Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Kontrolka Check (sonda lambda nr 2)

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
lukaslacetti
Profesjonalista
Imię: Łukasz
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.6 109KM
LPG: Stag 300 Premium
Kontakt:

Re: Kontrolka Check (sonda lambda nr 2)

Post autor: lukaslacetti »

Panowie Sonda Nr. 2 jeżeli jest sprawna oraz katalizator również to nie powinna falować
Jezeli mamy rozgrzany silnik
Powinna dążyć do stałego napięcia 0.6-0.8 czy to na obrotach biegu jałowego czy tez podczas równostajnej jazdy
wiadomo nie będzie robiła tego natychmiastowo tylko ze zwłoką kilkusekundową

Przykład;

*Silnik/Samochód jedzie 90km/h Sonda2 0.8v ,
*Wciskamy gaz do końca Sonda2 może wskazac 0.9-1V
*Hamujemy silnikiem Sonda2 0V
*Ponownie wciskamy gaz bo wyhamowalismy np do 70km/h i utrzymujemy tą prędkość Sonda 2 pomału będzie wzrastać do 0.6-0.8V

0.0-->0.6-0.8.

Dziękuję.
pool80
Wymiatacz
Imię: Ryszard
Samochód: Cruze LT
Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
LPG: BRC SQ24.11
Kontakt:

Post autor: pool80 »

Ja bym wsadził S1 taka jak ma być i odpiął na noc akumulator. Pomiary, korekty ECU trzeba zaczytywać na wolnych i na wyższych obrotach. Jeżeli dolot i wylot są szczelne to następne podejrzane są sondy. Jak nie pomoże to zmienić druga sondę i znowu reset ECU. 9l pb to pali moja ciężka krowa w 1.8. ten nie wiem 7? Zależy jakie trasy...

Ps. U mnie S2 na wolnych była czasem nisko. Przy bucie szła zawsze w górę. Auto pod 100k km to i kat nie funkiel.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

lukaslacetti pisze: 23 paź 2019, o 23:18 Panowie Sonda Nr. 2 jeżeli jest sprawna oraz katalizator również to nie powinna falować
Powinna dążyć do stałego napięcia 0.6-0.8 czy to na obrotach biegu jałowego czy tez podczas równostajnej jazdy
To nie jest raczej prawidłowe zachowanie.
Długotrwały wysoki poziom sondy 2 może oznaczać wyczerpane możliwości katalityczne katalizatora lub niedogrzanie sondy. Za katalizatorem raczej powinien być sygnał bliski 0 bo to oznacza prawidłowe dopalanie nadmiaru węglowodorow w katalizatorze. Oczywiście nie cały czas, bo przy mocnym wzbogaceniu mieszanki gdy depniemy tych niedopalonych resztek dość sporo wypełnia kata, a tlenu już co kot napłakał by to dopalić. I chwilę czasu to zajmuje nim katalizator oczyści. Do tego na niskim obciążeniu silnika ECM uruchamia co jakiś czas test pojemności katalizatora, specjalnie przebogacając mieszankę. Wtedy faktycznie przez dłuższą chwilę sonda 2 jest na wysokim poziomie. Test odpowiednio rozgrzewa katalizator a ECM mierzy czas wypalania, czyli szybkość zejścia sygnału na niski. Na tej podstawie szacuje zdolność katalityczną. I jeszcze w nowych rozwiązaniach (jak u nas) sonda 2 pośrednio wpływa na pierwotny skład mieszanki. Dlatego analiza sygnału sondy 2 nie jest trywialna. Nie jest prosto ocenić - jest ok, albo nie jest ok po krótkiej obserwacji.
pool80
Wymiatacz
Kontakt:

No dokładnie po długich zmaganiach bodajże w zeszłym roku i obserwacjach sondy jednej i drugiej stwierdziłem, że jedno co można stwierdzić to czy sonda jest martwa czy działa jeżeli działa to nie wiemy na 100% czy wskazania są prawidłowe a na pewno nie domowymi sposobami. Ale przy stosunkowo nowym samochodzie można dać wiarę że działają i zacząć podejrzewać inne elementy.
Wszim. jeżeli sonda druga daje wysokie napięcie to znaczy że w spalinach nie ma tlenu czyli ja rozumiem że katalizator działa poprawnie. A ostatnim wpisem zburzyłeś mój światopogląd.
Morget
Aktywny
Imię: Morget
Samochód: Orlando 2012 1.8 B+G
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Morget »

Oglądałem sobie to co nagrałem z torka jeszcze raz i o ile sonda 1 daje zmiany napięcia od -0,1 do 0,9 ( hmm , na wykresie spada poniżej zera) to wykres sondy 2 po 8 minutach daje linię prostą o wartości około 0,65.
Czy orientujecie się czy serwis jest w stanie jakoś skontrolować te sondy lub podłączyć się komputerkiem i popatrzeć na ich wykresy?
Czy oni się w ogóle w to bawią czy podchodzą do sprawy klient chce to wymienimy i nie sprawdzają czy jest w ogóle taka potrzeba.

Wymiana sondy 2 na 17 stycznia to koszt 450 wraz z sondą.

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

pool80
Wymiatacz
Kontakt:

Wcześniej źle pisałem że S2 to ok 200zł w ASO. dałem 370 z wymianą po rabacie.

Nie wiem jakie jest podejście mechanika. Jak będziesz chciał to wymienią Ci nawet sprawną.
U mnie w ASO S1 diagnozowali i kwalifikowali do wymiany. Przyczyna zdaje się, za niskie napięcie niż powinno być lub odwrotnie. Nie pamiętam. Przypominam, że po tym zabiegu pomimo kasowania ECU problem nadal był, a wcześniej już powiedzmy sam zmieniłem s2.
Moim zdaniem NIGDY nie będziesz miał 100% pewności, dopóki ich nie wymienisz. Jak brak miedzi, to bosch z aftermarket jest niegłupim pomysłem.
Morget
Aktywny
Imię: Morget
Samochód: Orlando 2012 1.8 B+G
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Morget »

W ASO chca za sama sondę 2 - 334 zł.

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

pool80 pisze: 24 paź 2019, o 09:50 Wszim. jeżeli sonda druga daje wysokie napięcie to znaczy że w spalinach nie ma tlenu czyli ja rozumiem że katalizator działa poprawnie. A ostatnim wpisem zburzyłeś mój światopogląd.
To znaczy, że w spalinach jest niedomiar tlenu w stosunku do reszty spalin. Lepiej to rozumować w drugą stronę bo łatwiejsza logika, czyli napięcie powyżej 0,45V to nadmiar niespalonych węglowodorów (bogato) a poniżej 0,45V prawie nie ma niespalonych węglowodorów (ubogo)i jest nadmiar tlenu.
nonez
Świeżak
Imię: Zenek
Samochód: Cruze 1.8 LPG 2013
Silnik:
Kontakt:

Post autor: nonez »

Witam.
U mnie wyświetlił się błąd PO136 "sygnał sondy 2 za wysoki" Nie mam pojęcia o co chodzi w tej informacji.
Sondę 2 za katalizatorem wymieniłem z 3 tygodnie temu. Delphi ES20429-12B1.
Ciekawe co ją boli.....?
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Po pierwsze to nie PO tylko P0, po drugie oznacza, że sonda 2 nie działa w ogóle.
nonez
Świeżak
Imię: Zenek
Samochód: Cruze 1.8 LPG 2013
Silnik:
Kontakt:

Post autor: nonez »

Dzięki.
Janusz666
Bywalec
Imię: Janusz
Samochód: Cruze 1.8 LT LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Janusz666 »

Może Ci się odpięła. Miałem tak, po wymianie 3 miesiące było Ok a potem P0136, okazało się że była odpięta. Jeździłem z odpiętą co najmniej 2 miesiące zanim zajechałem do mechanika, bo myślałem, że znowu coś z sondą albo z czymś innym, a oprócz wyskakującego błędu autu jeździło doskonale. Fakt jazdy z odpiętą sondą 2 przez taki okres i braku jakichkolwiek problemów, choćby wyższego zużycia paliwa raczej przeczy teorii, że druga sonda ma wpływ na skład mieszanki.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

A cóż to za dowód. Gdy system wykrywa brak sondy to przecież wtedy przestaje brać jej wskazań pod uwagę.
Janusz666
Bywalec
Imię: Janusz
Samochód: Cruze 1.8 LT LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Janusz666 »

Ok pewnie tak jest.
lukaslacetti
Profesjonalista
Kontakt:

wszim pisze: 24 paź 2019, o 00:13
lukaslacetti pisze: 23 paź 2019, o 23:18 Panowie Sonda Nr. 2 jeżeli jest sprawna oraz katalizator również to nie powinna falować
To nie jest raczej prawidłowe zachowanie.
Długotrwały wysoki poziom sondy 2 może oznaczać wyczerpane możliwości katalityczne katalizatora lub niedogrzanie sondy. Za katalizatorem raczej powinien być sygnał bliski 0 bo to oznacza prawidłowe dopalanie nadmiaru węglowodorow w katalizatorze. Oczywiście nie cały czas, bo przy mocnym wzbogaceniu mieszanki gdy depniemy tych niedopalonych resztek dość sporo wypełnia kata, a tlenu już co kot napłakał by to dopalić. I chwilę czasu to zajmuje nim katalizator oczyści. Do tego na niskim obciążeniu silnika ECM uruchamia co jakiś czas test pojemności katalizatora, specjalnie przebogacając mieszankę. Wtedy faktycznie przez dłuższą chwilę sonda 2 jest na wysokim poziomie. Test odpowiednio rozgrzewa katalizator a ECM mierzy czas wypalania, czyli szybkość zejścia sygnału na niski. Na tej podstawie szacuje zdolność katalityczną. I jeszcze w nowych rozwiązaniach (jak u nas) sonda 2 pośrednio wpływa na pierwotny skład mieszanki. Dlatego analiza sygnału sondy 2 nie jest trywialna. Nie jest prosto ocenić - jest ok, albo nie jest ok po krótkiej obserwacji.

No to ja Już Zglupiałem sprawdzalem to na nowym samochodzie, i ostatnio u siebie I tak jak opisywalem to tak wskazuje

bo jeżeli Sonda 2 pokazuje wysoki poziom np 0.8 to nie moze to oznaczać ze jest dużo tlenu bo skąd samochód ma go wyprodukować jak większość spalił w cylindrze tylko jakies drobne czastki zostały dla katalizatora aby podopalał różne związki
wg mnie 0.8-1v oznacza to że prawie cały tlen został wypalony w katalizatorze na rzecz tych szkodliwych cząstek

W końcu sonda 1 jak pokazuje 1v to znaczy ze jest malo tlenu a dużo paliwa to jak druga ma to na odwrót robić.
Niech się ktoś wypowie na ten temat albo sprawdzi w jakimś w miare nowym aucie działanie.
Bo to jest ciekawa sprawa ☺️
pawelwaw84
Wymiatacz
Imię: Paweł
Samochód: Captiva lift 2013
Silnik: 2.0d 163KM
Kontakt:

Post autor: pawelwaw84 »

Tak, sonda dwa nie powinna wg mnie falowac jak pierwsza, a utrzymywac raczej gorne partie wykresu w czasie jazdy. Jedynie podczas hamowania silnikiem napiecie spada w dol.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Niekoniecznie. Przecież w równych cyklicznie fazach spalania występuje spalanie ubogie z nadmiarem tlenu. Ten nadmiar tlenu nie zanika tylko leci do wydechu a charakterystyka sondy lambda jest bardzo nieliniowa.
Obrazek
Żeby cokolwiek się dopalało w katalizatorze to tlen być musi. I żeby tam był, dba o to oprogramowanie ECM.
barus
Wymiatacz
Imię: Czesław
Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: barus »

Potwierdzam to, co napisał @wszim. Kiedyś monitorowałem wykres sondy nr 2 w moim Cruze, jak jechałem spokojnie z lekko wciśniętym pedałem gazu to napięcie sondy 2 było bliskie zeru (prawidłowo), gdy depnąłem na chwilę pedał do oporu to poziom sygnału sondy natychmiast osiągnął poziom max i mimo po odpuszczeniu gazu poziom ten jeszcze przez chwilę był wysoki by po chwili spaść na minimum.
oswarekfx
Świeżak
Imię: Arek
Samochód: cruze 1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: oswarekfx »

Witam, komputer pokazał mi check i kod błędu P0136 i P0036, dodatkowo auto głośniej "pierdziało". W warsztacie okazało się, że strzelona jest plecionka, po jej wymianie dalej w oczekujących pokazuje mi błąd P0136. Po skasowaniu wskakuje znowu, to pewnie kwestia czasu, kiedy wywali check na desce. Przy sprawdzeniu wykresów na torque i ich nagraniu wynika, że sonda lambda 2 ma cały czas napięcie 0,42V-0,45V... robi tylko małe górki w tym przedziale, niezależnie czy auto stoi, gazuje, jedzie, hamuje silnikiem, itd.. Czy to prawidłowe wskazanie? Sonda do wymiany? Oprócz błędów auto zachowuje się całkowicie normalnie.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2020, o 11:48 przez Mandrol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ortografia + interpunkcja + polskie znaki
Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Administrator
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T250
Silnik: 1.4 101KM
Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: bubu1769 »

Sonda do wymiany.
Przy przyśpieszaniu jej wskazania powinny lecieć w górę a przy hamowaniu silnikiem spadać praktycznie do zera.
Jedynie podczas stałego obciążenia bądź pracy na wolnych obrotach jej wartość powinna się utrzymywać w zakresie 0,5 do 0,7 V.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2020, o 12:40 przez Mandrol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: chamowaniu = hamowaniu !!!
lukaslacetti
Profesjonalista
Kontakt:

I tak jest u mnie jak pisze BUBU i wg mnie tak powinna się zachowywać sonda Nr.2
HiSpect
Świeżak
Imię: Paweł
Samochód: Cruze LS 1.8 LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: HiSpect »

Panowie podepnę się pod temat bo mam ten sam problem (tj ten sam błąd), tyle, że u mnie lambda 2 w ogóle nie jest czytana przez komputer. Torque wyświetla niepowodzenie przy próbie odczytania parametrów tejże lambdy i katalizatora. Co za tym idzie - chciałbym zakupić nową sondę ale nigdzie nie mogę dogrzebać się do oryginału od GM. Czy są jakieś działające zamienniki? Ewentualnie czy ktoś może podrzucić link/adres w Krakowie do sklepu który posiada oryginały?

e:\ chodzi mi o lambdę 2 do 1.8 benzyny 141km
Awatar użytkownika
szczuplin
Fachman
Imię: Szczuplin
Samochód: Cruze, Aveo T300
Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
LPG: STAG4 Q-Box+
Kontakt:

Post autor: szczuplin »

Kolega na naszej grupie na fb sprzedaje

https://www.facebook.com/groups/1285985 ... 1573961723
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km
Awatar użytkownika
oskaro95
Aktywny
Imię: Oskar
Samochód: Cruze
Silnik: 1.8, 141KM
LPG: STAG
Kontakt:

Post autor: oskaro95 »

Cześć,
Od pewnego czasu wyskakuje mi błąd P2096 - raczej przy jeździe w okolicach 50-80 km/h. Na autostradzie ani razu mi jeszcze ten błąd się nie pojawił.
W przypadku tego błędu z tego co wyczytałem -regulacja gazu - sonda2 się sypie - katalizator się sypie.
Poniżej wrzucam screeny, raczej przy jeździe ze stałą prędkością na tempomacie. Czy ten wykres pokazuje nieprawidłowości?
sonda2 (5).jpg
sonda2 (4).jpg
sonda2 (3).jpg
sonda2 (2).jpg
sonda2 (1).jpg
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Nie wyczytasz tego bezpośrednio z tych zrzutów. Za krótki przebieg, brak sygnału z pedału gazu lub przepustnicy. Sygnał z drugiej sondy może sugerować nieprawidłowe nadążanie za pierwszą ale widać, że skala fokusowana do 0.1V co może zmylić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”