Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Captiva 2.0 150 problemy
-
Mateuszek251
- Świeżak
- Imię: Mateusz
- Samochód: Captiva
- Silnik: 2.0 150km diesel
Captiva 2.0 150 problemy
Witam,otóż mój tata zakupił Captive 2.0 150 km w automacie(2006,około 270tys przebiegu).Problem jest taki,że spalanie pokazuje 13-15 litrów i nie chce zejść niżej.Raz za czas podczas wyprzedzania wyskoczy jakiś błąd i auto wcale nie ma mocy,po zgaszeniu i odpaleniu błąd znika a moc powraca.Nie dzieje się tak często.Bardziej martwi mnie to spalanie.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Re: Captiva 2.0 150 problemy
ale to normalne spalanie w tym aucie. Chyba ze jeździsz na trasy to wtedy pali 9.0
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
Mateuszek251
- Świeżak
- etac
- Prezes

- Kontakt:
Jakie trasy, w jakich warunkach? Jakie długie?
-
Mateuszek251
- Świeżak
Codziennie po 25 km w obie strony więc no może być duże i może się zapychać DPF.Moze faktycznie takie jest jego spalanie ale zaciekawiły mnie te spalania innych użytkowników
- etac
- Prezes

- Kontakt:
czyli 12,5 km w jedną stronę?
- bart82
- Bywalec
- Imię: Bartłomiej
- Silnik: 2.4 4WD
- LPG: Lovato Smart
- Kontakt:
-
John Wayne
- Profesjonalista
- Imię: Przemek
- Samochód: Captiva 2.0D MT 2006
- Silnik: 2.0, diesel, 150KM
- Kontakt:
Czy spalanie pokazuje czy jest zmierzone przy dystrybutorze. Bo u mnie np. komputer pokazuje wartości z tzw. dupy. Jaki konkretnie błąd wyskoczył? Jak wygląda częstotliwość wypalania się DPF?
-
Mateuszek251
- Świeżak
Błąd to była ikonka jakiejś spirali,zobaczyłem w książkach ,że to jest od DPF tylko nie wiem co on oznacza.Pod kompa nie podpisaliśmy ale w poniedziałek idzie do serwisu.Moze tam coś poradzą.12,5 km w jedną stronę około.Spalanie mierzone tylko z komputera pokładowego ale widać po wskazówce paliwa,że dużo pali.A jam zobaczyć częstotliwość wypalania ?
-
milyjarek
- Profesjonalista
- Imię: Jarosław
- Samochód: Epica , Malibu LTZ
- Silnik: 2.0 Diesel , 150KM
- Kontakt:
Miałem podobne objawy na początku użytkowania Epici. Jeździłem ekonomicznie tak bardzo aby auto paliło jak najmniej. Pamiętam że po pewnym czasie samochód był wyraźnie słabszy ale pomogła trasa z jazdą przy większej prędkości. Wydaje mi się że kolega ma zapchany DPF. Powinna wystarczyć jazda z prędkością autostradowa lub wizyta w ASO na wypalanie.
-
Mateuszek251
- Świeżak
-
John Wayne
- Profesjonalista
- Kontakt:
Nie chcę martwić na zapas i siać defetyzmu, ale skoro zapaliła się kontrolna DPF, to na 99% jest zapchany na maxa i już nic nie pomoże. Na pewno nie żadne przeganianie itp. Prawdopodobnie wypala się co chwilę i stąd takie wysokie spalanie na kompie. U mnie przy wypalaniu potrafi skoczyć z 9 do 13-15. Chociaż tak jak pisałem (przynajmniej u mnie te wskazania są mocno umowne, aczkolwiek prawidłowość pokazują. Jeżeli dpf jest zapchany, to masz 3 wyjścia. 2 realne i jedno teoretyczne, którego nikt chyba nie przetestował haha. 1 wycięcie, 2 regeneracja, 3 wymiana na nowy. WAŻNE! Kontroluj poziom oleju, bo jeżeli wypala się co chwilę, to je zapewne przerywacie i w takim przypadku do miski olejowej spływa paliwo. Znów nie chcę martwić, ale z moich doświadczeń (sprzed jakiś 3 lat) wynika, że wiedza serwisów nt. zachowania się mechanizmów DPF w poszczególnych autach jest ZEROWA. Najlepiej byłoby sprawdzić na kompie kiedy było ostatnie wypalanie, zrobić ze 400-800 km i pojechać znowu. Książkowo powinno się ono odbywać między 800-1200km. Lub zaopatrzyć się w najzwyklejszego ELMa i program DPF info. Zresztą jest tego mnóstwo na tym forum.
- etac
- Prezes

- Kontakt:
jest jeszcze kolejne - pojechać do serwisu wypalić stacjonarnie, a potem olej wymienić.
Niestety nowe diesle nie nadają się do jeżdżenia po zapałki do kiosku i tym samym na trasach krótszych niż 40-50 km w jedną stronę.
Niestety nowe diesle nie nadają się do jeżdżenia po zapałki do kiosku i tym samym na trasach krótszych niż 40-50 km w jedną stronę.
-
John Wayne
- Profesjonalista
- Kontakt:
No fakt, zapomniałem o tym! Można jeszcze dodać, żebyście nauczyli się rozpoznawać procedurę regeneracji, która w Captivie jest dość charakterystyczna - podwyższone obroty prawie 1000 i chodzące na max wentylatory chłodnicy - które po wyłączeniu silnika nadal pracują. Jest jeszcze włączone ogrzewanie lusterek i tylnej szyby, ale w tym upale mało przydatny.
-
Rychupeja
- Świeżak
- Imię: Mariusz
- Silnik:
- Kontakt:
-
przemo88
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Weź wyciągnij dziada (dpf) dwie rurki, sonda i parę śrub do wywalenia, kup płyn do czyszczenia kominków x2 i wlej od od strony filtra, drugim popryskaj zęby wyczyścić sadzę w środku, potem ogrom wody karcherem , oraz wężem ogrodowym, tak aby wypłukać popiół czyli od katalizatora w stronę dpfu i się trochę odmłodzi. Wiem, zaraz będzie pogrom na mnie, że kamikadze itd. itd. nie zmuszam, robisz na własną odpowiedzialność, ja tak robię, dojeżdżam do pracy 5km w jedną stronę od dwóch lat i wypala się co 700km, jak robię trasę 1200, jak kupiłem wypalał się co 70km - tak 70km. Musi być dobrze przepłukany wodą - podstawa. Jeszcze jedno, zaraz po "czyszczeniu" od razu wypalanie (kontrolka dpf świeci od razu) oraz trasa z dość sportowym trybem jazdy - tak by wysuszyć filtr po 20 km ustabilizuje się.
Powtarzam, nie banujcie, nie wyzywajcie, opisuję tylko jak ja Rambo, kamikadze itd rozwiązał problem z dpf za parę złotych.
Powtarzam, nie banujcie, nie wyzywajcie, opisuję tylko jak ja Rambo, kamikadze itd rozwiązał problem z dpf za parę złotych.
-
John Wayne
- Profesjonalista
- Kontakt:
-
Mateuszek251
- Świeżak
Dziś idzie do serwisu,coś ogarną.Po 500 km prędkościami 140-180 ma więcej mocy i trochę mniejsze spalanie. Zobaczymy co w serwisie powiedzą
Dodano po 57 sekundach:
O tym wypalaniu to wiemy, jak słychać wiatraki to czekamy aż się wyłączą zanim zgasimy
Dodano po 57 sekundach:
O tym wypalaniu to wiemy, jak słychać wiatraki to czekamy aż się wyłączą zanim zgasimy
-
John Wayne
- Profesjonalista
- Kontakt:
No i jak często się to zdarza? Swoją drogą to coś i tak musiało być już wcześniej robione z DPFem, bo nie uwierzę, że przy 270 tys jest cały czas nieruszany od nowości...
-
Mateuszek251
- Świeżak
Przed tą wycieczką dość często.Wydaje mi się,że co jazda było wypalanie ale nie jestem pewny
-
krzysiek1986_zi
- Świeżak
- Samochód: Captiva 2.0 VCDI
- Silnik:
- Kontakt:
Mi też paliła po 15l/100 i nikt z forum nie potrafił pomóc. Jak się okazało po czasie były walnięte wtryski. Na szczęście wystarczyło czyszczenie i teraz Captiva zamyka się w niecałych 12l. 75 % miasto reszta krótkie trasy do 20km. Dodam że automat, 2.0 vcdi i chip na 180 .
-
John Wayne
- Profesjonalista
- Kontakt:
No to wszystko jasne. Zaraz zapali się kontrolka jakości oleju. Bardzo częste wypalanie, to typowy objaw zużytego/zapchanego filtra DPF w Captivach. Możesz spokojnie zacząć czytać wątki o filtrach i podejmować konkretne decyzje. Jeżeli mówisz, że w serwisie poradzą, to musisz wiedzieć, że ja byłem ze swoim w 2 ASO, u kilku mechaników tzw. Januszy i w punkcie zajmującym się wycinką DPF. W skrócie: ASO i mechanicy wymieniali olej i tekst "teraz powinno być już ok", a renomowany punkt od filtrów stwierdził, że "komputer sam dobiera częstotliwość wypalania i nie ma w sumie podstaw do wycinania DPFa"
Być może teraz już świadomość wzrosła lub w Twojej okolicy są lepsi specjaliści. Powodzenia!
- Anares1
- Aktywny
- Imię: Anares
- Silnik: 2.0 150KM, diesel, 4x4
- Kontakt:
Odświeżę trochę dla potomnych . Wyciołem u siebie dpfa . Wygrali sofcik bez dpfa , wyłączyli egra i zaslepili bo miałem już dość kontrolki oznajmującego awarie układu DPF. Teraz komp wskazuje 8.6 a jeżdżę tylko w mieście , spalanie realne 10l i mi pasuje . Duże auto musi palić . Wszystko działa po wycince i jeszcze się lepiej zbiera . Szkoda nerwów na myślenie o DPF . Jak to mówią lepiej doplacic do przeglądu niż ciągle coś wymieniać 
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Wszystko pięknie ładnie dopóki nie zaczną rzeczywiście przestrzegać tych przeglądów.
- Anares1
- Aktywny
- Imię: Anares
- Silnik: 2.0 150KM, diesel, 4x4
- Kontakt:
Znajomy był z ciekawości na sprawdzeniu spalin na analizatorze spalin ,bez DPF wyszło mu tak jakby miał DPF , jedyną rzeczą jest to że masz okopconą rurę wydechową