Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Zatarte turbo

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
misiekwwa
Aktywny
Imię: Paweł
Samochód: ASTRA J ST 2.0 160KM
Silnik:
Kontakt:

Zatarte turbo

Post autor: misiekwwa »

Dziś podczas wizyty gwarancyjnej ( I przegląd - przebieg 13880 ) serwis - nie wiem jak to zrobił uszkodził turbo.

Po wymianie oleju, filtra, oraz podobno sterownika silnika czy raczej jego softu - oddano mi auto .
Niestety samochodem nie dało się jeździć - nie miał mocy - nie przyspieszał, dławił się. Po nawrotce do ASO - okazało się że jest zatarte turbo.
Pytam jak???? :ocochodzi: Jakim cudem? Wszyscy w ASO nabrali wody w usta - pospiesznie wydając auto zastępcze.

Ale do rzeczy : tydzień temu zgłosiłem pojawiający się komunikat na wyświetlaczu o niskim stanie oleju - po telefonie do Assistance Chevrolet - kazano mi dolać oleju i zgłosić to podczas przeglądu. Nie dolewałem nic gdyż stan na bagnecie pokazywał max, a komunikat świecił nadal.
Dziś zgłosiłem dokładnie tą sprawę w ASO bo - jak na złość dziś nic nie wywalało na wyświetlaczu. ASO stwierdziło że zawiesił się jakiś pływak ( pytam się jaki ) i że jak się powtórzy to wymienią czujnik oleju.

Po czym właśnie wystąpiła w/w usterka. Efekt - auto zostało w ASO ja na urlop zostałem z zastępczą Asterką która bagażnika prawie wcale nie posiada. ( przy dwóch wózkach i innych dzieciowych sprawach - to problem )

Pytanie czy w/w komunikat mógł być jakoś pośrednio przyczyną awarii turbo?

Czy to możliwe że turbo siadło samoistnie przy tak niskim przebiegu. Zawsze go chłodzę koło 2 minut po trasie.

Czy serwis powinien naprawić czy wymienić na nową? I na czyj koszt?

Wynająłem już prawnika bo coś czuje małą wojnę z ASO.

Jakieś sugestie?
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Re: Zatarte turbo

Post autor: wszim »

No to pech jak cholera. Trudno wyrokować co się stało i czy bezpośrednią przyczyną były czynności wykonane w ASO czy jakaś wada fabryczna. Nie wpadałbym w pesymizm że będą próbować z ciebie zrobić kozła ofiarnego. Wydaje mi się że naprawią gwarancyjnie normalnie wymieniając podzespoły na nowe bez niczyjego kosztu. Co najwyżej trochę odczekasz, bo czas oczekiwania na części bywa długi.
Awatar użytkownika
maro
Profesjonalista
Imię: Marek
Samochód: Cruze 1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: maro »

Zatarte łopatki zmiennej geometrii czy wirnik sie zatarł na łozyskach?

Wirnik mógł zatrzeć się jak miał słabe smarowanie. Przy 14 tysiącach w nowym aucie nie powinno mieć coś takiego miejsca.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

Chyba ze przewod smarujacy walek jest zatkany.

Ja raczej bym sie poswiecił i poprosił o wejscie na weryfikacje czesci - tak aby rozbierano to przy mnie.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
misiekwwa
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

Dziś dostałem info z BOK Chevrolet iż naprawa zostanie dokonana w ramach gwarancji.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

No i gra muzyka, ale co do tego kontaktu do TURBO KAMERA, to się zgadamy jak wrócisz z wakacji, bo to nie temat na jednego maila. :ok:
misiekwwa
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

Słuchaj jak i tak nie odpuszczę bo z autem od wyjazdu z salonu dzieją się cuda i chce walczyć o jakąś rekompensatę więc tak czy siak u prawnika jestem umówiony. Dobrze by było byś do 23 sierpnia podesłał mi więcej info.

Jak to mówią w Kupie siła
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

etac_owiec pisze: Ja raczej bym sie poswiecił i poprosił o wejscie na weryfikacje czesci - tak aby rozbierano to przy mnie.
Jak gwarancyjnie naprawiane to raczej ciężko zmusić do takiego zezwolenia. Co innego gdy gdybyś płacił. Wtedy można domagać się wglądu,a choć i tak wtedy często zasłaniają się BHP.
misiekwwa pisze:Dziś dostałem info z BOK Chevrolet iż naprawa zostanie dokonana w ramach gwarancji.
Intuicja 8-)
misiekwwa
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

Napisałem prośbę o wyjaśnienie zarówno do CAC jak i serwisu co było przyczyną - ale odpowiedź jest jedna - naprawimy w ramach gwarancji.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

wszim pisze:
etac_owiec pisze: Ja raczej bym sie poswiecił i poprosił o wejscie na weryfikacje czesci - tak aby rozbierano to przy mnie.
Jak gwarancyjnie naprawiane to raczej ciężko zmusić do takiego zezwolenia. Co innego gdy gdybyś płacił. Wtedy można domagać się wglądu,a choć i tak wtedy często zasłaniają się BHP.
tyle ze tutaj była opcja ze za naprawe placi klient. Ja bym im nie wierzył, bo wiem jak sam preparowałem naprawy w jedna lub druga strone.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

misiekwwa pisze:Napisałem prośbę o wyjaśnienie zarówno do CAC jak i serwisu co było przyczyną - ale odpowiedź jest jedna - naprawimy w ramach gwarancji.
CAC nie rozpisuje się. Odpowiada po regulaminowych 2 tygodniach i najczęściej nie jest to odpowiedź na zadane pytanie. To typowe działanie skierowane na zniechęcenie. Bo tak naprawdę teraz odwróciła się logika działania tych służb. Teraz CAC zależy na tym żeby klientów jak najbardziej zniechęcić, tak żeby obrazili się i zabrali swoje zabawki. Nie jest w żadnym interesie chevroleta pomagać i zachęcać. Tylko i wyłącznie po najmniejszej linii oporu. Realizują plan "odwrót" czyli plan minimum dla klienta, tyle na ile zmusza ich prawo. Za chwilę (o ile nie już) za biurkami CAC zostanie tylko kilka pań telefonistek i 3 dobrych prawników stawiających odpór roszczeniowym klientom. W tej sytuacji bardziej można ufać serwisom ASO bo jedynie im cokolwiek zależy na zadowoleniu klienta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”