Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Pompa Paliwa
-
AndyLed
- Świeżak
- Imię: Andrzej
- Samochód: Cruze J305
- Silnik: 1.8 141KM EcoTech
- LPG: Tak
- Kontakt:
Pompa Paliwa
Witam,
od pewnego czasu mam problem z moim Cruzem J305 1.8 LPG, miesiąc temu pojawiły się problemy podczas jazdy, szarpanie, check engine, dziwne dźwięki.
Pojechałem do mojego mechanika, okazało się że termostat i pompa wody do wymiany, wymieniłem, ale jednak brak poprawy, okazało się że to uszczelka pod głowicą... W silniku wymieniłem wiele, jak to przy uszczelce, rozrząd, świece, oleje i płyny.
Niestety po tej naprawie pojawił się problem z odpalaniem. Diagnoza pompa paliwa.
Kupiłem używaną bo poprzednie naprawy nadszarpnęły moim budżetem. Mechanik ją założył, odpalił silnki od "strzała" po dwóch dniach stania na warsztacie. Zapłaciłem podziękowałem i pojechałem do domu. Jednak następnego dnia pojawił się problem z odpaleniem, odpalił dopiero za 3 razem. Pompa przy starcie "stuka", potem pracuje już normalnie, bez dziwnym dźwięków. Aktualnie odpalam na Plaku, bo pali za pierwszym razem.
Macie jakieś pomysły co to może być?
Pompa do wymiany czy coś innego?
Proszę o pomoc bo już coś mnie bierze...
od pewnego czasu mam problem z moim Cruzem J305 1.8 LPG, miesiąc temu pojawiły się problemy podczas jazdy, szarpanie, check engine, dziwne dźwięki.
Pojechałem do mojego mechanika, okazało się że termostat i pompa wody do wymiany, wymieniłem, ale jednak brak poprawy, okazało się że to uszczelka pod głowicą... W silniku wymieniłem wiele, jak to przy uszczelce, rozrząd, świece, oleje i płyny.
Niestety po tej naprawie pojawił się problem z odpalaniem. Diagnoza pompa paliwa.
Kupiłem używaną bo poprzednie naprawy nadszarpnęły moim budżetem. Mechanik ją założył, odpalił silnki od "strzała" po dwóch dniach stania na warsztacie. Zapłaciłem podziękowałem i pojechałem do domu. Jednak następnego dnia pojawił się problem z odpaleniem, odpalił dopiero za 3 razem. Pompa przy starcie "stuka", potem pracuje już normalnie, bez dziwnym dźwięków. Aktualnie odpalam na Plaku, bo pali za pierwszym razem.
Macie jakieś pomysły co to może być?
Pompa do wymiany czy coś innego?
Proszę o pomoc bo już coś mnie bierze...
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Re: Pompa Paliwa
No niestety ale to jest urok używanych części, w sumie nowych czasami też, jeśli ich się dokładnie nie sprawdzi przed montażem to takie kwiatki wychodzą.
Moim zdaniem jeśli pompa "stuka" to znaczy że jest już tak zajechania że wirnik uderza obudowę i nadaje się tylko do wymiany.
Moim zdaniem jeśli pompa "stuka" to znaczy że jest już tak zajechania że wirnik uderza obudowę i nadaje się tylko do wymiany.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
najpierw podaj numery błędów, a wcześniej zakręć butle z gazem na 2 dni i sprawdź efekty.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
AndyLed
- Świeżak
- Kontakt:
- etac
- Prezes

- Kontakt:
zaworem na butli
Dodano po 1 minucie 18 sekundach:
A P0016 to nie pompa, a wadliwe działanie KFZR, albo uszkodzony impulsator na wałku rozrządu.
Dodano po 1 minucie 18 sekundach:
A P0016 to nie pompa, a wadliwe działanie KFZR, albo uszkodzony impulsator na wałku rozrządu.
-
AndyLed
- Świeżak
- Kontakt:
Jedyny problem jaki mi przeszkadza obecnie w Cruzie to problem z zapłonem.
Czy błąd P0016 może mieć coś wspólnego z odpalaniem?
Czy błąd P0016 może mieć coś wspólnego z odpalaniem?
- huri_khan
- Fachman
- Imię: Robert
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
Zapalił się check engine i zamiast sprawdzić kod błędu to wymieniałeś części jak popadnie ?
Na podstawie szklanej kuli to robiłeś czy jakieś inne gusła odprawiałeś ?
-
AndyLed
- Świeżak
- Kontakt:
Obecny kod błędu mam po wymianie części, wcześniejsze kody już mi się nie pojawiają.
Jestem laikiem jednak nie korzystam z szklanej kuli, zdałem się na fachowca, ponoć się zna.
Teraz pytam was.
Jestem laikiem jednak nie korzystam z szklanej kuli, zdałem się na fachowca, ponoć się zna.
Teraz pytam was.
- huri_khan
- Fachman
- Kontakt:
Jaki kod błędu zmusił Cię do wymiany:
- termostatu,
- pompy wody,
- robienia uszczelki pod głowicą,
- pompy paliwa ?
- termostatu,
- pompy wody,
- robienia uszczelki pod głowicą,
- pompy paliwa ?
-
AndyLed
- Świeżak
- Kontakt:
Termostat był chwile przed tragedią wymieniony, właściwie każda część z gumy była już plastikowa.
Pompe wody wymieniłem zaraz po termostacie bo nie wyrabiała.
Auto pojeździło kilka dłuższych tras jednak ciśnienie w zbiorniczku wyrównawczym wskazywało na uszczelkę pod głowicą.
Pompe wymieniłem bo auto nie dostawało ciśnienia przy starcie.
Ja chciałbym wiedzieć czy mam kupić nową pompę paliwa czy szukać w innym miejscu problemu z zapłonem.
Pompe wody wymieniłem zaraz po termostacie bo nie wyrabiała.
Auto pojeździło kilka dłuższych tras jednak ciśnienie w zbiorniczku wyrównawczym wskazywało na uszczelkę pod głowicą.
Pompe wymieniłem bo auto nie dostawało ciśnienia przy starcie.
Ja chciałbym wiedzieć czy mam kupić nową pompę paliwa czy szukać w innym miejscu problemu z zapłonem.
- huri_khan
- Fachman
- Kontakt:
etac wskazał przyczynę.
Natomiast mam wrażenie, że coś kręcisz Ty lub mechanik.
Napisałeś, że były kody błędu, natomiast jak poprosiłem o te kody to otrzymujemy odpowiedzi - pompa nie wyrabiała, uszczelka pod głowicą - nie trzymała ciśnienia, pompa paliwa - nie dawało ciśnienia. To co napisałeś to nie są kody błędów tylko bajera mechanika.
Nie pamiętam Cruze na forum z takimi objawami, dlatego zapytałem się o kody tych błędów a zamiast kodów otrzymałem lakoniczne informacje.
Natomiast mam wrażenie, że coś kręcisz Ty lub mechanik.
Napisałeś, że były kody błędu, natomiast jak poprosiłem o te kody to otrzymujemy odpowiedzi - pompa nie wyrabiała, uszczelka pod głowicą - nie trzymała ciśnienia, pompa paliwa - nie dawało ciśnienia. To co napisałeś to nie są kody błędów tylko bajera mechanika.
Nie pamiętam Cruze na forum z takimi objawami, dlatego zapytałem się o kody tych błędów a zamiast kodów otrzymałem lakoniczne informacje.
-
milyjarek
- Profesjonalista
- Imię: Jarosław
- Samochód: Epica , Malibu LTZ
- Silnik: 2.0 Diesel , 150KM
- Kontakt:
Jeżeli wszystkie te naprawy wykonywał ten sam mechanik to wygląda to na bezzasadne wymienianie części.
- dokia
- Patron

- Imię: Dorota
- Samochód: Jaguar E-Pace 2020
- Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
huri_khan pisze: 17 wrz 2019, o 12:36 Zapalił się check engine i zamiast sprawdzić kod błędu to wymieniałeś części jak popadnie ?
Sorki, ale mnie rozbawiłeś
Fakt, że to jest ciekawy przypadek. I nawet chyba mniej logiczny niż to co ja robię, - bo ja z każdą głupotą do serwisu latam, gdyż nie zrobię sama nawet głupoty, ale to chyba tak jak wasze kobiety- one też chyba po pracy nie naprawiają aut
Ale ja to chociaż błędy wyszukuję, zadaję pytania najpierw na forum, tj co sprawdzić, o co zapytać, na co pozwolić mechanikom a na co kategorycznie się nie zgodzić. W moim przypadku tak muszę, bo kobietę łatwiej naciągnąć na to "trzeba wymienić" , dlatego zanim coś już zlecę do robienia to już jadę tam wiedząc dużo. I dzięki temu, że najpierw szukam informacji o moich objawach na necie i na forum to chociaż płacę rachunki za to co trzeba a nie że wymieniają mi wszystko na czym można zarobić i w ramach ich osobistych ciekawości i chęci zdobywania nowych doświadczeń
Też się dziwię jak można tyle części wymienić bo "pan mechanik tak powiedział" - wymienią 10 części niepotrzebnie i się urobią tym dwa dni
I używanej pompy paliwa też bym się bała mieć
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
-
AndyLed
- Świeżak
- Kontakt:
Nie mówie że to co robiłem wcześniej jest mądre, zaufałem mechanikowi i nie wiem czy zrobiłem słusznie.
Jednak teraz głównie chodzi mi o to co mogę zrobić by Cruz odpalał od strzała bez Plaka.
Jeśli to coś pomoże dodam że gdy już odpali nie ma żadnych problemów oprócz stukania pompy w początkowej fazie.
Do około 3-5h po zgaszeniu silnika można normalnie go odpalić, potem pojawiają się problemy.
Jeżeli chodzi o poprzednie błędy to niestety po wymianie smartphona nie mam historii.
Jednak teraz głównie chodzi mi o to co mogę zrobić by Cruz odpalał od strzała bez Plaka.
Jeśli to coś pomoże dodam że gdy już odpali nie ma żadnych problemów oprócz stukania pompy w początkowej fazie.
Do około 3-5h po zgaszeniu silnika można normalnie go odpalić, potem pojawiają się problemy.
Jeżeli chodzi o poprzednie błędy to niestety po wymianie smartphona nie mam historii.
- etac
- Prezes

- Kontakt:
zakręciłeś butle na 2 dni?
-
AndyLed
- Świeżak
- Kontakt:
- C77
- Fachman
- Imię: Nieomylna Legenda
- Samochód: 1st. Cruze on Drive2
- Silnik: 18XER
- Kontakt:
O ja tej! co za temat tej
Szkoda że jeszcze chłodniczki oleju nie wymienił bo byś miał full kompleta
To zaraz pójdzie zabawa z solenoidami i KZFR, a jeśli zostały wymienione przy "rozrządzie",
to zawsze można jeszcze powiedzieć że nie były one oryginalne, co nie Endriu
AndyLed, obiecaj nam że gdy znowu kupisz Cruzaka w innej linii czasowej,
to tym razem zaczniesz od lektury forów, zarówno obecnego CTP jak i dawnego Org.
bo ok. połowę ich zawartości stanowi kwestia problemów i błędów z KZFR.
Szkoda że jeszcze chłodniczki oleju nie wymienił bo byś miał full kompleta
To zaraz pójdzie zabawa z solenoidami i KZFR, a jeśli zostały wymienione przy "rozrządzie",
to zawsze można jeszcze powiedzieć że nie były one oryginalne, co nie Endriu
AndyLed, obiecaj nam że gdy znowu kupisz Cruzaka w innej linii czasowej,
to tym razem zaczniesz od lektury forów, zarówno obecnego CTP jak i dawnego Org.
bo ok. połowę ich zawartości stanowi kwestia problemów i błędów z KZFR.
Pogłoski o mojej śmierci były mocno przesadzone
Niezmordowany Ex-dowódca Org Division Zasłużony dla Forum ORG

Ja na Drive2
Niezmordowany Ex-dowódca Org Division Zasłużony dla Forum ORG

Ja na Drive2