Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Problem ze wspomaganiem
-
Seth
- Aktywny
- Imię: Kamil
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.8, 121KM, benz
- LPG: Tak
- Kontakt:
Problem ze wspomaganiem
Witam,
kontrolka się nie pali nigdy. Gdy auto stoi długi czas, odpalam auto mogę kręcić kierownicą praktycznie jednym paluszkiem, a gdy auto się rozgrzeje / przejadę jakiś dystans to już zaczyna się problem. Bez dodania gazu (wbicia wyższych obrotów) obrót kierownicą bez oporu jest niemożliwy. Płynu nie ubywa. Pompa wymieniona, płyn wymieniony również. Gdzie dalej szukać?
kontrolka się nie pali nigdy. Gdy auto stoi długi czas, odpalam auto mogę kręcić kierownicą praktycznie jednym paluszkiem, a gdy auto się rozgrzeje / przejadę jakiś dystans to już zaczyna się problem. Bez dodania gazu (wbicia wyższych obrotów) obrót kierownicą bez oporu jest niemożliwy. Płynu nie ubywa. Pompa wymieniona, płyn wymieniony również. Gdzie dalej szukać?
-
arnie3
- Specjalista
- Imię: Darek
- Silnik: 1.4 B+G
- LPG: Landi Renzo Omegas
- Kontakt:
-
Seth
- Aktywny
- Kontakt:
-
arnie3
- Specjalista
- Imię: Darek
- Silnik: 1.4 B+G
- LPG: Landi Renzo Omegas
- Kontakt:
Re: Problem ze wspomaganiem
Myślałem o źródle z jakiego masz, czy nowa, używana itp.
W pompach wspomagania w podobnych sytuacjach jak opisałeś może zawodzić taki zawór jaki się znajduje w pompie, u siebie tak miałem jednak z tego co kojarzę to powinno być tak samo po rozgrzaniu jak i przed. Ja bym sprawdził czy jakiś błędów nie ma, choć nie wiem czy jakieś są odnośnie wspomagania
W pompach wspomagania w podobnych sytuacjach jak opisałeś może zawodzić taki zawór jaki się znajduje w pompie, u siebie tak miałem jednak z tego co kojarzę to powinno być tak samo po rozgrzaniu jak i przed. Ja bym sprawdził czy jakiś błędów nie ma, choć nie wiem czy jakieś są odnośnie wspomagania
- papieju
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Nie ma, wspomaganie nie komunikuje się. W dedykowanym sofcie nie ma nawet zakładki. Wygląda że po rozgrzaniu coś się dzieje, nie wiem jak w maglownicy, może tam się coś dzieje
-
Seth
- Aktywny
- Kontakt:
To jest na tyle prosty układ, ze chyba zostaje maglownica do podłożenia pod lupę.
-
keray
- Świeżak
- Imię: Jarek
- Samochód: daew lacetti 1.8 CDX
- Silnik:
- Kontakt:
Miałem podobnie tylko u mnie blokowało się wspomaganie tak skokowo tzn. przy zjeżdzie np. z ronda gdy już chcemy prostować kiere wtedy się blokowała i to już było trochę niebezpieczne.Oglądałem filmik Dudy z TVN TURBO , gdzie naprawiał wspomaganie w jakimś aucie , tam akurat ciężko chodziło i wymieniał zawór ze sprężyną , ja u siebie dobrałem się do zaworu ale nie mogłem go wyciągnąć na zewnątrz , bo coś go blokowało ,to tylko go powciskałem parenaście razy żeby go rozruszac i jak na razie od pół roku jest dobrze . Może spróbuj tak zrobić u siebie.
-
lukaslacetti
- Profesjonalista
- Imię: Łukasz
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: Stag 300 Premium
- Kontakt:
Jaki płyn nalałeś do wspomagania , czy jest tej klasy jaką zaleca producent?
-
Seth
- Aktywny
- Kontakt:
Pompa jest wymieniona na "nową", więc wątpię żeby to się działo na obu. Jest po prostu identycznie.keray pisze: 5 mar 2020, o 09:19 Miałem podobnie tylko u mnie blokowało się wspomaganie tak skokowo tzn. przy zjeżdzie np. z ronda gdy już chcemy prostować kiere wtedy się blokowała i to już było trochę niebezpieczne.Oglądałem filmik Dudy z TVN TURBO , gdzie naprawiał wspomaganie w jakimś aucie , tam akurat ciężko chodziło i wymieniał zawór ze sprężyną , ja u siebie dobrałem się do zaworu ale nie mogłem go wyciągnąć na zewnątrz , bo coś go blokowało ,to tylko go powciskałem parenaście razy żeby go rozruszac i jak na razie od pół roku jest dobrze . Może spróbuj tak zrobić u siebie.
--
A co do płynu to został zalany SHELL SPIRAX S2 ATF AX.
-
lukaslacetti
- Profesjonalista
- Imię: Łukasz
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: Stag 300 Premium
- Kontakt:
Układ wspomagania powinien zostać zalany olejem o odpowiedniej specyfikacji gęstosci i takie tam
układ został tak zaprojektowany że średnica przewodów w połączeniu z odpowiednim olejem dają jakiś tam przepływ wyliczony i przepychany przez pompę
jeżeli zmienimy węże lub olej o innych parametrach mogą wystąpić problemy ze wspomaganiem
Co do odpowietrzania po odpaleniu kręcimy kierownicą od oporu do oporu kilka razy nie za szybko.
układ został tak zaprojektowany że średnica przewodów w połączeniu z odpowiednim olejem dają jakiś tam przepływ wyliczony i przepychany przez pompę
jeżeli zmienimy węże lub olej o innych parametrach mogą wystąpić problemy ze wspomaganiem
Co do odpowietrzania po odpaleniu kręcimy kierownicą od oporu do oporu kilka razy nie za szybko.
-
Seth
- Aktywny
- Kontakt:
Akurat to robił mój mechanik, podałem mu nazwę płynu z instrukcji obsługi pojazdu. Powiedział, że to samo wleje.
W danym przypadku myślisz, ze to może być maglownica, czy wykluczyłbyś to? Bo mnie dziwi fakt, ze z początku działa perfekcyjnie.
W danym przypadku myślisz, ze to może być maglownica, czy wykluczyłbyś to? Bo mnie dziwi fakt, ze z początku działa perfekcyjnie.