Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

[T255] Problem z redukcją biegów

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
matlaczi

[T255] Problem z redukcją biegów

Post autor: matlaczi »

Dzień dobry,
jestem świeżym posiadaczem Aveo (ledwo 5 dni). Samochód ma przejechane ponad 252 tys km i od dwóch dni zauważyłem problem związany ze skrzynią biegów. Mianowicie mam problem z redukcją z biegu 4 na 3. Przy próbie redukcji napotykam duży opór, którego nie mogę pokonać przykładając większą siłę. Problem niknie, gdy szybko wrzucę bieg 2 i następnie 3, wtedy cała zmiana przebiega bez żadnego oporu. Słyszałem, że te samochody mają "we krwi" haczenie przy zmianie biegów, ale raczej taką przypadłość nie identyfikowałbym z haczeniem.

Spotkał się ktoś z podobnym problemem (na forum nie spotkałem się z podobnym tematem lub źle szukam)? Czy wymiana oleju w skrzyni ma szanse pomóc w tym problemie?

[EDIT] Zauważyłem również w czasie dojazdu do świateł (tocząc się na sprzęgle i lekko napierając na 3 bieg), że blokada puszcza dopiero w chwili, gdy samochód toczy się z prędkością około 10-15 km/h

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Imię: Tomek
Samochód: Hyundai i20 BC3
Silnik: 1,2 16V 84KM
LPG: BRC SQ32 DualJet
Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
Kontakt:

Re: [T255] Problem z redukcją biegów

Post autor: tdon »

Raczej nie próbuj rozwiązać problemu siłowo.
Spróbuj podczas redukcji podnieść obroty silnika.
Czyli: wciskasz sprzęgło, wyrzucasz czwórkę na luz, podnosisz nieco obroty przez "puknięcie" w pedał gazu, chwilę napierasz na lewarek aż bieg niemal sam wskoczy.
Jeśli się udało, to być może masz problem ze sprzęgłem lub z techniką redukcji biegów (jak sam wspomniałeś masz to auto 5 dni).
Jeśli nie pomaga, to ciekawe w jakim stanie jest mechanizm wybierania biegów (ktoś kiedyś opisywał problemy z lewarkiem).
Przebieg auta jest już dosyć słuszny.
Rozumiem, że podczas rozpędzania auta wszystkie biegi wchodzą normalnie ?
matlaczi

Ok spróbuję jutro wykorzystać tą technikę.

Co do rozpędzania to tak, biegi wchodzą dobrze. Czasem zdarza się, że przy wrzucaniu 5 biegu lekko przyhaczy.
Sebastian875
Aktywny
Imię: Seba
Samochód: Kalos
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian875 »

Wymienić olej w skrzyni i nowy wybierak zamontować ... zależy jaki silnik bo były inne skrzynie i mechanizmy .
matlaczi

tdon pisze: 28 sty 2020, o 21:00
Spróbuj podczas redukcji podnieść obroty silnika.
Czyli: wciskasz sprzęgło, wyrzucasz czwórkę na luz, podnosisz nieco obroty przez "puknięcie" w pedał gazu, chwilę napierasz na lewarek aż bieg niemal sam wskoczy.
Jeśli się udało, to być może masz problem ze sprzęgłem lub z techniką redukcji biegów (jak sam wspomniałeś masz to auto 5 dni).
Spróbowałem dziś i faktycznie nieznaczne zwiększenie obrotów pomaga wrzucić bieg. Dodatkowo spróbowałem również w trakcie wrzucania 3 biegu zrobić ruch lewo-prawo i też pomogło wrzucić.
Sebastian875 pisze: 28 sty 2020, o 22:50 Wymienić olej w skrzyni i nowy wybierak zamontować ... zależy jaki silnik bo były inne skrzynie i mechanizmy .
Silnik to benzynowy 1.2 o mocy 62kW/84KM, typ silnika B12D - wg numeru VIN.

Na razie spróbuję olej wymienić, bo obawiam się, że nie był długo wymieniany, a potem pomyślę nad wybierakiem.
Awatar użytkownika
MIDO
Wymiatacz
Imię: Miłosz
Samochód: i20 Cool
Silnik: 1.2 LPG
LPG: BRC
Kontakt:

Post autor: MIDO »

Ta skrzynia wymaga (co w dzisiejszych czasach jest nie do pomyślenia ale jednak...) wymiany oleju co 30kkm. Pamiętaj o tym
Nowa odma dobra na wszystko!!!
matlaczi

Tak, wiem o tym. W sobotę planuję zrobić wymianę. Obawiam się tylko czy aby poprzedni właściciel nie zaniedbał tego obowiązku (w książce serwisowej widzę, że zmieniany był tylko po 15kkm, później już nie, a książka kończy się zapisem z 60kkm, a co było dalej nie mam pojęcia) :(
matlaczi

No i niestety musiałem się poddać. Korki wlewu i spustu zapieczone na amen. Nawet klucz pneumatyczny nie pomógł. Czas chyba oddać go do mechanika, może on coś zaradzi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Mechanika”