Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Jakie świece zapłonowe

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
Awatar użytkownika
endriu333
Profesjonalista
Imię: Andrzej
Samochód: Spark
Silnik: 1.2 PB
LPG: Landirenzo Omegas
Kontakt:

Re: Cewka Cruze

Post autor: endriu333 »

Tak, te świece że zdjęcia powyżej mają logo GM...chciałbym to zobaczyć:)
Wiesz to, że one nawet jeśli byłyby produkowane w jednej fabryce na jednej linii produkcyjnej to prawda jest taka, że świece pakowane do pudełek GM muszą spełniać koniecznie normy przez nich narzucone i są dodatkowo selekcjonowane, czego nie ma w "takich samych" ale już wypuszczanych pod logiem konkretnego producenta....takie jest moje doświadczenie i zdanie, podobnie zresztą jak w innych gałęziach rynku np. Dyski, kości ramm itd.itp...
A to że można o takich oznaczeniach kupić świece w pudełkach ngk to było dla mnie znane od dawna...
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
elte23
Aktywny
Imię: Mateo
Samochód: Cruze 1.6/124 /kombi
Silnik: 1.6 16V, 124 KM
LPG: BRC Sequent 32
Kontakt:

Re: Jakie świece zapłonowe

Post autor: elte23 »

Niech ktoś wrzucił oryginalne świece GM. Na zdjęciu świece NGK - ta 09 to prawdopodobnie jest właśnie oryginał, ale bez logo GM. Ps. Nie wierzę, że tak uznana firma jak NGK daje dla GM pierwszy sort, a pod swoją marką sprzedaje coś o niższej jakości.
Załączniki
IMG_20190518_063251718_crop_491x266.jpg
elte23
Aktywny
Kontakt:

Wygląda na to, że faktycznie te świece NGK (wersja z odstępem 0,9) pakowane są do pudełek "Genuine GM"... Nawet osłona ceramiczna jest identyczna - nie ma prążkowania, jak w przypadku pozostałych świec NGK.

Zerknijcie, wrzucę jeszcze raz fotkę z początku wątku.
Załączniki
potak.JPG
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: Regulus »

Ale to są moje Championy! Na pierwszy montaż szły takie i NGK.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim »

Nie wiem czy twoje :P ale na pewno CHAMPION'a a nie NGK. Jakie miałem na pierwszy montaż nie wiem, bo drugie świece w tym aucie zakładało ASO i założyło mi NGK. Wiem bo takie wywlokłem już przy wymianie osobistej na właśnie CHAMPION RC10MCC polecone przez ciebie, choć bez dopisku R6 (co nikt nie wie co znaczy łącznie z producentem ;) ) Na razie jestem zadowolony silnik pracuje wyjątkowo :zastanawiasie: .."aksamitnie" Na poprzednich świecach potrafiłem wyczuć lekkie drgania na LPG na obrotach jałowych. Na tych jest pełna stabilizacja i niemal silnika nie słyszę. Czy to kwestia, że są dobre, albo że po prostu nowe - cholera wie.
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Imię: Przemysław
Samochód: cruze 1.8
Silnik: 1.8 , 141 KM
LPG: BRC
Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
Kontakt:

Post autor: Przemek »

A ja z kolei nie jestem do końca zadowolony z BOSCHA 0,7 auto jest żwawsze , ale więcej pali i czasami poszarpuję ( zwłaszcza rano ). W sumie nie wiem czy to wina świec , nowej cewki DELPHI czy jeszcze czegoś innego.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Jak poszarpuje na benzynie może znaczyć że szczelina 0.7 jest za mała do tego paliwa i mieszanka czasami się nie odpali. Pisałem już parokrotnie, że strony medalu są dwie. Zmniejszając szczelinę chronimy cewkę na LPG ale ograniczamy energię iskry potrzebną do zapłonu benzyny.
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Ale czy auto przez to dostaje po ty£ku? Np. Katalizator?Hmm tylko co z tym fantem zrobić szczelinomierza nie mam zreszta z tego co wiem nie powinno się wykrecać i wkrecac świec podobno traca szczelność na gwincie. No nic jeszcze pojeżdze i skupie sie na tym czy poszarpuje tylko na benzynie ,czy na gazie również.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2019, o 22:38 przez Przemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Znaleźć złoty środek :D
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Tak wiem kupić 0.9 i skuć na 0.8 heh tylko że ja nie chciałem sam zmniejszać szczeliny.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

A ja wcale nie wiem czy jest to złoty środek. Na pewno niczemu nie zagraża. Eksperyment.
elte23
Aktywny
Kontakt:

To ja powiem krótko - przejechałem już ok. 500 km na nowej cewce NGK i świecach NGK (odstęp 0,9) i jest rewelacyjnie. Auto płynnie przyspiesza, jest cichsze (np. 80 km/h to komfort, słyszę głownie szum opon) i spalanie w mieście spadło o 1 litr LPG - to ostatnie to może być kwestia tego, że jeździłem na padniętej już cewce.
Faktem jest jednak to, że cewka NGK jest bardzo dobra, a świece 0,9 prawdopodobnie lubią się z nią.
Znacznie wzrosła przyjemność użytkowania auta, ruszanie oraz kultura pracy silnika. Ale wiadomo - to są nowe części.
Tak więc mogę polecić tą opcję - cewka i świece: 430 zł (sam wymieniłem).
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

U mnie niestety nie ma znaczenia czy gaz , czy benzyna momentami i tak poszarpuje ( zwłaszcza w okolicach 2 tyś przy dodawaniu gazu i schodzeniu z obrotów - nie wiem czy to wina świec ( BOSCH ), czy cewki ( DELPHI ) czy jeszcze coś innego może mieć coś z tym wspólnego ) teraz ciągle pada to i wibracje się w pakiecie nasiliły - nie wiem może spróbuje wyważyć jeszcze raz koła.) Już nie mam patentu na to auto, już ręce opadają.
elte23
Aktywny
Kontakt:

Od pewnego momentu będzie szarpać i na gazie i na PB. Podjedź do mechanika, niech sprawdzi cewkę. U mnie było podobnie. Nie wiem, ile przejechałeś na Delphi. Jak cewka, to wymień razem ze świecami - mogły oberwać i po przebiciach są do wyrzucenia.
imlonger
Bywalec
Imię: Mateusz
Samochód: Cruze 1.8 + LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: imlonger »

Przemku, mam ten sam zestaw, świece i cewka co Ty. Jedyne szarpnięcia jakie się pojawiają to podczas ruszania rano, muszę wtedy wejść na wyższe obroty żeby się nie dusił. Czasami przy odpuszczeniu gazu przy niskich prędkościach potrafi szarpnąć. Ale przyspiesza płynnie, takie są moje odczucia przynajmniej, wcześniej przy starej cewce były takie szarpnięcia przy gwałtownym przyspieszeniu od ponad 2,5 tys obrotów. Mam już na tym zestawie zrobione ok 1500 km. Zależy mi, żeby świece wymienić po ok 12 tysiącach km. Do tego czasu mam nadzieję wszystko będzie jak należy.
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Ja mam nowy zestaw cewkę i świece wymieniłem w zeszłym tygodniu...
Awatar użytkownika
szczuplin
Fachman
Imię: Szczuplin
Samochód: Cruze, Aveo T300
Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
LPG: STAG4 Q-Box+
Kontakt:

Post autor: szczuplin »

imlonger pisze: 22 maja 2019, o 09:14 Przemku, mam ten sam zestaw, świece i cewka co Ty. Jedyne szarpnięcia jakie się pojawiają to podczas ruszania rano, muszę wtedy wejść na wyższe obroty żeby się nie dusił. Czasami przy odpuszczeniu gazu przy niskich prędkościach potrafi szarpnąć. Ale przyspiesza płynnie, takie są moje odczucia przynajmniej, wcześniej przy starej cewce były takie szarpnięcia przy gwałtownym przyspieszeniu od ponad 2,5 tys obrotów. Mam już na tym zestawie zrobione ok 1500 km. Zależy mi, żeby świece wymienić po ok 12 tysiącach km. Do tego czasu mam nadzieję wszystko będzie jak należy.

Mam identyko. Podejrzewam kzfr albo sprzęgło. Pomimo tego jeżdżę.
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

W zasadzie przed padaniem cewki nie miałem owych objawów , zaczęły się po wymianie świec i cewki, myślałem że to wina cewki , ale ty masz oryginała ja Delphi. Mamy za to te same świece , może przerwa w Bosch 0,7 jest rzeczywiście zbyt mała i tak jak twierdzi WSZIM paliwo nie dopala się , ale na gazie też ? U mnie sprzęgło bierze ładnie , ale może coś w kołach lata, hmmm kzfr mogły by powodować takie objawy ?
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Mogłoby. Nie zazdroszczę. Mnie po wymianie świec na nowe i mimo ustawienia reduktora "na oko" (po regeneracji) silnik pracuje odczuwalnie płynniej/ciszej. aksamitnie. :zastanawiasie: Niestety jeszcze nie próbowałem na dużych prędkościach. Miał być daleki wyjazd ale niestety sprawy służbowe mnie zatrzymały. No i nie mam na razie gdzie sprawdzić w szerszym zakresie obrotów.
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Jutro wymieniam swiece na NGK dedykowane do Cruza tylko nie wiem czy zostac przy 1.1 i już nie kombinować,( przez ostatni rok na takich jeździłem) czy zbijac przerwe na 0.9
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Może kup CHAMPIONY 0,9, jakie kupił Reguls i ja. Choć raczej twój przypadek ma inny powód.
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Ale u mnie przed wypadaniem zaplonu nie było problemu ze świecami .Po wymianie cewki i świec zaczęło poszarpywać.Dzisiaj po 2 tyg. Czekania udalo mi sie dostać do nowego mechanika już na jeździe próbnej stwierdził że mam coś ze świecami auto wogóle nie jedzie. Jak powiedziałem o Bosch 0.7 do gazu to tylko mnie wyśmiał i w swoich madrych programach od razu wyskoczyło mu dedykowane NGK 1.1 nie chcac mędrkować nic nie powiedziałem ale ogólnie ma podobne zdanie do Regulusa odnośnie świec do gazu itp.itd tylko akurat championu uważa za słabe.Co do drgań obstawia prawą poduszke silnika przy rozrządzie ale pewność dałoby mu popuszczenie i podniesienie całej jednostki napędowej.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

No. Moja druga sugestia to była poduszka/szki. Zapewne pamiętasz.
Wydaje mi się, że do KL7 pod LPG były fabrycznie właśnie CHAMPION z logo GM. Ale mogę się mylić.
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Tak tak też to obstawiałeś . Wiem że były dlatego o nich mu wogóle powiedziałem ale pomimo tego stawia na NGK w sumie pierwsze mu wyskoczyłu w programie .Wogole to był bardzo ciekawy i rozbudowany program wypowiedział głosowo tylko samochód i od razu pokazalo mu jego pełną specyfikacje łącznie z rysunkami w 3D i technicznymi jakimiś skalami wykresami i mapami. Od razu przez ten program może zamawiać części.Pierwszy raz coś takiego widziałem.

Dodano po 1 minucie 39 sekundach:
A tylko ja mu nie powiedziałem że mam KL7 tylko po prostu benzyna z zamontowanym gazem.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Jak mu powiesz KL7 to i tak nie będzie wiedzieć, bo to kod technologiczny Chevrolet Korea .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”