Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Kontrolka Check (sonda lambda nr 2)
-
lukaslacetti
- Profesjonalista
- Imię: Łukasz
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: Stag 300 Premium
- Kontakt:
Re: Kontrolka Check (sonda lambda nr 2)
Panowie Sonda Nr. 2 jeżeli jest sprawna oraz katalizator również to nie powinna falować
Jezeli mamy rozgrzany silnik
Powinna dążyć do stałego napięcia 0.6-0.8 czy to na obrotach biegu jałowego czy tez podczas równostajnej jazdy
wiadomo nie będzie robiła tego natychmiastowo tylko ze zwłoką kilkusekundową
Przykład;
*Silnik/Samochód jedzie 90km/h Sonda2 0.8v ,
*Wciskamy gaz do końca Sonda2 może wskazac 0.9-1V
*Hamujemy silnikiem Sonda2 0V
*Ponownie wciskamy gaz bo wyhamowalismy np do 70km/h i utrzymujemy tą prędkość Sonda 2 pomału będzie wzrastać do 0.6-0.8V
0.0-->0.6-0.8.
Dziękuję.
Powinna dążyć do stałego napięcia 0.6-0.8 czy to na obrotach biegu jałowego czy tez podczas równostajnej jazdy
wiadomo nie będzie robiła tego natychmiastowo tylko ze zwłoką kilkusekundową
Przykład;
*Silnik/Samochód jedzie 90km/h Sonda2 0.8v ,
*Wciskamy gaz do końca Sonda2 może wskazac 0.9-1V
*Hamujemy silnikiem Sonda2 0V
*Ponownie wciskamy gaz bo wyhamowalismy np do 70km/h i utrzymujemy tą prędkość Sonda 2 pomału będzie wzrastać do 0.6-0.8V
0.0-->0.6-0.8.
Dziękuję.
-
pool80
- Wymiatacz
- Imię: Ryszard
- Samochód: Cruze LT
- Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
- LPG: BRC SQ24.11
- Kontakt:
Ja bym wsadził S1 taka jak ma być i odpiął na noc akumulator. Pomiary, korekty ECU trzeba zaczytywać na wolnych i na wyższych obrotach. Jeżeli dolot i wylot są szczelne to następne podejrzane są sondy. Jak nie pomoże to zmienić druga sondę i znowu reset ECU. 9l pb to pali moja ciężka krowa w 1.8. ten nie wiem 7? Zależy jakie trasy...
Ps. U mnie S2 na wolnych była czasem nisko. Przy bucie szła zawsze w górę. Auto pod 100k km to i kat nie funkiel.
Ps. U mnie S2 na wolnych była czasem nisko. Przy bucie szła zawsze w górę. Auto pod 100k km to i kat nie funkiel.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
To nie jest raczej prawidłowe zachowanie.lukaslacetti pisze: 23 paź 2019, o 23:18 Panowie Sonda Nr. 2 jeżeli jest sprawna oraz katalizator również to nie powinna falować
Długotrwały wysoki poziom sondy 2 może oznaczać wyczerpane możliwości katalityczne katalizatora lub niedogrzanie sondy. Za katalizatorem raczej powinien być sygnał bliski 0 bo to oznacza prawidłowe dopalanie nadmiaru węglowodorow w katalizatorze. Oczywiście nie cały czas, bo przy mocnym wzbogaceniu mieszanki gdy depniemy tych niedopalonych resztek dość sporo wypełnia kata, a tlenu już co kot napłakał by to dopalić. I chwilę czasu to zajmuje nim katalizator oczyści. Do tego na niskim obciążeniu silnika ECM uruchamia co jakiś czas test pojemności katalizatora, specjalnie przebogacając mieszankę. Wtedy faktycznie przez dłuższą chwilę sonda 2 jest na wysokim poziomie. Test odpowiednio rozgrzewa katalizator a ECM mierzy czas wypalania, czyli szybkość zejścia sygnału na niski. Na tej podstawie szacuje zdolność katalityczną. I jeszcze w nowych rozwiązaniach (jak u nas) sonda 2 pośrednio wpływa na pierwotny skład mieszanki. Dlatego analiza sygnału sondy 2 nie jest trywialna. Nie jest prosto ocenić - jest ok, albo nie jest ok po krótkiej obserwacji.
-
pool80
- Wymiatacz
- Kontakt:
No dokładnie po długich zmaganiach bodajże w zeszłym roku i obserwacjach sondy jednej i drugiej stwierdziłem, że jedno co można stwierdzić to czy sonda jest martwa czy działa jeżeli działa to nie wiemy na 100% czy wskazania są prawidłowe a na pewno nie domowymi sposobami. Ale przy stosunkowo nowym samochodzie można dać wiarę że działają i zacząć podejrzewać inne elementy.
Wszim. jeżeli sonda druga daje wysokie napięcie to znaczy że w spalinach nie ma tlenu czyli ja rozumiem że katalizator działa poprawnie. A ostatnim wpisem zburzyłeś mój światopogląd.
Wszim. jeżeli sonda druga daje wysokie napięcie to znaczy że w spalinach nie ma tlenu czyli ja rozumiem że katalizator działa poprawnie. A ostatnim wpisem zburzyłeś mój światopogląd.
-
Morget
- Aktywny
- Imię: Morget
- Samochód: Orlando 2012 1.8 B+G
- Silnik:
- Kontakt:
Oglądałem sobie to co nagrałem z torka jeszcze raz i o ile sonda 1 daje zmiany napięcia od -0,1 do 0,9 ( hmm , na wykresie spada poniżej zera) to wykres sondy 2 po 8 minutach daje linię prostą o wartości około 0,65.
Czy orientujecie się czy serwis jest w stanie jakoś skontrolować te sondy lub podłączyć się komputerkiem i popatrzeć na ich wykresy?
Czy oni się w ogóle w to bawią czy podchodzą do sprawy klient chce to wymienimy i nie sprawdzają czy jest w ogóle taka potrzeba.
Wymiana sondy 2 na 17 stycznia to koszt 450 wraz z sondą.
Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka
Czy orientujecie się czy serwis jest w stanie jakoś skontrolować te sondy lub podłączyć się komputerkiem i popatrzeć na ich wykresy?
Czy oni się w ogóle w to bawią czy podchodzą do sprawy klient chce to wymienimy i nie sprawdzają czy jest w ogóle taka potrzeba.
Wymiana sondy 2 na 17 stycznia to koszt 450 wraz z sondą.
-
pool80
- Wymiatacz
- Kontakt:
Wcześniej źle pisałem że S2 to ok 200zł w ASO. dałem 370 z wymianą po rabacie.
Nie wiem jakie jest podejście mechanika. Jak będziesz chciał to wymienią Ci nawet sprawną.
U mnie w ASO S1 diagnozowali i kwalifikowali do wymiany. Przyczyna zdaje się, za niskie napięcie niż powinno być lub odwrotnie. Nie pamiętam. Przypominam, że po tym zabiegu pomimo kasowania ECU problem nadal był, a wcześniej już powiedzmy sam zmieniłem s2.
Moim zdaniem NIGDY nie będziesz miał 100% pewności, dopóki ich nie wymienisz. Jak brak miedzi, to bosch z aftermarket jest niegłupim pomysłem.
Nie wiem jakie jest podejście mechanika. Jak będziesz chciał to wymienią Ci nawet sprawną.
U mnie w ASO S1 diagnozowali i kwalifikowali do wymiany. Przyczyna zdaje się, za niskie napięcie niż powinno być lub odwrotnie. Nie pamiętam. Przypominam, że po tym zabiegu pomimo kasowania ECU problem nadal był, a wcześniej już powiedzmy sam zmieniłem s2.
Moim zdaniem NIGDY nie będziesz miał 100% pewności, dopóki ich nie wymienisz. Jak brak miedzi, to bosch z aftermarket jest niegłupim pomysłem.
-
Morget
- Aktywny
- Imię: Morget
- Samochód: Orlando 2012 1.8 B+G
- Silnik:
- Kontakt:
W ASO chca za sama sondę 2 - 334 zł.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
To znaczy, że w spalinach jest niedomiar tlenu w stosunku do reszty spalin. Lepiej to rozumować w drugą stronę bo łatwiejsza logika, czyli napięcie powyżej 0,45V to nadmiar niespalonych węglowodorów (bogato) a poniżej 0,45V prawie nie ma niespalonych węglowodorów (ubogo)i jest nadmiar tlenu.pool80 pisze: 24 paź 2019, o 09:50 Wszim. jeżeli sonda druga daje wysokie napięcie to znaczy że w spalinach nie ma tlenu czyli ja rozumiem że katalizator działa poprawnie. A ostatnim wpisem zburzyłeś mój światopogląd.
-
nonez
- Świeżak
- Imię: Zenek
- Samochód: Cruze 1.8 LPG 2013
- Silnik:
- Kontakt:
Witam.
U mnie wyświetlił się błąd PO136 "sygnał sondy 2 za wysoki" Nie mam pojęcia o co chodzi w tej informacji.
Sondę 2 za katalizatorem wymieniłem z 3 tygodnie temu. Delphi ES20429-12B1.
Ciekawe co ją boli.....?
U mnie wyświetlił się błąd PO136 "sygnał sondy 2 za wysoki" Nie mam pojęcia o co chodzi w tej informacji.
Sondę 2 za katalizatorem wymieniłem z 3 tygodnie temu. Delphi ES20429-12B1.
Ciekawe co ją boli.....?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Po pierwsze to nie PO tylko P0, po drugie oznacza, że sonda 2 nie działa w ogóle.
-
nonez
- Świeżak
- Imię: Zenek
- Samochód: Cruze 1.8 LPG 2013
- Silnik:
- Kontakt:
-
Janusz666
- Bywalec
- Imię: Janusz
- Samochód: Cruze 1.8 LT LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Może Ci się odpięła. Miałem tak, po wymianie 3 miesiące było Ok a potem P0136, okazało się że była odpięta. Jeździłem z odpiętą co najmniej 2 miesiące zanim zajechałem do mechanika, bo myślałem, że znowu coś z sondą albo z czymś innym, a oprócz wyskakującego błędu autu jeździło doskonale. Fakt jazdy z odpiętą sondą 2 przez taki okres i braku jakichkolwiek problemów, choćby wyższego zużycia paliwa raczej przeczy teorii, że druga sonda ma wpływ na skład mieszanki.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
A cóż to za dowód. Gdy system wykrywa brak sondy to przecież wtedy przestaje brać jej wskazań pod uwagę.
-
Janusz666
- Bywalec
- Imię: Janusz
- Samochód: Cruze 1.8 LT LPG
- Silnik:
- Kontakt:
-
lukaslacetti
- Profesjonalista
- Kontakt:
wszim pisze: 24 paź 2019, o 00:13To nie jest raczej prawidłowe zachowanie.lukaslacetti pisze: 23 paź 2019, o 23:18 Panowie Sonda Nr. 2 jeżeli jest sprawna oraz katalizator również to nie powinna falować
Długotrwały wysoki poziom sondy 2 może oznaczać wyczerpane możliwości katalityczne katalizatora lub niedogrzanie sondy. Za katalizatorem raczej powinien być sygnał bliski 0 bo to oznacza prawidłowe dopalanie nadmiaru węglowodorow w katalizatorze. Oczywiście nie cały czas, bo przy mocnym wzbogaceniu mieszanki gdy depniemy tych niedopalonych resztek dość sporo wypełnia kata, a tlenu już co kot napłakał by to dopalić. I chwilę czasu to zajmuje nim katalizator oczyści. Do tego na niskim obciążeniu silnika ECM uruchamia co jakiś czas test pojemności katalizatora, specjalnie przebogacając mieszankę. Wtedy faktycznie przez dłuższą chwilę sonda 2 jest na wysokim poziomie. Test odpowiednio rozgrzewa katalizator a ECM mierzy czas wypalania, czyli szybkość zejścia sygnału na niski. Na tej podstawie szacuje zdolność katalityczną. I jeszcze w nowych rozwiązaniach (jak u nas) sonda 2 pośrednio wpływa na pierwotny skład mieszanki. Dlatego analiza sygnału sondy 2 nie jest trywialna. Nie jest prosto ocenić - jest ok, albo nie jest ok po krótkiej obserwacji.
No to ja Już Zglupiałem sprawdzalem to na nowym samochodzie, i ostatnio u siebie I tak jak opisywalem to tak wskazuje
bo jeżeli Sonda 2 pokazuje wysoki poziom np 0.8 to nie moze to oznaczać ze jest dużo tlenu bo skąd samochód ma go wyprodukować jak większość spalił w cylindrze tylko jakies drobne czastki zostały dla katalizatora aby podopalał różne związki
wg mnie 0.8-1v oznacza to że prawie cały tlen został wypalony w katalizatorze na rzecz tych szkodliwych cząstek
W końcu sonda 1 jak pokazuje 1v to znaczy ze jest malo tlenu a dużo paliwa to jak druga ma to na odwrót robić.
Niech się ktoś wypowie na ten temat albo sprawdzi w jakimś w miare nowym aucie działanie.
Bo to jest ciekawa sprawa
-
pawelwaw84
- Wymiatacz
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
Tak, sonda dwa nie powinna wg mnie falowac jak pierwsza, a utrzymywac raczej gorne partie wykresu w czasie jazdy. Jedynie podczas hamowania silnikiem napiecie spada w dol.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Niekoniecznie. Przecież w równych cyklicznie fazach spalania występuje spalanie ubogie z nadmiarem tlenu. Ten nadmiar tlenu nie zanika tylko leci do wydechu a charakterystyka sondy lambda jest bardzo nieliniowa.

Żeby cokolwiek się dopalało w katalizatorze to tlen być musi. I żeby tam był, dba o to oprogramowanie ECM.

Żeby cokolwiek się dopalało w katalizatorze to tlen być musi. I żeby tam był, dba o to oprogramowanie ECM.
-
barus
- Wymiatacz
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Potwierdzam to, co napisał @wszim. Kiedyś monitorowałem wykres sondy nr 2 w moim Cruze, jak jechałem spokojnie z lekko wciśniętym pedałem gazu to napięcie sondy 2 było bliskie zeru (prawidłowo), gdy depnąłem na chwilę pedał do oporu to poziom sygnału sondy natychmiast osiągnął poziom max i mimo po odpuszczeniu gazu poziom ten jeszcze przez chwilę był wysoki by po chwili spaść na minimum.
-
oswarekfx
- Świeżak
- Imię: Arek
- Samochód: cruze 1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Witam, komputer pokazał mi check i kod błędu P0136 i P0036, dodatkowo auto głośniej "pierdziało". W warsztacie okazało się, że strzelona jest plecionka, po jej wymianie dalej w oczekujących pokazuje mi błąd P0136. Po skasowaniu wskakuje znowu, to pewnie kwestia czasu, kiedy wywali check na desce. Przy sprawdzeniu wykresów na torque i ich nagraniu wynika, że sonda lambda 2 ma cały czas napięcie 0,42V-0,45V... robi tylko małe górki w tym przedziale, niezależnie czy auto stoi, gazuje, jedzie, hamuje silnikiem, itd.. Czy to prawidłowe wskazanie? Sonda do wymiany? Oprócz błędów auto zachowuje się całkowicie normalnie.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2020, o 11:48 przez Mandrol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ortografia + interpunkcja + polskie znaki
Powód: ortografia + interpunkcja + polskie znaki
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Sonda do wymiany.
Przy przyśpieszaniu jej wskazania powinny lecieć w górę a przy hamowaniu silnikiem spadać praktycznie do zera.
Jedynie podczas stałego obciążenia bądź pracy na wolnych obrotach jej wartość powinna się utrzymywać w zakresie 0,5 do 0,7 V.
Przy przyśpieszaniu jej wskazania powinny lecieć w górę a przy hamowaniu silnikiem spadać praktycznie do zera.
Jedynie podczas stałego obciążenia bądź pracy na wolnych obrotach jej wartość powinna się utrzymywać w zakresie 0,5 do 0,7 V.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2020, o 12:40 przez Mandrol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: chamowaniu = hamowaniu !!!
Powód: chamowaniu = hamowaniu !!!
-
lukaslacetti
- Profesjonalista
- Kontakt:
I tak jest u mnie jak pisze BUBU i wg mnie tak powinna się zachowywać sonda Nr.2
-
HiSpect
- Świeżak
- Imię: Paweł
- Samochód: Cruze LS 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Panowie podepnę się pod temat bo mam ten sam problem (tj ten sam błąd), tyle, że u mnie lambda 2 w ogóle nie jest czytana przez komputer. Torque wyświetla niepowodzenie przy próbie odczytania parametrów tejże lambdy i katalizatora. Co za tym idzie - chciałbym zakupić nową sondę ale nigdzie nie mogę dogrzebać się do oryginału od GM. Czy są jakieś działające zamienniki? Ewentualnie czy ktoś może podrzucić link/adres w Krakowie do sklepu który posiada oryginały?
e:\ chodzi mi o lambdę 2 do 1.8 benzyny 141km
e:\ chodzi mi o lambdę 2 do 1.8 benzyny 141km
- szczuplin
- Fachman
- Imię: Szczuplin
- Samochód: Cruze, Aveo T300
- Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
- LPG: STAG4 Q-Box+
- Kontakt:
- oskaro95
- Aktywny
- Imię: Oskar
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1.8, 141KM
- LPG: STAG
- Kontakt:
Cześć,
Od pewnego czasu wyskakuje mi błąd P2096 - raczej przy jeździe w okolicach 50-80 km/h. Na autostradzie ani razu mi jeszcze ten błąd się nie pojawił.
W przypadku tego błędu z tego co wyczytałem -regulacja gazu - sonda2 się sypie - katalizator się sypie.
Poniżej wrzucam screeny, raczej przy jeździe ze stałą prędkością na tempomacie. Czy ten wykres pokazuje nieprawidłowości?
Od pewnego czasu wyskakuje mi błąd P2096 - raczej przy jeździe w okolicach 50-80 km/h. Na autostradzie ani razu mi jeszcze ten błąd się nie pojawił.
W przypadku tego błędu z tego co wyczytałem -regulacja gazu - sonda2 się sypie - katalizator się sypie.
Poniżej wrzucam screeny, raczej przy jeździe ze stałą prędkością na tempomacie. Czy ten wykres pokazuje nieprawidłowości?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Nie wyczytasz tego bezpośrednio z tych zrzutów. Za krótki przebieg, brak sygnału z pedału gazu lub przepustnicy. Sygnał z drugiej sondy może sugerować nieprawidłowe nadążanie za pierwszą ale widać, że skala fokusowana do 0.1V co może zmylić.