Witam, mam takiego pecha że dziś po wymianie sprężarki klimatyzatora albo nie założyli rury od Turbo na dole niedaleko chłodnicy że samochód nie miał siły albo spadła przejechałem trochę i wróciłem i założyli tą rurę ale problem kolejny się pojawił włączyła się kontrolka DPFA migająca i ciągle wyją wentylatory jakby się dpf wypalał na apce nie pokazuje mi żeby w ogóle był zapchany dpf. Mechanik sprawdził kompem i powiedział że jest błąd różnicy ciśnień. Moje pytanie czy tak nagłe zapchanie DPFA może być spowodowane tym że ta rura spadła i trochę przejechałem bez niej? czy po prostu był już tak zawalony że się zapchał? dodam że do tej pory wypalał mi się w tracie co jakieś 800-1100km i nie było problemu. Nie wiem co mam robić bo nie chce wydawać tyle kasy na regenerację jeżeli się okaże że można go dopalić w warsztacie. CO polecacie zrobić? Bo firma zajmująca się czyszczeniem nie rozbiera aut tylko chce już wyciągnięty DPF a jak oddam do mechanika to nie wiem czy mogę wrócić tym autem jakieś 800metrów od niego pod blok bez dpfa ? czy musi tam stać? Doradźcie coś bo nie mam siły na tego gruza ;/
Dodam że mam dpf info na telefonie i zawsze jak był zapchany to im wskazywało zapchanie filtra a teraz pokazuje 0% ale ta lampka od dpfa ciągle mruga spalanie jest wysokie i chodzą wentylatory w czasie jazdy jak stoję to na światłach to nie. Czy mogę spróbować wypalić go na trasie? czy lepiej nie ryzykować i wymontować dpf i dać do czyszczenia? Raz tylko zdarzyło mi się wyłączyć samochód podczas wypalania. Czy ryzykuje czymś jadać w trasę w celu wypalenia dfpa teraz? żaden check mi się nie świeci tylko ta mrugająca lampka dpf i charakterystyczne objawy wypalania. Dodam że jak przejechałem jakiś odcinek z tą spadniętą rurą od turbo to samochód był słaby i gasł i jechał tylko do 60km powyżej 2tys obrotów jakby nie chciał iść dopiero jak założył tą rure to szedł już normalnie. Pomóżcie bo nie chce wywalić kasy na marne skoro mogę wypalić go w trasie
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
DPF kontrolka wypalania - przepychanie
-
danek120
- Świeżak
- Imię: Damian
- Samochód: Cruze
- Silnik: 2.0, 125Km, diesel
- LPG: Nie
- Kontakt:
DPF kontrolka wypalania - przepychanie
Ostatnio zmieniony 25 maja 2020, o 19:30 przez etac, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: DFP => DPF i interpunkcja
Powód: DFP => DPF i interpunkcja
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Re: DFP kontrolka wypalania - przepychanie
dodatkowe powietrze może być powodem zapchania DPFa, ale tu myślę że to nie jeden powód.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
kochar
- Wymiatacz
- Imię: Jan
- Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
- Silnik: 163KM, diesel
- Been thanked: 2 times
W tym przypadku to raczej brak powietrza, turbina ładuje w atmosferę. Migająca kontrolka DPF to nie tragedia. viewtopic.php?f=95&t=6521&p=115659&hili ... pf#p115659 
Ostatnio zmieniony 25 maja 2020, o 20:37 przez etac, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto zapis z CYTUJ
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! 
-
danek120
- Świeżak
- Imię: Damian
- Samochód: Cruze
- Silnik: 2.0, 125Km, diesel
- LPG: Nie
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedź przejrzałem jeszcze fora poczytałem i pojechałem go przegonić na trasie problem rozwiązany po kilku km z dużą prędkością i gazowanie kontrolna zgasła i wszystko jest jak wcześniej:) dzięki
Ostatnio zmieniony 25 maja 2020, o 20:37 przez etac, łącznie zmieniany 1 raz.