UPDATE
Wymiana zakończona. Podzielę się szczegółami.
Wyjęcie ramki nie było zbyt skomplikowane (miałem narzędzia plastikowe). Po wyjęciu wygląda to tak:
Następnie cztery śruby i radio wyjęte. Z tyłu trzy złącza i tu pierwsze zaskoczenie: spodziewałem się, że radio nie będzie sterowane za pomocą magistrali CAN. Okazało się, że jednak jest (Spark 1.2 rok modelowy 2013). Oznaczało to, że zestaw przewodów, jaki dostałem z radiem, nie będzie pasował. Musiałem zakupić nowy (chiński sprzedawca oddał mi za to pieniądze), dodatkowo przejściówkę do wtyku anteny oraz podłączenie przewodu USB.
Przyszły nowe przewody. We wtyku w oryginalnej wiązce jest tylko zasilanie non-stop, potrzebowałem jeszcze zasilania po przekręceniu stacyjki (aby dać impuls radiu, żeby się włączyło i wyłączyło). Zastosowałem sprytną "złodziejkę bezpieczników VIOFO" wpinając się bezpośrednio do bezpiecznika zapalniczki.
Ważna uwaga: przejściówkę można zamontować w gnieździe bezpieczników na dwa sposoby.
1. Napięcie przechodzi przez bezpiecznik zapalniczki (20A) oraz kolejny (5A - najmniejszy z możliwych, mogłoby go w ogóle nie być) do radia.W efekcie cała szyna bezpiecznika zapalniczki jest zabezpieczona 20A, czyli tak, jak fabryka zaplanowała.
2. Napięcie na "przejściówce" jest rozdzielane na dwa obwody: zapalniczki 20A oraz do radia 5A ,wtedy jednak czysto teoretycznie mogłoby zdarzyć, że łączny prąd wyniesie 25A.
Wybrałem opcję 1.
Następnie montaż wszystkiego do kupy (antenę GPS oraz mikrofon wyprowadziłem pod kierownicą obok skrzynki bezpieczników do lewego głośnika. Antena GPS została za głośnikiem, a mikrofon stąd było już łatwo poprowadzić w dowolne miejsce tak, aby nie było widać przewodów):
I efekty końcowe:
Noc (dobrałem podświetlenie przełączników w radiu do oświetlenia samochodowego):
Dzień:
Mam zamontowane glośniki 10cm Morel. Dopiero z tym zestawem zaczęły grać (zwłaszcza niskie tony).
Zestaw działa poza kamerą cofania, której montaż okazał się trudniejszy niż myślałem. Zostawię to na czas, gdy będzie można spokojnie wyjść z domu i przez kilka godzin pogrzebać przy aucie. Chodzi o tylną klapę, która jest tak zrobiona, że bardzo trudno przeprowadzić przez nią przewody - zwłaszcza w sposób niewidoczny. Do zrobienia, ale zajmie więcej czasu. Na razie z radia wyprowadziłem pod kierownicę odpowiednie przewody, żebym nie musiał później znów całości rozbierać.