Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Szarpanie przy dodawaniu gazu.
-
szefnumberone
- Świeżak
- Imię: Tomasz
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1,6, 91 kW, benz.
- Kontakt:
Szarpanie przy dodawaniu gazu.
Witam serdecznie, tyle razy mi już tutaj pomogliście, że nie mogę się oprzeć z wysłaniem kolejnego zapytania...
Czym może być spowodowany problem, który polega na szarpaniu samochodu podczas dodawania gazu (szczególnie na 3cim biegu lub redukując z 5 na 4 i dodając gazu)? Samochód jakby się wtedy troszeczkę dławił - są to takie mikro szarpnięcia.
Byłem przekonany, że winne są zużyte świece zapłonowe (wtedy szarpanie było całkowitą normą), które wymieniłem jakiś miesiąc temu i problem całkowicie zniknął na jakieś 2 tygodnie tylko po to żeby pojawić się znowu w swojej minimalistycznej odsłonie - szarpnięcia są o wiele mniejsze ale dalej wyczuwalne.
Czym może być spowodowany problem, który polega na szarpaniu samochodu podczas dodawania gazu (szczególnie na 3cim biegu lub redukując z 5 na 4 i dodając gazu)? Samochód jakby się wtedy troszeczkę dławił - są to takie mikro szarpnięcia.
Byłem przekonany, że winne są zużyte świece zapłonowe (wtedy szarpanie było całkowitą normą), które wymieniłem jakiś miesiąc temu i problem całkowicie zniknął na jakieś 2 tygodnie tylko po to żeby pojawić się znowu w swojej minimalistycznej odsłonie - szarpnięcia są o wiele mniejsze ale dalej wyczuwalne.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Re: Szarpanie przy dodawaniu gazu.
Przebicie na zintegrowanym module zapłonowym zwanym potocznie cewką.
-
szefnumberone
- Świeżak
- Kontakt:
-
imlonger
- Bywalec
- Imię: Mateusz
- Samochód: Cruze 1.8 + LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Podłączę się do tematu, gdyż od kilku dni pojawił mi się podobny problem. Występuje co prawda jedynie na gazie (na benzynie jest ok) ale czy może to być tym również spowodowane? Czy szukać gdzie indziej?
Delikatne szarpnięcia pojawiają się przy mocniejszym przyspieszeniu (pedał gazu wciśnięty ponad połowę) i to na każdym biegu.
Delikatne szarpnięcia pojawiają się przy mocniejszym przyspieszeniu (pedał gazu wciśnięty ponad połowę) i to na każdym biegu.
- Przemek
- Fachman
- Imię: Przemysław
- Samochód: cruze 1.8
- Silnik: 1.8 , 141 KM
- LPG: BRC
- Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
- Kontakt:
Gaz jest wrażliwszy na prawidłowy zapłon niż benzyna , ale hmm powiem Ci że mam podobny problem , baa ostatnio zauważyłem , że na biegu jałowym nierówno pracuję , czasami szarpnie , coś go przydławi , niby mu mocy nie brakuję , ale czasami chodzi jakby się krztusił .Jak lekko mu dodam gazu na jałowym to zachowuję się jakby zaraz miał zgasnąć. W czasie deszczu czy bardzo dużej wilgoci autem lubi potrząsnąć ( może przebicie na jakimś kablu ? ) Błędów jednak żadnych nie mam , ale ewidentnie jest coś nie tak z zapłonem . Czyżby też cewka do wymiany ?...
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
-
imlonger
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Spróbuję jeszcze podłączyć ELM i zobaczyć, czy pojawiają się tam jakieś błędy i wrzucę wieczorem. Jak rozumiem, w moim przypadku to również może być cewka czy jednak coś z instalacją? Widziałem temat w którym ktoś opisuje problem z dławieniem podczas energicznego dodawania gazu ale . Mimo wszystko umówię się do gaziarza bo bez tego to się nie obejdzie chyba i oby tylko nie było to nic poważnego.
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
W moim przypadku ELM nic nie pokazał , 0 błędów. U gaziarza również byłem wtryski gazu działają super , regulował , ustawiał , robił nowe mapy , podpinał po kompa , ale to nie to . Zresztą gaziarz co najwyżej jest w stanie sprawdzić Ci jak pracują wtryskiwacze gazu .Niestety świec , czy cewki Ci nie sprawdzi. Jednym z objawów źle działającej cewki są również drgania silnika przenoszone na karoserie , ale czy takie jak moje ? nie wiem.
-
imlonger
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Znajomy miał podobny problem ale dodatkowo zapalała mu się kontrolka check engine. Mówił, że wymienił czujnik położenia rozrządu (chyba tak to się nazywało) i szarpanie ustało. Podjechałem do niego dziś, wymieniłem ten jeden czujnik (choć wiem, że są dwa) i może i delikatne szarpnięcia ustały, jednak mam wrażenie, że samochód gorzej przyspiesza. Czy to się musi jeszcze jakoś zgrać ze sobą, czy w takim razie muszę wymienić jeszcze drugi czujnik a może jeszcze co innego
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Szarpanie może powodować 359 różnych powodów. Szukasz najbardziej prawdopodobnej przyczyny bazującej na przekazanych przez ciebie informacjach (opisana i ugruntowana historia i doświadczenie objawów na forum), czy odkrywasz swój własny kosmos?
-
imlonger
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Bazowałem na informacjach znajomego, który miewał podobne problemy ze swoim samochodem. Można powiedzieć, że usterki które mu się pojawiały, zaczęły pojawiać się również mnie. Dlatego też chciałem sprawdzić ten czujnik. Okazuje się jednak, że to chyba nie to, bo po kilku uruchomieniach silnika pokazała się kontrolka check engine, także jutro odczytam błędy i wymienię z powrotem czujnik na ten stary. Wizyta u gazownika i tak będzie konieczna w celu zwykłej kontroli.
To jak to jest z tymi powodami? Który z nich jest najbardziej prawdopodobny w przypadku przeze mnie opisanym?
To jak to jest z tymi powodami? Który z nich jest najbardziej prawdopodobny w przypadku przeze mnie opisanym?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Ale błąd odczytaj i podaj jego numer a nie luźną interpretację.wszim pisze: 12 kwie 2019, o 18:41 Przebicie na zintegrowanym module zapłonowym zwanym potocznie cewką.
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
I uważasz, że czujniki położenia wałków rozrządu szwankuja tylko na gazie, że je wymieniasz? Albo się ogarnij, albo nie proś nas o rady i rób jak uważasz.imlonger pisze: 16 kwie 2019, o 15:14 Podłączę się do tematu, gdyż od kilku dni pojawił mi się podobny problem. Występuje co prawda jedynie na gazie (na benzynie jest ok)
-
imlonger
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Błędy jakie mi się wyświetliły to P0365 oraz P0017 (Camshaft Position Sensor "B" Circuit Bank 1 oraz Crankshaft Position - Camshaft Position Correlation (Bank 1 Sensor B - takie info się również na komputerze wyświetliło)
Po wymianie na stary czujnik, wykasowaniu błędów i uruchomieniu silnika błędy się nie pojawiły. Sprawdzę oczywiście jeszcze po pracy.
Po wymianie na stary czujnik, wykasowaniu błędów i uruchomieniu silnika błędy się nie pojawiły. Sprawdzę oczywiście jeszcze po pracy.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
no to możesz mieć pakiecik - czujniki + cewka
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
imlonger
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Tylko teraz po powrocie na stary czujnik, błędy zniknęły (jak mówię, sprawdzę jeszcze później) i tak samo wcześniej check engine się nie świecił.
Zaczął niestety dopiero po zmianie tego czujnika. Czy jeżeli już nie będzie tych błędów to będzie trzeba ten stary czujnik i tak wymienić? Czy przy wymianie cewki warto również wymienić świece, czy to zbędne gdy były wymieniane 2 lata temu?
Gdzie i jakich najlepiej szukać czujników?
Zaczął niestety dopiero po zmianie tego czujnika. Czy jeżeli już nie będzie tych błędów to będzie trzeba ten stary czujnik i tak wymienić? Czy przy wymianie cewki warto również wymienić świece, czy to zbędne gdy były wymieniane 2 lata temu?
Gdzie i jakich najlepiej szukać czujników?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
A co to za czujnik podpiąłeś? Może zły model?
Cena świec nie jest jakaś kosmiczna, więc też warto.
Cena świec nie jest jakaś kosmiczna, więc też warto.
-
imlonger
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Podpiąłem czujnik NTY ECP-PL-018 (jeden z tańszych z tego co widzę ale pasuje również do Cruze).
Świece najlepiej z odstępem 0,9 czy mniej? Czytałem, że 1,1 się nie nadaje do LPG
Świece najlepiej z odstępem 0,9 czy mniej? Czytałem, że 1,1 się nie nadaje do LPG
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Imię: Andrzej
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Wygląda, że raczej słabo pasuje skoro zaraz po założeniu wywaliło checka. On był nowy czy jakiś wyciągnięty z szuflady?imlonger pisze: 18 kwie 2019, o 10:52 Podpiąłem czujnik NTY ECP-PL-018 (jeden z tańszych z tego co widzę ale pasuje również do Cruze).
-
imlonger
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Nowy, nieużywany. Znajomy miał u siebie bo kupił dwa i u niego wymiana jednego wyeliminowała check engine. No nic, to było pudło widocznie i muszę przygotować się na tą cewkę. Czy ta z DELPHI top dobry wybór (za chyba rozsądne pieniądze), czy może taka https://allegro.pl/oferta/cewka-zaplono ... 7118797457 też będzie mi służyła? Czytałem, że ktoś na forum taką kupił.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2019, o 12:12 przez etac, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto zapis CYTUJ
Powód: usunięto zapis CYTUJ
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Ja nie pamiętam z głowy. Szukaj na forum wątków związanych z cewką do tego silnika.
- szczuplin
- Fachman
- Imię: Szczuplin
- Samochód: Cruze, Aveo T300
- Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
- LPG: STAG4 Q-Box+
- Kontakt:
Wstępnie stwierdzam, że po zmianie cewki ustaly poszarpiwania na pierwszym biegu. 
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km
-
szefnumberone
- Świeżak
- Kontakt:
Cewka wymieniona, firma NGK - 350 zł, przejechałem jakieś 300 km i nie ma śladu po szarpnięciach, samochód chodzi zdecydowanie ciszej a przyjemność z jazdy wróciła prawie w całości.
Prawie bo jeden objaw, który mnie niepokoił pozostał tj. lekkie drganie wskazówki prędkościomierza, dodatkowo to co nadal da się usłyszeć to wzmożona praca silnika raz na jakiś czas, szczególnie na postoju jest to taki dźwięk jak by na ułamek chwili ktoś dodał leciutko gazu na luzie. Zauważyłem też, że objaw się nasila w momencie kiedy uruchamiam chłodzenie lub klimatyzację.
Jest się czym martwić czy wpadam w paranoje?
Prawie bo jeden objaw, który mnie niepokoił pozostał tj. lekkie drganie wskazówki prędkościomierza, dodatkowo to co nadal da się usłyszeć to wzmożona praca silnika raz na jakiś czas, szczególnie na postoju jest to taki dźwięk jak by na ułamek chwili ktoś dodał leciutko gazu na luzie. Zauważyłem też, że objaw się nasila w momencie kiedy uruchamiam chłodzenie lub klimatyzację.
Jest się czym martwić czy wpadam w paranoje?
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
A sprawdzałeś świece ? Ja czekam do czerwca na cewkę GM z Korei i wymienię również świece na Bosch do gazu . Łudzę się , że drgania z którymi się borykam od kilku tygodni ustąpią .