Witam,
Chciałbym wymienić filtr oraz odgrzybić swoją klimę. Którą czynność najpierw powinienem wykonać( wymiana filtra czy odgrzybianie)? Jak często nabijacie swoją klimatyzację?
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Filtr kabinowy-wymiana
-
tom92
- Świeżak
- Imię: Tomasz
- Samochód: Chevrolet
- Silnik: 1.6
- Kontakt:
- huri_khan
- Fachman
- Imię: Robert
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
Re: Filtr kabinowy-wymiana
Wyciągasz filtr, odgrzybiasz i zakładasz nowy.
Ja w ciągu 9 lat tylko raz byłem sprawdzić stan czynnika. Ilość czynnika po chyba 7 latach nie odbiegała od fabrycznej.
Ja w ciągu 9 lat tylko raz byłem sprawdzić stan czynnika. Ilość czynnika po chyba 7 latach nie odbiegała od fabrycznej.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Żeby czynnika nie ubywało trzeba używać klimę także zimą. Tzn raz na jakiś czas załączać.
- huri_khan
- Fachman
- Imię: Robert
- Samochód: nie chevrolet
- Silnik: Benzynki z turbinkami :)
- Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
- Kontakt:
-
darekoczko
- Aktywny
- Imię: Dariusz
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1.4T
- LPG: LPGTECH
- Kontakt:
Co do braku obsługi klimatyzacji, to radykalnie zmiesza jej żywotność. Nie chodzi tylko o ilość czynnika , ale też zmianę oleju , który smaruję kompresor. Taże tego, raz na dwa lata należało by taką obsługę zrobić, niestety cena takiej obsługi to dziś koszt od 200- 400 pln. Szok !! Na szczęście mam szwagra 
- dokia
- Patron

- Imię: Dorota
- Samochód: Jaguar E-Pace 2020
- Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
wszim pisze: 12 sie 2019, o 11:49 Żeby czynnika nie ubywało trzeba używać klimę także zimą. Tzn raz na jakiś czas załączać.
Ja też nie wyłączam wcale. Ale mój mąż, jak sobie wsiądzie w moje auto to zaraz wszystko przełącza po swojemu i muszę potem powrócić do moich ustawień. Bo o ile kluczyk zapamiętuje ostatnie ustawienia przy wyłączaniu silnika to spoko, ale jak pomylimy kluczyki , to ojej, i wtedy zawsze foch z mojej strony: "czego mi tu łapy pchasz? To moje auto"
W moim aucie podobno i tak klimatyzacja nie włącza się przy niskich temperaturach (poniżej ok. 4 st. C).Dzieje się tak, gdy auto wyposażone jest w zabezpieczenie przed oblodzeniem parownika. Aby to obejść i korzystać w mroźne dni z układu klimatyzacji trzeba zamknąć obieg powietrza i poczekać aż wnętrze nieco się nagrzeje. Wtedy sprężarka powinna ruszyć bez problemu. Generalnie nie narzekam, bo akurat w obecnym aucie, mimo, że nie mam grzanej szyby czołowej, to system odparowywania, odraszania i ogrzewania, działa tak sprawnie i szybko, że nawet przy wielkich mrozach odmrożenie tej szyby to mniej niż minuta, bez żadnego skrobania.
A co do filtra kabinowego- też nie dałam rady sama go sobie wymienić, bo u mnie jest za schowkiem fotela pasażera, a tam wmontowane jest jeszcze DVD i trzeba to wszystko razem wyjąć i ja się bałam że nie połączę tych wszystkich wtyczek od zestawu multimedianego. Robiło mi to ASO. Bo wygląda to tak- pół schowka zajmuje u mnie DVD:
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.