakcie jednostajnego przyśpieszania. Sprawdzę dziś te rzeczy o których piszesz![]()
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Hmm, czemu specjalnie ECM dławi zamiast cały czas trzymać otwartą na 100%, skoro but w podłodze? Dziwne.
-
barus
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
-
MillerZ
- Aktywny
- Kontakt:
Sprawdzilem rowniez u siebie, jest tak jak piszesz, ok 40% przy 1500rpm. Nie ma naglych skokow. Stosunek paliwo powietrze 14.7.
Dodatkowo po dzisiejszych obserwackach moge z pewnoscia stwierdzic ze kierownica przy tych objawach staje sie naprawde dziwna, taka gumowa, slabo odbija. Jak mowie jakiemus mechanikowi o takim polaczeniu to robia wielkie oczy i mowia ze maja odlegle terminy.
Jedyne co laczy wspomaganie z moca silnika jest dla mnie kontrola trakcji ktora podobno potrafi ograniczyc moc silnika jak tez wspomaganie, a jesli auto ciagle mysli ze jest w poslizgu to i bledu nie wyswietli.
Dzis probowalem rowniez jakos wywolac kontrolke kontroli trakcji, zrywalem gwaltownie na piachu, zarowno oba jak i jedno kolo ma piachu drugie na asfalcie, gwaltownie wchodzilem w zakret, za zadne skarby nie udalo mi sie wywolac kontrolki od trakcji.
Panowie jak to u Was jest z tym systemem?
Myslicie ze moze to byc sensowny trop z ta kontrola trakcji?
Dodatkowo po dzisiejszych obserwackach moge z pewnoscia stwierdzic ze kierownica przy tych objawach staje sie naprawde dziwna, taka gumowa, slabo odbija. Jak mowie jakiemus mechanikowi o takim polaczeniu to robia wielkie oczy i mowia ze maja odlegle terminy.
Jedyne co laczy wspomaganie z moca silnika jest dla mnie kontrola trakcji ktora podobno potrafi ograniczyc moc silnika jak tez wspomaganie, a jesli auto ciagle mysli ze jest w poslizgu to i bledu nie wyswietli.
Dzis probowalem rowniez jakos wywolac kontrolke kontroli trakcji, zrywalem gwaltownie na piachu, zarowno oba jak i jedno kolo ma piachu drugie na asfalcie, gwaltownie wchodzilem w zakret, za zadne skarby nie udalo mi sie wywolac kontrolki od trakcji.
Panowie jak to u Was jest z tym systemem?
Myslicie ze moze to byc sensowny trop z ta kontrola trakcji?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Może wyłącz kontrolę trakcji i zobacz czy mu przejdzie.
Dodano po 1 minucie 33 sekundach:
Dodano po 3 minutach 49 sekundach:
Kurcze, gdyby jakoś zmusić do pełnego otwarcia można by odzyskać kilka kucyków. Wszak przepustnice na linkę nie mają takiego ograniczenia.
Dodano po 1 minucie 33 sekundach:
Sprawdzę. Podejrzewam, że euro5 za tym stoi.
Dodano po 3 minutach 49 sekundach:
Kurcze, gdyby jakoś zmusić do pełnego otwarcia można by odzyskać kilka kucyków. Wszak przepustnice na linkę nie mają takiego ograniczenia.
-
MillerZ
- Aktywny
- Kontakt:
Provowalem. Nawet wyjmowalem dwa bezpieczniki od absu. Poza kontrolkami na zegarach zadnych zmian