Witam
Borykam się z problemem z brakiem mocy w moim Cruzie 1.4 turbo z 2013 roku. Przebieg aktualny 130 tys. km. Samochód w zeszłym roku sprowadzony z Belgii. Ma od początku instalację gazową która też jest zagadką na oddzielny post.
Generalnie samochód ma niezły dół, ale po depnięciu po prostu nie jedzie. Między gazem a benzyną nie czuję różnicy. Wymieniłem mu ostatnio koła od faz rozrządu bo padły. Idzie trochę lepiej, bo wcześnie był problem z podjechaniem pod górę. Jedyny pomysł jaki mam na teraz to ponowna wymiana świec. Mam obecnie boschowskie i mam wrażenie że na starych mimo że były czarnawe jechał lepiej. Jednakże trudno mi sobie wyobrazić by tak drastyczny spadek mocy był spowodowany świecami. Komputer nic nie pokazuje. Mechanik który robił mi rozrząd nie miał pomysłu. Może tutaj znajdę jakąś sugestię.
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Brak mocy 1.4 turbo
-
Pablus
- Świeżak
- Imię: Paweł
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1.4 turbo 140 KM
- LPG: Tak, instalacja belgijska
- Kontakt:
-
pawelwaw84
- Wymiatacz
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
Re: Brak mocy 1.4 turbo
Jest kilka typowych usterek tego silnika ktore moga dawac objawy wspomniane. Bardzo pomocny bylby odczyt biezacy z czujnikow zeby mozna bylo zlapac jakis trop. Przychodza mi na szybko 3 rzeczy do glowy. Przeplywomierz, cewka, pekniety kolektor wydechowy. Na dalszym planie turbosprezarka wraz z jej sterowaniem czyli westgate, zawor bocznikowy oraz zawory podcisnienia.
-
Pablus
- Świeżak
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedź. Jeszcze jedna rzecz o której nie wspomniałem wyżej. Silnik na średnich obrotach podczas przyspieszania wpada w lekkie wibracje.
-
Pablus
- Świeżak
- Kontakt:
Odnośnie mocy okazało się że to wrażenie subiektywne. Na hamowni pokazał 150km. Sprawa zamknięta.