Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Dławi przy energicznym dodawaniu gazu - problem ciągle nierozwiązany
-
ArekZ
- Aktywny
- Imię: Arkadiusz
- Samochód: Cruze 1.8 HB
- Silnik:
- Kontakt:
Dławi przy energicznym dodawaniu gazu - problem ciągle nierozwiązany
Cześć wszystkim.
Mam do Was pytanie. Cały czas mam problem którego nie potrafię rozwiązać ze swoim CRUZE i już powoli zaczynam się przyzwyczajać do tego że TTTM. Diagnozy mechaników są przeróżne, jeden twierdzi że rozjeżdżają się mapy gazu i benzyny... drugi że nie widzi w tym nic dziwnego bo samochód z elektroniczną przepustnicą tak będzie reagował. Nie do końca te tłumaczenia mnie przekonują wiec chciałem zapytać kogoś z Was, kto jeździ CRUZEM 1,8 141 KM czy ma podobny objaw jak na filmiku który nagrałem. Pokazane tam jest zachowanie auta zimnego po nocy oraz zachowanie auta jak się zagrzeje.
Nasuwa mi się po prostu pytanie czy w momencie jak się auto zagrzeje wtedy nie ma za niskich obrotów co powoduje, że przy dodaniu gazu szybszym dostaje za dużą mieszankę i dlatego go lekko dławi i trzęsie ??
Jakby ktoś był tak miły i podzielił się swoimi spostrzeżeniami to byłbym wdzięczny.
https://www.youtube.com/watch?v=D1gnfFpp3Tc
Mam do Was pytanie. Cały czas mam problem którego nie potrafię rozwiązać ze swoim CRUZE i już powoli zaczynam się przyzwyczajać do tego że TTTM. Diagnozy mechaników są przeróżne, jeden twierdzi że rozjeżdżają się mapy gazu i benzyny... drugi że nie widzi w tym nic dziwnego bo samochód z elektroniczną przepustnicą tak będzie reagował. Nie do końca te tłumaczenia mnie przekonują wiec chciałem zapytać kogoś z Was, kto jeździ CRUZEM 1,8 141 KM czy ma podobny objaw jak na filmiku który nagrałem. Pokazane tam jest zachowanie auta zimnego po nocy oraz zachowanie auta jak się zagrzeje.
Nasuwa mi się po prostu pytanie czy w momencie jak się auto zagrzeje wtedy nie ma za niskich obrotów co powoduje, że przy dodaniu gazu szybszym dostaje za dużą mieszankę i dlatego go lekko dławi i trzęsie ??
Jakby ktoś był tak miły i podzielił się swoimi spostrzeżeniami to byłbym wdzięczny.
https://www.youtube.com/watch?v=D1gnfFpp3Tc
- Przemek
- Fachman
- Imię: Przemysław
- Samochód: cruze 1.8
- Silnik: 1.8 , 141 KM
- LPG: BRC
- Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
- Kontakt:
Re: Dławi przy energicznym dodawaniu gazu - problem ciągle nierozwiązany
Nie wiem czy mamy podobny problem , ale słyszę że na LPG też strzela Ci z wydechu. Wydaje mi się , że auto na gaz reaguje podobnie, ale nie wiem czy tak ma być , czy nie. W poniedziałek odstawiam samochód do Warsztaty jeżeli coś znajdą dam znać , ( Chociaż już było o jednego i twierdził , że dla niego wszystko jest ok ) ale gaziarz twierdzi , że strzały na pewno nie są przez LPG , może być coś z zapłonem , albo z cewką ( nie dopala gazu ) , albo przepustnica za późno się zamyka i TTTM - to tylko sugestie gaziarza.
-
ArekZ
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Mój był już w serwisie LPG i w innych serwisach i co mechanik to inna opinia i sugestia od przepustnicy przez mapy gazu do stwierdzenia, że wszystko jest ok. Najciekawsze jest to, że przy wyższych obrotach (początek filmu) auto na gaz reaguje błyskawicznie i normalnie.
Według mnie sugeruje to, że jest coś z albo z za niskimi obrotami albo samochód ma niewłaściwą mieszankę. Dodam że gdy auto jest ciepłe obaj występuje zarówno na Gazie jak i na PB.
Pytanie, czy w samochodzie z elektroniczną przepustnicą jest możliwość poprzez komputer podniesienia obrotów ? Czy komputer w samochodzie sam sobie to ustala i nie ma możliwości ingerencji w to ?
Według mnie sugeruje to, że jest coś z albo z za niskimi obrotami albo samochód ma niewłaściwą mieszankę. Dodam że gdy auto jest ciepłe obaj występuje zarówno na Gazie jak i na PB.
Pytanie, czy w samochodzie z elektroniczną przepustnicą jest możliwość poprzez komputer podniesienia obrotów ? Czy komputer w samochodzie sam sobie to ustala i nie ma możliwości ingerencji w to ?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Nie jest to normalne. Szukaj usterki. Na razie za mało danych, żeby coś ocenić. Powodem może być LPG (wyłącz LPG) i jeździj przez jakiś czas tylko na benzynie, żeby mapy się ustawiły. Jak minie to masz sugestię co boli. Z innych częstszych statystyczne usterek tego silnika mogących dawać podobne objawy to cewka zapłonowa, KZFR i sonda lambda 2 za katalizatorem. Podłączane było pod jakiś sprzęt żeby odczytać błędy silnika? Jak nie to od tego trzeba zacząć.
- Kraviec
- Profesjonalista
- Imię: Michał
- Samochód: Epica V250
- Silnik: 2.0, X20D1, 144KM
- LPG: KME Nevo
- Kontakt:
Generalnie nie ma jakiejś tragedii, bo prostu wkręca się wolniej, ale niepokojące są te stuknięcia, na filmie ciężko stwierdzić co to jest (charakterystyczny strzał z dolotu czy coś innego). Na pewno obroty to nie kwestia zalewania czy zbyt wolnych wtrysków lpg i rozjechanej mapy, bo wtedy obroty najpierw by były przez chwilę zwieszone albo nawet by szły w dół i dopiero do góry.
Z moich obserwacji z różnymi autami to zawsze na zimnym silniku reakcja na gaz jest lepsza, a szczególnie w tych z przepustnicą sterowaną potencjometrem.
Musiałbyś dorwać innego Cruza z takim silnikiem i sprawdzić jak tam wygląda sytuacja.
Z ciekawości jaka instalacja lpg i jakie wtryski?
Z moich obserwacji z różnymi autami to zawsze na zimnym silniku reakcja na gaz jest lepsza, a szczególnie w tych z przepustnicą sterowaną potencjometrem.
Musiałbyś dorwać innego Cruza z takim silnikiem i sprawdzić jak tam wygląda sytuacja.
-
ArekZ
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Cewka była wymieniana w listopadzie 2018. Błędów nie pokazuje żadnych. Podłączałem zarówno ja u siebie pod ELM ale w serwisie też diagnozowali lepszym sprzętem.wszim pisze: 22 lut 2019, o 08:28 Nie jest to normalne. Szukaj usterki. Na razie za mało danych, żeby coś ocenić. Powodem może być LPG (wyłącz LPG) i jeździj przez jakiś czas tylko na benzynie, żeby mapy się ustawiły. Jak minie to masz sugestię co boli. Z innych częstszych statystyczne usterek tego silnika mogących dawać podobne objawy to cewka zapłonowa, KZFR i sonda lambda 2 za katalizatorem. Podłączane było pod jakiś sprzęt żeby odczytać błędy silnika? Jak nie to od tego trzeba zacząć.
Nie pamiętam jakie wtryski wiem, że sterownik mam STAGA. Dzieje się to zarówno na LPG jak i PB. Szczerze to już nie wiem gdzie szukać. A wymieniać cześć za częścią mija się z celem. Pokazywałem filmik innemu użytkownikowi CRUZA z takim silnikiem i stwierdził że u niego takie coś nie występuje. Jeździć się da ale jest to trochę denerwujące momentami.Kraviec pisze: 22 lut 2019, o 08:44 Generalnie nie ma jakiejś tragedii, bo prostu wkręca się wolniej, ale niepokojące są te stuknięcia, na filmie ciężko stwierdzić co to jest (charakterystyczny strzał z dolotu czy coś innego). Na pewno obroty to nie kwestia zalewania czy zbyt wolnych wtrysków lpg i rozjechanej mapy, bo wtedy obroty najpierw by były przez chwilę zwieszone albo nawet by szły w dół i dopiero do góry.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
No to zrób jak zasugerowałem. Droga eliminacji.