Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Nietypowe drgania.
-
kjas9
- Profesjonalista
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
- Silnik: 1,4 T +chip 163 km
- LPG: KME Skay Max
- Kontakt:
Nietypowe drgania.
Witam wszystkich i przechodzę do rzeczy. Tak jak w tytule -co jakiś czas samochód wpada w drgania przy prędkości 80-110, co dziwne mogę jeżdzić miesiąc dwa i nic a nagle jadę i zonk telepie jak diabli przy przyspieszaniu i na luzie.Zatrzymam auto ,ruszę znowu i problem znika,samochód prowadzi się jak po sznurku zero drgań aż do następnego razu.Na przeglądzie miesiąc temu wyszło tylko zużycie prawego drążka stabilizatora-wymienione oba,koła wyważone 2 razy ok ,tarcze nowe, opony sprawdzone ale występuje to na zimowych i letnich(zaczeło się w połowie tamtego roku) ,widocznych luzów na przegubach nie ma .Po przejrzeniu starego forum znalazłem wpis kol Piechu który opisywał dokładnie to samo http://www.chevi.webd.pl/forum/viewtopic.php?t=5492
Wahacze wymienione .Przeguby zewn dobre żadnych stuków przy skręconych kołach.Profilaktycznie zamówiłem u naszego kolegi- superdostawcy Konradoo wewnętrzny bo a nuż to (ale drgania występowały by chyba stale przy tych prędkosciach i uszkodzeniu) -doradzicie co jeszcze wziąść pod uwagę.
Wahacze wymienione .Przeguby zewn dobre żadnych stuków przy skręconych kołach.Profilaktycznie zamówiłem u naszego kolegi- superdostawcy Konradoo wewnętrzny bo a nuż to (ale drgania występowały by chyba stale przy tych prędkosciach i uszkodzeniu) -doradzicie co jeszcze wziąść pod uwagę.
Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Nietypowe drgania.
Wyczyść dokładnie i rozruszaj hamulce
Szczególnie tył
zarówno prowadnice (trzpienie) i blaszki. Klocki mają być luźne.
Szczególnie tył
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
kjas9
- Profesjonalista
- Kontakt:
Z tyłu wymieniane były całe zestawy tłoczki szczęki itp dwa lata temu bo mi zblokowało prawe koło i wymieniłem oba ,ale podsunę to mechanikowi bo moze się coś znowu blokuje
- Sebastian
- Moderator
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Klucz 14 i zrobisz to sam
Odkręcasz koło, potem dolną śrubę w zacisku, zacisk obracasz do góry wydłubujesz klocki, wszystko czyścisz, myjesz zmywaczem, potem miejsce styku klocków smarujesz smarem do hamulców (ja używam textar cera tec - i bardzo polecam), dodatkowo dolny trzpień wyciągasz - ja robię zawsze tak że w gniazdo najpierw psikam zmywaczem, potem kilka razy wkładam trzpień, wciskam szmatkę, czyszczę potem wkładam tam smaru + smaruję trzpień i musi być dobrze
Mi ostatnio zaczęło podczas hamowania "szumieć/bić", przeczyściłem przód i jest dobrze (a klocki były wymieniane latem
).
Odkręcasz koło, potem dolną śrubę w zacisku, zacisk obracasz do góry wydłubujesz klocki, wszystko czyścisz, myjesz zmywaczem, potem miejsce styku klocków smarujesz smarem do hamulców (ja używam textar cera tec - i bardzo polecam), dodatkowo dolny trzpień wyciągasz - ja robię zawsze tak że w gniazdo najpierw psikam zmywaczem, potem kilka razy wkładam trzpień, wciskam szmatkę, czyszczę potem wkładam tam smaru + smaruję trzpień i musi być dobrze
Mi ostatnio zaczęło podczas hamowania "szumieć/bić", przeczyściłem przód i jest dobrze (a klocki były wymieniane latem
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
kjas9
- Profesjonalista
- Kontakt:
Dzięki za poradę ja duzo robię na ul brygadzistów koło nieczynnego cerfura(chyba)w rudzie reszty miasta nie za bardzo znam ale tam mogę zawsze się spotkać
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
-
kjas9
- Profesjonalista
- Kontakt:
Panowie chyba naprowadziliście mnie na dobry trop,objawy łączą się z hamulcami .po podpięciu do komputera wyskoczył błąd C0550 -błąd wewnętrzny modułu sterującego Abs.Z opisu wynikają dwie możliwości złe styki na złączach albo walnięty moduł i wymiana pompy.I teraz przydałby się dobry elektryk.
-
kjas9
- Profesjonalista
- Kontakt:
Ponieważ elektrycy zapracowani a najbliższy termin jaki mi zaoferowano to pytać za tydzień zabrałem się sam za sprawdzanie .Ponieważ pogoda dzisiaj była super zwolniłem się wcześniej i przystąpiłem do dzieła ,profilaktycznie sprawdziłem wszystkie styki kostek połączeniowych i wypsikałem je dodatkowo preparatem do styków -najważniejsze są w skrzynce bezpiecznikowej silnika,( 4 zaczepy odchylamy i zdejmujemy panel z przekażnikami i bezpiecznikami pod spodem są wszystkie kostki nasza niebieska ,czarna luzem i biała zasilająca wpięta w płytę).Winowajcą okazało się najprawdopodobniej złe połączenie z masą ,śruba zardzewiała i zaśniedziała klema z wiązki.Aby się do niej dostać trzeba odkręcić zbiornik z płynem chłodzącym i odciągnąć go na bok ,widać wtedy blok pompy .stojąc przodem do auta jest po lewej stronie pod rurkami miejsce jest niefortunne bo osłona plastikowa pod silnikiem nie sięga tak daleko i woda ma do niej dostęp.Po złożeniu wszystkiego do kupy i podpięciu pod komp zero błędów .Trzy próby z jazdą w tym jedna 20 km i dalej zero błędów i objawów które opisywałem .Mam nadzieję że problem zniknie.Dodam że błędy wcześniej nie były sygnalizowane lampką abs itcs gasła normalnie.