Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Pokrywa zaworów - Cruze 1.6 Station Wagon - urwana śruba...
-
elte23
- Aktywny
- Imię: Mateo
- Samochód: Cruze 1.6/124 /kombi
- Silnik: 1.6 16V, 124 KM
- LPG: BRC Sequent 32
- Kontakt:
Pokrywa zaworów - Cruze 1.6 Station Wagon - urwana śruba...
Witajcie,
Prawdopodobnie "ukręciłem" główkę jednej ze śrub mocujących pokrywę silnika (gniazd zaworowych). Mierzyłem samodzielnie luzy zaworowe. Za jakieś 15k km będę musiał zmierzyć ponownie, więc czeka mnie zdejmowanie pokrywy silnika.
I tu pytanie... Czy śruba ta (na zdjęciu: widać szpilkę, bez główki) ma gwint mocujący jednocześnie pokrywę, czy może gwint wchodzi jedynie do obudowy silnika?
Pytam, ponieważ nie wiem, czy uda się zdjąć pokrywę silnika odkręcając pozostałe śruby (ta urwana będzie "siedzieć" w gwincie obudowy i nie będzie potrzeby jej odkręcania)?
Sytuacja nieciekawa. Nie pamiętam, abym tą główkę "urwał", ale najwyraźniej tak się stało przy zakręcaniu.
Pozdrawiam,
Lete
Prawdopodobnie "ukręciłem" główkę jednej ze śrub mocujących pokrywę silnika (gniazd zaworowych). Mierzyłem samodzielnie luzy zaworowe. Za jakieś 15k km będę musiał zmierzyć ponownie, więc czeka mnie zdejmowanie pokrywy silnika.
I tu pytanie... Czy śruba ta (na zdjęciu: widać szpilkę, bez główki) ma gwint mocujący jednocześnie pokrywę, czy może gwint wchodzi jedynie do obudowy silnika?
Pytam, ponieważ nie wiem, czy uda się zdjąć pokrywę silnika odkręcając pozostałe śruby (ta urwana będzie "siedzieć" w gwincie obudowy i nie będzie potrzeby jej odkręcania)?
Sytuacja nieciekawa. Nie pamiętam, abym tą główkę "urwał", ale najwyraźniej tak się stało przy zakręcaniu.
Pozdrawiam,
Lete
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
Re: Pokrywa zaworów - Cruze 1.6 Station Wagon - urwana śruba...
Po odkręceniu pozostałych śrub pokrywa powinna zejść bez problemu, gwint jest tylko w głowicy. Myślę, że główka sama się urwała, bo ukręcić się raczej nie da - gwint w głowicy jest bardzo delikatny i najpierw on by się zerwał (wiem coś o tym, bo już dwie śruby mam luźne).
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Dokręcaliście kluczem dynamometycznym czy na "wycucie"? Przyznam, że ja sam najczęściej na "wycucie", choć to może się kończyć jak u was. Wykręcić urwaną śrubę są sposoby, gorzej z wyrobionym gwintem korpusu. Ale może i na to są pomysły, np nietypowa śruba z wyższym gwintem (powiększoną średnicą zewnętrzną)
.
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
No niestety kluczem, ale nieodpowiednim - do takich śrubek potrzebny byłby mały klucz, ale dokładny.
-
pool80
- Wymiatacz
- Imię: Ryszard
- Samochód: Cruze LT
- Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
- LPG: BRC SQ24.11
- Kontakt:
Niestety ukrecają się łby śrub. Po odkręceniu pozostałych, dekiel powinien zejść. W korpusie zostanie część śruby z gwintem, którą lepiej ostrożnie wykręć. Może podgrzać? Ja miałem 2 sztuki ale od strony zderzaka na obwodzie w 1.8.
Skończyło się wierceniem jednej z nich. Ale tam głowica ma taki kołnierz i przewiert był na zewnątrz. Tu na środku trzeba uważać, żeby nie dowiercić się do środka. Więc lepiej żeby gwint puścił, czyli podgrzać. Ogólnie to mocowanie to straszne g***o.
Skończyło się wierceniem jednej z nich. Ale tam głowica ma taki kołnierz i przewiert był na zewnątrz. Tu na środku trzeba uważać, żeby nie dowiercić się do środka. Więc lepiej żeby gwint puścił, czyli podgrzać. Ogólnie to mocowanie to straszne g***o.
-
elte23
- Aktywny
- Samochód: Cruze 1.6/124 /kombi
- Silnik: 1.6 16V, 124 KM
- Kontakt:
Mam nadzieję, że skończy się na zdjęciu pokrywy oraz wykręceniu wystającej śruby - następnie wkręceniu nowej, już z główką. Nie wiem tylko, czy wykręcać zwykłą "zabką", czy może zlecić to komuś, kto ma bardziej precyzyjne narzędzia...
- endriu333
- Profesjonalista
- Samochód: Spark
- Silnik: 1.2 PB
- LPG: Landirenzo Omegas
- Kontakt:
No a z jakim momencie powinno się dokrecic te śrubki?
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- endriu333
- Profesjonalista
- Samochód: Spark
- Silnik: 1.2 PB
- LPG: Landirenzo Omegas
- Kontakt:
No to delikatnie....ja dokrecalem coś około 20....
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
-
pool80
- Wymiatacz
- Imię: Ryszard
- Samochód: Cruze LT
- Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
- LPG: BRC SQ24.11
- Kontakt:
Moje zwyczajnie korodowały od powiedzmy nowości. Dwie z przodu. Reszta b/u. Mój błąd że nie żądałem wymiany na gwarancji. Odpuściłem po krótkiej wymianie zdań z ASO.
-
leszek1204
- Bywalec
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1.6 16V, 124 KM SW (kombi)
- Kontakt:
Wracam do tematu. Poprzednia urwana srube bez problemu wykrecilem (mala zabka i poszlo).
Ale...
Po ponownym powiarze zaworow i zalozeniu pokrywy, urwalem dwie kolejne
Nie wiecie, gdzie mozna kupic solidny komplet takich srub? One za strasznie miekkie... Przydaloby sie zalozyc cos solidniejszego...
Jakie oznaczenie maja oryginalne sruby?
Ale...
Po ponownym powiarze zaworow i zalozeniu pokrywy, urwalem dwie kolejne
Nie wiecie, gdzie mozna kupic solidny komplet takich srub? One za strasznie miekkie... Przydaloby sie zalozyc cos solidniejszego...
Jakie oznaczenie maja oryginalne sruby?
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Weź jedna śrubę, idź do metalowego i coś ci powinni dobrać.
-
krzych1b
- Fachman
- Imię: Krzysztof
- Samochód: NUBIRA /Lacetti
- Silnik: 1.8 F18D3 121KM
- LPG: Tech
- Kontakt:
Jakie macie "M" śrub i jaki jest wybity symbol na "łbie" śruby ?
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
leszek1204
- Bywalec
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1.6 16V, 124 KM SW (kombi)
- Kontakt:
Kupiłem w ASO i wymieniłem - koszt jednej śruby wraz z tuleją zabezpieczającą przed wypadaniem: 40 zł...
UWAGA!!! Takiej śruby z tuleją nie kupisz w sklepie metalowym... Idź do ASO i weź tyle, ile brakuje - niestety.
No i najważniejsze - jeżeli "ukręciłeś" jedynie łepek śruby, to pokrywa zejdzie bez problemu. Wystaje wtedy na jakieś 2-3 mm końcówka śruby, która jest w głowicy. Ja brałem kombinerki, mocno tą końcówkę ściskałem i odręcałem, aż wyszła - na 3 urwane śruby, wszystkie udało się tak wykręcić.
UWAGA 2:
W pokrywie możesz mieć tuleję, więc najpierw musisz ją "wybić", aby następnie w pokrywę "nabić" nową śrubę z tuleją. Ja to zrobiłem tak, że po prostu przyłożyłem tuleję nową na tuleję, którą chciałem wybić i kilka razy uderzyłem - ładnie się przesuwa, siedzi w tworzywie, więc łatwo da się tą tuleję "wybić" tuleją z nową śrubą. Tu się nie "demontuje" nowej śruby i nie przekłada do tulei - trzeba starą wybić, pomagając sobie (przez przyłożenie) nową śrubą z tuleją. Wtedy nabijamy (dosłownie 3-4 lekkie uderzenia młotkiem) nową śrubę z tuleją na pusty otwór i gotowe...
UWAGA!!! Takiej śruby z tuleją nie kupisz w sklepie metalowym... Idź do ASO i weź tyle, ile brakuje - niestety.
No i najważniejsze - jeżeli "ukręciłeś" jedynie łepek śruby, to pokrywa zejdzie bez problemu. Wystaje wtedy na jakieś 2-3 mm końcówka śruby, która jest w głowicy. Ja brałem kombinerki, mocno tą końcówkę ściskałem i odręcałem, aż wyszła - na 3 urwane śruby, wszystkie udało się tak wykręcić.
UWAGA 2:
W pokrywie możesz mieć tuleję, więc najpierw musisz ją "wybić", aby następnie w pokrywę "nabić" nową śrubę z tuleją. Ja to zrobiłem tak, że po prostu przyłożyłem tuleję nową na tuleję, którą chciałem wybić i kilka razy uderzyłem - ładnie się przesuwa, siedzi w tworzywie, więc łatwo da się tą tuleję "wybić" tuleją z nową śrubą. Tu się nie "demontuje" nowej śruby i nie przekłada do tulei - trzeba starą wybić, pomagając sobie (przez przyłożenie) nową śrubą z tuleją. Wtedy nabijamy (dosłownie 3-4 lekkie uderzenia młotkiem) nową śrubę z tuleją na pusty otwór i gotowe...