Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Gaśnica gdzie ją trzymać
- dokia
- Patron

- Imię: Dorota
- Samochód: Jaguar E-Pace 2020
- Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Re: Gaśnica gdzie ją trzymać
Wiesz dlaczego tak pomyślałam? bo mój co jakiś czas się otwiera jak siedzi tam pasażer, ale to może pasażer w niego kopie. Jak jadę to nie patrzę na nogi pasażera
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
-
Niedzwiedz
- Stały bywalec
- Imię: Michał
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1.4T 140KM
- Kontakt:
Ja gaśnice przytwierdziłem w ten sposób, że na oryginalnym zapięcie się trzyma przykrecony do boczku 3 wkretami i juz tak jeżdżę i jeżdżę(gasnica 2kg, zdjęcie poniżej ).
Pozatym czytając co niektórych wypowiedzi to nie wiem czy chciał bym podczas jakiegoś pożaru was spotkać, owszem 1kg proszku jeśli nie umiesz się posługiwać to nic nie zrobisz, ale jeśli umiesz używać gasnicy w prawidłowy sposób to 1kg gaśnicą zrobisz więcej niż osoba która nie ma o tym pojęcia a używa gasnicy przykładowo 5kg. Ale z drugiej strony rozumiem inne osoby które nie gasza i gasic nie będą ponieważ nie mają o tym pojęcia lub stres ich zrzera a pierwsza zasada podczas pożaru to zachować spokój.
Pozatym czytając co niektórych wypowiedzi to nie wiem czy chciał bym podczas jakiegoś pożaru was spotkać, owszem 1kg proszku jeśli nie umiesz się posługiwać to nic nie zrobisz, ale jeśli umiesz używać gasnicy w prawidłowy sposób to 1kg gaśnicą zrobisz więcej niż osoba która nie ma o tym pojęcia a używa gasnicy przykładowo 5kg. Ale z drugiej strony rozumiem inne osoby które nie gasza i gasic nie będą ponieważ nie mają o tym pojęcia lub stres ich zrzera a pierwsza zasada podczas pożaru to zachować spokój.
- Solidny
- Świeżak
- Imię: Dawid
- Silnik: 2.0, 163KM, diesel
- Kontakt:
Wie ktoś może gdzie w Cruze HB jest wyznaczone miejsce na gaśnice? Albo gdzie ją najlepiej przykręcić
- robertz
- Patron

- Imię: Robert
- Silnik: 1.6 124 KM, hatchback, benzyna
- Kontakt:
Według mojej wiedzy, nie ma wyznaczonego miejsca.
Można trzymać w bagażniku, przy kole, ale to chyba nie najlepsze miejsce, bo powinna być pod ręką.
No i policja może się przyczepić, że gaśnica tak schowana.
Ja kupiłem u chińczyka rzep z gumką. Rzep do bocznej ścianki bagażnika, a za gumkę włożyłem gaśnicę.
Można trzymać w bagażniku, przy kole, ale to chyba nie najlepsze miejsce, bo powinna być pod ręką.
No i policja może się przyczepić, że gaśnica tak schowana.
Ja kupiłem u chińczyka rzep z gumką. Rzep do bocznej ścianki bagażnika, a za gumkę włożyłem gaśnicę.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2020, o 16:28 przez etac, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto zapis z CYTUJ
Powód: usunięto zapis z CYTUJ
"Gdy odrzucisz to, co niemożliwe, wszystko pozostałe, choćby najbardziej nieprawdopodobne, musi być prawdą"
- robertz
- Patron

- Kontakt:
Jak się trafi czepliwy, to może powołując się na rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia. Zgodnie z § 11 pkt. 14 tego rozporządzenia, każdy kierowca ma obowiązek wyposażyć swoje auto w gaśnicę umieszczoną w miejscu łatwo dostępnym w razie potrzeby jej użycia.
"Gdy odrzucisz to, co niemożliwe, wszystko pozostałe, choćby najbardziej nieprawdopodobne, musi być prawdą"
-
Bunioopl
- Fachman
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
Pytanie, co oznacza " łatwo dostępny"?.
Dla jednego bagażnik, dla drugiego schowek.
Dla jednego bagażnik, dla drugiego schowek.
- robertz
- Patron

- Kontakt:
Tu niestety, ale wchodzi interpretacja misiaka.
Jeżeli masz bagażnik załadowany, a gaśnica jest pod tym wszystkim, to trudno będzie udowodnić, że jest ona łatwo dostępna, jeżeli najpierw musisz wygruzić pół bagażnika.
No niby można nie przyjąć mandatu i wozić się do sądu, ale przecież nie o to chodzi.
Jeżeli masz bagażnik załadowany, a gaśnica jest pod tym wszystkim, to trudno będzie udowodnić, że jest ona łatwo dostępna, jeżeli najpierw musisz wygruzić pół bagażnika.
No niby można nie przyjąć mandatu i wozić się do sądu, ale przecież nie o to chodzi.
-
Bunioopl
- Fachman
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
Tylko gdzie producent przewidział gdzie ma być gaśnica. W 99% przypadków umieşcił ją w bagażniku.
A jeszcze dochodzi kwestia bezpieczeństwa w kabinie. Czyli tak gaśnica musi być naprawdę solidnie zamocowana.
A jeszcze dochodzi kwestia bezpieczeństwa w kabinie. Czyli tak gaśnica musi być naprawdę solidnie zamocowana.