Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.
Grzeją się przekaźniki
-
iriusz
- Świeżak
- Imię: Iriusz
- Samochód: Aveo
- Silnik:
- Kontakt:
Grzeją się przekaźniki
Witam.
Aveo 1.2 2004r -od niedawna jestem szczęśliwym/nieszczęśliwym posiadaczem tego autka.
Samochód posiada kilka usterek, o których pewnie będziecie mieli okazje poczytać.
Na początek - niepokoi mnie grzanie się przekaźników pod maską. Po przejechaniu 20km są dość mocno gorące, jednak nie w takim stopniu by się podtapiały. Grzeje się 6 przekaźników miedzy innymi główny , od świateł, pompki paliwa. Popytałem ludzi i zdania są podzielone. czy któryś z szanownych użytkowników mógłby według własnego doświadczenia z Aveo rozwiać moje wątpliwości, sprawdzić w swoim aucie?
Gniazdo z bezpiecznikami, piny nie jest zaśniedziane czy skorodowane, wygląda dość dobrze.
Z innej beczki
Czemu odbija pistolet podczas tankowania, tak jakby było full ? Zapowietrzony zbiornik??? - trochę nie ten dział.
Dodano po 2 minutach 13 sekundach:
Sprostowanie - "Zdania ludzi są podzielone" - bo niby tak ma być.
Aveo 1.2 2004r -od niedawna jestem szczęśliwym/nieszczęśliwym posiadaczem tego autka.
Samochód posiada kilka usterek, o których pewnie będziecie mieli okazje poczytać.
Na początek - niepokoi mnie grzanie się przekaźników pod maską. Po przejechaniu 20km są dość mocno gorące, jednak nie w takim stopniu by się podtapiały. Grzeje się 6 przekaźników miedzy innymi główny , od świateł, pompki paliwa. Popytałem ludzi i zdania są podzielone. czy któryś z szanownych użytkowników mógłby według własnego doświadczenia z Aveo rozwiać moje wątpliwości, sprawdzić w swoim aucie?
Gniazdo z bezpiecznikami, piny nie jest zaśniedziane czy skorodowane, wygląda dość dobrze.
Z innej beczki
Czemu odbija pistolet podczas tankowania, tak jakby było full ? Zapowietrzony zbiornik??? - trochę nie ten dział.
Dodano po 2 minutach 13 sekundach:
Sprostowanie - "Zdania ludzi są podzielone" - bo niby tak ma być.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
-
Evestrum
- Świeżak
- Imię: Mario
- Samochód: Kalos
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Grzeją się przekaźniki
Przekaźniki podczas pracy zawsze się grzeją(mniej lub mocniej)to normalne.
Wiec jeżeli z elektryka nie ma żadnych,dodatkowych problemów,oraz nic nie jest nadtopione w okolicy przekaźników,to o tym problemie można spokojnie zapomnieć;-)
Natomiast jeśli chodzi o odbijanie pistoletu na stacji,to spróbuj zatankować na innej;-)Bo najpewniej to wina pistoletu na tej stacji.
W mojej okolicy tez jest jedna stacja na której trzeba trzymać pistolet bo odbija już od rezerwy:-)
Możesz mieć również przytkane odpowietrzenie baku ale raczej wątpię.
Wiec jeżeli z elektryka nie ma żadnych,dodatkowych problemów,oraz nic nie jest nadtopione w okolicy przekaźników,to o tym problemie można spokojnie zapomnieć;-)
Natomiast jeśli chodzi o odbijanie pistoletu na stacji,to spróbuj zatankować na innej;-)Bo najpewniej to wina pistoletu na tej stacji.
W mojej okolicy tez jest jedna stacja na której trzeba trzymać pistolet bo odbija już od rezerwy:-)
Możesz mieć również przytkane odpowietrzenie baku ale raczej wątpię.
-
iriusz
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Ok. to mnie uspokoiłeś z tymi bezpiecznikami.
Tankuje zawsze na jednej stacji i na innym aucie nigdy nie było problemu, ale sprawdzę to.
Mam jeszcze pytanie, czy przepustnica w waszych autach piszczy po przekręceniu kluczyka?
Czy kalibruję się przepustnicę ? i jak?
Ostatnio przetarłem ją w środku, była brudna.
Obroty dziwnie się czasem zachowują, raz opadają wolno innym razem dużo szybciej, Czasem też potrafi sobie zgasnąć. Czasem też na jałowym złapie sobie 1500 i trzyma.
Tankuje zawsze na jednej stacji i na innym aucie nigdy nie było problemu, ale sprawdzę to.
Mam jeszcze pytanie, czy przepustnica w waszych autach piszczy po przekręceniu kluczyka?
Czy kalibruję się przepustnicę ? i jak?
Ostatnio przetarłem ją w środku, była brudna.
Obroty dziwnie się czasem zachowują, raz opadają wolno innym razem dużo szybciej, Czasem też potrafi sobie zgasnąć. Czasem też na jałowym złapie sobie 1500 i trzyma.
-
Evestrum
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Jeżeli chodzi o obroty to bardziej problem będzie związany z silniczkiem krokowym.Mnie również czasami obroty schodzą szybciej a czasem wolniej.Lecz zawsze stabilizują się na około 1000 i nigdy mi na wolnych obrotach silnik nie zgasł.
Ważnym pytaniem jest czy problem z obrotami,pojawił się po czyszczeniu przepustnicy(wtedy szukaj tam gdzie grzebałeś;-),czy był przed i nic się nie zmieniło.
Ważnym pytaniem jest czy problem z obrotami,pojawił się po czyszczeniu przepustnicy(wtedy szukaj tam gdzie grzebałeś;-),czy był przed i nic się nie zmieniło.
-
iriusz
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Obroty wcześniej już tak się zachowywały, dlatego przepustnice przeczyściłem.
A co z tym piszczeniem przepustnicy ?
A co z tym piszczeniem przepustnicy ?
-
Evestrum
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
To piszczenie jak to nazywasz to pompa paliwa,a nie przepustnica-dodam ze tak ma być:-)
Jeżeli z tymi obrotami jest duży problem (auto często gaśnie)-to albo wymiana silniczka krokowego,albo jego sprawdzenie i przeczyszczenie.
Jeżeli z tymi obrotami jest duży problem (auto często gaśnie)-to albo wymiana silniczka krokowego,albo jego sprawdzenie i przeczyszczenie.
-
iriusz
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Pompę paliwa słychać w zbiorniku, to wiadomo. Ale piszczy/brzęczy przepustnica, tego jestem pewien.
Dodano po 7 minutach 55 sekundach:
Auto muszę odpalać na 2-3 razy. najpierw złapie i prawie od razu gaśnie. Po ponownym uruchomieniu, przy próbie dodania gazu muli się. musi sobie pochodzić 30 - 45 sekund zanim mu przejdzie. później raczej nie gaśnie.
Jak sprawdzić/czyścic przepływomierz?
Dodano po 7 minutach 55 sekundach:
Auto muszę odpalać na 2-3 razy. najpierw złapie i prawie od razu gaśnie. Po ponownym uruchomieniu, przy próbie dodania gazu muli się. musi sobie pochodzić 30 - 45 sekund zanim mu przejdzie. później raczej nie gaśnie.
Jak sprawdzić/czyścic przepływomierz?
-
przeeemek
- Stały bywalec
- Imię: Przemek
- Samochód: Aveo T250
- Silnik:
- Kontakt:
Zrobiłeś tankowanie paliwa? Mam to samo, ale moje pytanie pozostaje kilka dni bez odpowiedzi. Nie wiem co może powodować odbijanie pistoletu. Sprawdzane na kilku stacjach.
- etac
- Prezes

- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
zakręć gaz na kilka dni, a potem poszukaj podobnych wątków na forumiriusz pisze: 17 lip 2018, o 22:40
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- papieju
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Ojciec na tak w PT Cruiser, niby wersja na EU ale nasze pistolety mają inny kształt niż amerykańskie i tankowanie to sztuka obracania pistoletem, najlepiej wchodzi do góry nogami. Jak się okazało do montowni w EU przyjeżdżały częściowo uzbrojone budy z Meksyku i tutaj wkładali silniki, skrzynie bo są zupełnie inne niż na USA. Nam się trafił z wlewem na inny rynekprzeeemek pisze: 12 lut 2019, o 20:54 Zrobiłeś tankowanie paliwa? Mam to samo, ale moje pytanie pozostaje kilka dni bez odpowiedzi. Nie wiem co może powodować odbijanie pistoletu. Sprawdzane na kilku stacjach.