Na niektórych pisze made in Germany , na innych made in Italy
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Chłodniczka oleju - wyciek
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Re: Chłodniczka oleju - wyciek
Znalazałem. To ma sens.

. Nie kupowałbym drugi raz całej chłodnicy tylko właśnie same uszczelki, które są w jakiś sposób jawnie identyfikowane i markowane zakładem produkcji GM-Opel Rüsselsheim.
- szczuplin
- Fachman
- Imię: Szczuplin
- Samochód: Cruze, Aveo T300
- Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
- LPG: STAG4 Q-Box+
- Kontakt:
A więc zaczynamy na nowo test. Chłodniczka (identyko jak wszima) założona przy przebiegu 155000. Tamta wytrzymała 37000. Zaczęła powoli mieszać stąd wymiana.
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km
-
leszek1204
- Bywalec
- Imię: Mateo
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1.6 16V, 124 KM SW (kombi)
- LPG: BRC Sequent 32
- Kontakt:
Zrobiłem uszczelnienie chłodniczki oleju w autoryzowanym serwisie, na oryginalnych częściach.
O ile z niektórymi sprawami sam sobie radzę (np. wymiana świec, zmierzenie luzów zaworowych, wymiana cewki, etc.), to jednak "grzebania" przy uszczelnieniu chłodniczki i płukania układu wolałem samodzielnie się nie podejmować.
A że praktycznie serwis był do dyspozycji "od ręki" (i części na miejscu), to zdecydowałem się trochę przepłacić...
Myślę, że części cenowo są OK (jak na oryginały), ale robocizna trochę drogo... W konkurencyjnej sieciówce (Norauto) za taką naprawę zażyczyli sobie 250 zł brutto - nie wiem, czy to byłaby faktycznie realna i końcowa cena.
Dla potomnych, wrzucam część faktury z wypisanymi częściami (symbole) i kosztami. Enjoy!
Dodano po 13 minutach 7 sekundach:
I jeszcze mam do Was pytanie... Czy zbiornik wyrównawczy musi być kupiony, jako oryginał (160 zł), czy można kupić jakiś zamiennik (40-60 zł?)? W serwisie powiedzieli, że zbiornik od spodu mam już popękany, trochę materiał "zmęczony" i warto wymienić. Tu jest sens zaoszczędzić 100 zł, czy to pozorna oszczędność, bo jakość zbiornika też ma tu znaczenie?
W serwisie twierdzą - nie spodziewam się innych twierdzeń - że tylko oryginalny i nie używany, bo używany będzie tak samo "zmęczony", jak mój obecny...
O ile z niektórymi sprawami sam sobie radzę (np. wymiana świec, zmierzenie luzów zaworowych, wymiana cewki, etc.), to jednak "grzebania" przy uszczelnieniu chłodniczki i płukania układu wolałem samodzielnie się nie podejmować.
A że praktycznie serwis był do dyspozycji "od ręki" (i części na miejscu), to zdecydowałem się trochę przepłacić...
Myślę, że części cenowo są OK (jak na oryginały), ale robocizna trochę drogo... W konkurencyjnej sieciówce (Norauto) za taką naprawę zażyczyli sobie 250 zł brutto - nie wiem, czy to byłaby faktycznie realna i końcowa cena.
Dla potomnych, wrzucam część faktury z wypisanymi częściami (symbole) i kosztami. Enjoy!
Dodano po 13 minutach 7 sekundach:
I jeszcze mam do Was pytanie... Czy zbiornik wyrównawczy musi być kupiony, jako oryginał (160 zł), czy można kupić jakiś zamiennik (40-60 zł?)? W serwisie powiedzieli, że zbiornik od spodu mam już popękany, trochę materiał "zmęczony" i warto wymienić. Tu jest sens zaoszczędzić 100 zł, czy to pozorna oszczędność, bo jakość zbiornika też ma tu znaczenie?
W serwisie twierdzą - nie spodziewam się innych twierdzeń - że tylko oryginalny i nie używany, bo używany będzie tak samo "zmęczony", jak mój obecny...
-
Bunioopl
- Fachman
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
Przy tej oszczędności zostaje Tobie jeszcze na prawie dwa nowe zbiorniki z dwuletnią gwarancją.
Więc decyzję podejmij sam.
Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka
Więc decyzję podejmij sam.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Cena za wymianę uszczelek uważam jak na ASO bardzo dobrą.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
leszek1204
- Bywalec
- Kontakt:
Wydaje się, że zbiornik wyrównawczy do Cruze 1.6 16V (J308, kombi) mają w Potak, oryginalny - 60 zł taniej, aniżeli w ASO:
https://www.potak.eu/partscatalogue/133 ... 65094.aspx
Przynajmniej tak mi wskazuje ich wyszukiwarka (po modelu). Wygląda na taki sam, jaki mam u siebie...
No i za 100 zł, a nie za 160 zł. Zawsze coś.
https://www.potak.eu/partscatalogue/133 ... 65094.aspx
Przynajmniej tak mi wskazuje ich wyszukiwarka (po modelu). Wygląda na taki sam, jaki mam u siebie...
No i za 100 zł, a nie za 160 zł. Zawsze coś.
- C77
- Fachman
- Imię: Nieomylna Legenda
- Samochód: 1st. Cruze on Drive2
- Silnik: 18XER
- Kontakt:
Pisz o rabat, będzie dychę taniej.
Dodano po 10 minutach 57 sekundach:
Zamienniki sa jeszcze gorsze więc bierz Org. tylko żeby był z tulejką na króćcu, (jak ten na fotce z Potaka)
bo kiedyś w GM chcieli zaoszczędzić jeszcze i na tym i potem musieli robić kampanie
http://www.chevi.webd.pl/forum/viewtopi ... sc&start=0
Acha... i od razu weź do niego nowy korek, bo też jest z g@wnolitu
i potrafi się urwać w najmniej stosownej sytuacji i potem problem.

Dodano po 10 minutach 57 sekundach:
Norma, bo wiadomo z czego on jest zrobionyleszek1204 pisze: 9 paź 2019, o 09:56 I jeszcze mam do Was pytanie... W serwisie powiedzieli, że zbiornik od spodu mam już popękany, trochę materiał "zmęczony" i warto wymienić. Tu jest sens zaoszczędzić 100 zł, czy to pozorna oszczędność, bo jakość zbiornika też ma tu znaczenie?...
Zamienniki sa jeszcze gorsze więc bierz Org. tylko żeby był z tulejką na króćcu, (jak ten na fotce z Potaka)
bo kiedyś w GM chcieli zaoszczędzić jeszcze i na tym i potem musieli robić kampanie
http://www.chevi.webd.pl/forum/viewtopi ... sc&start=0
Acha... i od razu weź do niego nowy korek, bo też jest z g@wnolitu
i potrafi się urwać w najmniej stosownej sytuacji i potem problem.

Pogłoski o mojej śmierci były mocno przesadzone
Niezmordowany Ex-dowódca Org Division Zasłużony dla Forum ORG

Ja na Drive2

Ja na Drive2
- Kraviec
- Profesjonalista
- Imię: Michał
- Samochód: Epica V250
- Silnik: 2.0, X20D1, 144KM
- LPG: KME Nevo
- Kontakt:
Ten korek jest poważnie urwany? Czy one czasem się nie rozbierają? Dawne korki Daewoo/Chevrolet normalnie dało się rozebrać w celu oczyszczenia membrany odpowietrzającej.
- C77
- Fachman
- Imię: Nieomylna Legenda
- Samochód: 1st. Cruze on Drive2
- Silnik: 18XER
- Kontakt:
Są rozbieralne jednorazowo
Ta "genialna" konstrukcja to Opel a nie Daewoo.
W Daewoo korek mam od początku tj. prawie 20 lat i nadal jest sprawny.
Tutaj inżyniery z GM wymyśliły oba zaworki w jednym systemie,
nierozbieralnym i o wiele bardziej zawodnym - z byle powodu - niż te w korkach starych w Daewoo/Chevrolet.
Ich wytrzymałość na ciśnienie jest właściwie na styk normatywnego wzrostu ciśnienia w układzie chłodzenia przy rozgrzanym XER w Cruzaku,
które jest przecież w praktyce zależne od wielu czynników, dlatego one powinny mieć jakiś margines wydolności i jakości materiałowej.
Wzrosty znaczne ciśnienia w układzie przy nawet lekko opóźnionej reakcji z jakiegoś powodu zaworu w korku
mają swoje realne konsekwencje widoczne w uleganiu najsłabszych ogniw
tj. w Cruzaku dotyczy to m.in przegrzanych zbiorniczków z g@wnolitu i dalej styku "pokrywki" korka
z korkiem właściwym w nierozbieralnym korku zbiorniczka wyrównawczego dla Cruze/Astra J.
Dlatego po czymś takim przy próbie odkręcania korka jego "pokrywka" może zostać nam w ręce a korek właściwy z zaworkami w zbiorniczku.
Ta "genialna" konstrukcja to Opel a nie Daewoo.
W Daewoo korek mam od początku tj. prawie 20 lat i nadal jest sprawny.
Tutaj inżyniery z GM wymyśliły oba zaworki w jednym systemie,
nierozbieralnym i o wiele bardziej zawodnym - z byle powodu - niż te w korkach starych w Daewoo/Chevrolet.
Ich wytrzymałość na ciśnienie jest właściwie na styk normatywnego wzrostu ciśnienia w układzie chłodzenia przy rozgrzanym XER w Cruzaku,
które jest przecież w praktyce zależne od wielu czynników, dlatego one powinny mieć jakiś margines wydolności i jakości materiałowej.
Wzrosty znaczne ciśnienia w układzie przy nawet lekko opóźnionej reakcji z jakiegoś powodu zaworu w korku
mają swoje realne konsekwencje widoczne w uleganiu najsłabszych ogniw
tj. w Cruzaku dotyczy to m.in przegrzanych zbiorniczków z g@wnolitu i dalej styku "pokrywki" korka
z korkiem właściwym w nierozbieralnym korku zbiorniczka wyrównawczego dla Cruze/Astra J.
Dlatego po czymś takim przy próbie odkręcania korka jego "pokrywka" może zostać nam w ręce a korek właściwy z zaworkami w zbiorniczku.
Pogłoski o mojej śmierci były mocno przesadzone

Ja na Drive2

Ja na Drive2
-
leszek1204
- Bywalec
- Kontakt:
A czy to możliwe, że jeżeli korek z zaworkami nie pracuje właściwie, a mamy w układzie zalany płyn chłodniczy powyżej wskazania górnego na zbiorniczku, to może to spowodować awarię - taką, jak u mnie? Tzn. nieszczelność chłodniczki oleju oraz przenikanie oleju do płynu chłodniczego?
Zastanawiam się, czy to rozszczelnienie nie jest spowodowane przypadkiem tym, że zalałem przy ostatniej wymianie więcej płynu, niż wskazanie graniczne. Inna sprawa jest taka, że tego płynu po prostu wcześniej mi ubywało - być może już wtedy była nieszczelność w układzie, a dolanie płynu powyżej górnego zakresu jedynie przyspieszyło proces rozszczelniania i stąd po chwili olej w układzie?
Zastanawiam się, czy to rozszczelnienie nie jest spowodowane przypadkiem tym, że zalałem przy ostatniej wymianie więcej płynu, niż wskazanie graniczne. Inna sprawa jest taka, że tego płynu po prostu wcześniej mi ubywało - być może już wtedy była nieszczelność w układzie, a dolanie płynu powyżej górnego zakresu jedynie przyspieszyło proces rozszczelniania i stąd po chwili olej w układzie?
-
Bunioopl
- Fachman
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
Nie jest to możliwe. Prędzej puszczą obejmy na wężach
Ostatnio zmieniony 10 paź 2019, o 12:14 przez szczuplin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: węrząch co jest węrząch?
Powód: węrząch co jest węrząch?
- Przemek
- Fachman
- Imię: Przemysław
- Samochód: cruze 1.8
- Silnik: 1.8 , 141 KM
- LPG: BRC
- Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
- Kontakt:
Abo obejmy , albo rozwali kilkuletni wąż ( tak jak u mnie ) zresztą nadmiar płynu wyrzuci ciśnienie dziurką w zbiorniczku pod korkiem.
-
leszek1204
- Bywalec
- Kontakt:
Już jeden wąż wymieniałem pół roku temu - rozszczelnił się i połowa płynu szybko uciekła: GM 55569809 / PHX 122991
Mam nadzieję, że na jakiś czas będzie już spokój...
Mam nadzieję, że na jakiś czas będzie już spokój...
-
Dedalus4
- Profesjonalista
- Imię: Szczepan
- Samochód: FORD S-Max
- Silnik: 2.0 Ecoblue
- Inny samochód: Cruze 1.8 LPG
- Kontakt:
Uszczelki wymienione, przedstawiam zestawienie kosztów jakby ktoś w przyszłości potrzebował oszacować ile go naprawa wyniesie:
1. Uszczelki chłodniczki (ASO Rzeszów) 260 PLN - wyszli z ceną 350 PLN ale jak im powiedziałem że Poznań daje 270 i że wezmę jeszcze świece to zeszli z ceny.
2. Uszczelka kolektora 42 PLN
3. Robocizna 260 PLN (nie ASO)
1. Uszczelki chłodniczki (ASO Rzeszów) 260 PLN - wyszli z ceną 350 PLN ale jak im powiedziałem że Poznań daje 270 i że wezmę jeszcze świece to zeszli z ceny.
2. Uszczelka kolektora 42 PLN
3. Robocizna 260 PLN (nie ASO)
- kemoiz
- Wymiatacz
- Imię: Łukasz
- Samochód: Cruze HB LT+ MY14
- Silnik: 1.8, 141KM, Pb
- LPG: BRC 24.11
- Kontakt:
Wszyscy mają wyciek mam i ja. 75 tys.
W tym tygodniu przegląd muszę zrobić mam nadzieje, że przejdzie. Auto do serwisu dopiero w przyszłym będzie wstawione a ja akurat w weekend na urlop lecę.
W tym tygodniu przegląd muszę zrobić mam nadzieje, że przejdzie. Auto do serwisu dopiero w przyszłym będzie wstawione a ja akurat w weekend na urlop lecę.
- etac
- Prezes

- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Tylko nie oszczędzaj na częściach jak niektórzy.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Ta awaria to nie jest kwestia.. czy, ale kiedy wystąpi.
Witaj w klubie
. Niestety jest to wada konstrukcyjna, która wcześniej czy później da o sobie znać. 100kkm +-30kkm , tak wynika z obserwacji
Na szczęście nie jest to novum, serwisy znają temat i działają już rutynowo i w miarę sprawnie.
Witaj w klubie
Na szczęście nie jest to novum, serwisy znają temat i działają już rutynowo i w miarę sprawnie.
- szczuplin
- Fachman
- Imię: Szczuplin
- Samochód: Cruze, Aveo T300
- Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
- LPG: STAG4 Q-Box+
- Kontakt:
Ktoś ostatnio twierdził, że wpływ na to ma również dolna osłona silnika. Co sądzicie o tym? Wg. mnie dolna osłona nie ma większego wpływu na cyrkulację powietrza...
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Bliskość rozgrzanego kolektora wydechowego może mieć wpływ. Ale wg mnie nie w momencie pracy silnika(bo wtedy chłodzi płyn z przepływającego obiegu) ale po zgaszeniu silnika. Kolektor czasami wręcz świeci a pompa chłodzenia już nie pracuje. To może być prawda, że temperatura niszczy uszczelki. 
- dokia
- Patron

- Imię: Dorota
- Samochód: Jaguar E-Pace 2020
- Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Wg mnie też nie ma, aerodynamika robi swoje. Płyta podłogowa ogólnie ma za zadanie docisk do podłoża zwiększyć, to nic tam nie może sobie zawirowywać niepotrzebnie i krążyć, czy się cofać - z osłonami, czy bez. Mądrzejsi to konstruowali- zresztą jej kształt jest odwróconym skrzydłem samolotu (tak mniej więcej). Ja wiem tylko, że jak w jakimś modelu auta nie montowano osłony tej środkowej silnika fabrycznie, to tylko dlatego że mieli przypadki pożarów wcześniej- najprościej usunąć wtedy z modelu jakieś wyposażenie. Jest po prostu szansa że będzie tam chłodniej, tj jak brak osłony, bo nie ma zatrzymywania się ciepła na dodatkowych elementach, który izoluje termicznie od wymiany cieplnej. To chyba tylko o to chodzi, że ta płyta działa wtedy jak izolator termiczny. Ale to tak od strony fizyki.szczuplin pisze: 18 lis 2019, o 21:01 Ktoś ostatnio twierdził, że wpływ na to ma również dolna osłona silnika. Co sądzicie o tym? Wg. mnie dolna osłona nie ma większego wpływu na cyrkulację powietrza...
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
-
Dedalus4
- Profesjonalista
- Imię: Szczepan
- Samochód: FORD S-Max
- Silnik: 2.0 Ecoblue
- Inny samochód: Cruze 1.8 LPG
- Kontakt:
Nie Dorota, płyta podłogowa nie zwiększa docisku do podłoża. Nie pamiętam już dokładnie ze studiów ale przepływ laminarny (bez turbulencji) zanika przy bardzo małych wartościach prędkości gazu. Tam po spodem wszystko się kotłuje. Najlepiej to widać jak na autostradzie jedziesz za kimś kto ma osłonę silnika niedokręcona... Do docisku może służyć dyfuzor w przednim zderzaku i tylny spoiler - oczywiście odpowiednio ukształtowany (profil odwróconego do góry nogami skrzydła).
-
czaruś
- Świeżak
- Samochód: cruze
- Silnik: 1.6,124KM,ben.
- LPG: nie
- Kontakt:
Witam ,jestem tutaj nowy i pewnie to było ,ale czy tę chłodnicę trzeba dokręcić z jakąś konkretną siłą czy z wyczuciem?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
-
krzemisiu
- Świeżak
- Imię: Piotr
- Samochód: cruze
- Silnik: 1,6 124 KM
- Kontakt:
Właśnie jestem po wymianie uszczelek chłodnicy oleju.
Ponieważ ten wątek był dla mnie bardzo pomocny postanowiłem dodać coś od siebie.
Już myślałem że muszę mimo wszystko wymienić uszczelkę pod głowicą z powody dziwnych dźwięków w okolicach zegarów. Myślałem że hałas jest spowodowany gazami spalinowymi które gromadziły się w nagrzewnicy. Postanowiłem jednak zrobić płukanie nagrzewnicy.
Efekt widać na zdjęciu. Te "kamienie" "rdza" czy co cokolwiek to jest zatrzymują się w przewodach nagrzewnicy i potwornie hałasują przy dodawaniu gazu.
Wstępnie Jest lepiej ale nie wykluczam że tego syfu się jeszcze nazbiera bo nagrzewnica działa jak filtr dla płynu chłodzącego.
Ponieważ ten wątek był dla mnie bardzo pomocny postanowiłem dodać coś od siebie.
Już myślałem że muszę mimo wszystko wymienić uszczelkę pod głowicą z powody dziwnych dźwięków w okolicach zegarów. Myślałem że hałas jest spowodowany gazami spalinowymi które gromadziły się w nagrzewnicy. Postanowiłem jednak zrobić płukanie nagrzewnicy.
Efekt widać na zdjęciu. Te "kamienie" "rdza" czy co cokolwiek to jest zatrzymują się w przewodach nagrzewnicy i potwornie hałasują przy dodawaniu gazu.
Wstępnie Jest lepiej ale nie wykluczam że tego syfu się jeszcze nazbiera bo nagrzewnica działa jak filtr dla płynu chłodzącego.
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
Ciekawy efekt... to może jeszcze opisz dokładniej, jak to się robi - najlepiej załóż nowy wątek, bo ten jest o chłodniczce.