Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Układ wydechowy, Lacetti 1.8 (T18SED)

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
GoLL@B
Profesjonalista
Imię: Krzysiek
Samochód: Daewoo Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Układ wydechowy, Lacetti 1.8 (T18SED)

Post autor: GoLL@B »

Hej,

Jako, że jestem teraz w środku mojej długiej przygody z naprawą układu wydechowego, chciałbym założyć ten temat, by podzielić się znaleziskami (mam nadzieję, że jakieś będą z mojej strony) oraz zbierać odpowiedzi w jednym miejscu.

Początkowo chciałem temat zlecić swojemu zaufanemu mechanikowi, ale jak się okazuje nie jest to takie proste. Twierdzi on, że obdzwonił swoje hurtownie i dostępność jest zerowa, czyli muszę szukać na własną rękę. Pytałem o jego doświadczenia z firmami, których tłumiki są dostępne na allegro - czyli Polmostrów, Edex, Ferroz oraz Marix, o którym wspomniał konradoo

Miał styczność z Polmostrow oraz Marix i jego doświadczenia są marne. Twierdzi, że żywotność tych tłumików nie jest za długa, a co gorsza od razu odczuwa się podobno gorszy komfort - ich wytłumienie jest dużo gorsze, o ile w ogóle jest - wg. jego opinii 'zwykła pucha'. Stwierdził, że jeśli już to Walker / Bosal, ale jeśli nie znajdę, to żebym poszukał jakiejś oryginalnej używki w przyzwoitym stanie - będę dużo bardziej zadowolony.

Początkowo byłem sceptycznie nastawiony, ale może wcale nie jest to taki bezsensowny pomysł. Jak tak przeglądam allegro, to wygląda na to, że są tłumiki które przynajmniej wyglądają, jakby były w nie najgorszym stanie. Tutaj jednak w moim odczuciu wchodzi w grę tylko odbiór osobisty i obejrzenie tłumika przed zakupem. Jak zadzwonię, to wiadomo, że każdy będzie w idealnym stanie, jak nowy. Z tym, że wiem, jakie będą koszty wysyłki takiego ponadgabarytowego towaru i praktycznie opcja zwrotu nie ma racji bytu - stąd decyzja, że tylko odbiór osobisty i ocena towaru - lepsza bądź gorsza :)

Pojawiło mi się w związku z tym nieco pytań. Będę uzupełniać jeśli samemu uda mi się coś ustalić, ale jeśli jesteście w stanie też coś dodać z własnych doświadczeń, na pewno pomoże to w przyszłości. Jeśli jeszcze jakieś pytania, które warto zadać i uzupełnić odpowiedziami, to piszcie śmiało :)

1) Czy układ wydechowy różni się pomiędzy wersjami nadwozia?
TAK, różni się przynajmniej tłumikiem końcowym
1a) Czy układ różni się w zależności od pojemności silnika (1.4/1.6/1.8)?
1b) Czy układ różni się pomiędzy starszą wersją silnika 1.8 - T18SED/F18D3?
1c) Czy są jakieś podzespoły są wspólne pomiędzy nadwoziami oraz nowszym/starszym silnikiem?

2) Z jakich części składa się układ wydechowy (pomijam kolektor oraz katalizator):
Tłumik przedni (jego częścią jest łącznik elastyczny), tłumik środkowy oraz tłumik końcowy

3) Jakie są numery oryginałów (znalezione po odpowiedniku Walker, zakładając oczywiście, że w katalogu nie ma błędów):
Lacetti T18SED (1799cm3):
Tłumik przedni: 96553707, WALKER Kod produktu: 23713
Tłumik środkowy: są 3 numery: 96497471, 96553591, 96553593 , WALKER Kod produktu: 22815
--> Być może 3 numery dotyczą 3 pojemności (1.4, 1.6, 1.8) i jest to ten sam tłumik
Tłumik końcowy, na razie nie odnalazłem (moje nadwozie to HB). Na pewno różnią się pomiędzy wersjami nadwozia.
Zastanawia mnie tylko fakt jego kształtu. Przeglądając allegro znalazłem tłumik od silnika F18D3, wygląda jak ten poniżej:
http://archi.inosak.org/db/item5040013502_1.html
A ja z tego co oglądałem tę swoją puchę mam taki sam, albo bardzo podobny.
Z kolei jak szukam co mamy do T18SED, to wygląda na to, że nowe robione są z takim kształtem:
Obrazek

Czy tłumik z F18D3 pasuje zatem do T18SED, czy u mnie jest jakiś składak, a oryginalny tłumik do 1.8 HB z silnikiem T18SED (1799cm3) wyglądem zbliżony jest bardziej do tego ze zdjęcia powyżej ?
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Imię: Konrad
Samochód: Nubira x2
Silnik:
Kontakt:

Re: Układ wydechowy, Lacetti 1.8 (T18SED)

Post autor: konradoo »

Tłumiki zamienne z marixa powinny w miarę wytrzymać, to nie jest już ta jakość jak kiedyś.
Różnica przede wszystkim na flanszach.
W hb masz na 2 śruby.
Tłumik przód chora cena z Walkera - 550
Mam z edexa za 95 środkowy (moim zdaniem brać)
Tłumik końcowy z edexa 111 ( WALKER - 265)

Do htch są popularniejsze tłumiki niż do sedan/kombi

Szukanie dobrej używki może się mijać z celem. Dużo jest anglików, a tam tłumiki nie są żywotne.
Ja ceny podałem, a to jest Twój wybór. Dojazd w poszukiwaniu dobrego przechodzonej sztuki, może wynieść drożej niż to warte, a używka to chyba dłużej nie przeżyje. Takie rzeczy to nie w tłumikach.
O partsy pisz PW.
GoLL@B
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Dzięki za info. W przednim tłumiku muszę tylko plecionkę wymienić, powinno wystarczyć. Jeśli chodzi o środkowy i ten końcowy będę intensywnie myślał. Z jednej strony 11 lat i ponad 270tyś przebiegu, z drugiej strony fakt, żebym za 3 miesiące nie musiał znów nad tym samym się zastanawiać. Z kolei z trzeciej strony :) żeby nie pogorszyć komfortu, że tylko wymienię i zamiast delikatnego pierdzenia będę mieć dudnienie...
GoLL@B
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

GoLL@B pisze: 10 sty 2016, o 21:07 Zastanawia mnie tylko fakt jego kształtu. Przeglądając allegro znalazłem tłumik od silnika F18D3, wygląda jak ten poniżej:
http://archi.inosak.org/db/item5040013502_1.html
A ja z tego co oglądałem tę swoją puchę mam taki sam, albo bardzo podobny.
Z kolei jak szukam co mamy do T18SED, to wygląda na to, że nowe robione są z takim kształtem:
Obrazek

Czy tłumik z F18D3 pasuje zatem do T18SED, czy u mnie jest jakiś składak, a oryginalny tłumik do 1.8 HB z silnikiem T18SED (1799cm3) wyglądem zbliżony jest bardziej do tego ze zdjęcia powyżej ?
Odpowiedź na to pytanie brzmi TAK. Kupiłem w końcu używany, oryginalny w bardzo dobrym stanie. Wyglądem oryginalny przypomina ten zamiennik ze zdjęcia. Zakupiony przeze mnie tłumik prawdopodobnie pochodzi od Lacetti 1.6 - ale niestety sprzedający sam nie był pewny od którego on jest. Ostatecznie zmierzył mi średnicę rury i ta się zgadzała. Jeśli dobrze pamiętam 45mm. Pasował idealnie pomimo różnicy w wyglądzie samej puchy.
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: papieju »

Odgrzeję kotleta, mam na kombi 1.8 wydech z sedana 1.6 cały ori, z rozbitka. Pasowało wszystko oprócz flanszy katalizatora, musiałem rozwiercić inną dziurkę bo nie pasowały otwory. Poza tym p&p. Zresztą, na allegro jest firma co handluje wydechami i ma do lacetti i gadałem z nimi, wygląda to tak że w ofercie mają całą gamę silników 1.4 do 1.8 a fizycznie są to te same wydechy które różnią się właśnie flanszą i oni też radzą po prostu wiercić nową dziurkę po stronie fajki. I tyle.
Awatar użytkownika
chocisz
Profesjonalista
Imię: wojtas
Samochód: Lacetti
Silnik: F18D3
Kontakt:

Post autor: chocisz »

końcowy tłumik Lacetti HB 1.8 (F18D3) oryginał wygląda jak na zdjęciu

jestem właśnie ostatnim szczęśliwym właścicielem takiego tłumika, zakupionym na Olx za całe 120zł + przesyłka
opieczętować i na regał :zdegustowany:
Załączniki
Tłumik końcowy Lacetti 1 8 16v nowy orginał.png
Tłumik końcowy Lacetti 1 8 16v nowy orginał i.png
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Mam oryginalny z sedana 1.6 i jest inny, taki jak we wcześniejszych postach. Podejrzewam że są zamienne
krzych1b
Fachman
Imię: Krzysztof
Samochód: NUBIRA /Lacetti
Silnik: 1.8 F18D3 121KM
LPG: Tech
Kontakt:

Post autor: krzych1b »

To on wejdzie do kombii ? Racze wątpię . Ja kupiłem starszego typu (obudowa wygląda jak piramida) , a tylna rurka wygląda jak w dieslu ,krótka i skierowana do dołu :ocochodzi: . Oryginalna rurka była prosta i kończyła się z końcem zderzaka.
VIN >KL1NF35BJ6K335315
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Jeśli wieszaki pasują to co ma nie wejść. Przecież płyta podłogowa jest ta sama w każdej wersji i zawieszenie tylne w zasadzie to samo, jakieś drobne różnice
krzych1b
Fachman
Kontakt:

W tylnym , podginałem wieszaki aby pasowało .
VIN >KL1NF35BJ6K335315
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Zakładając wydech z 1.6 nic nie podginałem, p&p. Ale oryginalny a nie zamiennik
Awatar użytkownika
chocisz
Profesjonalista
Imię: wojtas
Samochód: Lacetti
Silnik: F18D3
Kontakt:

Post autor: chocisz »

Na zdjęciach różnica tłumików przednich 1.4/1.6 - 1.8
Do 1.8 jest dłuższy, inaczej wyprofilowany, większa średnica rury, wyższy kielich no i droższy :lol:
Załączniki
P1000643.jpg
P1000644.JPG
Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Mam od 1.6 i jest ok, pasuje nie obija mocy nie zabiera
krzych1b
Fachman
Kontakt:

Po prawie trzech latach , poleciała mi "plecionka" ( tani szajs czy co ? ) .Mam wobec tego pytanie. Czy przy pękniętej "plecionce" powinno wywalić Checka , czy nie ?
VIN >KL1NF35BJ6K335315
Awatar użytkownika
Arbi
Wymiatacz
Imię: Albert
Samochód: Epica
Silnik: 2.5 24V, 156KM, benz.+LPG
LPG: Vialle LPE-7 (LPi)
Kontakt:

Post autor: Arbi »

Teoretycznie nie powinno być checka, bo jest ona za sondą, ale czytałem o przypadkach, gdzie uszkodzony łącznik powodował błąd złego składu mieszanki, ale zdarza się to bardzo rzadko. Ja wspawałem teraz cały z nierdzewki i liczę, że trochę na nim pojeżdżę.
Załączniki
IMG_20220408_200713.jpg
krzych1b
Fachman
Kontakt:

Dzięki . Jaki koszt nierdzewki?
VIN >KL1NF35BJ6K335315
Awatar użytkownika
Arbi
Wymiatacz
Imię: Albert
Samochód: Epica
Silnik: 2.5 24V, 156KM, benz.+LPG
LPG: Vialle LPE-7 (LPi)
Kontakt:

Post autor: Arbi »

100zł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”