Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
ECU scan Fiat, Alfa raz jeszcze
-
krzych1b
- Fachman
- Imię: Krzysztof
- Samochód: NUBIRA /Lacetti
- Silnik: 1.8 F18D3 121KM
- LPG: Tech
- Kontakt:
Re: ECU scan Fiat, Alfa raz jeszcze
Dobrze się doczytałeś? Czyli co jeszcze jest nie tak z tym skanerem? Bo ja się trochę napaliłem.
A w naszych 1,8 robi się adaptację? Gdzieś jest na forum ,że się nie robi .Hmm ciekawe
A w naszych 1,8 robi się adaptację? Gdzieś jest na forum ,że się nie robi .Hmm ciekawe
VIN >KL1NF35BJ6K335315
- papieju
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
No ale masz jeszcze 1.4/1.6. Mi na razie wystarczy zwykłe elm do odczytu/kasowania, po ogarnięciu kilku tematów te przestały wyskakiwać
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Doczytałem się na ich stronce. Faktycznie , po co przepłacać . A ja dalej nic nie wiem na temat mojego kabelka z wlutowanym przełącznikiem na płytce. Czy jest ok . czy trzeba rzeźbić.
VIN >KL1NF35BJ6K335315
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
krzych1b, napisałeś że połączyłeś się z silnikiem, poduszkami i ABS, czego ty jeszcze oczekujesz? Że Ci komputer powie czy masz posprzątane w aucie?
I zwracaj proszę uwagę na swoje wiadomości - staraj się je tworzyć, w bardziej przejrzysty sposób, bo niektóre Twoje posty ciężko zrozumieć.
I zwracaj proszę uwagę na swoje wiadomości - staraj się je tworzyć, w bardziej przejrzysty sposób, bo niektóre Twoje posty ciężko zrozumieć.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Ok . Teraz będę bardziej ostrożny w zakładaniu nowych tematów i bardziej przeźroczysty
. Jak sam zauważyłeś , wątpliwości mam wiele . Czytam ,analizuję , sprawdzam no i pytam.Jeszcze dużo rzeczy nie rozumiem . I nie wiem , czy mi życia wystarczy ,aby wszystko co nowe ogarnąć. Motoryzacją interesuję się od 1978 roku , kiedy zrobiłem prawo jazdy i sam sobie złożyłem od podstaw WSK 125 .Później remontowałem inne pojazdy. Była inna technika i inne samochody.Teraz jest komputeryzacja i kasacja mózgów starych mechaników . Młodzi wiodą prym
. Więc postaraj się mnie kolego Sebastianie zrozumieć.
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
kjas9
- Profesjonalista
- Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
- Silnik: 1,4 T +chip 163 km
- LPG: KME Skay Max
- Kontakt:
W naszych samochodach to jest jeszcze pikuś( ty zdawałeś prawko w 78 a ja stałem w kolejce całą noc do zapisów w 83),Jeżeli Ci odczytuje wszystkie parametry to nic lepszego nie znajdziesz dla naszych aut -bo to hybryda Daewoo-chevrolet .Póżniejsze modele to już prędzej można diagnozować lepszymi programami
Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Myślałem o zakupie czegoś profesjonalnego ,co by mi posłużyło jeszcze parę lat. No ,ale ceny zaporowe i nie zajmuję się już autami na co dzień.A jeździć do kolegi mechanika któryś raz z rzędu i prosić go diagnozę , która poduszka nie działa , albo coś nie tak z ABS-em ,to już mi wstyd .No i rozpętałem ecuskanową wojnę
Jutro przedostani raz rozbiorę wtyczkę a następnie polutuję kabelki wg wskazań kolegi z forum MAREK3.Tym samym dowiem się , czy mój kabel jest czarodziejski .Tzn. czy kolega z DONBASU znalazł inną ( łatwiejszą)metodę łączenia pinów we wtyczce ( przelutował tylko jeden kabel i nie rozlutowywał zworki 11/12)
A kolegę Sebastiana jeszcze raz proszę o wyrozumiałość
Jutro przedostani raz rozbiorę wtyczkę a następnie polutuję kabelki wg wskazań kolegi z forum MAREK3.Tym samym dowiem się , czy mój kabel jest czarodziejski .Tzn. czy kolega z DONBASU znalazł inną ( łatwiejszą)metodę łączenia pinów we wtyczce ( przelutował tylko jeden kabel i nie rozlutowywał zworki 11/12)
A kolegę Sebastiana jeszcze raz proszę o wyrozumiałość
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
pitersik74
- Aktywny
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti 1.6 16V
- Silnik:
- Kontakt:
Przelutować kabel to nic trudnego, Pin -7 (linia K) kierujemy na piny we wtyczce OBD Nr 12 oraz 13. 
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Jeśli chcesz coś uniwersalnego, do diagnozy i kasowania błędów to może coś pokoju Delphi lub jego klony.
Panowie:
Jeśli mamy przełącznik z fiat ECU scan, to trzeba wziąć w łapę miernik, i sprawdzić:
Przełączamy przełącznik na pozycję 7, i sprawdzamy z którym pinem w przełączniku on się łączy (powinny być dwa piny - jeden na który "wchodzi" p.7, i drugi z którego "wychodzi" pin 7, tzn. na jednym powinno być stałe połączenie z pin 7, z drugim dopiero po przełączniu przełącznika).
I potem tym samym sposobem sprawdzamy pozostałe piny.
Jeśli mamy kabelek bez przełącznika (czyli tylko vag kkl) to tniemy przewód idący do pinu nr 7, i puszczamy go przez przełącznik, następnie kolejne nóżki przełącznika łączymy z pinami które potrzebujemy, tj. pin 7, 12, 13.
Dlaczego miernik w łapę? Bo to, że jest napisane tak na obudowie to nie oznacza, że tak jest w rzeczywistości
Już u siebie się przekonałem
Panowie:
Jeśli mamy przełącznik z fiat ECU scan, to trzeba wziąć w łapę miernik, i sprawdzić:
Przełączamy przełącznik na pozycję 7, i sprawdzamy z którym pinem w przełączniku on się łączy (powinny być dwa piny - jeden na który "wchodzi" p.7, i drugi z którego "wychodzi" pin 7, tzn. na jednym powinno być stałe połączenie z pin 7, z drugim dopiero po przełączniu przełącznika).
I potem tym samym sposobem sprawdzamy pozostałe piny.
Jeśli mamy kabelek bez przełącznika (czyli tylko vag kkl) to tniemy przewód idący do pinu nr 7, i puszczamy go przez przełącznik, następnie kolejne nóżki przełącznika łączymy z pinami które potrzebujemy, tj. pin 7, 12, 13.
Dlaczego miernik w łapę? Bo to, że jest napisane tak na obudowie to nie oznacza, że tak jest w rzeczywistości
Już u siebie się przekonałem
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Dzisiaj podpiąłem się kablem pod gniazdo diagnostyczne i na diagnostyce silnika mam dwa takie komunikaty:
1. Access violation an addresses 00404E4F in module CheviExplorer2.1.exe.Red of adress 3354334C.
2. $ is not a valid integer value
O co tu chodzi? Może mi ktoś wytłumaczyć co to jest?
Oraz kilka razy wyskoczył komunikat "brak napięcia z pinem 13" i "nie ten port COM" .
Na ruskiej stronie znalazłem ,jak przetłumaczyć krzaczki z "ruskiego" ChExpl.1.7 na język rosyjski https://moylacetti.ru/forums/topic/prog ... plorer1-7/
Może ktoś, kto się zajmuje informatyką , mógłby to przerobić,( np.metodą zero- jedynkową , zakwadracić ,wyciągnąć całkę i logarytm z nieskończoności podpierwiastkować do potęgi en-tej itp.
) na nasz język? Z ruskiego prościej .
1. Access violation an addresses 00404E4F in module CheviExplorer2.1.exe.Red of adress 3354334C.
2. $ is not a valid integer value
O co tu chodzi? Może mi ktoś wytłumaczyć co to jest?
Oraz kilka razy wyskoczył komunikat "brak napięcia z pinem 13" i "nie ten port COM" .
Na ruskiej stronie znalazłem ,jak przetłumaczyć krzaczki z "ruskiego" ChExpl.1.7 na język rosyjski https://moylacetti.ru/forums/topic/prog ... plorer1-7/
Może ktoś, kto się zajmuje informatyką , mógłby to przerobić,( np.metodą zero- jedynkową , zakwadracić ,wyciągnąć całkę i logarytm z nieskończoności podpierwiastkować do potęgi en-tej itp.
VIN >KL1NF35BJ6K335315
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Błąd w programie, albo w jakimś parametrze który się wpisuje np. podałeś zamiast wartości liczbowej coś innego. COM to port komunikacyjny w komputerze do którego skonfigurowane jest podłączenie programu. Jeżeli woła, że nie ten, to pewnie nie ten numer który związany jest z kabelkiem interfejsu .
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Kabel odczytuje COM1 i tak ustawia się automatycznie , nawet nie muszę nic zmieniać w ustawieniach , poza tym ,że odptaszkowuję Automatyczne zapisywanie rejestru.
Musi być błąd w ściągniętych programach , tylko dlaczego?
A tak mam na lapku![Obrazek]()
Musi być błąd w ściągniętych programach , tylko dlaczego?
A tak mam na lapku
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
pitersik74
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
-
kjas9
- Profesjonalista
- Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
- Silnik: 1,4 T +chip 163 km
- LPG: KME Skay Max
- Kontakt:
Sprawdż w menedżerze ustawień, po podłączeniu kabla -kliknij na porty com i lpt to pokaże ci podłączony kabel i numer portu i ten wpisujesz w ch ex- w zakładce serwis klikasz na ustawienia i dopiero tam u samej góry wpisujesz nr.Program po załączeniu automatycznie łączy się z portem 1 .Jeżeli nie masz napięcia na pinie 13 to znaczy że masz dalej żle połączone przewody.Najprościej jak można dołączam odręczny rysunek podłączonych pinów.Przy odczytywaniu np danych z silnika lączymy tylko pin 7 .Aby odczytać dane np abs przechodzimy z powrotem do strony głównej programu kabel ustawiamy na 12 i wybieramy abs w zależności od pompy (czytaj sterownika bosch albo Delphi).Tak jak koledzy piszą sprawdż miernikiem czy przy przełączeniu nie zwiera innych pinów
Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Dzięki. Schemat znam na pamięć , porty już rozkminiłem jak się ustawia i ustawiłem. U mnie po podłączeniu kabla jest COM1,sterowniki dograłem z otrzymanej płyty razem z kablem ( ale tylko dla chipu FTDI) i tu był COM5 . Pomimo przlutowania kabli ,wg wzoru naszego kolegi z forum Marek3, kabel nie łączył wszystkiego. Dokopałem się nawet,do przykładowego schematu ideowego interfejsu ,(znalezionego na AliExpress). Stwierdzam , że małe ,sprytne rączki chinoli ,lutują kable jak popadnie np.zworka z cyny na pinach 12 i 13 , a w moim kablu były zwarte piny 11 i 12
Za radą kolegi pitersik74, rozlutowałem kabelki i połączyłem je na nowo, ale wg schematu ANDREYA z Donbasu (tu chylę czoła przed Piotrem i Andreyem ,bo naprowadzili mnie na ślad) . Wszystko działa jak należy . Nawet zgadza się oryginalny opis przełączania przełącznikiem , na obudowie wtyczki. W pozycji "7" przełącznika -jest Silnik , pozycja "3" przełącznika -to Poduszki , pozycja "1/9" przełącznika - to ABS . Pozycja przełącznika"12/13" = ESP ECU/Cleair stała błędu/
Co zrobiłem we wtyczce:
1. odlutowałem kabel ze szpilki (PIN3) i przylutowałem do szpilki (PIN13)- [ szpilka (PIN3) nie jest używana w naszych samochodach]
2. Dolutowałem nowy kabel z punktu 7 (mała ,wąska płytka) do PIN-u 12-tego we wtyczce.
3. Rozlutowałem zworę z cyny we wtyczce , która w oryginale łączyła Piny 11 i 12 -tylko nie wiem czy dobrze zrobiłem? Tu proszę o sprawdzenie od czego jest Pin11-cie
.
Pomny zaleceń kolegi Sebastiana ( któremu również dziękuję za wsparcie merytoryczne) , wziąłem miernik w łapę i sprawdziłem jeszcze raz -brak zwarć i jest ok. Nawet poszedłem do auta i uruchomiłem program. Przy okazji wykasowałem błąd poduszki po wczorajszym sprzątaniu oraz obejrzałem ,na dużym powiększeniu ekranu, parametry silnika.Na ABS też przerzuciłem i błędów nie było.Ale żeby coś obejrzeć , to auto musi być w ruchu
Co do ekranu starowego , to może kolega pitersik74 by coś poradził ,aby wyświetlał się ,tak jak u niego.
Chyba , że są błędy w programach.A mój nos coś mi mówi , że są
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc . Tematu nie zamykam , bo doczytałem się na forum RU., że jest możliwość dogrania ChExpl.1,8 .A w nim możliwość sprawdzenia przebiegu samochodu.
Za radą kolegi pitersik74, rozlutowałem kabelki i połączyłem je na nowo, ale wg schematu ANDREYA z Donbasu (tu chylę czoła przed Piotrem i Andreyem ,bo naprowadzili mnie na ślad) . Wszystko działa jak należy . Nawet zgadza się oryginalny opis przełączania przełącznikiem , na obudowie wtyczki. W pozycji "7" przełącznika -jest Silnik , pozycja "3" przełącznika -to Poduszki , pozycja "1/9" przełącznika - to ABS . Pozycja przełącznika"12/13" = ESP ECU/Cleair stała błędu/
Co zrobiłem we wtyczce:
1. odlutowałem kabel ze szpilki (PIN3) i przylutowałem do szpilki (PIN13)- [ szpilka (PIN3) nie jest używana w naszych samochodach]
2. Dolutowałem nowy kabel z punktu 7 (mała ,wąska płytka) do PIN-u 12-tego we wtyczce.
3. Rozlutowałem zworę z cyny we wtyczce , która w oryginale łączyła Piny 11 i 12 -tylko nie wiem czy dobrze zrobiłem? Tu proszę o sprawdzenie od czego jest Pin11-cie
Pomny zaleceń kolegi Sebastiana ( któremu również dziękuję za wsparcie merytoryczne) , wziąłem miernik w łapę i sprawdziłem jeszcze raz -brak zwarć i jest ok. Nawet poszedłem do auta i uruchomiłem program. Przy okazji wykasowałem błąd poduszki po wczorajszym sprzątaniu oraz obejrzałem ,na dużym powiększeniu ekranu, parametry silnika.Na ABS też przerzuciłem i błędów nie było.Ale żeby coś obejrzeć , to auto musi być w ruchu
Co do ekranu starowego , to może kolega pitersik74 by coś poradził ,aby wyświetlał się ,tak jak u niego.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc . Tematu nie zamykam , bo doczytałem się na forum RU., że jest możliwość dogrania ChExpl.1,8 .A w nim możliwość sprawdzenia przebiegu samochodu.
VIN >KL1NF35BJ6K335315
- bubu1769
- Administrator

- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Jak ktoś chce tego HiSCAN czy Cascade to mam go tutaj, jedyne co to jest po Angielski
https://drive.google.com/file/d/1ADILoc ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1ADILoc ... sp=sharing
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Sprawdzałeś już te programy, co one potrafią? Papieju coś jarzy w tym temacie.
Z tego co koledzy z forum mówią , to na razie Ch.Expl. jest najlepszy .
Ja go spróbuję rozkminić .
Dalej nie wiem co zrobić z tym ekranem ,aby wyglądał jak u pitersik-a74 .
Ktoś coś wie na temat z czym się łączy PIN 11 ?
Z tego co koledzy z forum mówią , to na razie Ch.Expl. jest najlepszy .
Ja go spróbuję rozkminić .
Dalej nie wiem co zrobić z tym ekranem ,aby wyglądał jak u pitersik-a74 .
Ktoś coś wie na temat z czym się łączy PIN 11 ?
VIN >KL1NF35BJ6K335315
- bubu1769
- Administrator

- Kontakt:
Sprawdzać, sprawdzałem.
Opisałem to w tym temacie:
viewtopic.php?f=34&t=1287&start=500#p134045
I to jest po prostu jeden program nazywany w dwojaki sposób.
Co do pinu 11 to w Chevrolecie jest chyba podaje od skrzyni biegów.
viewtopic.php?t=887&start=275#p39086
-
pitersik74
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Wersję CE 1.8 podmieniasz zamiast 1.7.krzych1b pisze: 5 maja 2019, o 23:23 Tematu nie zamykam , bo doczytałem się na forum RU., że jest możliwość dogrania ChExpl.1,8 .A w nim możliwość sprawdzenia przebiegu samochodu.
A tak przy okazji jak ci się ona wyświetla?
I jak przejdziesz ustawienia i połączysz ze silnikiem to powinno pokazać przebieg.
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
Na razie po rusku. Odpaliłem i pokazuje się tylko wyzerowany ekran z ilością startów i kilometrów .I nie można nic z tym zrobić.Wytłumacz mi co to znaczy podmieniasz ? 1.7 wywalić z kompa a uruchomić 1.8? Nie bardzo jestem czajkowski w te klocki.
Jeszcze nic z programem 1.8 nie robiłem , bo jestem na etapie rozkminiania 1.7 vel spolszczenie Beta
Dzisiaj pojawił się check i naszym Ch.Expl. sprawdziłem błąd PO 107-"Niskie napięcie czujnika ciśnienia bezwzględnego w kolektorze dolotowym" Po przejściu na wykres ciśnienia , miałem 34 (KPa) .Jestem zdziwiony , bo założyłem wszystkie nowe filtry .Pewnie coś z wtyczką albo czujnikiem.Sprawdzę w TISI-e.
Piotr ,ty lepiej mi powiedz jak ten ekran starowy rozszerzyć , aby wyglądał jak u ciebie.
I od czego jest notatnik w tym programie?
Jeszcze nic z programem 1.8 nie robiłem , bo jestem na etapie rozkminiania 1.7 vel spolszczenie Beta
Dzisiaj pojawił się check i naszym Ch.Expl. sprawdziłem błąd PO 107-"Niskie napięcie czujnika ciśnienia bezwzględnego w kolektorze dolotowym" Po przejściu na wykres ciśnienia , miałem 34 (KPa) .Jestem zdziwiony , bo założyłem wszystkie nowe filtry .Pewnie coś z wtyczką albo czujnikiem.Sprawdzę w TISI-e.
Piotr ,ty lepiej mi powiedz jak ten ekran starowy rozszerzyć , aby wyglądał jak u ciebie.
I od czego jest notatnik w tym programie?
VIN >KL1NF35BJ6K335315
- bubu1769
- Administrator

- Kontakt:
Instalujesz 1.7 i kopiujesz exe w wersji 1.8 do folderu gdzie się zainstalował 1.7.
- papieju
- Fachman
- Silnik:
- Kontakt:
Jakiś KKL konkretny polecisz? Bo zastanawiam się nad tym https://allegro.pl/oferta/najlepszy-int ... 7200310087bubu1769 pisze: 6 maja 2019, o 10:42 Sprawdzać, sprawdzałem.
- bubu1769
- Administrator

- Kontakt:
Ja osobiście mam dwa najtańsze, w niebieskich półprzezroczystych obudowach.
Pierwszy co kupiłem ładny czas temu jak zaczynałem zabawę z diagnostyką i przez ten okres troszkę go zmaltretowalem przeróbkami do tego stopnia że myślałem że wyzionął ducha i kupiłem wtedy drugi.
Ten nowszy działa z CX ale z HiSCAN-em już nie, ten starszy po przywróceniu do stanu początkowego jednak działa i to z obydwoma programami.
Moim zdaniem ważne jest by chip FT231 był oryginalny a nie podrabiany bo inaczej sterowniki moga go nie ogarniać.
Pierwszy co kupiłem ładny czas temu jak zaczynałem zabawę z diagnostyką i przez ten okres troszkę go zmaltretowalem przeróbkami do tego stopnia że myślałem że wyzionął ducha i kupiłem wtedy drugi.
Ten nowszy działa z CX ale z HiSCAN-em już nie, ten starszy po przywróceniu do stanu początkowego jednak działa i to z obydwoma programami.
Moim zdaniem ważne jest by chip FT231 był oryginalny a nie podrabiany bo inaczej sterowniki moga go nie ogarniać.
- papieju
- Fachman
- Silnik:
- Kontakt:
Takie coś? https://allegro.pl/oferta/interfejs-dia ... witemShare
Podrzucisz fotkę tego działającego
Podrzucisz fotkę tego działającego
Ostatnio zmieniony 8 maja 2019, o 20:43 przez Sebastian, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto zapis "cytuj".
Powód: Usunięto zapis "cytuj".
-
krzych1b
- Fachman
- Kontakt:
W moim interfejsie FiatEcuscan , jest oryginalny FT232