Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Układ chłodzenia Cruze
-
Piotr3k1987
- Bywalec
- Imię: Piotr
- Samochód: Cruze 1.6 LS LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Układ chłodzenia Cruze
Witam Panowie mam następujące pytanie, czy u was gdy temperatura podejdzie do tych 90 stopni to przewody są twarde ale możliwe do delikatnego zgniecenia czy też nie? Bo zaobserwowałem, że gdy temperatura podskoczy do tych 90 stopni i ustawieniu około 22 stopni na wyświetlaczu z nadmuchu na szybę leci chłodne powietrze dopiero podnosząc do około 25 i wyżej leci ciepłe. Dodam, że gdy auto się rozgrzewa to leci ciepłe powietrze aż do osiągnięcia roboczej temperatury. Czy to normalne, że przy próbie odkręcenia korka od zbiorniczka wyrównawczego jest normalne wywalanie płynu chłodzącego pod ciśnieniem?Co może być to spowodowane ? Czy to może być upg czy coś innego?
- endriu333
- Profesjonalista
- Imię: Andrzej
- Samochód: Spark
- Silnik: 1.2 PB
- LPG: Landirenzo Omegas
- Kontakt:
Re: Układ chłodzenia Cruze
Próba odkrecenia korka jest przeprowadzona na zimnym czy ciepłym silniku? Jak na ciepłym to normalne...
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
-
Piotr3k1987
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Próba odkręcenia jest na gorącym jeszcze układzie. Bo jak ostygnie i odkręcam to nic nawet grama wody, jak go uruchomienie ziemnego to spokój bez wywalania płynu. A to normalne jest, że w układzie jest ciśnienie że aż delikatnie przewody są napompowane i gdy temperatura jest ustawiona powyżej 25 stopni to leci ciepło a poniżej to zimne powietrze z nawiewów? Bo w starym aucie miałem tak że nie ważne jaka była temperatura ustawiona powyżej 20 stopni to leciało to ciepło.
-
mkosmida
- Profesjonalista
- Imię: Maciej
- Samochód: Cruze 1.8LPG 2013
- Silnik:
- Kontakt:
jak wali plynem przy gorącym silniku to objaw jest poprawny 
jak się martwisz UPG to raczej zerknij na pęcherze powietrza w zbiorniku plynu chłodniczego lub kup tester obecności spalin
jak się martwisz ze to termostat to sprawdz czy weze robia się twarde dopiero po przekroczeniu 80+ stopni.. (nie pamiętam ustawien termostatu), innymi slowy sprawdz czy działa maly i duzy obieg
jak się martwisz UPG to raczej zerknij na pęcherze powietrza w zbiorniku plynu chłodniczego lub kup tester obecności spalin
jak się martwisz ze to termostat to sprawdz czy weze robia się twarde dopiero po przekroczeniu 80+ stopni.. (nie pamiętam ustawien termostatu), innymi slowy sprawdz czy działa maly i duzy obieg
-
Piotr3k1987
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Pęcherzy nie widzę w układzie, węże są twarde jak jest na blacie prawie na połowie i tak trzyma. A ten nawiew tak ma działać? Że ustawienie od 20 do 24 będzie chłodne powietrze a wyżej to leci? Tester dziś przyszedł więc w weekend zrobię, a test robić na zimnym czy ciepłym?
-
Gregor1972
- Bywalec
- Imię: Grzegorz
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
ja kiedyś w Fiacie 125p wymieniałem blok w silniku a na końcu okazało się że korek od chłodnicy był za twardy i robił podciśnienie
sprawdzili to w jednostce odkręcili korek nakładając prezerwatywę i patrzyli czym się napełnia
W sumie to pomogli mnie bo już się poddałem czasami proste rzeczy przysparzają wiele kłopotów tylko trzeba wiedzieć
co jest przyczyną
sprawdzili to w jednostce odkręcili korek nakładając prezerwatywę i patrzyli czym się napełnia
W sumie to pomogli mnie bo już się poddałem czasami proste rzeczy przysparzają wiele kłopotów tylko trzeba wiedzieć
co jest przyczyną
-
Piotr3k1987
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Jeszcze jedno pytanie, a czy na pracującym silniku również będzie wywalać płyn pod ciśnieniem? Jutro jeszcze kupię korek od zbiorniczka wyrównawczego.
-
Piotr3k1987
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Nie wiem czy to normalne czy co, wracając teraz do domu i na dworze będąc -2 powietrze z nawiewów pomimo temperatury 22 stopni leciało ciepłe.
-
szmar
- Bywalec
- Imię: Mariusz
- Samochód: inny
- Silnik: T18SED
- Inny samochód: Passat B5 1.9 TDI
- Kontakt:
W samochodach z prostą automatyczną klimatyzacją o wszystkim "decyduje "pojedynczy czujnik temperatury wnętrza, a raczej jego umiejscowienie ( np: przy desce rozdzielczej i może nagrzewać się od zegarów). Jeżeli u niego jest np: temperatura 25 stopni a operator nastawił 22 stopnie to powinien schładzać i to bez względu na porę roku.
-
Bartek85
- Świeżak
- Imię: Bartek
- Silnik: 1.4T
- LPG: tak
- Kontakt:
Witam, mam zapytanie odnośnie układu chłodniczego Cruze 1.4 T.
po dłuższej podróży zauważyłem ubytek płynu chłodniczego w zbiorniku wyrównawczym. Moją uwagę zwróciła plama na ulicy od strony kierowcy, pod chłodnicą.
Udało mi się zrobić zdjęcie, w którym miejscu przecieka.
Fotki poniżej.

https://ibb.co/y8VCfHb

https://ibb.co/fF92MBQ
Może moglibyście mi coś podpowiedzieć w tym temacie? Czy to chłodnica? Czy może wąż? A może jeszcze coś innego? Może ktoś miał podobny problem?
Będę zobowiązany. Pozdrawiam. Bartek
po dłuższej podróży zauważyłem ubytek płynu chłodniczego w zbiorniku wyrównawczym. Moją uwagę zwróciła plama na ulicy od strony kierowcy, pod chłodnicą.
Fotki poniżej.

Może moglibyście mi coś podpowiedzieć w tym temacie? Czy to chłodnica? Czy może wąż? A może jeszcze coś innego? Może ktoś miał podobny problem?
Ostatnio zmieniony 5 gru 2019, o 21:32 przez wszim, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: stosuj kody osadzenia BBCode
Powód: stosuj kody osadzenia BBCode
-
Niedzwiedz
- Stały bywalec
- Imię: Michał
- Silnik: 1.4T 140KM
- Kontakt:
Ja jak robiłem przegląd węży to ten sam wąż poprostu był sparciały jak przejechałem mocniej palcem wyleciała dziura. Więc poprostu sprawdź dokładnie wąż bo możliwe że to on jest przyczyną i go wymień 
- Przemek
- Fachman
- Imię: Przemysław
- Samochód: cruze 1.8
- Silnik: 1.8 , 141 KM
- LPG: BRC
- Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
- Kontakt:
Węże w Cruzach strasznie parcieją , więc trzeba po prostu powymieniać . W swoim z 2013 r, przy przebiegu 95 tyś wymieniłem już większość tego dziadostwa.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Ciekawe dlaczego . Mam ten sam rocznik i nic nie zauważyłem. Może to jednak wina gdy olej pływa w układzie przez dłuższy czas:zastanawiasie: Czyli późno zauważona usterka chłodniczki olejowej lub układ słabo wypłukany po naprawie. Bo olej może niszczyć węże wodne.
-
Dedalus4
- Profesjonalista
- Imię: Szczepan
- Samochód: FORD S-Max
- Silnik: 2.0 Ecoblue
- Inny samochód: Cruze 1.8 LPG
- Kontakt:
Ten wąż jest zbudowany z gumy i takiego jakby zbrojenia w środku. To zbrojenie jest wykonane z takich jakby sznureczków. Jeżeli wąż jest nabrzmiały to jak najszybciej go wymień bo inaczej strzeli Ci kiedyś w czasie jazdy... jeśli masz gdzie kupić załóż opaski sprężynujące a nie dokręcane. lepiej się sprawdzająBartek85 pisze: 5 gru 2019, o 21:06 Witam, mam zapytanie odnośnie układu chłodniczego Cruze 1.4 T.
Fotki poniżej.
- Przemek
- Fachman
- Imię: Przemysław
- Samochód: cruze 1.8
- Silnik: 1.8 , 141 KM
- LPG: BRC
- Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
- Kontakt:
Nie sądzę , ale możliwe chociaż u mnie oleju było minimalnie ,niezauważalnie , wręcz mechanik twierdził że jest wszystko ok i wymyślam ( a kilka miesięcy wcześniej zmieniałem cały płyn chłodniczy na nowy , więc usterka była w bardzo początkowym stadium ) Gdyby nie moje przewrażliwienie i upór pewnie bym jeszcze z tym pojeździł. Jeżeli guma jest takiej samej jakości jak w Oplu to może to iść warunkami atmosferycznymi błoto , mróz , wilgoć , goście w postaci kun i wiecznie uwalony silnik ( bez osłony silnika ) , w Oplu mam osłonę wszystko jest upchane tak że palca nie wciśniesz i nie mam żadnych problemów z wyciekami , rozszczelniającymi się wężami w zasadzie nie mam żadnych problemów z tym samochodem a ma 12 lat dwumas , filtr cząstek stałych i ponad 200 tyś przebiegu .wszim pisze: 6 gru 2019, o 08:11 Ciekawe dlaczego . Mam ten sam rocznik i nic nie zauważyłem. Może to jednak wina gdy olej pływa w układzie przez dłuższy czas:zastanawiasie: Czyli późno zauważona usterka chłodniczki olejowej lub układ słabo wypłukany po naprawie. Bo olej może niszczyć węże wodne.
-
Bartek85
- Świeżak
- Imię: Bartek
- Silnik: 1.4T
- LPG: tak
- Kontakt:
A jak się fachowo nazywa ten wąż? Bo szukałem w internecie i ciężko go znaleźć. Może jakiś numer? I z góry dzięki wszystkim za odpowiedzi na moje zapytanie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
Dedalus4
- Profesjonalista
- Imię: Szczepan
- Samochód: FORD S-Max
- Silnik: 2.0 Ecoblue
- Inny samochód: Cruze 1.8 LPG
- Kontakt:
numeru nie znam, ale może ta stronka Ci pomoże