Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Opony na nowy letni sezon
-
dzonyx
- Świeżak
- Imię: Jan
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1.8
- Kontakt:
Re: Opony na nowy letni sezon
Mam komplet letnich Michelin Energy Saver 205/55 16. Planuję wymienić 2 sztuki na Michelin PRIMACY 3 205/55 R16 91 V
Właśnie przeczytałem, że zalecane są raczej 205/60... Czy 205/55 jest ok?
Jaki indeks prędkości i nośności powinien być w Cruze sedan 1.8?
Właśnie przeczytałem, że zalecane są raczej 205/60... Czy 205/55 jest ok?
Jaki indeks prędkości i nośności powinien być w Cruze sedan 1.8?
-
pool80
- Wymiatacz
- Imię: Ryszard
- Samochód: Cruze LT
- Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
- LPG: BRC SQ24.11
- Kontakt:
Nie. nie są raczej zalecane. Takie przy kołach 16" mają być. 205/60 R16 92H lub ewentualnie 215/60 R16. Ale raczej te pierwsze. 215 w USA zakładali. Indeksy, mają być równe lub wyższe.
Ale, jak założysz takie jak piszesz, to po za mniejszym obwodem będą jeździć. Będzie za niski indeks nośności, a prędkości ma wielki zapas. Niemniej przy odpukać dzwonie, rzeczoznawca może zanegować opony niehomologowane do Cruze.
Rozmiar 55 powinien być znacznie tańszy od 60. Ale czy warto?
Ale, jak założysz takie jak piszesz, to po za mniejszym obwodem będą jeździć. Będzie za niski indeks nośności, a prędkości ma wielki zapas. Niemniej przy odpukać dzwonie, rzeczoznawca może zanegować opony niehomologowane do Cruze.
Rozmiar 55 powinien być znacznie tańszy od 60. Ale czy warto?
-
dzonyx
- Świeżak
- Kontakt:
Dzięki wielkie za opinię, tak właśnie mi się wydawało, że w razie wypadku mógłby być problem. Dlatego kupno nowych 4 opon to chyba jedyne sensowne rozwiązanie w moim przypadku.
-
dzonyx
- Świeżak
- Kontakt:
a czy do cruze homologacja nie jest na 92V? wiadomo, że tyle nie pojedzie, ale to chyba takie opony powinno być zgodnie z prawem?
-
szewcio
- Profesjonalista
- Imię: Eligiusz
- Samochód: Cruze 1.8 LTZ + LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Instrukcja milczy w tej sprawie. U mnie fabryczne opony to 215/50/17 91V.
-
dzonyx
- Świeżak
- Kontakt:
Dosłownie przed sekundą też patrzyłem w instrukcji i potwierdzam, że milczy 
Dodano po 1 godzinie 19 minutach 41 sekundach:
PS dla lepszego snu kupiłem Hankook Prime3 K125 92V
Dodano po 1 godzinie 19 minutach 41 sekundach:
PS dla lepszego snu kupiłem Hankook Prime3 K125 92V
-
szewcio
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
-
pool80
- Wymiatacz
- Kontakt:
Na pierwszy montaż letnie miałem Hankook Optimo K415 205/60R16 92V.
Uważacie 92H za błąd jeżeli chodzi o lato?
Książka faktycznie mówi tylko o rozmiarze. Nic o indeksach...
Uważacie 92H za błąd jeżeli chodzi o lato?
Książka faktycznie mówi tylko o rozmiarze. Nic o indeksach...
-
szewcio
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
H to 210km/h, czyli można prawie zawsze założyć, bo żadna wersja Cruza (poza 2.0D LNP sedan manual - 215 km/h) nie osiągnie tej prędkości. Str. 325 instrukcji.
Poza tym w Polsce max to 140 km/h - zresztą nie wyobrażam sobie jazdy Cruzem z prędkością 200 km/h - najpierw bym ogłuchł, a potem pęd powietrza zerwałby karoserię.
Poza tym w Polsce max to 140 km/h - zresztą nie wyobrażam sobie jazdy Cruzem z prędkością 200 km/h - najpierw bym ogłuchł, a potem pęd powietrza zerwałby karoserię.
-
pool80
- Wymiatacz
- Kontakt:
Ale poczytaj o indeksach. Oprócz tego ile mamy vmax, to w zależności od indeksów, opona różnie się zachowuje. Inne właściwości i wpływ na sterowanie.
Więc lato miałem z fabryki 92V, chyba..
Też mieliście w 16 takie indeksy na starcie?
Więc lato miałem z fabryki 92V, chyba..
Też mieliście w 16 takie indeksy na starcie?
-
Niedzwiedz
- Stały bywalec
- Imię: Michał
- Silnik: 1.4T 140KM
- Kontakt:
W instrukcji nic nie pisze ale jeśli posiadacie do samochodu (certyfikat) to tam macie wszystkie informacje. To zdjęcie jest z mojego certifikatu.
-
szewcio
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Ale z fotki wynika, że H wystarczy do Cruza.
-
pool80
- Wymiatacz
- Kontakt:
To chyba jak auto było ściągane z za granicy. Zwróć uwagę, że h jest przy 215.
-
Niedzwiedz
- Stały bywalec
- Kontakt:
Serio? Certyfikat(świadectwo zgodności WE) dostajesz do każdego nowego samochodu. No chyba że w Polsce tego nie robią 
Dodano po 6 minutach 23 sekundach:
Przy 205/60/16 też jest H
Dodano po 49 sekundach:
Auto nie jest ściągane za granicy tylko kupione w Belgii i w Belgii użytkowane.
Dodano po 49 sekundach:
-
Dragen
- Specjalista
- Imię: Eko
- Silnik: 1.8 141KM
- LPG: LPG ALEX BARACUDA
- Kontakt:
-
Niedzwiedz
- Stały bywalec
- Kontakt:
Znajomy który pracuje na wulkanizacji mówi, że dużo opon Dębicy się sprzedaje więc widocznie nie są złe.
-
szewcio
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Gdzie ten certyfikat się znajduje? Od dilera dostałem 2 instrukcje: do samochodu i do multimediów oraz książeczki gwarancyjne samochodu i instalacji LPG. W innych przeze mnie kupionych w salonie samochodach też nie było "certyfikatu".Niedzwiedz pisze: 5 kwie 2020, o 18:44 Serio? Certyfikat(świadectwo zgodności WE) dostajesz do każdego nowego samochodu. No chyba że w Polsce tego nie robią
Dodano po 49 sekundach:
Za to opony letnie mam 91V - jak w "certyfikacie".....
-
pool80
- Wymiatacz
- Kontakt:
Nie mam pojęcia o certyfikatach w pojazdach nowych kupowanych w PL. To na zdjęciach było zagraniczne. Owszem, na 215 i na 205 jest H. Natomiast, uważam, że 92V przy lecie jest idealnym rozwiązaniem, H będzie akceptowalnie.
To oczywiście teoria, bo nie mam pojęcia bladego jak jest w realu. I opona innej marki już będzie inaczej się zachowywać. W tym szukaniu opon jest wiele teoretyzowania i gdybania, bo nikt z nas tak naprawdę nie ma takiego samego punku odniesienia co inni.
Co do linkowanych opon to są to XL i znowu zawsze na tym forum są niepolecane do Cruze. Nie wiem, może dopakowane w 7 osób Orlando to było by ok? W Cruze nie.
Jeżeli chodzi o indeks prędkości, to W też nie będzie miało plusy i minusy. Poczytaj, w sieci jest tego bardzo wiele. To nie jest tak, że więcej to lepiej. Też tak kiedyś myślałem, że mniejsze problemy ewentualnego bicia, problemów z wyważaniem a tak to tylko bezpieczniejsza. Ma taka opona minusy w postaci utraty komfortu, problemów w koleinach... A co do samych UHP2 to bardzo chwalona jest. Bo to opona budżetowa o walorach co najmniej opony klasy średniej. Niestety w rozmiarze 16" do Cruze jest tylko HP lub HP2. HP też b. chwalona, HP2 zero informacji w sieci. Nowość. Ale właśnie. Występuje w indeksie H jako nie XL.
ma sa kra.
Szewcio - bo masz 17ki?
To oczywiście teoria, bo nie mam pojęcia bladego jak jest w realu. I opona innej marki już będzie inaczej się zachowywać. W tym szukaniu opon jest wiele teoretyzowania i gdybania, bo nikt z nas tak naprawdę nie ma takiego samego punku odniesienia co inni.
Co do linkowanych opon to są to XL i znowu zawsze na tym forum są niepolecane do Cruze. Nie wiem, może dopakowane w 7 osób Orlando to było by ok? W Cruze nie.
Jeżeli chodzi o indeks prędkości, to W też nie będzie miało plusy i minusy. Poczytaj, w sieci jest tego bardzo wiele. To nie jest tak, że więcej to lepiej. Też tak kiedyś myślałem, że mniejsze problemy ewentualnego bicia, problemów z wyważaniem a tak to tylko bezpieczniejsza. Ma taka opona minusy w postaci utraty komfortu, problemów w koleinach... A co do samych UHP2 to bardzo chwalona jest. Bo to opona budżetowa o walorach co najmniej opony klasy średniej. Niestety w rozmiarze 16" do Cruze jest tylko HP lub HP2. HP też b. chwalona, HP2 zero informacji w sieci. Nowość. Ale właśnie. Występuje w indeksie H jako nie XL.
Szewcio - bo masz 17ki?
-
szewcio
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
...... ale H jest przy 16, bo przy 17 mamy jednak V.pool80 pisze: 5 kwie 2020, o 17:20 To chyba jak auto było ściągane z za granicy. Zwróć uwagę, że h jest przy 215.
Dodano po 6 minutach 46 sekundach:
Niestety rozmiary opon do Cruza są w VAGinowskiej Polsce/ Europie nietypowe i jest ogólnie mały wybór.pool80 pisze: 5 kwie 2020, o 19:46 Nie mam pojęcia o certyfikatach w pojazdach nowych kupowanych w PL. To na zdjęciach było zagraniczne. Owszem, na 215 i na 205 jest H. Natomiast, uważam, że 92V przy lecie jest idealnym rozwiązaniem, H będzie akceptowalnie.
Jeżeli chodzi o indeks prędkości, to W też nie będzie miało plusy i minusy. Poczytaj, w sieci jest tego bardzo wiele. To nie jest tak, że więcej to lepiej. Też tak kiedyś myślałem, że mniejsze problemy ewentualnego bicia, problemów z wyważaniem a tak to tylko bezpieczniejsza. Ma taka opona minusy w postaci utraty komfortu, problemów w koleinach... A co do samych UHP2 to bardzo chwalona jest. Bo to opona budżetowa o walorach co najmniej opony klasy średniej. Niestety w rozmiarze 16" do Cruze jest tylko HP lub HP2. HP też b. chwalona, HP2 zero informacji w sieci. Nowość. Ale właśnie. Występuje w indeksie H jako nie XL.ma sa kra.
Szewcio - bo masz 17ki?
Mam letnie 17 (jeszcze fabryczne Solusy KH17) 91V i jest problem, żeby dobrać dokładnie ten sam indeks, do tego większość dostępnych opon 215/50/17 to XL.
Zimowe mam 16 (Continental TS830 205/60) z dokupionymi alufelgami.
-
Niedzwiedz
- Stały bywalec
- Kontakt:
Jak już pisałem możliwe, że w Polsce przy kupnie nowego samochodu nie dostajesz ale za granicą w UE przynajmniej w Belgii się dostaje.szewcio pisze: 5 kwie 2020, o 19:44Gdzie ten certyfikat się znajduje? Od dilera dostałem 2 instrukcje: do samochodu i do multimediów oraz książeczki gwarancyjne samochodu i instalacji LPG. W innych przeze mnie kupionych w salonie samochodach też nie było "certyfikatu".Niedzwiedz pisze: 5 kwie 2020, o 18:44 Serio? Certyfikat(świadectwo zgodności WE) dostajesz do każdego nowego samochodu. No chyba że w Polsce tego nie robią
Dodano po 49 sekundach:
Za to opony letnie mam 91V - jak w "certyfikacie".....
Dodano po 7 minutach 26 sekundach:
Ja mam letnie NEXEN 215/55/17 94 V już trzeci sezon i szczerze polecam auto bardzo dobrze trzyma się drogi i przy większych prędkościach nie są zbyt głośne.
Dodano po 3 minutach 55 sekundach:
Tekst skopiowany z strony Europa.eu
``Świadectwo zgodności dla nowych samochodów
Świadectwo zgodności jest wydawane przez producenta i potwierdza, że parametry techniczne pojazdu spełniają wymogi bezpieczeństwa i ochrony środowiska. Świadectwo może być europejskie (WE) lub krajowe.
Świadectwo zgodności WE
Świadectwo zgodności WE jest ważne we wszystkich krajach UE. Jeśli Twój samochód ma ważne świadectwo WE, urzędy krajowe nie mogą wymagać żadnej dodatkowej dokumentacji technicznej – chyba że po opuszczeniu fabryki samochód został zmodyfikowany (wtedy mogą wymagać poddania go ponownej homologacji)."
-
Dragen
- Specjalista
- Kontakt:
Sprzedający w opisie dał informację, że opona jest dla samochodów sportowych. Cruze podchodzi pod sportowy samochód?Niedzwiedz pisze: 5 kwie 2020, o 19:33 Znajomy który pracuje na wulkanizacji mówi, że dużo opon Dębicy się sprzedaje więc widocznie nie są złe.
- papieju
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Nubirą leciałem 180 i nawet było znośnie, nie wiem jak dalej, trochę luzu było jeszcze. Musiało być spoko bo kobita nie piszczała. Oczywiście na autostradzieszewcio pisze: 5 kwie 2020, o 08:51Poza tym w Polsce max to 140 km/h - zresztą nie wyobrażam sobie jazdy Cruzem z prędkością 200 km/h - najpierw bym ogłuchł, a potem pęd powietrza zerwałby karoserię.![]()
-
Niedzwiedz
- Stały bywalec
- Kontakt:
Mówiłem ogólnie o oponach DĘBICY, a nie o danym modelu. Po za tym w wielu opisach gum tak pisze i sugerujesz się tym opisem że do samochodów sportowych a Cruz nim nie jest. Bo właśnie ta informacja w opisie jest najważniejsza przy kupnie nowych opon brawo TyDragen pisze: 10 kwie 2020, o 15:19Sprzedający w opisie dał informację, że opona jest dla samochodów sportowych. Cruze podchodzi pod sportowy samochód?Niedzwiedz pisze: 5 kwie 2020, o 19:33 Znajomy który pracuje na wulkanizacji mówi, że dużo opon Dębicy się sprzedaje więc widocznie nie są złe.![]()
Dodano po 8 minutach 51 sekundach:
Jak już to proszę sobie przeczytać o tych oponach. Gdzie producent stwierdził że te opony są do sportowych samochodów? Sprzedający dał taki opis po to by coś nim uzyskać, a moim zdaniem to jest kłamstwo ponieważ to nie są opony do sportowych samochodów, jak i producent zaznaczył doda pewności sportowej jazdy do samochodów osobowych o większych mocach silnika. Czyli to nie są opony dla sportowych samochodów
https://www.debica.com.pl/opony/_46?tt=406
- Przemek
- Fachman
- Imię: Przemysław
- Samochód: cruze 1.8
- Silnik: 1.8 , 141 KM
- LPG: BRC
- Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
- Kontakt:
Ja mam Dębice Presto UHP 2 drugi sezon na 18 calowych felgach . Nie mam porównania do opon premium ale dla mnie są ok , super się trzymają drogi i jak na moje ucho są całkiem ciche .
-
Dragen
- Specjalista
- Kontakt:
Ja się właśnie zastanawiam nad zakupem tych opon do swojego cruze. Opony są najbardziej popularne i mają bardzo dobrą opinię. Zastanawiam się czy brać rozmiar jak dotychczas 215/50R17 czy innyPrzemek pisze: 10 kwie 2020, o 21:12 Ja mam Dębice Presto UHP 2 drugi sezon na 18 calowych felgach . Nie mam porównania do opon premium ale dla mnie są ok , super się trzymają drogi i jak na moje ucho są całkiem ciche .