Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Może mi ktoś wytłumaczyć łopatologicznie , czyli prostym językiem mechanika ,co i jak mam sprawdzić przy czujniku .
Czy ciśnienie na wykresie 34 KPa jest prawidłowe?
Poczytałem na stronce RU. o błędzie i jak sprawdzić ciśnienie bezwzględne , tylko trochę to dla mnie pisane językiem nie mechanicznym a uniwersyteckim .
Tylko końcówka tego elaboratu do mnie trafiła.
Znalazlem napisane i wyjaśnione po chłopsku. Będzie dla potomnych. https://intercars.com.pl/pl/aktualnosci ... ontowanym/
Czyli przyczyną opisanego przeze mnie błędu , jest sławetny "Problem Trzech Mas " ? Dobrze myślę?
Tematy już takie były - poczytaj lub zadaj pytanie w innym temacie. Ten poleci do kosza.
Ale MAP sesnor mierzy ciśnienie w kolektorze -
silnik nie pracuje, masz ciśnienie atmosferyczne (wysokie)
pracuje przy zamkniętej przepustnicy - masz duże podciśnienie (czyli niskie )
pracuje przy otwartej przepustnicy - większe niż na wolnych obrotach (zamknięta przepustnica)
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
Możesz wywalać , ale zostaw ten z linkiem, ewentualnie jak się da ,to przenieś do odpowiedniego tematu . Bo nie wierzę ,żeby wszyscy w stu procentach ,wiedzieli o co chodzi.
I nie tylko w w chevroletach , ale w innych samochodach też. Nasze forum czytają też ludzie niezarejestrowani.
Po drugie uważam, że wiedzy ,nigdy za dużo- nawet jak się dubluje.
No to ostatnie pytanie . Gdzie w silniku ( F18D3) znaleźć fizycznie masę od tego czujnika? (I nie tylko tego czujnika).Ponoć są w jakimś tajemniczym miejscu. Na forum RU jest opis w silniku 1,6. a to nie to samo.Dotyczy silników ECU Sirius D42
Poproszę jakiś rysunek ew. zdjęcie, bo w Instrukcji serwisowej nie mogę znaleźć
P.S. żeby było jasne , wujka Goo..e przewaliłem od A-Z .
Tak myślałem ,żeby podpiąć . Miałem jeszcze przedzwonić wszystkie przewody , ale utknąłem w schematach ( bo nie wiem jeszcze ,gdzie który idzie ) Dzisiaj walczyłem ze wszystkimi wtyczkami ( gniazdami) i potraktowałem je sprayem "Kontakt" .Sprawdziłem napięcie, (4,99 Volt) i wykasowałem błędy. Zaadaptowałem przepustnicę programem ChExpl.( bo mi się nie chciało odłączać klemy na parę minut-też działa przy adaptacji ) W niedzielę jadę w dłuższą trasę , to przegonię auto na Pb .W przepustnicy był taki syf , że wynalazki do czyszczenia przepustnic ,nie dawały rady z oczyszczeniem nagaru. Jestem pod wrażeniem , że to auto ,do tej pory jeździło bezproblemowo.
Czy masę przyczepić do silnika ,czy lepiej do karoserii .
Dodano po 6 minutach 4 sekundach:
Kontrolka bład sie zapala z czasem gasnie a silnik funkcjonuje normalnie.Zawór szfankuje dlatego tak sie dzieje.Czujnik cisnienia wyłapuj zakres poza norme i stąd ten bład czasem zaworek zaczyna chodzic prawiłowo i bład znika.I występują anomalia
U mnie zawór zwrotny jest od strony grodzi i jest sprawny , bo przed chwilą sprawdzałem .W moim silniku nie trzeba zdejmować pokrywy zaworów .To co jest pokazane na Oplu to inna bajka , ale się przydało , dzięki.
Miałem ten sam błąd czujnika Map. Czasami pomagało mocniejsze wpasowanie kostki w czujnik. Po wymianie wszystko wróciło do normy. Sprawdzałem czujnik i wydawał się ok, ale najwidoczniej podawał zły sygnał.
W kolektorze mam syf, który kolega opisuje. Latem mam zamiar wszystko rozkręcić i wymoczyć w benzynie. Wymienię również w kolektorze łopatki, które już stukają od dłuższego czasu.
Po długiej walce ze specyfikami do przepustnic , bardzo twardy nagar , usunąłem rozpuszczlnikiem uniwersalnym . Zszedł bez bólu .Przepustnicy nie demontowałem ,tylko przytrzymałem dekiel paluchem i szmatką zmoczoną w rozpuszczlniku , wyczyściłem ścianki i dekiel w środku . Przydał się długi pędzel do tego czyszczenia . Na koniec wepchałem czystą szmatkę do wewnątrz kolektora i "wysączyłem" trochę brudu i oleju .Metoda trochę piracka ,ale silnik jakby odżył , no i nie pali się check.
Mam pytanie , Czy po takim czyszczeniu trzeba przesmarować olejem ośkę przepustnicy? Bo mi się ciut przycina jak przyspieszam.
Wszystko się samo nasmarowało, po jeździe na Pb już się nie zacina.Przepustnicy chyba nie przesunąłem, no bo jak ? Jest osadzona na ośce za pomocą dwóch śrubek, no to chyba nie ma szans na zmianę położenia
No takiego syfilisa ,to ja w życiu nie widziałem.Chyba masz cały dolt tak usmarowany.Mój wyglądał wewnątrz jak wysmarowany olejem , ale jakbym rozebrał,to będzie pewnie brudny ,tak samo jak twój.
Na razie szukam klapek do kolektora od Opla .
Gdzie kupowałeś klapki i z jakiego materiału?
Zapomniałem jeszcze oczyścić krokowca , ale jak nic nie świruje z obrotami , to chyba nie ruszać?
Witam,
Jesli moge odgrzac temat
*wyczyscilem przepustnice i zrobilem adaptacje silniczka krokowego - problem bledu p0107 minal na 1 dzien
gdzie znajduje sie mapsensor w silniku f18d3? i czy moze ktos wie w tym silniku o tych masach?