Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Awaria Wariatora zmiennych faz rozrządu

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Re: Awaria Wariatora zmiennych faz rozrządu

Post autor: wszim »

Ja oceniam, że nie trzeba wymieniać solenoidów na ślepo. Na pewno bym je jednak wyciągnął i zbadał czy wyglądają zdrowo i czy elektrycznie i mechanicznie są sprawne. Nie wiem na ile system jest w stanie wykryć niesprawność solenoidu, elektryczną na pewno tak, ale czy mechaniczną, nie wiem. Chyba w tym wątku były informacje o tym i o błędach związanych z solenoidem.
Będziesz regulować zawory? :shock:
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Imię: Przemysław
Samochód: cruze 1.8
Silnik: 1.8 , 141 KM
LPG: BRC
Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
Kontakt:

Post autor: Przemek »

No w wielu wątkach przeczytałem , że objawy drżenia mogą być spowodowane luzami . I tak luzy zostały sprawdzone ssący wyszedł 0,24-0,25 przy normach 0,21 -0,29 a na wydechy wyszło 0,30 przy normie 0,26-0,36 czyli tutaj wychodzi że jest ok . Wtryskiwacze benzyny są sprawne , wtryskiwacze gazu są sprawne ,( gaz wyregulowany i dostrojony do map benzyny ) świece również , sprzęgło bierze ładnie ,już nie mają pomysłu , więc chyba polecą koła z rozrządem na razie nie wymieniam solenoidów . Przy demontażu ostatnio z nich sitek wyglądały ok, jeżeli coś będzie nie tak po wymianie kół wtedy je wymienię . Mechanik poleca i podobno montują i nie mają problemów z Niemiecką firmą FEBI zestaw kół do Cruza , Opla kosztuję 1100 zł, wiem , że to podobno pakowacz więc teoretycznie istnieje szansa , że w pudełku będą Niemieckie INA . Chociaż jak patrze na necie to jest taka firma Febi Bilstein i widnieje jako producent części które też są stosowane na pierwszy montaż do VV , ale nie wiem nie znam się.
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Imię: Konrad
Samochód: Nubira x2
Silnik:
Kontakt:

Post autor: konradoo »

Raczej będzie INA bo to tylko ina robi :D

Dodano po 5 minutach 19 sekundach:
Widzisz po kołach że najświeższa dostawa. Ina już tylko z chin jutro będę miał SWAG, czyli to samo co febi. Tylko, że jedną sztukę
Załączniki
IMG_20190226_100156764.jpg
IMG_20190226_100158431.jpg
IMG_20190226_100306105.jpg
O partsy pisz PW.
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Masz racje i tak pudełka to FEBI , ale w środku jedno koło INA a jedno koło oryginał GM więc w sumie nie jest źle .
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Przemek pisze: 26 lut 2019, o 09:08 No w wielu wątkach przeczytałem , że objawy drżenia mogą być spowodowane luzami . I tak luzy zostały sprawdzone ssący wyszedł 0,24-0,25 przy normach 0,21 -0,29 a na wydechy wyszło 0,30 przy normie 0,26-0,36 czyli tutaj wychodzi że jest ok .
Czyli kontrola luzu a nie regulacja.
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Tak tak , źle się wyraziłem kontrola luzów.
Bunioopl
Fachman
Imię: Mariusz
Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Kontakt:

Post autor: Bunioopl »

@Przemek
,, Wiem też, że czasami solenoid działa tylko na ,,pół gwizdka'', co również go kwalifikuje do wymiany , ale czy będę miał jakiś błąd ? Gdybym miał chociaż jeden błąd sytuacja byłaby oczywista , tak to trochę szukanie po omacku."

Odepni wtyczkę od zaworu sterującego KFZR, a zobaczysz jaki błąd wywali.

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Tak ale to jest tylko weryfikacja elektryczna solenoida przez ECM. Mechanicznej ECM chyba nie potrafi zdiagnozować bo nie ma informacji zwrotnej o fizycznej pozycji koła.
Bunioopl
Fachman
Imię: Mariusz
Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Kontakt:

Post autor: Bunioopl »

Wojtku....
Jest wywala błąd, który mówi, że są źle ustawione wałki niż powinny być. Odczytuje to z czujników położenia wałka rozrządu.

Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Acha no to to mi wystarczy , jeżeli nie ma błędu a optycznie solenoidy wyglądają ładnie to póki co nie będę pchał się w dodatkowe koszty solenoidów , chociaż ostatnio widziałem gdzieś test olejów przy - 30 stopnia C i niestety Motul którym zalałem Cruza wypadł dosyć gęsto , czyli niestety wolno się rozprowadza po silniku , ale to było -30 stopni . O dziwo najrzadszy okazał się GM , ale były to warunki laboratoryjne w silniku sytuacja może wyglądać nieco inaczej. Na jutro auto ma być do odbioru...aż się boje :(
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Bunioopl pisze: 26 lut 2019, o 11:10 Wojtku....
Jest wywala błąd, który mówi, że są źle ustawione wałki niż powinny być. Odczytuje to z czujników położenia wałka rozrządu.

Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka
Faktycznie. Masz rację choć z samego czujnika wałka tego nie odkryje, musi to zrobić w odniesieniu do położenia wału. Więc ECM powinien umieć zdiagnozować nieprawidłową fazę impulsów czujnika wałka wzgl. impulsów czujnika wału i narzuconej nastawy. I zapewne tak to robi :tak: Jakoś mi się o tym zapomniało.
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

No niestety wibracje na pedałach nie zniknęły , wiec to nie będzie nic związane z tymi kołami :/ Czy na zimnym będą się oddzywać ciężko powiedzieć, okaże się rano . Zostaje albo wydech ( mają jeszcze raz spróbować przespawać łącznik elastyczny ), albo łapa silnika - skrzyni , mogła się wylać bo jest olejowa :/ ręce opadają. Jeżeli to nie pomoże mechanik się poddaje.
Dedalus4
Profesjonalista
Imię: Szczepan
Samochód: FORD S-Max
Silnik: 2.0 Ecoblue
Inny samochód: Cruze 1.8 LPG
Kontakt:

Post autor: Dedalus4 »

Nie jestem znawcą i nie wiem jak intensywne są wibracje ale czy występują bez znaczenia czy auto jest na LPG czy benzynie? U mnie jak wysiadł 1 wtrysk gazu to wibracje były wyczuwalne na fotelu kierowcy. Po przełączeniu na benzynę wszystko wracało do normy.
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Silnik:
Kontakt:

Moim zdaniem to jest któraś poducha. Może być, że dopiero po wymontowaniu jest kompletny szmelc. Nie podważam niczyich kompetencji, ale czasami trzeba zdjąć z auta i dopiero się okazuje że jest kicha. Spotkałem się z takimi wypadkami.
O partsy pisz PW.
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Od wtryskiwaczy i regulacji gazu zacząłem. To są mrowienia , przy wtryskiwaczach to już jest traktor. Pod względem zapłonowym wszystko jest ok auto. Nie będę rozbierał silnika bo jest to nieopłacalne , na kompie mechanika też nie ma błędów , dla mechanika auto jest sprawne ( chociaż mrowienie również wyczuwa ),więc albo zostaje się przyzwyczaić , albo wymienić cała rurę za katalizatorem - licząc , że łącznik elastyczny lekko odbiegający wymiarowo od oryginału może doprowadzać do takich drgań ( chociaż mechanicy twierdzą , że to niemożliwe ), albo auto sprzedać. Liczę jeszcze na tą poduchę.

Dodano po 24 minutach 58 sekundach:
Przespawanie łącznika elastycznego też nic nie dała , jutro jeszcze mają sprawdzić poduchy silnika , i niestety toby było na tyle jeżeli chodzi o teorie mechaników . Póki co kupę kasy wydana i efektów brak , tyle że może koła nie będą rano tłukły i rozrząd wymieniony, ale nie w tym widziałem problem :(
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Silnik:
Kontakt:

A tu magistrala olejowa z nissensa. Nie wiem czy one mają jakieś unowocześnienie. Filtr w środku mają no name, bez żadnych symboli. A sprężynka w środku dociska mocno, więc jakaś przeróbka filtrona sądzę że kompletnie nic nie zmienia.
Załączniki
IMG_20190223_131913031.jpg
IMG_20190223_132054277.jpg
IMG_20190223_132058548.jpg
IMG_20190223_132058325.jpg
O partsy pisz PW.
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Po wymianie kół , i na próbę założonych nowych solenoidów ,efekt porannego dieslowania nie ustał, nic się nie zmieniło, motor pracuję tak samo jak w zasadzie przy WSZIMIE. Koła zdemontowano , założono stare koła i stare solenoidy. Rozrząd zostawiono. Łapy silnika podobno też są w bardzo dobrym stanie , więc pozostaje czekać na błędy , albo jak coś się rozwali .Już nie rozkminiam , dlaczego na nowych kołach ( z czego jedno było oryginałem ) auto zadieslowało, mechanicy też nie wiedzą , chyba wszystko zostało sprawdzone co mogło być sprawdzone. Jeszcze spróbuje wymienić cała rurę ( ale to już jak skoroduję ) Nadgorliwość czasami jest gorsza od faszyzmu ,chyba muszę nabrać większego dystansu do tego samochodu. 3 dni w warsztacie , kilkanaście godzin przy samochodzie i efekt bardzo mizerny. Tyle że wymieniony rozrząd , sprawdzono luzy zaworowe i wymieniono uszczelkę pod zaworami.
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Przy mnie motor pracował bardzo ładnie i cichutko. Prócz lekkiego rezonansu przy 3 tys obrotów (który oceniłem że pochodzi z wydechu) nie było żadnego dieslowania. Nie rozumiem co zrobiłeś, założyłeś z powrotem stare koła? :shock:

Dodano po 3 minutach 2 sekundach:
Koła się tłuką jak nie są wypełnione olejem. Może jest jakiś problem z kanałami olejowymi, coś się gdzieś przytkało i olej z trudnością dociera do kół. Może pompa olejowa siadła. Jaki olej stosowałeś, czy nie lałeś jakiś ceramizerów etc?
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Bo dieslowanie było jedynie przy rozruchu na zimnym silniku , w trakcie jazdy go nie mam i silnik w zasadzie pracuję jak przy Tobie. Chciałem wymienić koła bo myślałem ze są przyczyną drgań i strzelania z wydechu ( w sumie mechanicy zasugerowali tak po porannym poniedziałkowym dieslowaniu w warsztacie. ) Skoro nic się nie zmieniło to założyli z powrotem stare . Dla mechaników auto jest sprawne . Nie wlewałem żadnych ceramizerów do silnika . Jedynie do zbiornika paliwa dodatek do czyszczenia wtryskiwaczy . Auto w zasadzie zaczęło strzelać jak na zamieszczonym przeze mnie filmie po płukance , ale nie sądzę by miało to coś z tym wspólnego. Możny by rozbierać silnik , ale bez jaj... Zobaczę jakie będą moje odczucia po jedzie kiedy odbiorę popołudniu auto. A niedziałająca pompa olejowa chyba dawałaby jakiś błąd ciśnienia czy czegoś ? Ja do błędu czy klekotania na ciągłej pracy temat odpuszczam , nie mam już ani sił , ani kasy ani zdrowia do życia ciągle tylko tym samochodem. Przez te 3 dni jazdy Oplem dieslem stwierdziłem , że w nim na pedałach mam jeszcze większe drgania , tam w sumie wszystko drga....więc może przesadzam.
Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Silnik:
Kontakt:

Może jakaś płukanka by się przydała ??
O partsy pisz PW.
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Ale ja robilem plukanke silnika jakies 2 tygodnie temu przy wymianie filtra i przejsciu z oleju GM na Motula.
Dedalus4
Profesjonalista
Kontakt:

Z tego co gdzieś pisałeś twoje auto ma poniżej 100k przebiegu. Czy jesteś go pewien?Z twojej aktywnosci na forum wnioskuje że twoje auto zaliczyło wiecej ingerencji warsztatowych niz niektóre mające 200k. i nie pisze tego ze złośliwości. Dla porównania moje auto ma 117k i wymiana rozrządu czy KZFR to na razie odległe plany... moje naprawy dotyczące bezpośrednio auta to cewka (na gwarancji) sonda lambda nr2, raz komplet klocków, raz wymiana kompletu tarcz i klocków.LPG - wymiana centralki sterującej (zwarcie), reduktor + 2 wtryski
Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Kontakt:

Tak jestem pewny , w zasadzie pasek rozrządu i koła były w super stanie ( przy aktualnym przebiegu 95 tyś ) więc spokojnie jeszcze mogły pojeździć , no ale przecież ich nie będę zakładał , co do kół nie płaciłem za nie dlatego wróciłem do starych ( Dieslowanie już u niektórych występowało po przebiegach rzędu 50 tys i mniej , zwłaszcza na forum Opla ). Często niestety za dużo czytam wsłuchuję się w auto i roztrząsam problemy które finalnie okazują się nie być problemem , albo są tak błachę że mało kto by się nimi przejmował ,dlatego w zasadzie jakby się tak zastanowić i jak mnie pamięć nie myli ( musiałbym spojrzeć do książki - w pracy jej nie mam ) to jeżeli chodzi o awarie to fakt siadła mi chłodniczka oleju, teraz wymieniali mi łącze elastyczne bo przepaliła się siatka ( mechanik twierdził że nie muszę wymieniać bo ta siatka w sumie nie oznacza , ze uszkodzone jest samo łącze, ale że chciałem to wymienili )Co do wibracji to pewnie co poniektórzy też je mają tylko ich nie wyczuwają. Wszim je czuł około 3 tyś , ja od 0 - w Oplu czuje jeszcze bardziej ( ale mam rozwalony kręgosłup więc może to dlatego heh ) , wymieniałem sondę lambda 2 , raz klocki przód tył i tarcze z przodu- były pokrzywione i biły ( ale tył oryginał więc też pewnie w przyszłym roku wyleci ) , ciekło mi z simeringu skrzyni na połączeniu skrzynia silnik , ale to też jedynie uszczelka , a i uszczelka na łączeniu termostat ( koszt 20 gr ) , uszczelka dekla była przeze mnie źle zdiagnozowana myślałem że ona cieknie ,wymieniłem ją 2 razy , a to ciekło z simeringu. A tak to w zasadzie również części eksploatacyjne, oleje , świece , raz olej do skrzyni biegów wymieniałem na Motula ,więc czy ja wiem czy tak dużo miałem tych awarii ??...Niby coś według mnie teraz jest na rzeczy , ale skoro mechanicy przez 3 dni nie dowiedzieli się co , to ja już też nie analizuje . Wyskoczy błąd to będę się martwił. Jestem tak przewrażliwiony , i chorobliwie pedantyczny że uwierz szybko bym znalazł potencjalne usterki w Twoim aucie ;) dlatego moją żona mi powtarza , albo się wylecz, albo go sprzedaj.
Dedalus4
Profesjonalista
Kontakt:

Może czasem warto posłuchać żony:)
Awatar użytkownika
kemoiz
Wymiatacz
Imię: Łukasz
Samochód: Cruze HB LT+ MY14
Silnik: 1.8, 141KM, Pb
LPG: BRC 24.11
Kontakt:

Post autor: kemoiz »

Mi na szczęście pedantyczne podejście do auta przeszło jako mi porysowali zderzak zaraz po tym jak go malowałem. Teraz tylko się zastanawiam czy go sprzedam za rok dwa czy trzy.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”