Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Cruze 1.6 113km LPG

Stuka, puka, kapie, cieknie...
gemello
Stały bywalec
Imię: Maciej
Samochód: Orlando
Silnik: 1.8 141KM benz
LPG: BRC

Re: Cruze 1.6 113km LPG

Post autor: gemello »

wszim pisze:Ja nie rozumiem potrzeby wymiany pompy wody. Co ma piernik do wiatraka.
W tym wypadku nic specjalnego (jeżeli chodzi o mulenie), po prostu w 2 autach już robiłem rozrząd i zawsze też wymieniłem pompę wody, tak profilaktycznie żeby wytrzymała do kolejnej wymiany rozrządu. Więc pomyślałem że teraz też tak zrobię - wydaje mi się że teraz to będzie mniejszy koszt niż jak będę to musiał zrobić np za rok.

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

majinssj
Świeżak
Imię: Lukasz
Samochód: Cruze 2009
Silnik: 1.6 , 113km , LPG
LPG: Landirenzo
Kontakt:

Post autor: majinssj »

https://youtu.be/ZoYDmXRT5PE

Dodano po 1 minucie 13 sekundach:
https://youtu.be/ZoYDmXRT5PE

Oczywiście jak odpalalem to bardzo ladnie odpala,ale jak juz przy znajomych,rodzinie albo wogole przy ludziach to mi robi siare te auto xD
gemello
Stały bywalec

dokia pisze:A ten rozrząd jakoś Ci hałasuje że chcesz w nim grzebać? bo one to raczej są słyszalne. Ja swój słyszałam.
Luzy powinieneś sprawdzić jeśli nie masz tego robionego automatycznie.
gemello pisze: 25 wrz 2019, o 20:31 (...)
2)wymiana rozrządu dla świętego spokoju (poniedziałek)
I mam nadzieję że pomoże.
A co do KZFR, to jeżeli się kwalifikują do wymiany, to silnik nie powinien hałasować?
(...)
Po co wymieniasz rozrząd? jakieś objawy przepowiadające słyszysz? wymienisz na oryginalny czy zamiennik? Bo jak dobry i oryginalny wymieniasz na zamiennik, to czy na pewno jest to wg Ciebie dobre?
KZFR hałasują czasem na zimnym silniku tuż po odpaleniu, bo zanim olej dobrze zaciągną to je słychać- co nie znaczy że coś w nich się poprzestawiało. Wymieniano u mnie rozrząd, ale bez wymiany kół, bo nic im nie dolegało.
Bardzo zwracał na to uwagę sprzedawca samochodu, a zresztą, miałem merive 1.4 na łańcuchu i rozrząd wymieniłem przy 140tys bo już hałasował, miałem Tucson 2.0 i rozrząd na pasku wymieniłem po zakupie przy 136tys., teraz cruze 1.6 z przebiegiem 140tys i chce mieć święty spokój.
W domu miałem też przypadek, że w 2 letnim Dusterze pękł pasek - silnik wymienili na gwarancji. Więc wolę nie kusić losu, bo na Cruza nie mam gwarancji :)

majinssj
Świeżak
Kontakt:

No ja tez gwarancji nie mam,ale jakbym mial wsumie isc tokiem tego rozumienia,to chuhał bym na zimne na wszystko hehehe,ale mysle ze zaczne od sprawdzenia luzów. Tak mysle. Ogladal ktos filmik ? Na rzut oka/ucha wszystko gra ?
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

gemello pisze: 25 wrz 2019, o 21:58
wszim pisze:Ja nie rozumiem potrzeby wymiany pompy wody. Co ma piernik do wiatraka.
W tym wypadku nic specjalnego (jeżeli chodzi o mulenie), po prostu w 2 autach już robiłem rozrząd i zawsze też wymieniłem pompę wody, tak profilaktycznie żeby wytrzymała do kolejnej wymiany rozrządu. Więc pomyślałem że teraz też tak zrobię - wydaje mi się że teraz to będzie mniejszy koszt niż jak będę to musiał zrobić np za rok.

A dlaczego akurat pompa wody a nie np wymiana płynu hamulcowego albo filtra kabinowego? Są silniki, w zasadzie były, gdzie pompa była napędzana paskiem rozrządu, tam to miało powiązanie. Ale nie w tym silniku.
Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Imię: Dorota
Samochód: Jaguar E-Pace 2020
Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: dokia »

gemello pisze: 25 wrz 2019, o 22:03
dokia pisze:A ten rozrząd jakoś Ci hałasuje że chcesz w nim grzebać? bo one to raczej są słyszalne. Ja swój słyszałam.
Luzy powinieneś sprawdzić jeśli nie masz tego robionego automatycznie.
gemello pisze: 25 wrz 2019, o 20:31 (...)
2)wymiana rozrządu dla świętego spokoju (poniedziałek)
I mam nadzieję że pomoże.
A co do KZFR, to jeżeli się kwalifikują do wymiany, to silnik nie powinien hałasować?
(...)
Po co wymieniasz rozrząd? jakieś objawy przepowiadające słyszysz? wymienisz na oryginalny czy zamiennik? Bo jak dobry i oryginalny wymieniasz na zamiennik, to czy na pewno jest to wg Ciebie dobre?
KZFR hałasują czasem na zimnym silniku tuż po odpaleniu, bo zanim olej dobrze zaciągną to je słychać- co nie znaczy że coś w nich się poprzestawiało. Wymieniano u mnie rozrząd, ale bez wymiany kół, bo nic im nie dolegało.
Bardzo zwracał na to uwagę sprzedawca samochodu, a zresztą, miałem merive 1.4 na łańcuchu i rozrząd wymieniłem przy 140tys bo już hałasował, miałem Tucson 2.0 i rozrząd na pasku wymieniłem po zakupie przy 136tys., teraz cruze 1.6 z przebiegiem 140tys i chce mieć święty spokój.
W domu miałem też przypadek, że w 2 letnim Dusterze pękł pasek - silnik wymienili na gwarancji. Więc wolę nie kusić losu, bo na Cruza nie mam gwarancji :)

No łańcuchy wymienia się jak hałasuje lub przy 250k km wg chyba każdej instrukcji GM. Paski zaraz po zakupie, lub co 5-7 lat bo to jednak guma. Pasek jest tani, a łańcuch też drogi nie jest, to nie Vki gdzie rozrząd x3 bo trzy łańcuchy :P
No jak chcesz zmieniać dla świętego spokoju, to nikt Cię nie powstrzyma, ale to i olej nowy i uszczelka, to zaraz Ci się nazbiera tych monet :P
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
majinssj
Świeżak
Kontakt:

Koledzy,przejzeliscie filmik ? Co sadzicie ? Gra wszystko ?
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

Jeżeli to nagranie oddaje rzeczywistość to chodzi jak młockarnia i KZFR do wymiany.
Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Kontakt:

no taki trochę horror :shock: , ale to może urządzenie nagrywające tak zniekształca :o :shock: :zastanawiasie:
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
majinssj
Świeżak
Kontakt:

No na zywo trochę lepiej niz na filmiku,ale patrzac i słysząc inne auta to moj chodzi jak ta lala. Jesli twierdzicie ze kzfr do wymiany,to mechanik powinien widzieć/slyszec jak spogladal mi pod maske ze jest cos nie tak

Dodano po 1 minucie 9 sekundach:
Co sie stanie jak tego narazie nie wymienie ?
Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Kontakt:

Ty jedź do mechanika, bo telefon nagrał z pogłosami, poodbijała się też pewnie fala od maski. Telefonem ciężko nagrać, jak nagrywałeś kiedyś coś na koncercie i próbowałeś odtworzyć to wiesz... Zapytaj mechanika, on będzie wiedział. My to jak wrzucimy na głośniki to nie jest zbyt dobrze.
majinssj
Świeżak
Kontakt:

Ja cię kręcę,to mnie zescie nastraszyli teraz...pewnie jakbym nie napisal to bym jezdzil i jezdzil,a jak juz wiem tyle informacji od was to az sie boje wsiadac do niego
gemello
Stały bywalec

wszim pisze:
gemello pisze: 25 wrz 2019, o 21:58

A dlaczego akurat pompa wody a nie np wymiana płynu hamulcowego albo filtra kabinowego? Są silniki, w zasadzie były, gdzie pompa była napędzana paskiem rozrządu, tam to miało powiązanie. Ale nie w tym silniku.
Dzięki za słuszną uwagę - właśnie się dokształciłem i doczytałem że pompa wody w tym silniku nie jest napędzana paskiem rozrządu, zatem skoro nie cieknie, to jej nie będę wymieniał :) Obrazek

Filtry kabinowy, powietrza, płyn chłodzący akurat będę wymieniał sam :)

majinssj
Świeżak
Kontakt:

Właśnie wróciłem od mechanika,stwierdzil ze wszystko gra,pasek rozrzadu moze wynienic ale nie trzeba,kzfr stwierdzil ze ok,rozrzad tez jest ok.proponowal jechac do gazownikow jesli mam problem z odpalaniem i mułem..gazownik stwierdzil ze to moze byc wina mieszanki,patrzyl pod maske pogrzebał i stwierdzil ze wszystko gra (ten gazownik co zakladal instalacje) i chcial mnie umowic na przyszly tydzien zobaczyc co moze zrobic,ale niestety w niedziele wyjezdzam. Wiec
Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Kontakt:

No widzisz, wszystko ok. Twoje produkcje filmowe są do kitu po prostu 😁 nic nie zarobisz jako producent filmowy 😂 tylko sam siebie wystraszysz 😀
Awatar użytkownika
endriu333
Profesjonalista
Imię: Andrzej
Samochód: Spark
Silnik: 1.2 PB
LPG: Landirenzo Omegas
Kontakt:

Post autor: endriu333 »

Do.fajnych fachowców jeździsz...auto muł A oni że wszystko ok :) no nic to chyba sprzedawać trzeba ;)
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
majinssj
Świeżak
Kontakt:

No właśnie kupe lat szukalem dobrego mechanika i znalazlem najlepszego moim zdaniem w bydgoszczy,uczciwego i mi opowiadal o kazdej czesci tam. Ja z moim telefonem moge krecic tylko horrory na to wychodzi hehehehr
majinssj
Świeżak
Kontakt:

Panowie i panie. Problem rozwiązany. Gazownik ktory zakladal gaz przyjal pacjenta i wyszlo :) Wymiana filtra gazu 2szt,wklad do filtra fazy lotnej 1szt,filtr gazu rozny 1sz. Teraz bujam po mieście i wrocilo wszystko do normy. Wtrysk byl nieszczelny i walił do silnika.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”