Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Bierze Olej i stuka na zimnym
-
Chevrolet
- Świeżak
- Imię: Napo
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.8, 122KM, Benz+,Lpg
- LPG: Tak
- Kontakt:
Bierze Olej i stuka na zimnym
Witam, posiadam Chevrolet Lacetti 1.8 2006r. Benz+gaz. Mechanik wymienił mi zawór(okazał się, że był uszkodzony mocno), bo nie było kompresji na jednym celindrze, ale to jest ok. Problem w tym, że zaczął mi brać olej, coraz więcej (0,5l na 100km), jazda ok. 4 tysiące obrotów.Drugi problem to taki,że coś stuka w silniku na zimnym, jak jest rozgrzany, to nie słychać. poradzi mi ktoś coś? Dodam, że używam teraz oleju 10w-40.Przebieg 150tysięcy.Płukanka coś pomoże?Co to może być, może sparciałe uszczelniacze na zaworach?
- rajtkezjusz
- Profesjonalista
- Imię: Daniel
- Samochód: AVEO T300
- Silnik:
Re: Bierze Olej i stuka na zimnym
Przebieg nieduży ,ale już zawór do wymiany ? Upalony był poprzez lpg ? Jeśli tak ,to trochę zaniedbany temat ,bo to by stanowiło o nadmiernej temp ,czyli ubogiej mieszance .To ma wpływ na zawory i uszczelniacze ,UPG . Uszczelniacze mogły dostać od wysokiej temp i to na początek do sprawdzenia . Stan gładzi cylindrów mechanik może spr odp kamerką ,aby wykluczyć uszkodzone pierścienie lub denka tłoków . Ten olej to właściwy do tego auta ? Raczej ktoś dziwnie zastosował nie ten ,powinien być 5W-30 ,no 5W-40 ,ale ty dałeś coś niżej . Na pewno silnik ma taki przebieg ? Kto nakazał stosować olej niewłaściwy do tego auta ? Teraz to może być wiele usterek np kasatory zaworów (chyba u ciebie takowe są hydrauliczne ,ale tam są 2 wersje silnika i jedne mają inne nie ) . Co do stuków to miałem corsę na lpg i tłukła na oleju oplowskim,po zastosowaniu Mobila temat znikł ,także słowa olej to olej ,ważne aby klasa była taka sam do mnie nie przemawia ,bo wiem jak auto tłukło na zimno ,a jak przestało po zastosowaniu oleju o tej samej klasie ,ale jednak innej firmy .
-
krzych1b
- Fachman
- Imię: Krzysztof
- Samochód: NUBIRA /Lacetti
- Silnik: 1.8 F18D3 121KM
- LPG: Tech
- Kontakt:
10W-40 , to akurat na nasz klimat , Mobil 2000 sprawdziłem i było ....dolewane na zmianę 1,5l
Teraz kupiłem GM 10w 40 i chcę sprawdzić ile zje do następnej wymiany , czyli ok. 9tyś km. Silnik pracuje normalnie po 209 tyś. Brak ewidentnego stukania na GM-ie !!!! (np. złej klasy olej powoduje stuki na zimnym silniku ,ale to nie jest regułą).
Jedynie co słychać , to klapy kolektora, ale potem dziwnie cichną ( masz temat na forum). Lpg dostroiłem sam .
Nasze silniki to loteria ,jeden bierze więcej i stuka ,a drugi prawie wcale i nie stuka .
Kup sobie kabel , ściągnij program , trochę nauki np. z lpg forum i .."będzie Pan zadowolony"
Płukanka silnikowi nie zaszkodzi , a może np. uruchomić zapieczony pierścień zgarniający.
Z tego co czytałem i oglądałem , to nawet podnosi ciut kompresję.
Producent wg instrukcji , zaleca oleje 5w30 do tych silników. Możesz również przejść na 5W 40
Świece zalecane do twojego silnika , to np. NGK BKUR5ETB ( dwuelektodowe) i przerwa 0,9mm
Pisałem gdzieś na forum na ten temat.
Sprawdź , czy ci nie pływają świece w oleju , może to wina uszczelki pokrywy zaworów , którą to masz prawdopodobnie plastikową. Lubi się odkształcać po pewnym przebiegu i przepuszcza olej. Oringami pod śrubami też może puszczać. A silnik masz suchy?
Teraz kupiłem GM 10w 40 i chcę sprawdzić ile zje do następnej wymiany , czyli ok. 9tyś km. Silnik pracuje normalnie po 209 tyś. Brak ewidentnego stukania na GM-ie !!!! (np. złej klasy olej powoduje stuki na zimnym silniku ,ale to nie jest regułą).
Jedynie co słychać , to klapy kolektora, ale potem dziwnie cichną ( masz temat na forum). Lpg dostroiłem sam .
Nasze silniki to loteria ,jeden bierze więcej i stuka ,a drugi prawie wcale i nie stuka .
Kup sobie kabel , ściągnij program , trochę nauki np. z lpg forum i .."będzie Pan zadowolony"
Płukanka silnikowi nie zaszkodzi , a może np. uruchomić zapieczony pierścień zgarniający.
Z tego co czytałem i oglądałem , to nawet podnosi ciut kompresję.
Producent wg instrukcji , zaleca oleje 5w30 do tych silników. Możesz również przejść na 5W 40
Świece zalecane do twojego silnika , to np. NGK BKUR5ETB ( dwuelektodowe) i przerwa 0,9mm
Pisałem gdzieś na forum na ten temat.
Sprawdź , czy ci nie pływają świece w oleju , może to wina uszczelki pokrywy zaworów , którą to masz prawdopodobnie plastikową. Lubi się odkształcać po pewnym przebiegu i przepuszcza olej. Oringami pod śrubami też może puszczać. A silnik masz suchy?
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
arnie3
- Specjalista
- Imię: Darek
- Silnik: 1.4 B+G
- LPG: Landi Renzo Omegas
- Kontakt:
Smutna prawda może być taka, że ten przebieg nie musi być prawdziwy, przykładowo mój z tego samego roku ma prawie 2x więcej.
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
ratkezjusz. Opel na tym GM-ie ,to stukał w Corsie 1,2 mojego kumpla- a przecież dedykowany jest do aut opla. Dziwne co? A u mnie jak makiem zasiał . "Cisza, jak w kościole po nabożeństwie".
I jest tu jakaś logika?
I jest tu jakaś logika?
VIN >KL1NF35BJ6K335315
- rajtkezjusz
- Profesjonalista
- Silnik:
Powiem tak - pokombinowałem ,że olej bierze mi gdy silnik gorący -olej wodnisty i testowo mazdę zalałem zamiast 5W-30 5W-50 -ta druga temperatura dotyczy lata ,gorąca itd . Zużycie spadło ,ale to testowo ,potem lałem 5W-40 i dolewałem ok 0.3-0.5 l na 15 tys km. Trochę bym się spierał o olej 10W40 na nasz klimat -bo to najczęściej (nie zawsze ) półsyntetyk co składa się w 30% z pseudosyntetyka (hydrokraka) i reszta mineralnego ,ale każdy leje co uważa ,choć powinno się lać takie parametry jakie dopuszcza producent .
- rajtkezjusz
- Profesjonalista
- Silnik:
Chciałem potencjalny "zapiek" usunąć starym sposobem ,tj cylindry w górny pkt i poprzez otwór po świecy zalałem naftę ,na to szmatka i tak zostawiłem na 8 godzin ,potem następne 2 cylindry .Z 2 nafta uciekła dość sporo ,a 2 szczelne-nafty nie ubyło .Naftę należy odessać z cylindra oczywiściekrzych1b pisze: 20 gru 2019, o 23:36 Płukanka silnikowi nie zaszkodzi , a może np. uruchomić zapieczony pierścień zgarniający.
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Powiem krótko . Na przejechane 820 km, laceton zjadł mi 0,5L oleju. Co o tym sądzicie?
VIN >KL1NF35BJ6K335315
- dokia
- Patron

- Imię: Dorota
- Samochód: Jaguar E-Pace 2020
- Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Wg mnie w normie . Ale zapytaj w ASO. Mi w poprzednim piło to w ASO usłyszałam że do 700ml na 1000km nic nie trzeba robić i nigdzie grzebać.
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Co tam ASO wie
.Kilka postów wyżej napisałem, ile mi zjadał ,od wymiany do wymiany, innego oleju.
Ten GM ,to faktycznie jakaś lipa? Chyba , że mu obecna zima ( czytaj pogoda) nie sprzyja.
Fakt , teraz jeżdżę dużo po mieście ( ok.30km dziennie) i może tu jest szkopuł?
.Oliwy nalałem na Maxa -teraz mam połowę stanu na miarce.Pojeździmy na tym ,aż do Minimum .Ciekawe ile zrobię km
Ten GM ,to faktycznie jakaś lipa? Chyba , że mu obecna zima ( czytaj pogoda) nie sprzyja.
Fakt , teraz jeżdżę dużo po mieście ( ok.30km dziennie) i może tu jest szkopuł?
VIN >KL1NF35BJ6K335315
- dokia
- Patron

- Imię: Dorota
- Samochód: Jaguar E-Pace 2020
- Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Myślę że nie wiedzą. Mają książki serwisowe swe. Jak Biblię. No ale tam producent im napisał ile może silnik pić to przeczytają i ci powiedzą.
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
-
arnie3
- Specjalista
- Kontakt:
A producent wpisał duużo, aby użytkownicy się nie czepiali, w ten sposób umywa rączki i koło się zamyka:)
0,5 l na trochę ponad 800km to moim zdaniem sporo, pytanie jeszcze jak bardzo go pałujesz choć nawet mimo to powinno go mniej brać moim zdaniem. A co to za olej?
0,5 l na trochę ponad 800km to moim zdaniem sporo, pytanie jeszcze jak bardzo go pałujesz choć nawet mimo to powinno go mniej brać moim zdaniem. A co to za olej?
-
Bunioopl
- Fachman
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
To sporo pije.krzych1b pisze:Powiem krótko . Na przejechane 820 km, laceton zjadł mi 0,5L oleju. Co o tym sądzicie?
Sprawdź, czy nie ma wycieków oleju. Czy czasem gdzieś nie kapie.
- papieju
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Olej Opel 10W40 ( a nie jak wcześniej pisałem GM) dedykowany również do nubira/lacetti ,zakupiony w IC.Wycieków jak i dymienia z rury brak.Ja go kupiłem dla sprawdzenia . No i mam za swoje
Jak pisałem wcześniej ,jazda miejska czyli wio i prrrr .Szybciej ani zrywniej się nie da ,bo korki i światła robią robotę. Jak widzę , to ten oryginalny olej Opla ( z hologramem), nadaje się do ręcznej kosiarki typu kosa
papieju na jakim jeździsz ?
Jak pisałem wcześniej ,jazda miejska czyli wio i prrrr .Szybciej ani zrywniej się nie da ,bo korki i światła robią robotę. Jak widzę , to ten oryginalny olej Opla ( z hologramem), nadaje się do ręcznej kosiarki typu kosa
papieju na jakim jeździsz ?
VIN >KL1NF35BJ6K335315
- papieju
- Fachman
- Silnik:
- Kontakt:
Na tym: https://m.ceneo.pl/4724014krzych1b pisze: 21 sty 2020, o 16:13 Olej Opel 10W40 ( a nie jak wcześniej pisałem GM) dedykowany również do nubira/lacetti ,zakupiony w IC.Wycieków jak i dymienia z rury brak.Ja go kupiłem dla sprawdzenia . No i mam za swoje![]()
![]()
papieju na jakim jeździsz ?![]()
Teraz w Punto robię motor bo upg padła i też zacznę
-
szmar
- Bywalec
- Samochód: inny
- Silnik: T18SED
- Inny samochód: Passat B5 1.9 TDI
- Kontakt:
Może wystarczy pójść na łatwiznę z zgodnie z książką zalać :
http://www.selgros.pl/oferta-promocyjna ... -17-843424
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
A ty na tym jeździsz i ile ci pije?
Cena podobna , no i ten z marketu ,to taki jak jest w instrukcji.
Cena podobna , no i ten z marketu ,to taki jak jest w instrukcji.
VIN >KL1NF35BJ6K335315
- papieju
- Fachman
- Silnik:
- Kontakt:
A może jakbym wiedział na 100% co tam było lane wcześniej to bym w zmianę poszedł ale wiem że poprzednik lał jakieś łajno i cieszę się że dobrze znosi 10w40. Zresztą taki też jest dopuszczonyszmar pisze: 21 sty 2020, o 17:50 Może wystarczy pójść na łatwiznę z zgodnie z książką zalać :
-
szmar
- Bywalec
- Samochód: inny
- Silnik: T18SED
- Inny samochód: Passat B5 1.9 TDI
- Kontakt:
Nie wiem ile pije bo pewniej więcej wycieka dołem i troszkę górą. Na 9000 km wlałem może 1 l . Wcześniej miałem różne 5W30 i te więcej wyciekały szczególnie po autostradach.
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Marcin ,zgadzam się z tobą całkowicie, bo jak kupiłem bolida ,to już był zalany Mobilem1 10W40. Dlatego nie przechodziłem na 5W30 .
Córa jeździła Nubirą 2 (1.6) i zalewała 5W40 ,nie dolewała nic ,od wymiany do wymiany.
Jakby laceton "pluł" olejem , to bym miał kupę niebieskiego dymu z rury , a tu tylko leci para wodna.Możliwe jest, żeby lpg miało taki wpływ ,na "łykanie" (spalanie) tego oplowskiego oleju?
szmar ja też latałem po autostradach i tyle nie zeżarł co teraz. Dlatego jestem zdziwiony taką ilością ubytku.
Córa jeździła Nubirą 2 (1.6) i zalewała 5W40 ,nie dolewała nic ,od wymiany do wymiany.
Jakby laceton "pluł" olejem , to bym miał kupę niebieskiego dymu z rury , a tu tylko leci para wodna.Możliwe jest, żeby lpg miało taki wpływ ,na "łykanie" (spalanie) tego oplowskiego oleju?
szmar ja też latałem po autostradach i tyle nie zeżarł co teraz. Dlatego jestem zdziwiony taką ilością ubytku.
VIN >KL1NF35BJ6K335315
- papieju
- Fachman
- Silnik:
- Kontakt:
Może wyciekać. Nie ma plam bo cieknie pod ciśnieniem, gasisz cienienie znika i nie krwawi. Obejrzyj pod spodem
-
arnie3
- Specjalista
- Kontakt:
Lpg na pewno ma wpływ na ubytek oleju i to w zasadzie obojętne jakiego dlatego warto to wziąć pod uwagę przy samym porównywaniu do innych samochodów.
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Czyli trzeba go rozgrzać i wjechać na kanał .W grudniu go wycierałem pod spodem i myłem benzyną extr. po wymianie oleju.papieju pisze: 21 sty 2020, o 19:56 Może wyciekać. Nie ma plam bo cieknie pod ciśnieniem, gasisz cienienie znika i nie krwawi. Obejrzyj pod spodem
A jakie mogą być newralgiczne punkty wycieków oleju w lacetonie?
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
arnie3
- Specjalista
- Kontakt:
Moim zdaniem przy takim znikaniu oleju jeśli miałby to powodować wyciek to samochód by wyraźnie znaczył teren. Raczej skłaniam się do tego, że jeśli olej znika po zmianie to jest to wina oleju, może ten co kupiłeś się nie lubi z tym silnikiem albo na przykład jesteś szczęśliwcem i trafiłeś jakąś podróbę. Myślę, że po kolejnej zmianie oleju się znikanie się uspokoi.
A co do newralgicznych miejsc to moim zdaniem standardowo uszczelka pokrywy oraz uszczelnienia na wale. Jeśli np sprzęgło nie było wymieniane dużo czasu to uszczelniacz może padać, podobnie z drugiej strony jeśli przy wymianie rozrządu nie był wymieniany bo i tak się zdarza.
A co do newralgicznych miejsc to moim zdaniem standardowo uszczelka pokrywy oraz uszczelnienia na wale. Jeśli np sprzęgło nie było wymieniane dużo czasu to uszczelniacz może padać, podobnie z drugiej strony jeśli przy wymianie rozrządu nie był wymieniany bo i tak się zdarza.