Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Odgłos przy hamowaniu
-
BrodowskiG
- Świeżak
- Imię: Grzegorz
- Samochód: Lacetti 1.4
- Silnik:
- Kontakt:
Odgłos przy hamowaniu
Hej, jak dojeżdżam do świateł to przy hamowaniu pojawia mi się wkurzający dźwięk. Przypomina takie buczenie jakby od opon i dźwięk tego buczenia się zmienia wraz z prędkością.
Na przodzie założyłem kiedyś nowe opony wielosezonowe Fulda Multicontrol, czasami słyszałem ten dźwięk, później miałem wymienione klocki hamulcowe z przodu a następnie opony z przodu przełożyłem na tył a na przodzie dałem nowe identyczne jak wcześniej, dźwięk ustał, przejechałem parę tys. km i jak jest cieplejszy dzień to jeszcze bardziej to słychać, strasznie irytujące jakby coś wirującego z dużymi obrotami nagle traciło prędkość. I tutaj mam problem co może być przyczyną, nie znalazłem skarg na te opony i nie wiem czy coś je może niszczyć, niby nie widać ścinania. Fakt, że kierownicę muszę mieć lekko skręconą w lewo, ale tak jeżdżę od dawna i ani nie ściąga ani nie ścina opon, na starych letnich nic takiego się nie działo. Może to wina wysokiego bieżnika i w wyższych temp. jest miękki? Ktoś coś podpowie?
Na przodzie założyłem kiedyś nowe opony wielosezonowe Fulda Multicontrol, czasami słyszałem ten dźwięk, później miałem wymienione klocki hamulcowe z przodu a następnie opony z przodu przełożyłem na tył a na przodzie dałem nowe identyczne jak wcześniej, dźwięk ustał, przejechałem parę tys. km i jak jest cieplejszy dzień to jeszcze bardziej to słychać, strasznie irytujące jakby coś wirującego z dużymi obrotami nagle traciło prędkość. I tutaj mam problem co może być przyczyną, nie znalazłem skarg na te opony i nie wiem czy coś je może niszczyć, niby nie widać ścinania. Fakt, że kierownicę muszę mieć lekko skręconą w lewo, ale tak jeżdżę od dawna i ani nie ściąga ani nie ścina opon, na starych letnich nic takiego się nie działo. Może to wina wysokiego bieżnika i w wyższych temp. jest miękki? Ktoś coś podpowie?
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Re: Odgłos przy hamowaniu
Spróbuj nagrać ten dźwięk i wrzuć na YouTube.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
BrodowskiG
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Spróbuję, ale to normalnie jakby na lamelach buczenie, tylko dlaczego się tak zrobiło.
- etac
- Prezes

- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
"ząbkowanie" opon to cecha w Lacetti. Szczególnie na tylnych kołach.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- Arbi
- Wymiatacz
- Imię: Albert
- Samochód: Epica
- Silnik: 2.5 24V, 156KM, benz.+LPG
- LPG: Vialle LPE-7 (LPi)
- Kontakt:
Nie chcę nic sugerować, ale emerycki styl jazdy bardzo sprzyja ząbkowaniu się opon
-
BrodowskiG
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Z tego co czytałem to ząbkowanie słychać w czasie jazdy a u mnie tylko przy hamowaniu, ale wezmę posprawdzam ciśnienia, obejrzę opony i może zmierzę bieżnik. Dynamicznie jeżdżę, ale głównie po mieście.
Dodano po 1 godzinie 11 minutach 23 sekundach:
No to byłem obejrzeć opony, z przodu prawa 2,4 bar a lewa 2,6 bar, na środku bardziej wyząbkowane, dobrze widoczne na połowie szerokości opony, spuściłam na 2,2 a powinno być 2,1. Z tyłu opona gładka, z wrażenia nawet nie zmierzyłem ciśnienia. Na tej wulkanizacji zawsze przeginają z ciśnieniem a teraz przegieli. Na letnich się tak nie robiło bo pewnie większe klocki a tutaj lamelki jak przy zimówkach, więc wszystko miękko chodzi.
To teraz muszą się dotrzeć i po temacie? To ciśnienie będzie problemem?
PS starta jest krawędź natarcia, może dlatego przy jeździe nie słychać tylko przy hamowaniu?
Dodano po 1 godzinie 11 minutach 23 sekundach:
No to byłem obejrzeć opony, z przodu prawa 2,4 bar a lewa 2,6 bar, na środku bardziej wyząbkowane, dobrze widoczne na połowie szerokości opony, spuściłam na 2,2 a powinno być 2,1. Z tyłu opona gładka, z wrażenia nawet nie zmierzyłem ciśnienia. Na tej wulkanizacji zawsze przeginają z ciśnieniem a teraz przegieli. Na letnich się tak nie robiło bo pewnie większe klocki a tutaj lamelki jak przy zimówkach, więc wszystko miękko chodzi.
To teraz muszą się dotrzeć i po temacie? To ciśnienie będzie problemem?
PS starta jest krawędź natarcia, może dlatego przy jeździe nie słychać tylko przy hamowaniu?
- Arbi
- Wymiatacz
- Imię: Albert
- Samochód: Epica
- Silnik: 2.5 24V, 156KM, benz.+LPG
- LPG: Vialle LPE-7 (LPi)
- Kontakt:
Niestety wyząbkowanych opon raczej nie da się już uratować. Ja po zmianie opon zawsze sprawdzam samemu ciśnienie. Nie ufaj nikomu.
-
BrodowskiG
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
-
kochar
- Wymiatacz
- Imię: Jan
- Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
- Silnik: 163KM, diesel
- Been thanked: 2 times
Jak buczenie jest podczas hamowania to ja bym się skupił na hamulcach a nie na oponach.
kochar pisze: 11 sty 2020, o 20:29 Za 200 to masz nową tarczę lub piastę, zależy co jest zwichrowane.
Ja miałem podobnie jak autor wątku tzn. po wymianie tarcz i klocków (Textar) po iluś tyś. podczas hamowania przy 140 pojawiało się bicie odczuwalne na kierownicy, po wielokrotnym dość ostrym hamowaniu ze 140 do 60 bicie ustąpiło. Kiedyś też ostro hamuję a tu takie buczenie spod maski i ponownie kilka ostrych hamowań i po buczeniu. Ja głównie jeżdżę po mieście i od czasu do czasu konia trza przegonić tak żeby czuć było w kabinie.![]()
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! 
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Wyczyść i przesmaruj hamulce.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
arnie3
- Specjalista
- Imię: Darek
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.4 B+G
- LPG: Landi Renzo Omegas
- Kontakt:
Ja bym się zastanowił czemu musisz mieć kierownicę skręconą. Może masz złą zbieżność, opony się szybko niszczą i powstaje jakiś dźwięk. Zmieniłeś opony, a po przejechaniu ze złą zbieżnością się zużyły w podobny sposób jak poprzednie i sytuacja się powtórzyła. Nawet jeśli nie tutaj byłaby przyczyna to i tak bym się tym zainteresował.
-
BrodowskiG
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Niby coś nie tak, ale na letnich oponach nie było tego problemu, myślę że to kwestia budowy opony wielosezonowej i zbyt dużego ciśnienia. A na tych letnich to długo jeździł i nic nie było.
PS byłem przy samochodzie, z obu stron opona podobnie wygląda , przy brzegach tego ząbkowania nie ma a czasami miałem wrażenie, że jest w drugą stronę, praktycznie niewyczuwalne. To na środku jakbym palcem nie przejechał to bym nie zauważył, więc liczę na to, że się trochę dotrze a jak nie to pójdą na tył. Więc wniosek taki, że przy dużym i drobnym bieżniku nie można dawać dużego ciśnienia. Przy okazji napompowałem tyl, bo zleciało do 1,8
plus taki, że po równo.
PS byłem przy samochodzie, z obu stron opona podobnie wygląda , przy brzegach tego ząbkowania nie ma a czasami miałem wrażenie, że jest w drugą stronę, praktycznie niewyczuwalne. To na środku jakbym palcem nie przejechał to bym nie zauważył, więc liczę na to, że się trochę dotrze a jak nie to pójdą na tył. Więc wniosek taki, że przy dużym i drobnym bieżniku nie można dawać dużego ciśnienia. Przy okazji napompowałem tyl, bo zleciało do 1,8
-
BrodowskiG
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Pojeździłem, po obniżeniu ciśnienia do 2,2 wstępnie hałas zniknął, jak teraz świeci ostro słońce to hałas pojawia się przed samym zatrzymanie, ale o wiele ciszej, więc albo jeszcze ciut za wysokie ciśnienie, albo opony muszą się dotrzeć, albo ten typ tak ma
-
Paweł KR
- Świeżak
- Imię: Pawel
- Samochód: Nubira Kombi
- Silnik: 1.8, 121KM,benz.
- LPG: TAK
- Kontakt:
Miałem tak przy początkowych objawach łożyska piasty przedniej.
Buczenie tylko tuż przed samym zatrzymaniem.Po jakimś czasie słyszalne już wraz ze wzrostem prędkości.
Buczenie tylko tuż przed samym zatrzymaniem.Po jakimś czasie słyszalne już wraz ze wzrostem prędkości.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Jaka to łożysko to się niedługo tak rozbuczy, że nie trzeba się będzie specjalnie wsłuchiwać. Będzie buczeć cały czas i to intensywnie.
-
krzych1b
- Fachman
- Samochód: NUBIRA /Lacetti
- Silnik: 1.8 F18D3 121KM
- LPG: Tech
- Kontakt:
A u mnie chrupie z prawej strony , tuż przed samym zatrzymaniem ale nie zawsze.
Łożysko pada, czy przegub?
Łożysko pada, czy przegub?
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
Paweł KR
- Świeżak
- Imię: Pawel
- Samochód: Nubira Kombi
- Silnik: 1.8, 121KM,benz.
- LPG: TAK
- Kontakt:
Bardziej łożysko..Jeśli przy ruszaniu nic się nie dzieje.
Ewentualnie możesz sprawdzić jeszcze stopień zużycia klocków.Moze już akustyczny sygnalizator zużycia klocków o cos przytrze.
Ewentualnie możesz sprawdzić jeszcze stopień zużycia klocków.Moze już akustyczny sygnalizator zużycia klocków o cos przytrze.
-
krzych1b
- Fachman
- Samochód: NUBIRA /Lacetti
- Silnik: 1.8 F18D3 121KM
- LPG: Tech
- Kontakt:
Klocki i tarcze prawie nowe. Na zewnętrznej prawej stronie ,mam porysowaną tarczę, jakby wpadło ze cztery kamyczki i porobiły wgłębienia . Przy ruszaniu jest cisza i w trakcie jazdy też. Zauważyłem ,że jak usiądzie pasażer ,to ten odgłos jest bardziej słyszalny. Aczkolwiek nie zawsze i nie jest to regułą. Ten dźwięk oscyluje pomiędzy zgrzytaniem metalu o metal ,a jazdą po żużlu. Nie mam jak tego nagrać , bo ten dźwięk nie występuje cały czas.Może jest mało smaru w łożysku ( przegubie)?
VIN >KL1NF35BJ6K335315