Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

błąd P0597

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
ali66
Aktywny
Imię: Zdzisław
Samochód: Cruze LS
Silnik: 1.6 113KM
Kontakt:

błąd P0597

Post autor: ali66 »

WITAM
Mam taki temat . Ostatnio jadąc przełączyłem wyświetlacz na odczyt aktualnego spalania i się przeraziłem. Otóż przy ruszaniu czy wolnej jazdy w mieście chwilowe spalanie wychodzi na 25 -30 litrów. W trasie jest w miare ok.
Podłączyłem z ciekawości tester i wyświetlił mi sie błąd P 0597 (PROBLEM Z TERMOSTATEM) mam pytanie, czy ten błąd może mieć powiazanie z tym wysokim spalaniem? Dodam , że temp na liczniku dochodzi tak na dwie kreski przed połową i raczej utrzymuije się na jednym poziomie. Również w jeżdzie nie zauważam problemów. Wdzięczny będę za wszelkie sugestie w związku z opisanym problemie.
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Re: błąd P0597

Post autor: Regulus »

A co stoi na przeszkodzie do wymiany termostatu? Zamierzasz jeździć z tym błędem?
Gdybyś jednak zdecydował się wymienić termostat, jest o tym wątek na forum, jak dobrać właściwy, żeby nie było kłopotu przy wymianie.
pawelwaw84
Wymiatacz
Imię: Paweł
Samochód: Captiva lift 2013
Silnik: 2.0d 163KM
Kontakt:

Post autor: pawelwaw84 »

Takie chwilowe spalanie nie jest niczym nadzwyczajnym tym bardziej ze buda jest ciezka a 1.6 trzeba zapewne podlac zeby mial sile. Zalej sobie do pelna i przejedz ze 300km i znow do pelna i tak sprawdz realne spalanie nie patrzac na wskazania komputera. Jesli termostat otwarty caly czas to moze byc wyzsze spalanie ale zapewne blad dotyczy grzalki termostatu (jesli takowa w 1.6 wystepuje).
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

Code P0597: Thermostat Heater Control Circuit Open
Usterka dość skonkretyzowana. Przerwa w obwodzie grzałki termostatu. Więc albo wypięta wtyczka albo przepalona grzałka.
ali66
Aktywny
Kontakt:

Dzięki za odzew, szukam tematu. Tak dopytam, czy ktoś ma schemat elektryczny instalacji dotyczący połączen grzałki?

Dodano po 53 minutach 20 sekundach:
i jeszcze proszę o podpowiedz , ponieważ nie mogę znaleźć tego wątku.

Dodano po 1 godzinie 7 minutach 58 sekundach:
Pozwolę sobie jeszcze opisać kilka zaobserwowanych rzeczy odnośnie ogrzewania się rur. Więc rura dochodzća do chłodnicy letnia druga z termostatem robi się letnia i powoli nagrzewa. Wydaje mi się, że jest nawet cieplejsza od tej wejściowej. Na wskaźniku temp. powoli sie sie podnosi. Czy to jest prawidłowa reakcja.
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: Regulus »

Oto podpowiedź: z prawej strony u góry jest takie pole z napisem "Szukaj..." i ikoną lupki. Wpisz w to pole "Wymiana termostatu" i naciśnij Enter lub ikonę lupki. Na stronie z wynikami wyszukiwania wybierz wątek "[CRUZE] wymiana termostatu".
ali66
Aktywny
Kontakt:

Dziękuję za tak łopatologiczne tłumaczenie . Co prawda tak robiłem , ale chyba mało dokładnie. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”