Przed założeniem nowego tematu, sprawdź czy podobny temat już istnieje.
Wyszukiwarka znajduje się w prawym górnym rogu.
NOWY TEMAT znajduje się w poszczególnych działach w lewym górnym rogu.

Elektryka szyb

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Elektryka szyb

Post autor: XaRaDaS »

Jako, że pogoda jest taka, a nie inna i nudy w robocie, to wpadłem na pomysł, że może za jakiś czas zmienić tylne podnośniki szyb na elektryczne, tak nawet zacząłem przeglądać allegro ile mnie to wyniesie, tylko pytanie czy elektryka jest pociągnięta, czy dodatkowo będę musiał rozprowadzić ? Tak wiem, że najlepiej by było samemu sprawdzić, ale ostatnio ciężko z czasem, żeby coś grzebać.

Z części jakie potrzebne to na 100%:
Podnośniki elektryczne lewy i prawy tył, są po około 30 zł. za szt.
do tego jeszcze 3 panele z przełącznikami przedni za 39 zł. tylne po 40 zł.

Pytanie czy boczki tylne też trzeba będzie wymieniać, czy są jakieś zaślepki ?

I na koniec czy jakiś sterownik też jest do tego ? Jak coś przeoczyłem to dajcie znać ;)
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
SerwisChevi
Świeżak
Imię: Sebastian
Samochód: Cruz
Silnik:
Kontakt:

Re: Elektryka szyb

Post autor: SerwisChevi »

Witam
Myślę, że zamontowanie elektrycznego opuszczania szyb z tyłu nie będzie problemem. Oczywiście instalacja nie jest dociągnięta do tylnych drzwi więc trzeba ją do łożyć. Zaślepki do rączek myślę, że znajdzie Pan bez problemu. Podejrzewam, że będą pasować takie zaślepki z Lanosa, Nubiry itp. Prąd proponuje pociągnąć z instalacji przedniej opuszczania szyb lub z zapalniczki. Po zatym reszta to jest do zrobienia tylko wymaga chęci i czasu.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Dzięki za odpowiedź, myślę że zmiana jest o tyle dobra i za bardzo nie kosztowna, przynajmniej jeżeli wszystko dobrze policzyłem, oczywiście nie liczymy tutaj czasu jaki się spędzi, ale koszta części i materiałów, mam nadzieję, że z opisanych części oprócz ewentualnych kostek i kabli to jest cały komplet. Jeszcze jedno mnie zaciekawiło, u mnie przednie szyby, aby otworzyć do końca lub zamknąć cały czas muszę trzymać przełącznik, w zespolonych na 4 szyby jest przycisk auto, do czego on jest i czy wymagany jest sterowniki jakiś do tego ?
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
SerwisChevi
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Raczej bym nie liczył na funkcję automatycznego zamykania i otwierania.
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

SerwisChevi pisze:Raczej bym nie liczył na funkcję automatycznego zamykania i otwierania.
No dobra, czyli za to odpowiada jakiś dodatkowy moduł. Chciałem uzyskać, że albo np. lekko nacisnę to się opuszcza lub podnosi szyba do końca, a żeby regulować to po prostu trzymam przełącznik, tak jak to jest np. w Orlando i nie mówię tu o funkcji domykania szyb z pilota :D Na początek coś takiego mnie interesuje, może jednak taki moduł będzie zgodny od Cruze lub właśnie z Orlando, chyba że tym trybem steruje komputer ?
SerwisChevi
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Sprawdzę w programie chevroleta jakie w tej kwestii mamy możliwości. Natomiast na pewno moduł z cruza czy orlando nie podejdzie. Myślę, że trzeba dobrac taki moduł z rynku części nieoryginalnych. Właściwie to proponuje poszukać takiego całego zestawu z sterowaniem. Zorientuje się co możemy tutaj w Pana przypadku zastosować.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

SerwisChevi pisze:Sprawdzę w programie chevroleta jakie w tej kwestii mamy możliwości. Natomiast na pewno moduł z cruza czy orlando nie podejdzie. Myślę, że trzeba dobrac taki moduł z rynku części nieoryginalnych. Właściwie to proponuje poszukać takiego całego zestawu z sterowaniem. Zorientuje się co możemy tutaj w Pana przypadku zastosować.
Pozdrawiam
Podejrzewam, że najbliższe będzie coś z starszych opli lub daewoo, być może wczesna wersja chevrolet nubira, albo późne daewoo nubira 3 ;) niestety na allegro nie opisują możliwości, a na przełącznikach zespolonych od nubiry 3 ewidentnie jest napis auto :D tylko dziwne, bo wygląda jakby tylko było na szybę pasażera, chyba że przełączniki już tak wytarte są :D

Oczywiście będę bardzo wdzięczny za jakieś wskazówki i ew. numery lub nazwy danych przełączników ;)
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

XaRaDaS pisze:
SerwisChevi pisze:Sprawdzę w programie chevroleta jakie w tej kwestii mamy możliwości. Natomiast na pewno moduł z cruza czy orlando nie podejdzie. Myślę, że trzeba dobrac taki moduł z rynku części nieoryginalnych. Właściwie to proponuje poszukać takiego całego zestawu z sterowaniem. Zorientuje się co możemy tutaj w Pana przypadku zastosować.
Pozdrawiam
Podejrzewam, że najbliższe będzie coś z starszych opli lub daewoo, być może wczesna wersja chevrolet nubira, albo późne daewoo nubira 3 ;) niestety na allegro nie opisują możliwości, a na przełącznikach zespolonych od nubiry 3 ewidentnie jest napis auto :D tylko dziwne, bo wygląda jakby tylko było na szybę pasażera, chyba że przełączniki już tak wytarte są :D

Oczywiście będę bardzo wdzięczny za jakieś wskazówki i ew. numery lub nazwy danych przełączników ;)
Dla Lacetti taki przełacznik nie wystepuje. To jest stara japonska technika. Tylko szyba kierowcy ma funkcje automatycznego zjazdu w doł. Ale w gore juz nie pojdzie tak latwo. W Cruze i innych jest to funkcja przełacznika.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

To mnie zasmuciłeś :cry: zobaczę na forum dajewo, może tam coś wykombinowali ;)
Awatar użytkownika
KoM
Profesjonalista
Imię: Rafał
Samochód: Cruze 2.0 VCDI
Silnik:
Kontakt:

Post autor: KoM »

etac_owiec pisze:
Dla Lacetti taki przełacznik nie wystepuje. To jest stara japonska technika. Tylko szyba kierowcy ma funkcje automatycznego zjazdu w doł. Ale w gore juz nie pojdzie tak latwo. W Cruze i innych jest to funkcja przełacznika.

Da się zrobić w Cruze, żeby szyby automatycznie wjeżdzały do góry ?
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

KoM pisze:
etac_owiec pisze:

Nie wiem czy to chodzi o automatyczne domykanie szyb, bo jest jakieś ustrojstwo do cruze.
Awatar użytkownika
etac
Prezes
Prezes
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: etac »

KoM pisze:
etac_owiec pisze:

Co masz na mysli:
- zamykanie podczas jazdy zeby po nacisnieciu szly do gory same bez trzymania?
- czy zamykanie po zamknieciu samochodu?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Awatar użytkownika
huri_khan
Fachman
Imię: Robert
Samochód: nie chevrolet
Silnik: Benzynki z turbinkami :)
Inny samochód: Kia Proceed,Ford Mondeo, Peugeot 206CC,
Kontakt:

Post autor: huri_khan »

etac_owiec pisze:
KoM pisze:
etac_owiec pisze:

Co masz na mysli:
- zamykanie podczas jazdy zeby po nacisnieciu szly do gory same bez trzymania?
- czy zamykanie po zamknieciu samochodu?

Zamykanie po zamknięciu samochodu jest możliwe po dokupieniu modułu i włożenia w gniazdo ODBII
Podczas jazdy chyba nie ma możliwości
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Jak jechałem Orlando to tam działało to podczas jazdy tzn. szyba po naciśnięciu przycisku jechała do góry lub do dołu, a żeby uchylić, trzeba było przytrzymać przełącznik i takie coś chciałbym mieć u siebie :D ale jak się nie da nic z tym zrobić to trudno, przeżyję jakoś taki brak gadżetu.
Awatar użytkownika
KoM
Profesjonalista
Imię: Rafał
Samochód: Cruze 2.0 VCDI
Silnik:
Kontakt:

Re: Odp: Elektryka szyb

Post autor: KoM »

Oczywiście podczas jazdy. Moduł domykania mam
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

XaRaDaS pisze:Jak jechałem Orlando to tam działało to podczas jazdy tzn. szyba po naciśnięciu przycisku jechała do góry lub do dołu, a żeby uchylić, trzeba było przytrzymać przełącznik i takie coś chciałbym mieć u siebie :D ale jak się nie da nic z tym zrobić to trudno, przeżyję jakoś taki brak gadżetu.
Ew. wymyślić jakiś moduł, który gdy dostanie sygnał przez np. 3 sekundy to podtrzymuje napięcie do całkowitego otwarcia szyby (np. wysyła napięcie przez 10s).
Może taki projekt jest na elektrodzie, ale szczerze wątpię :)
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Seba pisze:
XaRaDaS pisze:Jak jechałem Orlando to tam działało to podczas jazdy tzn. szyba po naciśnięciu przycisku jechała do góry lub do dołu, a żeby uchylić, trzeba było przytrzymać przełącznik i takie coś chciałbym mieć u siebie :D ale jak się nie da nic z tym zrobić to trudno, przeżyję jakoś taki brak gadżetu.
Ew. wymyślić jakiś moduł, który gdy dostanie sygnał przez np. 3 sekundy to podtrzymuje napięcie do całkowitego otwarcia szyby (np. wysyła napięcie przez 10s).
Może taki projekt jest na elektrodzie, ale szczerze wątpię :)
Jak nie na elektrodzie, to może w jednej firmie, tylko teraz nie pamiętam jak oni się nazywają :oops:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Elektryka / Elektronika”