Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Kontrolka oleju na jałowym biegu

Stuka, puka, kapie, cieknie...
Dragen
Specjalista
Imię: Eko
Samochód: Cruze
Silnik: 1.8 141KM
LPG: LPG ALEX BARACUDA
Kontakt:

Re: Kontrolka oleju na jałowym biegu

Post autor: Dragen »

Niestety silnik do wymiany. Jakieś rady?
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

kupić używkę.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Dragen
Specjalista
Kontakt:

Gdzie najlepiej szukać używek? Na co zwracać uwagę?
Bunioopl
Fachman
Imię: Mariusz
Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Kontakt:

Post autor: Bunioopl »

Dragen pisze:Niestety silnik do wymiany. Jakieś rady?
Silnik do wymiany, bo?
Czasami można regenerować.
Ja kupiłem na allegro, ale szukałem też na olx.
Szukałem pewnego......Kupiłem takiego, w którym przed demontażem był zrobiony pomiar ciśnienia na cylindrach. Warto też szukać silnika jeszcze na aucie, żeby go można było odpalić.
Awatar użytkownika
Kraviec
Profesjonalista
Imię: Michał
Samochód: Epica V250
Silnik: 2.0, X20D1, 144KM
LPG: KME Nevo
Kontakt:

Post autor: Kraviec »

Dragen pisze: 11 sie 2019, o 22:18 Niestety silnik do wymiany. Jakieś rady?
Napisz coś więcej, co wyszło po zdjęciu pokrywy i miski? Wrzuć może jakieś fotki w jakim to jest stanie.
Dragen
Specjalista
Kontakt:

Dałem silnik do regeneracji. Mechanik wymienił pompę oleju, wałek od rozrządu i koło faz rozrządu. Naprawił checka, ale to była sprawa drugorzędna. Stwierdził, że panewki są dobre, a głowica po pomiarze miała bary w normie. Zażyczył sobie 3 000zł za usługę i powiedział, że silnik do wymiany.

Bunioopl ile zapłaciłeś za silnik?
Ostatnio zmieniony 13 sie 2019, o 14:49 przez szczuplin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Was- faz
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

to powiedz mu ze za jego błędy nie będziesz płacić. To jakiś dowcip - wymienić pól silnika i powiedzieć ze jednak się nie udało.
Dragen
Specjalista
Kontakt:

Dokładnie to mu powiedziałem. Chciałem, żeby zamontował mi z powrotem stare części skoro i tak silnik do wymiany. Odpowiedział, że co niby miałby zrobić z tymi częściami. Jak to tak. Samochód jest już u niego prawie miesiąc czasu. Cały czas dawał nadzieje, że tylko to trzeba wymienić i wszystko będzie dobrze. A wyszło jak wyszło. Ostatnio gdy dzwoniłem to powiedział, że zamontuje mi stare części ale weźmie więcej pieniędzy za usługę.

Miałem jeden problem z popsutym samochodem to teraz mam dwa. Doszedł mi mechanik.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

jakiś żartowniś :)
Dragen
Specjalista
Kontakt:

Co moglibyście mi poradzić? Miesiąc już się z tym męczę
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

masz jakieś oficjalne zgłoszenie do niego?
Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Imię: Dorota
Samochód: Jaguar E-Pace 2020
Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: dokia »

Dragen pisze: 12 sie 2019, o 22:00 Co moglibyście mi poradzić? Miesiąc już się z tym męczę
podpisaliście cokolwiek? jakąś umowę na naprawę? masz jakiś paragon za cokolwiek od niego? czy te nowe części, czy no cokolwiek
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
Dragen
Specjalista
Kontakt:

Nie ma żadnej umowy. Brak paragonów. Pompę oleju kupił używaną. Wałek i koła faz rozrządu nowe. Jak byłem ostatnio u niego po 3 tygodniach gdy zostawiłem samochód. Na miejscu dowiedziałem się co i ile kosztowało. Gdy poprosiłem żeby pokazał stare części to pompę oleju powiedział, że dałby jutro po złomiarze wzięli na złom. Wróciłem do domu bez samochodu. Rozmawiałem z dwoma policjantami i dowiedziałem, się ze to jest jego problem że kupił złe części. Zostawiłem samochód u mechanika, a nie u piekarza. Problem w tym, że chcę teraz więcej za usługę.
Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Kontakt:

Jest to po części jego problem, bo masz policję za sobą, Urząd Skarbowy, Rzecznika Praw Konsumenta (jest w każdym urzędzie miasta taki gość) ale no trochę jest latania.
Dziwne, że nie oddaje starych części, mi zawsze oddają, a też przypominam że chcę wziąć aby zobaczyć w domu, jak wymieniają coś drogiego , jak np rok temu zbiornik podciśnienia turbiny za 1200zł, to od razu gadam że mają mi spakować te zepsute.

Jakiś kombinator, wszak to dla niego śliska sprawa, a dla Ciebie mnóstwo ciągania, ale prawo jest po Twojej stronie.

Ja miewałam czasem problem z reklamacją takich głupot jak buty, bo uszkodzenia mechaniczne i takie tam, to jak mówiłam że w takim razie idę do Rzecznika Praw Konsumenta w dniu kolejnym, to ogarniały już temat. (No buty dziecka nie mogą się rozpaść po dniu używania z powodu uszkodzeń mechanicznych- ale też miałam paragon).

Twoje auto tam jest, z nieba Panu mechanikowi tam nie spadło, to może warto go już którymś z tych trzech urzędników postraszyć? Poza tym auto nie nadaje się do jazdy, bo jest rozebrane tak jak piszesz, więc samo też się nie rozebrało. Skoro nie nadaje się teraz do jazdy to jest niesprawne, a zapewne nie dojechało tam na lawecie bo miałbyś kwit Ty lub On. Ciężko mu będzie z takich faktów się wytłumaczyć.
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
Bunioopl
Fachman
Kontakt:

Dragen pisze:Dałem silnik do regeneracji. Mechanik wymienił pompę oleju, wałek od rozrządu i koło was rozrządu. Naprawił checka, ale to była sprawa drugorzędna. Stwierdził, że panewki są dobre, a głowica po pomiarze miała bary w normie. Zażyczył sobie 3 000zł za usługę i powiedział, że silnik do wymiany.

Bunioopl ile zapłaciłeś za silnik?
Za sam silnik dałem 3500

Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Kraviec
Profesjonalista
Kontakt:

Czytam to i nie mogę uwierzyć, że nadal są takie Janusze u nas, proponuję od razu zgłosić sprawę na policję. To jest przestroga dla wszystkich zgromadzonych na forum, żeby do grubszych napraw oddawać auto do profesjonalnego warsztatu, który wystawia protokół przyjęcia i daje opis czynności do wykonania. Będzie 50% drożej ale przynajmniej spokojna głowa.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Kontakt:

Kraviec pisze: 13 sie 2019, o 14:22 Będzie 50% drożej ale przynajmniej spokojna głowa.
nie podejrzewam żeby było aż tak drogo. Jak czasem słyszę ceny w garażach, to cenią się lepiej niż niektóre ASO, żerując na niewiedzy właścicieli. Tak jak na allegro, gdzie ceny za używki często są większe niż w ASO za nowe części.

A co do tego warsztatu, to mówisz mu że odbierasz auto i podjeżdżasz lawetą, a jak nie chcę wydać to dzwonisz po policje. A jak się nadal będzie rzucać to powiedz mu że autem przyjechałeś, więc koszty lawety na niego przerzucisz.

Podaj adres tego warsztatu abyśmy wiedzieli gdzie nie oddawać.
Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Kontakt:

Dokładnie. To zostało jakieś takie dziwne przeświadczenie z poprzednich czasów, że te ASO jest takie drogie. Podczas gdy w tych garażach to przegięcia są maksymalne i co do cen i co do jakości wykonania i co najważniejsze, -ciężko tam o reklamację usługi. Dodatkowo Ci pseudofachowcy to w dużej mierze ostatnimi czasy tylko wymieniacze części na zasadzie: komputer/nr błędu/wymiana części. W ASO natomiast sprawdzą to profesjonalnie. Ja nie ze wszystkim latam do ASO, chociaż częściej jestem w ASO Opla niż Mazdy, u siebie korzystam z usług serwisu takiego ogólnego, który jednak ma normowany zakład z normą ISO, i zgodnie z procedurami piszą ten protokół przyjęcia. Ja mam papier i czuję się bezpiecznie i wracam jak bumerang jak coś mi się nie podoba.
Dragen
Specjalista
Kontakt:

Dzisiaj rano zadzwoniłem do mechanika i zapytałem się kiedy mógłbym odebrać samochód. Odpowiedział, że silnik pracuje. Tak pracuje. Wymienił wałek i nie świeci check, a kontrolka jak świeciła tak świeci. Powiedziałem, że chcę odzyskać samochód w takim stanie w jakim był oddawany. Zapytał co z założonymi częściami. Odpowiedziałem, że to jest Prana problem. Odparł, że za chwilę oddzwoni. Nie zadzwonił tylko po jakimś czasie napisał sms-a. Poniżej przedstawiam naszą korespondencje sms.

M - mechanik
J - ja

M: Prosze o informacje co mamy zrobic z nowymi czesciami zamontowanymi w Cruze?

J: Witam, chce odebrac samochod w takim samym stanie jak do pana dostarczylem , samochod ma byc w stanie jezdzacym. Stwierdzil Pan zla diagnoze kontrolka oleju jak swiecila tak swieci do tej pory.

M: Rozumiem ze zyczy sobie Pan zamontowac z powrotem wszystkie stare czesci do Panskiego silnika ?

J: Zycze sobie aby samochod byl w takim samym stanie jak do Pana dostarczylem , nie usunal Pan usterki , nie bede placil za zla wykonana usluge . W piatek przyjezdzam po samochod , juz miesiac jestem uziemiony bez auta.

M: Jak sobie Pan zyczy to mozemy Panu usunac rowniez usterke zwiazana z kontrolka oleju. Jednak wiazaloby sie to z dodatkowymi kosztami. Jesli sobie Pan nie zyczy z korzystania z naszych uslug mozemy zdemontowac rowniez zamontowane wczesniej na Panskie zyczenie nowe czesci ukladu rozrzadu.

J: Tak jak wczesniej wspomnialem chce odebrac samochod w takim stanie jak do Pana dostarczylem. W stanie jezdzacym bo wlasnie taki do Pana dostarczylem

M: Czy mam rozumiec przez to.,ze mam Panu zamontowac wszystkie stare czesci pochodzace z Panskiego samochodu.

J: Ma Pan przez to rozumiec ze chce odzyskac samochod w takim samym stanie w jakim do Pana dostarczylem poniewaz nie usunal pan usterki ktora pierwotnie miala zostac usunieta, kontrolka cisnienia oleju. Bede w piatek po samochod . Dowidzenia

M: Ale oprocz oleju rowniez zlecil nam Pan naprawe zwiazana z ukladem rozrzadu i swiecaca kontrolka usterki silnika
Bunioopl
Fachman
Kontakt:

Jakie naprawy zleciłeś?

Awatar użytkownika
dokia
Patron
Patron
Kontakt:

Masakra z gościem :nerwy :/
Sms-ów nie skasuj czasem :zdegustowany: :/
Bunioopl
Fachman
Kontakt:

W sumie to lepiej jak SMS wysyłasz, bo zawsze masz na piśmie.

Dragen
Specjalista
Kontakt:

Bunioopl pisze: 13 sie 2019, o 16:12 Jakie naprawy zleciłeś?

Dałem samochód do naprawy bo pojawiła się kontrolka oleju. Mechanik zgodził się podjęcia naprawy.
Najpierw powiedział, że jest pompa oleju do wymiany. Później, że koła faz rozrządu trzeba wymienić bo gubi ciśnienie. Przy okazji powiedziałem, że może wałek trzeba wymienić. Priorytetem była kontrolka oleju. Mechanik usunął checka co nie było dla mnie tak ważne. Na koniec powiedział, że 3 000zł za naprawę i silnik do wymiany. To po co mi ta cała naprawa skoro twierdzi żeby wymienić silnik?

Co mam robić? Proszę o rady. Już nie mam sił :(
Awatar użytkownika
Kraviec
Profesjonalista
Kontakt:

Tylko widać, że mechanior celowo poszedł w komunikację smsową żeby też mieć podkładkę. Zgłoś na policję, bo on będzie pierwszy. Zrobią notatkę, opiszą jak było i masz dowód w razie jak zacznie się stawiać, albo za kilka dni sam zgłosi, że go oszukałeś. Możesz go jeszcze smsami podpuścić żeby napisał, że oprócz tych 3000zł masz sobie silnik wymienić.
Dragen
Specjalista
Kontakt:

Kraviec pisze: 13 sie 2019, o 16:28 Tylko widać, że mechanior celowo poszedł w komunikację smsową żeby też mieć podkładkę.
Też tak uważam. Dlatego muszę uważać żeby nie napisać czegoś głupiego
Kraviec pisze: 13 sie 2019, o 16:28 Możesz go jeszcze smsami podpuścić żeby napisał, że oprócz tych 3000zł masz sobie silnik wymienić
Napisać np. że stwierdził Pan złą diagnozę po czym na koniec każe Pan wymienić silnik?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”