Cześć, samochód z 2013, w 2022 odziedziczony po teściu, natomiast przycisk od kierowcy przestał podobno działać już w 2015 roku, ASO umywało wtedy ręce....i nadeszła ta chwila, że w 2026
doczekało się naprawy/wymiany, która zadziałała.
Klamka kupiona na Aliexpress za 37zł, w zasadzie 2 sztuki, by jedna z nich posłużyła za dawcę lub do nauki jak ją rozebrać by móc zamienić obudowę na tą oryginalną by nie musieć nic lakierować.
Ze względu na oględziny wrzucam wskazówki czego się spodziewać wewnątrz klamki, może się jeszcze komuś przyda.
Obudowa klamki mocowana jest na wcisk i z jednej strony trzymają je mocne elementy plastikowe, z drugiej natomiast zazębia się z wnętrzem.
Wnętrze trzyma się wypustką oznaczoną na zdjęciach nr 1, natomiast obudowa elementem oznaczonym nr 2.
Do środka postanowiłem dobrać się od strony tego "zazębienia", niemniej jednak nie dawały nic próby podważania i ostatecznie postanowiłem małą szlifierką zeszlifować elementy starego wnętrza, tak by uwolnić zatrzask, nie niszcząc starej obudowy (na zdjęciu z 2 widać porównanie po lewej sprawnego wnętrza i w środku spiłowanego).
Wrzucam też zdjęcie wnętrza klamki, od mikrostyku w oryginale i chińczyki biegły skrajne przewody niebieski i czerwony. Przyciskanie na nowej klamce powoduje na kostce zamknięcie obwodu, natomiast stara klamka nie dawała sygnału więc jak ktoś nie ma pewności czy to stycznik to może zacząć od sprawdzenia tej rzeczy.
UWAGA! Kabelki od stycznika potrafią dość luźno latać, czego przy pierwszej próbie składania nie zauważyłem i na tyle się przemieściły, że musiałem ponownie rozbierać bo zablokowały przycisk.
Samej wtyczki nie udało mi się odpiąć z zewnątrz, więc była akurat wypinana przy okazji rozbierania obudowy drzwi.
Co do chromów to wydaje mi się, że oryginał jest klejony, bo jak go delikatnie podważałem to coś się tam delikatnie ciągnęło, natomiast w obu egzemplarzach chińczyków przy rozbieraniu ułamały się zaczepy w zaznaczonym miejscu ale można się ratować np. przyklejeniem samego dekoru.`
Jakby ktoś poszukiwał to z rozbierania pozostały mi do oddania: 1x mikrostyk, 1x wiązka mikrostyk+kostka, 2x obudowa nielakierowana z ułamanymi 2 zaczepami chromów (do ew. uratowania)

- wnętrze ząbek

- obudowa zatrzask

- wnętrze mikrostyk

- mikrostyk

- chromy