Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Błąd P0131 Lacetti 1.6
-
michalikpiotr
- Aktywny
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti 1.6 LPGTECH
- Silnik:
- Kontakt:
Błąd P0131 Lacetti 1.6
Witam. Lacetti 1.6 z lpg wyskoczył błąd p0131 sonda lambda 1 niskie napięcie nieciągły. Kasuje zrobię z 500 km i znowu się zapala kasuje i tak w kółko. Podłączyłem delpfi diagnostykę i wykres sondy ale na zimnym silniku temperatura około 40 stopni na gazie praca napięcie skacze od 200mv do 500mv a nieraz do 700 800 mv jak dodam gazu ale średnio trzyma około 500 mv co. Jak sprawdzić sondę która to i wykres jak zrobić odpowiednio jakie warunki prędkość temperatura jazda na luzie itp. Czemu błąd pojawia się po iluś km a nie od razu. a i tak jeszcze jakaś grzałka sondy jest ale nie wiem co to jest pozdrawiam
- dokia
- Patron

- Imię: Dorota
- Samochód: Jaguar E-Pace 2020
- Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Re: Błąd P0131 Lacetti 1.6
Najtaniej to emulator za 20zl wstawić pod nią i problem zniknie, ale go tak naprawdę nie usuniesz, tylko komputer auta oszukasz. W kilkuletnich autach wydajność układu już znacząco spada, przecież nie lata się autem tylko po autostradach.
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
a potem się dziwią czemu silniki się psują.
Od kasowania błędu układ się nie naprawi. Skoro jest uszkodzona to się wymienia.
Od kasowania błędu układ się nie naprawi. Skoro jest uszkodzona to się wymienia.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- dokia
- Patron

- Kontakt:
Dokładnie tak. Ale niejednokrotnie jest tak że jak sugeruje się naprawę układu za ileś tysi, to ludzie wolą środki zachowawcze. Wydaje mi się że większość aut na rynku takich jest a w odsprzedaży to już pewnie ponad 90%
sonda to pewnie do 300zl, o ile jej wymiana sprawę w tym wypadku załatwi, bo nie zawsze tak będzie gdy coś w układzie jest już niesprawne.
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
- papieju
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
-
michalikpiotr
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
tak ale to jest ta sonda przed katalizatorem. Ale czemu tak się dzieje że ileś km przejedzie i dopiero błąd. Dzisiaj żona jeździła sobie po mieście i ładnie chodzi. Jaką sonde szukać dzwoniłem do sklepu to mają delphi i firma na m ale zapomniałem. Może odpowie ktoś jak zrobic diagonstykę jej.
Dodano po 2 minutach 43 sekundach:
a i jeszcze jedno pytanko w lacetti są dwie sondy druga za katalizatorem dobrze myślę?
Dodano po 2 minutach 43 sekundach:
a i jeszcze jedno pytanko w lacetti są dwie sondy druga za katalizatorem dobrze myślę?
- papieju
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Dorota tutaj już niestety - pitolicie Hipoliciedokia pisze: 17 sie 2019, o 09:55 Najtaniej to emulator za 20zl wstawić pod nią i problem zniknie, ale go tak naprawdę nie usuniesz, tylko komputer auta oszukasz. W kilkuletnich autach wydajność układu już znacząco spada, przecież nie lata się autem tylko po autostradach.
Emulator to sobie można w przypadku II sondy diagnostycznej co najwyżej kombinować, choć jak dla mnie jest to druciarnia. Zresztą w nowszych silnikach jak choćby w naszych cruzach, orlando, to też nie przejdzie, bo w systemie euro 5 sonda II także spełnia funkcje regulacyjne.
michalikpiotr - Sonda ma grzałkę. By rozgrzewać sondę i utrzymywać w temperaturze roboczej gdy energia spalin jest niewystarczająca. Błąd p0131 może świadczyć też o problemie elektrycznym, zwarcie do masy, lub niekontaktowanie wiązki sondy.
- dokia
- Patron

- Kontakt:
Pfff.. no dobra
nie będę tyle pleść
Ja na pierwszą wstawiałam , ale ja miałam cztery bo był układ katalizatorów. Dlatego u mnie to inaczej. Sytuacja była dziwna bo wszystkie cztery sondy były niby sprawne, prawidłowy zakres napięć pracy. A co chwila błąd. Po prostu układ katalizatorów już był niesprawny. I to była pierwsza sonda licząc od przodu auta i z prawej strony. Sorry, ale nie jestem mechanikiem, napisałam co u mnie pomogło zamiast wymiany katalizatorów za 5tysi. Ale fakt, nie wiem jak to jest w przypadku aut które mają mało sond. W obecnym też mam niestety aż cztery to jak coś jest na co kasę wydawać.
Ja na pierwszą wstawiałam , ale ja miałam cztery bo był układ katalizatorów. Dlatego u mnie to inaczej. Sytuacja była dziwna bo wszystkie cztery sondy były niby sprawne, prawidłowy zakres napięć pracy. A co chwila błąd. Po prostu układ katalizatorów już był niesprawny. I to była pierwsza sonda licząc od przodu auta i z prawej strony. Sorry, ale nie jestem mechanikiem, napisałam co u mnie pomogło zamiast wymiany katalizatorów za 5tysi. Ale fakt, nie wiem jak to jest w przypadku aut które mają mało sond. W obecnym też mam niestety aż cztery to jak coś jest na co kasę wydawać.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Nie wierzę, tą na kolektorze wydechowym?
Miałaś 4 sondy bo zapewne podwójny układ wydechowy. Dwa kolektory, dwa katalizatory, 4 sondy po 2 na każdy wydech. Czyli 2 banki. Przy czym dwie pierwsze wkręcone w kolektorach są sondami regulacyjnymi a za nimi za katalizatorem (lub ich sumą) są sondy zwane diagnostycznymi - i te se można emulować.
Piszesz jak dbasz o auto, zawsze ASO a tu nagle emulatory
Piszesz jak dbasz o auto, zawsze ASO a tu nagle emulatory
- dokia
- Patron

- Kontakt:
Dbam w Insigni. Bo była najmłodsza i najkosztowniejsza.
Toyotę wiedziałam że będę sprzedawać w ciągu roku to nie chciałam już tak dużo w nią kasy wkładać. To była ta sonda do której dostęp jest przy kole. To druga? Pomyliłam numerki? Mechanik powiedział że to nie rozwiązuje problemu że błąd w końcu wróci. Powiedziałam że rozumiem, ale sprzedała się zanim wrócił. To była Avensis t25 z silnikiem 2.0 w benzynie.
No ja nie wiem czy Ty będąc przed sprzedażą auta wlożyłbyś w nie 5tysi.
Toyotę wiedziałam że będę sprzedawać w ciągu roku to nie chciałam już tak dużo w nią kasy wkładać. To była ta sonda do której dostęp jest przy kole. To druga? Pomyliłam numerki? Mechanik powiedział że to nie rozwiązuje problemu że błąd w końcu wróci. Powiedziałam że rozumiem, ale sprzedała się zanim wrócił. To była Avensis t25 z silnikiem 2.0 w benzynie.
No ja nie wiem czy Ty będąc przed sprzedażą auta wlożyłbyś w nie 5tysi.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Nie znam silnika ale tak daleko od kolektora musiała być sonda II. Czyli diagnostyczna - ta diagnozująca stan katalizy spalin.
- dokia
- Patron

- Kontakt:
Tak, to do kontroli spalin. Bo oszukiwała wtedy na emulatorze wynik. Bank 1 sektor 2. Czyli to ja namieszałam, nie? Przepraszam.
Generalnie w auto które ma 10+ już nie inwestuje tak mocno bo to niezbyt sensowne, nie? Isia moja nie ma jeszcze 8 to o nią dbam.
Generalnie w auto które ma 10+ już nie inwestuje tak mocno bo to niezbyt sensowne, nie? Isia moja nie ma jeszcze 8 to o nią dbam.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
- dokia
- Patron

- Kontakt:
Dobra, ale nie wiem kiedy to 

- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Wiesz. Proponuj rozwiązania gdy rozumiesz jak to coś działa i do czego służy.
-
michalikpiotr
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
przeczyściłem styki 1 i 2 sondy. Sprawdziłem w programie diagnostycznym w jaki zakresie chodzi. Najmniejsza wartość 88mv a największa 900mv i tak skacze góra dół. Jak dobrze pamiętam to chyba tak ma być taki wykres. Odnoście grzałki sondy tu wartość oscyluje od 300 mv do 700 ale najczęściej jest koło 500mv. Więcej nic nie zaobserwowałem. Auta mam moc jeździ pali normalnie nie dusi się. Na razie błędu nie ma. Trochę pojeździmy i zobaczymy.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Oscylacje sondy wyglądają na prawidłowe, choć czasami diabeł tkwi w szczegółach czyli prędkości reakcji. Natomiast nie rozumiem o co chodzi z tą grzałką, skąd te wyniki. Tam najczęściej ECM na stałe zasila 12V i sama sonda ma wewnątrz bimetal, który załącza i rozłącza obwód grzałki w zależności od temperatury. Ale tego już nie jestem pewny, mogą być w tym zakresie różne rozwiązania.
-
michalikpiotr
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
a jak mogę sprawdzić czy dochodzi napięcie które to są kable w kostce są 4 kable wiecie jakie kolory?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
-
Wojtas19761
- Świeżak
- Imię: Wojciech
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.4 LPG
- LPG: Stag 4
- Kontakt:
Sonda ma żywotność określoną na ok 160 kkm. To się wymienia jak każdy element eksploatacyjny. Na benzynie może w miarę pracować. Na gazie juz raczej leniwiej. Po co się męczyć mozna kupić tutaj: http://e-ngk.pl/1952-sonda-lambda-uniwe ... -p-56.html . Ja w każdym wymieniałem na właśnie taką z tego sklepu i jest super. Zaprasowuje się na mijankę do oryginalnej wtyczki zachowując taką samą odległość. Uniwersalność polega na tym, że nie ma wtyczki, a są to po prostu 1 voltowe sondy cyrkonowe.